Perjantai 14.12.2018

Sauli Niinistö ja Vladimir Putin puhuivat ”ajankohtaisista asioista” – puhelu käytiin Suomen aloitteesta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.12.2017 14:58
  • Kuva: EPA / ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL
    Kuva
    Vladimir Putin ja Sauli Niinistö keskustelivat puhelimessa lauantaina. Arkistokuvassa presidentit Kultarannassa vuoden 2016 heinäkuussa.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat puhuneet puhelimessa tänään lauantaina.

Presidentin kanslian mukaan Niinistö ja Putin keskustelivat ”ajankohtaisista kansainvälisistä asioista, kuten Pohjois-Koreasta ja Ukrainan konfliktista”.

–Keskustelussa käsiteltiin myös Suomen ja Venäjän kahdenvälisiä suhteita sekä ympäristöyhteistyötä, mukaan lukien arktisen alueen suojelemiseksi tehtävä yhteistyö, kanslian tiedotteessa kerrotaan.

Presidentit toivottivat toisilleen myös hyvää uutta vuotta. Lisäksi Presidentti Putin toisti onnittelunsa Suomen itsenäisyyden juhlavuodesta.

Puhelu käytiin Suomen aloitteesta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Hovatov

Niinistö tilasi itselleen vaalimainontaa ja lehtitilaa, soittamalla Putinille tyhjänpäiväisen puhelun ja ilmoittamalla siitä presidentinkanslian kautta medialle. Jos joku uskoo jotain muuta, niin onneksi olkoon. Suosittelen lääkityksen tarkistamista.

Markku Lehto

Itänaapurillahan on toki YYA -ajalta pitkät perinteet vaikuttaa Suomen presidentin valintaan, puhumattakaan Suomen hallituksen ministerivalintoihin.

Taitaa olla Niinistön ottama puhelu Putinille , pientä verrattuna siihen peliin mitä YYA -aikana pelattiin mm. Kekkosen jatkoon valintojen varmistamiseksi.

Toisaalta Niinistöhän on harvoja valtiojohtajia, jotka ovat säännöllisesti olleet yhteydessä Venäjän valtionpäämieheen.

Saattaapi olla, että Niinistöllä on melko selkeä kuva siitä missä Venäjällä mennään ja mitkä ovat Putinin strategiset tavoitteet ja keinot tavoitteiden saavuttamiseksi. Tämä on tärkeää tietoa, kun mietitään mm. Suomen ulko- , turvallisuus- ja puolustuspoliittisia ratkaisuja.

On selvää, että Niinistön ja Putinin luottamuksellisia keskusteluita ei julkaista, mutta seuraamalla esimerkiksi toisaalta Putinin puheita ja Venäjän operaatioita sekä Niinistön lausuntoja mm. Natoon liittyen, voi näistä melko paljon jo päätellä.

Sinänsähän tuo kanslian ilmoitus siitä, että aloite puhelun ottamisesta tuli Suomen puolelta, torjuu sitä mielikuvaa, että Venäjä olisi puhelulla halunnut vaikuttaa Suomen presidentin vaaleihin. Mutta, kuten olemme mediasta kuulleet, Venäjällä on useita keinoja halutessaan yrittää vaikuttaa meidänkin vaaleihin. Siinä pitää jokaisen omalta osaltaan olla hereillä, jotta tallaiset yrityksen torjutaan.

Pentti Ylimys

Niinistö yrittää epätoivoisesti uskotella että suhteet on kunnossa, olisi vain suoraan sanottu että Niinistö oli aloitteen tekijä ei Suomi.
Huomioitavaa on että Putin ei ole antanut minkäänlaista lausuntoa, jos Venäjä haluasi todistaa hyvät suhteet se kyllä sen itse kertoisi.
Yleensä aina Venäjä kiirehtii vakuuttamaan hyviä suhteita, mutta nyt Niinistö höpisee vain itsekseen.