Keskiviikko 26.6.2019

Kokoomusministeri puolustaa aktiivimallia: ”Ennalta luovuttamisen henki on järkyttävää”

Luotu: 
30.12.2017 09:33
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kai Mykkäsen mukaan aktiivimallia valmistellut työryhmä arvioi sen auttavan nostamaan työllisyyttä noin 5 000–12 000:lla henkilötyövuodella.
|

Ulkomaankauppa – ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) linjaa, että aktiivimallin tyyppisten ehtojen rinnalla tarvitaan myös kannustavuutta.

–Nyt työkeikkaan tarttuvan etuuksia peritään takaisin vaikeasti ennustettavalla tavalla. Valmisteilla olevaan reaaliaikaiseen tulorekisteriin pitää panostaa siten, että sen myötä jokainen voi kätevästi puhelimella katsoa, paljonko lopulta jää käteen, hän toteaa mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.

Mykkänen korostaa, että työttömän ei pitäisi joutua pelkäämään sitä, että tienesti kääntyy pakkaselle, jos työ vaikkapa tulkitaan kokoaikaiseksi.

–Sovitellun päivärahan ehdot vievät nykyisin monelta motivaation 300 euron suojaosan ylittäviin tuloihin, hän huomauttaa.

Mykkänen puolustaa kovaa keskustelua herättänyttä aktiivimallia ja sanoo mallia valmistelleen työryhmän arvioineen, se auttaa nostamaan työllisyyttä noin 5 000–12 000:lla henkilötyövuodella.

–Hankalia tilanteita tulee. Siksi aktiivisuusehdon rikkoutumisesta seuraava sanktio on viisi eikä esimerkiksi 30 prosenttia. Ennalta luovuttamisen henki on minusta kuitenkin järkyttävää, ministeri kommentoi.

–Haastan jokaisen aktiivimallin vastustajan esittämään tilalle toimia, joiden työllisyysvaikutus on vähintään samaa tasoa. Tekemättäkään ei voi jättää, hän jatkaa.

Mykkänen korostaa, että aktivointitoimia ja työkeikkoja on pystyttävä järjestämään kaikissa maakunnissa.

–Jos kumpiakaan ei kerta kaikkiaan paikkakunnalta löydy, on myös kysyttävä, miten pitkään kukin meistä voi vaatia yhteiskunnalta normaalitasoista työttömyysetuutta olematta valmis muuttamaan paikkakunnalle, jossa työhön on mahdollista päästä.

Lisää aiheesta:

Ministeri Mykkänen Aamulehdelle: Jos työtön ei löydä 18 tuntia töitä tai aktivointia, tulee miettiä muuttamista

Pitkäaikaistyöttömän aloite nimivyöryllä eduskuntaan: ”Typerä laki, joka tekee kipeää hyvin monelle aivan vääristä syistä”

Kansalaisaloite vaatii työttömiä suututtavan aktiivimallin kumoamista: ”Kohtuutonta rangaista työnhakijaa”

Aktiivimalli: Kela seuraa työttömän toimintaa – ”Tulkinnanvaraisuutta voi tulla”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Kokko

Mykkänen naulaa omaa poliittista arkkuaan noilla typerillä vaatimuksillaan, muyttaapa itse vaan ihan minne lystää. Oleskeluluvan saaneetkin (ja kohta paperittomatkin varmaan) saavat valita asuinpaikkansa mistä haluavat, miksei sitten ikänsä veroja maksanut työttömäksi päätynyt?
Eduskuntalaitos näyttää olevan tupaten näitä perkeleen verenimijoitä , mykkäsiä , vartiaisia ja kavereitaan.

Jani Pulkki

Ennen pidin populismina kansanedustajien eläkkeiden aiheuttamaa parkua, nyt olen sitä mieltä että kansanedustajat on syytä nopeasti saattaa samalle tasolle muiden työhakijoiden kanssa. Kaikki sopeutumisturva pois ja samalle ansiosidonnaiselle muiden kanssa. Syytä aktivoida poliitikkojankin työnhakuun ja palkkatöihin kikkailujen sijaan.

Marja-Liisa Kalkela

Joskus voisi kuunnella alan asiantuntijoitakin. Leikkaamalla työttömyysturvaa ei saada mitään aikaan. Vaan ihmiselle on luotava riittävä tuki elantoon .Ellei työstä makseta palkkaa.

Kuten todettua, Paltamon kokeilun
-kokemukset tukevat kuitenkin vapaaehtoisuutta.
- Ja jotta työtakuu olisi oikeasti vapaaehtoinen, edellytyksenä on perustulo.

Siirtymä voisi alkaa työelämän marginaaliin jäävistä eli niistä, jotka todennäköisimmin olisivat työtakuutyöpaikkoihin palkattavia.

Työtakuuseen yhdistettynä se voisi olla merkittävä työllisyyspoliittinen uudistus. Jos haluamme yhteiskunnan, joka tarjoaa kaikille autonomiaa ja mahdollisuuden työntekoon, tarvitaan sekä perustuloa että työtakuuta.

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan dosentti.
(Paltamokokeilun tulos)

Harri Tapani

MM. tätä tarkoittaa se aikanaan Holkerin hallituksessa lanseerattu "hallittu rakennemuutos", vastaavia rakennemuutoksia on tehty mm. kehitysmaissa ja Venäjälläkin jo Jeltsinin aikaan. Tuolla toisaalla rapakon takana samaa tehty jo hieman aiemmin sen osuessa jo valkokaulustyöläisiinkin.

"Petetty keskiluokka onnistuu luomaan hämmentävän ja pelottavan kuvan Yhdysvaltain työmarkkinoista 2000-luvulla."

http://arkisto.aviisi.fi/artikkeli/?num=14/2006&id=9098ba4

Tapio Mäkeläinen

En olisi ikinä uskonut kuulevani oman puolueeni ministeriltä mitään noin typerää.
Taitaa olla nk One Hit Wonder. Huh huh.
Kyllä on EK: lla vitsit vähissä jos tämmöisiä tyrkätään ministereiksi.
Onko siellä enää yhtään joka on ollut yrityksessä töissä ja palkannut oikean työntekijän?

Pekka Hovatov

Miettikää ihmiset hyvät. Pakolaisilla ja muilla on oikeus valita asuinpaikkansa Suomesta. Työtön voidaan uuden lain mukaan pakottaa muuttamaan pois valitsemastaan asuinpaikasta, kiristämällä häntä taloudellisesti. Ihmettelen sitä, ettei peruslakivaliokunta ole ottanut asiaan kantaa, koska se on perustuslain vastaista. Jokaisella suomalaisella on oikeus valita itse asuinpaikkansa. Mielestäni uusi nyt vuodenvaihteessa voimaan tuleva työttömien aktiivimalli , oikeammin "työttömien kyykytyslaki" rikkoo törkeästi ainakin kahta Suomen perustuslain kohtaa.

Perusoikeudet 2 Luku 9 § Liikkumisvapaus
Perusoikeudet 2 Luku 6 § Yhdenvertaisuus

Suomen perustuslaki, perusoikeudet 2 Luku 9 § Liikkumisvapaus

-"Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa."

Suomen perustuslaki, perusoikeudet 2 Luku 6 § Yhdenvertaisuus
-"Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä."

-"Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."

Pakolaisia ja muita ulkomaalaisia ei pakoteta kiristämällä taloudellisesti muuttamaan eri puolille Suomea, mutta työtön suomalainen voidaan pakottaa, kiristämällä häntä taloudellisesti muuttamaan toiselle puolelle Suomea.

Jokainen voi käydä tarkistamassa halutessaan mainitsemani lainkohdat tuolta:
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

Tämä on hyvä esimerkki miksi ei pidä äänestää Kokoomuksen tai Keskustan ehdokasta seuraavaksi Presidentiksi.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Kai Mykkäsen mukaan aktiivimallia valmistellut työryhmä arvioi sen auttavan nostamaan työllisyyttä noin 5 000–12 000:lla henkilötyövuodella.

-Mitä takeita Mykkänen on saanut työnantajilta että he tulevat työllistämään tuon määrän?
Paljonko on tullut veronmaksajille maksamaan jo 30 milj.ilmaista työtuntia yrityksille?
US
Moniko on saanut vakituisen palkallisen työn tuona aikana?
Paljonko verovaroja palaa nyt 126 700 työttömän Aktiivitoimiin +työllistämistukiin yrityksille 70%,kunnille 20% ja valtiolle 10%?
TEM-marraskuu-17
Kunnille työllistämistuki on näköjään 50e/pv per ilmainen ammattitaitoinen työtön.
Aikooko hallitus ottaa käyttöön P-korean ja Kolhoosi meiningin jossa valtio maksaa palkat työntekijöille,ei yritykset?
Näin pienellä maalla siihen ei ole varaa eikä verotulot riitä Kelasta maksettaviin "palkkoihin"!

Jari Kaisla

Haluaisin nähdä kun Mykkänen koittaisi elää n. 400-500 eurolla kuussa ja olla samalla aktiivinen... Siinä saattaisi pian totuus paljastua hänellekin kun huomaisi ettei ole edes varaa hakea töitä kun ei ole mahdollista pohtia päivittäin muuta kuin sitä, että mistä saa ruoan päiväksi eteenpäin. Mukavahan se olisi rallatellen juosta etsimässä työpaikkoja kun olisi siistit asut ja olemus sekä mahdollista kulkea paikasta toiseen ilman kustannuksia. Kaikesta näistä kun joutuu valitettavasti luopumaan nykyisillä tukisummien suuruuksilla. Unohtamatta sitä seikkaa, että kun ihminen syrjäytyy häneltä myös katoaa nopeasti erilaiset sosiaaliset verkostot koska ei kykene harrastamaan ja tekemään muutakaan toimintaa yhdessä. Työnantajia kiinnostaa nykyisin vain pitkä ja kattava CV eri työpaikoista, erittäin siisti ja filmaattinen olemus ja millainen suhdeverkosta hakijalla on...

Maaret Tuomola

Edellä muun muassa Jari Kaisla nostaa esille köyhän, taloudellisessa ahdingossa päivästä päivään kituuttelevan, jolloin rajalliset taloudelliset resurssit todellakaan eivät riitä itsensä huoltamisen työllistymisen perustaksi. Toiselta paikkakunnalta töiden etsiminen kartuttaa kohtuuttomasti erilaisia kuluja.

Aktiivimallissa kohtuutonta, huonoa on siinä, ettei ilmeisestisen suunnittelijoilla ole ollut viitseliäisyyttä tutustua kantasuomalaisen ihmisen pitkittyneeseen köyhyyteen erilaisten köyhyystukimusten valossa, vaikka niitä löytyy ainakin 1800-luvulta lähtien. Tietenkin aktiivimallia suunnitelevat olisivat voineet tutustua itsekin haastattelemalla tai työryhmän avulla kantasuomalaisen ihmisen köyhyyteen.

Hyvinvoiva ihminen ei ymmärrä minkälainen "työprosessi" seuraa jos köyhä ihminen hakee sos.järjestelmästä matkakuluihin, muuttokuluihin, takuuvuokriin erillisiä avustuksia tai toimeentulotukea ja mistä milloinkin onnistuisi saamaan sopivan vuokra-asunnon uudella paikkakunnalla, vaikka uusi puhelinmyyntitehtävä provisiopalkalla olisi saavutettu. Helposti karttuu muuttotilanteissa päällekkäisiä vuokra-, sähkö-, laajan kotivakuutuksen kustannuksia, joten jokaista ropoa voi joutua erikseen hakemuksilla hakemaan ja perustelemaan. Työstä sekin käy ja voimavaroja ehtyy.

Eriarvoisuuden nykyisin kukoistaessa, ei kantasuomalainen köyhä, työttömyydessään ja elämäntilanteessaan vieraantunut saa sellaista tukea, kannustusta, apua ja yhdessä mietittäviä strategioita työllistymiseen, kouluttautumiseen ja kokonaisvaltaisen elämänhallintansa tavoitteelliseen suunnitteluun, mitä kirkko ym. lukuisat tahot hypettävät ja avustavat yltäkylläisesti muualta tänne korkeamman elintason tavoitteilla vaeltaneille.

Aktiivimallissa hyvää on se, että se palauttaa mieliin lähtökohtaisen tarkoituksen väliaikaisesta työttömyydestä työttömyyskorvauksineen ja jokaisen velvollisuudesta yrittää työllistyä mahdollisimman nopeasti, hakea töitä, kouluttautua ja kehittää osaamistaan. Työttömien yksilöllinen sparraus, työllistymisen ja elämänhallinnan suunnitelmien tekeminen olisi todennäköisesti tuloksellisempaa.
Kertauksena vielä todettava, että aktiivimallin suunnittelijat ovat kaikesta päättäen torjuneet tutkimustietoa ja todellisuudesta realistista tietoa analyyseineen. Kantasuomalaisen köyhyys hyvinvointiyhteiskunnan roviollakin (?) on suhteellista, erilainen koettu ja syrjäyttävä prosessi, verrattuna laajemmin koko kulttuuria ja sen kansakuntaa kohdanneessa köyhyydessä, jolloin suuret joukot jakaa kokemuksen ja yhdessä lähdetään esimerkiksi hyvinvoinnistaan, koulutuksestaan ja sosiaalitukisjärjestelmistään maailmalla tunnettuun Suomeen etsimään korkeaa elintasoa.
Tänne saapuvilla on toivo ja tavoite uudesta korkean elintason elämästä, yltäkylläiset avustusjärjestelmät apunaan ja tukenaan. Kantasuomalaiset köyhät ovat menettäneet toivonsa, "vieraantuneet lähtökohtaisesta väliaikaisen työttömyyden ja työlllistymisen dynaamisesta tahtotilasta merkityksineen".
Monet ovat passivoituineet liian vaikeassa elämäntilanteessa. Tukijärjestelmien pysyvyydellä on edes jonkin sortin jatkuvuuden turvaa. Se on yksilön (hengissä) selviytymisen ja jaksamisen turvaverkon jatkuvuutta merkitsevä "saavutus".
Passivoituminen lienee elämänkulun selviytymisessä, turvaverkkojen saavutettavuuden näkökulmasta inhimillistä, ihmisyyden luontaisiin perustarpeisiin kietoutuvaa.
Työllistymisen ja opiskelemisen vaikeuksissa, ihmiset tarrautuvat tukijärjestelmien turvaverkkoon kuin hukkuva oljenkorteen. Työttömyydellä röyhkeästi kekkuilevat elämäntapa -Ossit on ohjattava koulutukseen, jotta voisivat työllistyä.

Onko "filosofia" kadoksissa poliitikoilta tai teknologian keksijöiltä, kun samanaikaisesti vouhotetaan miten tekoälyn, robotiikan avulla saamme paljon suoritustason simppeleitä tehtäviä koneiden tehtäväksi, mutta samalla vouhkataan kantasuomalaisten ihmisten työllistymisen tarpeista, aktiivimalleineen sekä millä tavalla Suomeen saisimme mahdollisimman paljon lisää sos.etuuksilla vauraamman hyvinvoinnin turvapaikkaa tavoittelevia, koska hienoa ja eksoottista on monikulttuurisuus? Hm, ajattelemattomat tahot tähän vielä touhuaa, että vastikkeetonta kansalaispalkkaa kuuluisi jakaa kaikille Suomessa. Nämä edellä mainitut eri tahojen sinnikkäät tavoitteet ovat keskenään järjettömän ristiriitaisia suuntauksia ja kantasuomalaista köyhää, työtöntä syrjivää. Miksi näistä ei voi asiakeskeisesti, avoimesti keskustella?

Aktiivimalli olisi suunniteltava niin, että työttömän, köyhän ihmisen todellisuus, elämäntilanne, voimavarat ja vajeet ovat lähtökohtana ja niihin olosuhteisiin on voitava vaikuttaa, tarjottava myös henkilökohtaista todellista tukea, suunnittelu-ja laskennallista apua.
Provisiopohjaisten puhelinmyyntitehtävien varaan ei voi rakentaa uutta yhteiskunnallista aktivointimallia. Enenevästi kansalaiset kieltävät kotimarkkinoinnin, joten alan jatkuvuuskin epävarmaa.
Yhteiskunnallisia, kirkon ym. kolmannen sektorin perustamia sosiaalisia yrityksiä/tehtäviä on lisättävä työllistymiseen ja alkuun pääsemisen toteutumiseksi. Harvoin työttömien resursseilla osuuskuntamuotoinenkaan yrittäminen investointiavusta huolimatta voi riittävän vauhdikkaasti käynnistyä, vaikka osaamisen kompetensseja työttömällä olisikin tuotteistamiseksi myyntiin.
Pitkäaikaistyötön joutuu koko ajan lukemaan uutta ammattikirjallisuutta, tieteellisiä tutkimuksia ja seuraamaan yhteiskunnallista tilannetta, pysyäkseen kartalla, ellei hän ole jo luopunut työllistymisen tavoitteista.

Maximilian Mark

Tarvitsetko lainaa maksamaan laskuja tai aloittamaan uuden yrityksen sitten
etsi enää, tässä tarjoamme lainaa 2%: n intrest korko.
Minun nimeni on Mr Maximilian-merkki Olemme sertifioitu laina yritys, joka tarjoaa minkäänlaista taloudellista tukea ihmisille, jotka tarvitsevat sitä ja tässä on
postimme voi lähettää meille sähköpostia osoitteesta:
[email protected] tai voit myös ottaa meihin yhteyttä
numero +17853289627

LASKURIEN TIEDOT

Koko nimi:___________________________
Sukupuoli: _______________________________
Siviilisääty:_______________________
Yhteystiedot Osoite: ____ a__________________
Kaupunki / postinumero: ________________________
Maa:______________________________
Syntymäaika:________________________
Lainan tarve: _______________
Lainan kesto: ________________________
Kuukausitulot:______________________
Ammatti: ___________________________
Lainan tarkoitus: _____________________
Voimassa oleva puhelinnumero: _______________________
Faksi:__________________________________

odota kiireellistä makeaa vastausta.
kiitos ja Jumala siunatkoon sinua amen.