Sunnuntai 26.5.2019

IL ja US mittasivat poliitikkojen suosion: Presidentti Niinistö kärjessä – Pekka Haavisto ja Li Andersson seuraavat

Luotu: 
30.12.2017 09:00
  • Kuva: Alma Media
    Kuva
    66 % kyselyyn vastanneista antaisi nykyistä enemmän poliittista päätösvaltaa jatkokautta valitsijayhdistyksen ehdokkaana hakevalle tasavallan presidentille Sauli Niinistölle. Koko listauksen näkee alempaa jutusta.
|

Tietoykkönen Oy selvitti Iltalehden ja Uuden Suomen toimeksiannosta, kenelle kansalaiset antaisivat enemmän poliittista päätösvaltaa. Vastaajille esitettiin 22 poliitikon nimilista. Vastaajat saivat valita listalta niin monta nimeä kuin he halusivat. Poliitikot esiteltiin vastaajille nimi kerrallaan.

Kaksi vastaajaa kolmesta (66 %) ilmoitti, että he olisivat valmiita antamaan nykyistä enemmän poliittista päätösvaltaa jatkokautta valitsijayhdistyksen ehdokkaana hakevalle tasavallan presidentille Sauli Niinistölle.

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto sijoittui kyselyssä toiseksi: 39 prosenttia kyselyyn vastanneista antaisi enemmän päätösvaltaa Haavistolle.

Niinistön ja Haaviston suosio ei tule suurena yllätyksenä, ja kiinnostavaa onkin tarkastella, ketkä muut nousivat kyselyssä kärkisijoille.

Kolmanneksi poliitikkojen "suosiopörssissä" sijoittui vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (26 %), jonka henkilökohtainen suosio ei ole ainakaan tähän mennessä siivittänyt vasemmistoliittoa merkittävään nousuun puoluegallupeissa.

Merkillepantavaa on, että jaetulle neljännelle tilalle kyselyssä ylsi pientä kristillisdemokraattista puoluetta johtava Sari Essayah (23 %).

Essayahin kanssa yhtä suuren suosion saavutti Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori, joka kahmi kuntavaaleissa Helsingissä lähes 30 000 ääntä.

Orpo Sipilää suositumpi

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) on kyselyn perusteella pääministeri Juha Sipilää (kesk) suositumpi poliitikko.

22 prosenttia kyselyyn vastanneista antaisi lisää valtaa Orpolle, kun Sipilälle ja oppositiojohtaja Antti Rinteelle (sd) lisää valtaa antaisi 19 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Rinteen niskaan hengittää kyselyssä ulkoministeri Timo Soini (sin), joka ilmoitti äskettäin harkitsevansa ehdokkuutta seuraavissa eduskunta- tai eurovaaleissa. 17 prosenttia kyselyyn vastanneista antaisi lisää valtaa Soinille.

Vasemmistoliiton presidenttiehdokas Merja Kyllönen on kyselyn perusteella yhtä suosittu poliitikko kuin Soini – taakse jäävät keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen (16 %), SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen (14 %) ja valitsijayhdistyksen presidenttiehdokas Paavo Väyrynen (12 %).

Kesäkuussa vihreiden puheenjohtajaksi noussut Touko Aalto ei ainakaan vielä kuulu kyselyn perusteella Suomen suosituimpien poliitikkojen joukkoon: 14 prosenttia kyselyyn vastanneista antaisi lisää valtaa Aallolle.

Iltalehti ja Uusi Suomi alkavat mitata poliitikkojen suosiota säännöllisin väliajoin. Listalla olevia nimiä voidaan tarvittaessa vaihtaa. Esikuvana on saksalaislehti Der Spiegelin kysely, jossa vastaajilta on kysytty, kenelle poliitikolle he antaisivat tärkeän tehtävän ("eine wichtige Rolle").

Suosiomittaus toteutettiin osana Tietoykkösen joulukuun kannatusarviotutkimusta. Kyselyyn vastasi 1500 henkilöä. Haastattelut tehtiin puhelimessa ja internetissä 8–18. joulukuuta. Virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös: Näkökulma: Haavisto-ilmiö toistuu sittenkin?

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari-Pekka Vuorela

Minusta kysymys on hyvin muotoiltu. Juuri näin selviää todellinen luottamus.

Taulukon lukeminen tietysti edellyttää ajattelua. Jokainen vastaaja on saanut nimetä niin monta kuin haluaa.

Järkähtämättömänä kristillisdemokraattien vastustajana olisin itsekin voinut nimetä Sari Essayah'n, koska hänestä on pitkäaikainen kokemus rehellisenä ja sanansa mittaisena poliitikkona, jolle toivoisi enemmän valtaa omissa riveissään.

Vasemmistoliittoa en koe viholliseksi, mutta en sitä äänestäisikään. Jos puolueen jokainen ehdokas olisi kuin Li Andersson, voisin ruveta harkitsemaan.

Petri Suomi

Ei kannata olla katkera vaikka se oma ei pärjääkkään. Maassa on kuitenkin suurin osa ihmisistä melko vähän kiinnostuneita politiikasta, eikä heillä ole mitään kiveen hakattua poliittista kantaa. Nämä tolkun ihmiset kun eivät laita puolueen palloa jalkaansa, sillä se merkitsee vain tietyn ajatumallin hyväksyntää ja kaikkien muiden osoittelua väärintekijöiksi, roistoiksi ja aivan miksi tahansa. Ei tässä maassa mikään sillä parane, että kaivaudutaan useisiin poteroihin ja ryhdytään sieltä "kivittämään" toisiamme.

Esko Riikonen

Millaisen Suomen saisimme, Jos Haavisto ja Andersson saisivat päättää. Jos tämä on totuus, niin ei hyvältä näytä. Vihervasemmiston aatteet jylläisivät. No, aika yhtenäisiähän ne ovat. Vihreähän on vain naamioväri.

Heikki Rosti

Ei mitään uutta viimeisen 3000 vuoden aikana.Kun 3000 v sitten kuninkaaksi valittiin David ,hän oli kansansuosiossa viimeinen valittavien listalla.a la Laura Huhtasaari ,mutta isä Jumalan ehdotus ja henkilö joka pystyi luotsaamaan kansakunnan läpi myrskyisän lähitulevaisuuden.Myrskyisestä lähitulevaisuudesta ei tuskin kukaan ole erimieltä.Kipparista on tietysti tuhat(1000) eri käsitystä.Niinkuin aikoinaan Ranskan Jeanne d'Arc teki kaiken väärinpäin ,mutta voittoisasti ,niin meidänkin Jeanne d'Arc.Leppoisaa alkavaa vuotta 2018.

Jari Mikkola

Ei kannata poterot joo,eikä kusetetut gallupit sen enempää. Mitkä olisivatkaan heikin pää prioriteetit? No varmaan se suomen enemmistö,tai anteeksi, hyvä kakkos vähemmistö mikä on niskan päällä, ainakin jos pää toimittajilta kysytään.
. Kyllähän vaalikarja on aina typerää ollut. Tämä paskan jauhanta vaan ylittää kaikki" odotukset" ja riman alituiset.

Henri Järvi

Työväenpresidenttiehdokas

työväen presidenttiehdokas kertoi meille taannoin miten vastakkainasettelun aika on ohi

selkosuomeksi sanottuna sama lause kuuluu tänään

vastuunkantamisen aika on ohi

nimittäin niistä yhteiskunnan heikommista

yli laidan vaan

-suomi 100 perkele-