Maanantai 22.10.2018

PAM ihmettelee lomautettujen kohtelua aktiivimallissa: ”Työntekijän, jolla on työsuhde voimassa, täytyy osoittaa aktiivisuutensa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.12.2017 09:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    "Tämä lisää byrokratiaa ja on vain yksi esimerkki aktiivimallin sudenkuopista", PAMin puheenjohtaja Ann Selin sanoo.
|

Työttömyysturvan aktiivimalli ulottuu työttömien lisäksi myös lomautettuihin, mikä vaikeuttaa Palvelualojen ammattiliitto PAM:n mukaan jo työmarkkinoilla olevien henkilöiden asemaa.

Lomautetuilta vaaditaan aktiivisuuden osoittamista mikäli lomautus kestää yli 65 päivää tai lomautettu tekee lyhennettyä työpäivää niin, että hänelle maksetaan soviteltua ansiopäivärahaa.

–On kummallista, että työntekijän, jolla on työsuhde koko ajan voimassa, täytyy osoittaa oma aktiivisuutensa lomautuksen keston ylittäessä 65 päivää. Tämä lisää byrokratiaa ja on vain yksi esimerkki aktiivimallin sudenkuopista. Uskon tämän hankaloittavan työntekijöiden elämää ja yritysten toimintaa, PAM:n puheenjohtaja Ann Selin kritisoi aiemmin tiedotteessa.

Lain mukaan työnantaja voi lomauttaa työntekijän määräaikaisesti korkeintaan 90 päivän ajaksi. Määräaikaisen lomautuksen perusteeksi kelpaa työn tilapäinen vähentyminen. Toistaiseksi lomauttaminen on mahdollista taloudellisin ja tuotannollisin perustein, jos työ tai sen tarjoamisen edellytykset ovat oleellisesti vähentyneet. Lomautus on aina vain väliaikainen toimenpide, ja lomautetulla on oikeus ansiosidonnaiseen päivärahaan.

Aktiivimallin myötä yli 65 päiväksi lomautettujen on osoitettava aktiivisuutensa kuten työttömienkin pitääkseen työttömyysetuutensa tason ennallaan. Heidän tulee olla 65 maksupäivän aikana töissä 18 tuntia, osallistuttava viisi päivää aktivointipalveluihin tai muihin rekrytointia tukeviin toimintoihin tai ansaittava yritystoiminnassa vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehdon mukaisista kuukausiansiosta.

PAM:n sosiaalipoliittinen asiantuntija Mari Kettunen moittii ankarasti, että aktiivimallia sovelletaan myös sellaisiin lomautettuihin, joiden lomautus on määräaikainen.

–Erityisen ongelmallinen aktiivimalli on tapauksissa, joissa lomautuksen keston tai toteutustavan vuoksi aktiivisuutta edellytetään, vaikka työhön paluun päivä olisikin jo tiedossa. Tällöin aktiivimalli vain lisää turhaa byrokratiaa, kun jo tiedetään lomautetun paluusta työhön.

Kettusen mukaan PAM ei ole tehnyt arviota kuinka suurta osaa lomautetuista aktiivisuusvaatimus lopulta koskettaa.

Vuonna 2016 TEM:n lomautusten ennakkoilmoituksia seuraavan tilaston mukaan lomautus koski yhteensä noin 46 000 työntekijää. Tuolloin määräaikaisten lomautusten keskimääräinen kesto oli 49 päivää.

Tämän vuoden kokonaistilastoa ei ole vielä julkaistu, mutta määräaikaisten lomautusten ennakkoilmoitusten mukainen keskimääräinen kesto vaihtelee kuukausitason tilastoissa 48-65 päivän välillä. Lomautettua oli tammi-marraskuun välillä ennakkoilmoitusten mukaan yhteensä reilut 12 900 työntekijää. Tiedot pohjautuvat Ely-keskusten seurantatietoihin.

Lähde: Talouselämä

Lue myös:

Kokoomusministeri puolustaa aktiimallia: ”Ennalta luovuttamisen henki on järkyttävää

Ministeri Mykkänen Aamulehdelle: Jos työtön ei löydä 18 tuntia töitä tai aktivointia, tulee miettiä muuttamista

Pitkäaikaistyöttömän aloite nimivyöryllä eduskuntaan: ”Typerä laki, joka tekee kipeää hyvin monelle aivan vääristä syistä”

Kansalaisaloite vaatii työttömiä suututtavan aktiivimallin kumoamista: ”Kohtuutonta rangaista työnhakijaa”

Aktiivimalli: Kela seuraa työttömän toimintaa – ”Tulkinnanvaraisuutta voi tulla”

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markus Jokelin

Tässä on erikoinen ristiriita, voiko lomautettu työntekijä mennä kilpailevaan firmaan töihin osoittaakseen aktiivisuutensa? Käsittääkseni tämä on monilla aloilla kielletty työsopimuksessa. Vai joutuuko lomautettu osoittamaan aktiivisuutensa tekemällä jotain muuta työtä kuin oman ammattinsa koska työnantajalla on oikeus kieltää työskentely kilpailevalle yritykselle. Tämä taitaa olla myös peruste työsopimuksen purkamisellekin joissain tilanteissa.

Pasi Mattila

Joo, tähän liittyen tulee mieleen se et miten tossa lomautus tilanteessa sit asiat todella hoidetaan koska jos oikein virallisia ollaan niin oman alan töitä et saisi tehdä koska olet toisen työnantajan palveluksessa. Et miten sekin sitten sopeutetaan aktiivimalliin

Pekka Hovatov

Mykkäsen jutut on ihan "BullShitt:ia"

työttömyysturvahan tulee tippumaan jokaisella työttömällä. Sinä et pysty todistamaan mitenkään aktiivisuuttasi esimerkiksi KELALLE. Miettikää kun tulee ihmisille, se aika kun pitää Kelalle palauttaa kuukausittainen korvausanomus. Joko anomuksesi käsittely viivästyy, jos ennen sait rahasi vaikka 5 pvä:n päästä, kun olit jättänyt anomuksen niin voin melkein lyödä vetoa siitä, ettet ole saanut rahojasi vielä 3vko:n kuluttuakaan. Jos saat rahasi ajoissa on siitä automaattisesti leikattu se 4,65% jota voit sitten eri anomuksella anoa uudelleen takaisin. Mutta edelleenkään et pysty todistamaan sitä, että olet ollut aktiivinen, koska tehtyjä työhakemuksia ei hyväksytä osoituksena aktiivisuudesta. No, mitä muuta sinä voit tehdä jossakin syrjäkylillä kuin työhakemuksia??? No, sitten tullaan työssäolo vaatimukseen. Mistä löytyy Suomesta ne työnantajat jotka pystyvät tarjoamaan sinulle ja muille sadoilletuhansille 18h töitä 65pv jaksossa, ei mistään. Ja jos teet 18h töitä niin se leikkaa kaikki saamasi tuet mitä mahdollisesti saat ja joudut tuon 65pv välein jatkuvasti uudistuvaan paperi ja byrokratia rumbaan. Kelahan muuten ei tule sitten tarkastelemaan saamiasi tukia, asumistuki, toimeentulotuki jne. 65pv jaksossa. Eli jos teet töitä tuon 18h ja saat palkkaa niin sitä palkkaa ei käsitellä niin, että se jaettaisiin tuolle 65pv, vaan sinä kuukautena kun sinulle maksetaan palkka 18h niin se leikkaa juuri sen kuukauden tuista vastaavan osuuden ja sitten seuravassa kuussa saat normaalit tuet ja sen jälkeen alkaa rumba uudelleen. TÄSSÄ JUTUSSA EI OLE KYSE MISTÄÄN TYÖTTÖMIEN AKTIVOINNISTA, SELLAINEN ON PELKKÄÄ HALLITUKSEN JA SIINÄ ISTUVIEN PUOLUEIDEN MASINOIMAA PASKAPUHETTA, JOLLA PYRITÄÄN PEITTÄMÄÄN TEHDYN LAKIMUUTOKSEN TODELLINEN TARKOITUS. KYSE ON TYÖTTÖMYYSKORVAUKSEN LEIKKAAMISESTA, EIKÄ MISTÄÄN MUUSTA.
TÄMÄ JÄRJESTELMÄ EI AKTIVOI KETÄÄN MUUTA KUIN KOKOOMUSLAISEN JA KESKUSTALAISEN POLIITIKON HAKKAAMAAN HANSKAANSA, SILMÄT KIEROSSA. KYLMÄN SINISENTULEVAISUUDEN POLIITIKKO ON VAIN LIIAN TYHMÄ TÄMÄN TAJUTAKSEEN, ENKÄ NYT VIITTAA PELKÄSTÄÄN TYÖMINISTERIIN
Menetät joka tapauksessa rahaa olit töissä tai et. Tämä on minun analyysi tästä "aktivoinnista"

Mika Peltokorpi

Kela on tässä tapauksessa työttömyyskorvauksen maksaja, eli samassa asemassa työttömyyskassojen kanssa. Korvauksen maksaja voi ottaa ainoastaan TE-keskuksen lausuntoa positiivisemman kannan tuen maksamiseen, ei huonompaa. Kassojen tiedän maksaneen TE-keskuksen karenssi-lausunnosta huolimatta, Kela tuskin on.

Työllisyyskurssille pääsy voi olla haasteellista ja työttömän aktiivisuus paitsi työpaikkojen, myös kursseille hakemisen osalta pitäisi ottaa mielestäni ihan samalla tavalla huomioon, kuten tämä PAM:n esiinnostamaan lomautuskysymyksen osalta. Eli jos te-keskus ei kykene tarjoamaan työttömälle työllisyyttä edistävää palvelua, tukea ei pitäisi tällöin myöskään leikata.

Teemu Huhta

En tiedä miten KELA ja TE-toimisto tulevat selviytymään uudistuksen tuomasta byrokratiasta. 17.10 minulla loppui koulu ja tuolloin ilmoitin statukseni muutoksesta TE-toimistolle. Sain lopulta lausunnon TE-toimistolta, ettei työttomyyskorvauksen maksamiselle ole esteitä ja tuo lausunto lähti IAET-kassaan, joka tuolla vielä käsitellään. Eli sellainen 2,5-3 kk on nykyinen aikajänne, että korvausasiat on käsitelty ja kykenet vuokran yms. laskut makselemaan... Toivottavasti kaikilla on väh 3kk puskuri elämiseen.

Tapio Mäkeläinen

Kun luin tämän tiedon lomautuksenkin sotkemisesta mukaan, niin tämä koko hanke rupeaa tuntumaan provokaatiolta. Pyrkiikö hallitus saamaan avoimen konfliktin ay- liikkeen ja työttömien kesken. ?
Mykkäselle ja Vartijaiselle tiedoksi että syllä siellä on tuhansia kokoomuslaisiakin joukossa.

Pam ja Teollisuusliitto ovat varakkaita ja ammattimaisia järjestöjä. He voisivat käyttää resurssejaan pikagalluppiin työnantajien keskuudessa millainen on kentällä valmius 18 h työn tarjoamiseen. Voisi tulla mielenkiintoita pohdittavaa hallitukselle ja Kokoomuksen ryhmäkokoukseen.

Mitä tulee Mykkäsen realismiin niin sitä voi lukea L. Laatusen muistelmista. Saavutukset Etelärannassa jäivät muovikuppien vaihtamisesta pahvisiin. Ek ja liittojen liituraitamiehet eivät myöskään innostuneet työsuhdeautojensa vaihtamisesta polkupyöriin.

Mä olen kai niin reilun pelin inhorealisti, kun olen vetänyt liki 30 yt/ mbl tai vastaava kierrosta eri maissa ja myös vastapariksi palkkaamassa satoja ihmisiä.
Työvoima-asiat eivät ole mitään yleismukavaa teoriapuuhastelua LinkedInin, urheilukellon tai rakennekynsien kiillottamisen välissä..
Leimaavaa poliitikkojen ja ”asiantuntijoiden” puheille on että YKSIKÄÄN ei ole ikinä miettinyt miltä työttömästä tuntuu kun elämä lahoaa ympäriltä.
Intuitiivisena ihmisenä mulla on pahanenteinen fiilis tulevasta vuodesta 18.

Hannu Rautomäki

Hallituksen aktiivimalli on eräänlainen järjettömyyden riemuvoitto tässä maassa.
Työttömiä juoksutetaan ja syyllistetään, vaikka vallitseva suurtyöttömyys on se syy miksi on työttömiä.
Mitä hallitus on tehnyt suurtyöttömyyden vähentämiseksi?

Jouko Salminen

Otetaan kansalaisraha käyttöön. Jotkut kutsuvat sitä myös perustuloksi. Sitä varten valtion, eikä kansalaisten tarvitse ottaa velkaa, toisin kuin työttömyyskorvaukseen.

Kansalaisraha rahoitetaan poistamalta pankeilta oikeus tehdä rahaa tyhjästä, eli antolainaus. Toteuttamalla tämä veronmaksajat hyötyvät siitä 8 MRD€/vuosi. Kansalaisille luodaan silloin 500 €/kk uutta rahaa. Määrä on sama, jonka pankit tekevät nyt.

Teemu Huhta

Kuten ensimmäistä kommenttia kommentoin; mikäpä estää työnantajaa lomauttavan osaa porukasta ja ottavan sitten heidät tekemään omaa työtänsä 9€/pv korvauksella.

Halpatyömarkkinat lienevät tavoitteena hallituksella. Kun ihmisen kaikki voimavarat kuluvat päivittäiseen kamppailuun selviämisestä, ei hänellä riitä intoa&voimia järjestäytyä tilanteen järjestänyttä tahoa vastaan.

Vaikuttaa hiljaiselta palkkatyön alasajolta tämäkin uudistus. Kyllä nyt jos koskaan täytyisi työläisten herätä. Sillä jos tällaisia uudistuksia voidaan yhdelle ryhmälle tehdä, niin mikään ei estä tekemästä sitä myös toiselle.

Jos vain jäädään katsomaan sivusta, sitä jossain vaiheessa on itse samassa jamassa ja toivoisi jäljellä olevan jonkin ryhmän, joka puolustaisi...

Marja-Liisa Kalkela

Mitä jos palkansaaja sanoo irtisanomis ja lomautustilanteessa työnantajalle:
Ei minulla ole aikomustakaan vaihtaa säännöllisiä tulojani ja työtäni ,työttömyyskorvauksiin .Eikä jäädä lomalle kesken kaiken .
Miksi siis työttömälle on vastuu siitä siirretty? Yrityshän se irtisanoo ja lomauttaa taloudellisista syistä.

Pekka Hovatov

Miettikää ihmiset hyvät. Pakolaisilla ja muilla on oikeus valita asuinpaikkansa Suomesta. Työtön voidaan uuden lain mukaan pakottaa muuttamaan pois valitsemastaan asuinpaikasta, kiristämällä häntä taloudellisesti. Ihmettelen sitä, ettei peruslakivaliokunta ole ottanut asiaan kantaa, koska se on perustuslain vastaista. Jokaisella suomalaisella on oikeus valita itse asuinpaikkansa. Mielestäni uusi nyt vuodenvaihteessa voimaan tuleva työttömien aktiivimalli , oikeammin "työttömien kyykytyslaki" rikkoo törkeästi ainakin kahta Suomen perustuslain kohtaa.

Perusoikeudet 2 Luku 9 § Liikkumisvapaus
Perusoikeudet 2 Luku 6 § Yhdenvertaisuus

Suomen perustuslaki, perusoikeudet 2 Luku 9 § Liikkumisvapaus

-"Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa."

Suomen perustuslaki, perusoikeudet 2 Luku 6 § Yhdenvertaisuus
-"Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä."

-"Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."

Pakolaisia ja muita ulkomaalaisia ei pakoteta kiristämällä taloudellisesti muuttamaan eri puolille Suomea, mutta työtön suomalainen voidaan pakottaa, kiristämällä häntä taloudellisesti muuttamaan toiselle puolelle Suomea.

Jokainen voi käydä tarkistamassa halutessaan mainitsemani lainkohdat tuolta:
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

Tämä on hyvä esimerkki miksi ei pidä äänestää Kokoomuksen tai Keskustan ehdokasta seuraavaksi Presidentiksi.

Mauri Gardin

On hämmästyttävää, että ay-liike, sdp, vas ja vihreät eivät haluakaan ihmisten aktivoituvan ja pääsemään oikeaan työhön. He haluavat pitää työttömät omina vaalikarjoinaan. Uskomatonta tämän päivän Suomessa!

Marja-Liisa Kalkela

On hämmästyttävää kuinka moni uskoo 700 000 työllistyvän leipärahasta leikkaa malla .Kun Avomia työpaikkoja oli TEM-marraskuu-17
n. 86 000
Miten hallituksen puolustajat aikoo jakaa nuo työpaikat työttömien kesken?
700 000 työtöntä jaettuna 86 000 työpaikaan= Monta minutti kullekkin?
Onko työnantajilta kysytty aikooko ne täyttää nuo hallituksen paperilla laskemat työpaikat.
Vain kourallinen eduskunnan päättäjistä on ikinä ollut aikuistenoikeassa työelämässä. Puoluekasvattina ovat täysin pihalla mitä työelämässä on tapahtunut 2000 luvulla.

Tuomo Ruponen

Soininvaara:
"Pohjoismaiden hyvät kokemukset (pakko)aktivoinnista ovat osittain kotoisin juuri siitä, että nämä toimet kiusaavat työttömiä. Hyvä sosiaaliturva olisi muuten liian hyvä vaihtoehto huonopalkkaiselle työlle, joten varastetaan työttömän vapaa-aika. Silloin palkkatyö muuttuu houkuttelevammaksi. Tästä aktivointimallissa on osittain kysymys, vaikka sitä ei haluta sanoa ääneen, hän kommentoi."
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/238344-konkaripoliitikko-tyottomien-pat...

Jussa Kärkkäinen

Mielestäni tässä on nyt PAM:lla tapahtunut pieni virhe, nimittäin 65 päivän tarkastelujakso on laskettu arkipäivistä ja 90 päivän määräaikaisesta lomautuksesta tulee alle 65 arkipäivää, joten ainakaan määräaikaisesti lomautettuja tämä ei tule koskemaan millään tavalla.

Täällä voi käydä tutustumassa aiheeseen paremmin
http://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tyottoman-aktiivisuus-vaikutta...

Jussa Kärkkäinen

Tai otampa sen verran takaisin edellistä kommenttiani, että en pysty sanomaan kumpi tässä esittää asiaa nyt jotenkin väärin, uusisuomi toimitus vai PAM, mutta oleellista on kuitenkin se, että tuo aktiivisuusmalli ei vaikuta mitenkään määräaikaisesti lomautettuihin.

Jouni Lehmusruusu

Vielä kerran koska tuo laki on perustuslain vastainen:

On käsittämätöntä että ministerit, vastaavat virkamiehet ja kansanedustajat eivät ole lukeneet perustuslakia. Se ei ole kovin pitkä eikä monimutkainen sanakäänteiltään, koska se on varsin tuore ja siksi modernia kieltä.
18§ 1. mom. sanoo selkeästi että jokaisella on oikeus valita työnsä. Ketään ei voi pakottaa työhön mitä ei halua tehdä.
18§ 2. mom. kertoo oikeudesta työllistävään koulutukseen. Oikeudesta. Ei velvollisuudesta. Siis ei pakosta, eikä työllistävään koulutukseen osallistumiseen kieltäytymisestä voi näin ollen rangaista.
19§ 2. mom. sanoo melkoisen selkeästi että työttömällä on oikeus sosiaaliturvaan. Siinä ei puhuta mistään rangaistuksista joita saisi käyttää.
"Perustuslaki 18 §
Oikeus työhön ja elinkeinovapaus
Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.
Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Oikeudesta työllistävään koulutukseen säädetään lailla.
Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä.
19 §
Oikeus sosiaaliturvaan
Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.
Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella.
Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Julkisen vallan on myös tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu.
Julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä." - Lähde Finlex
Perustuslaki kylläkin määrittää velvollisuuden julkiselle vallalle huolehtia työllisyydestä.
Tilanne on sellainen että meillä on 400.000 työpaikkaa liian vähän. Lisäksi monella alalla palkka ei riitä toimeentuloon joten ei ole edes järkeä mennä töihin, vaikka niitä olisikin.
Sivullani Facebookissa on ehdotus miten työllisyyttä voi lisätä varsin pienellä panoksella.
Useimmat eivät jaksa lukea pitkiä kirjoituksia joten jätän tämän tähän ja lisään vielä loppuun mielipiteeni hallituksesta: Idiootit.