Torstai 13.12.2018

Suosiopörssissä Petteri Orpon päihittänyt Jan Vapaavuori: ”Peruuttaisin ensin maakuntauudistuksen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.12.2017 15:50
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori sijoittui jaetulle neljännelle sijalle kyselyssä, jossa selvitettiin, kenelle suomalaiset antaisivat enemmän poliittista päätösvaltaa. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sijoittui kyselyssä viidenneksi.
|

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) sanoo, että peruuttaisi ensin maakuntauudistuksen, jos hänellä olisi enemmän valtaa.

– Jos olisi enemmän valtaa, peruuttaisin ensin maakuntauudistuksen. Nyt kaupunkeja kuullaan, mutta ei kuunnella (hallituksessa), hän kommentoi Twitterissä.

Vapaavuoren kommentti liittyy siihen, että hän sijoittui jaetulle neljännelle sijalle yhdessä Sari Essyahan (kd.) kanssa suosiopörssiksi kutsutussa Iltalehen ja Uuden Suomen kyselyssä, jossa selvitettiin, kenelle suomalaiset antaisivat enemmän poliittista päätösvaltaa. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sijoittui kyselyssä Vapaavuoren ja Essayahin jälkeen viidennelle tilalle.

Lue lisää: IL ja US mittasivat poliitikkojen suosion: Presidentti Niinistö kärjessä – Pekka Haavisto ja Li Andersson seuraavat

Vapaavuori on arvostellut maakuntauudistusta pitkään. Suomen 21 suurinta kaupunkia vaativat lokakuussa Vapaavuoren johdolla kasvupalveluiden järjestämisvastuun säilyttämistä kunnissa.

– Oma lähtökohtani on se, että uudistuksessa on perustavaa laatua oleva valuvirhe. Globaali talous on menossa suuntaan, jossa on kyse enemmän ja enemmän kaupunkien ja kaupunkiseutujen välisestä kilpailusta valtioiden tai maakuntien välisen kilpailun sijasta. Silloin pitäisi tehdä sen tyyppisiä hallintoreformeja, jotka vahvistavat kaupunkien mahdollisuuksia pärjätä globaalissa kilpailussa, Vapaavuori kommentoi tuolloin.

Lue myös:

Ministeri kypsyi Vapaavuoren kaupunkikapinaan: ”Letkautukset eivät perustu faktoihin”

Jan Vapaavuori tiivisti kaupunkien huolen: ”Vain yksi vaihe – maakuntahallinto voi paisua”

Sote-uudistuksen rinnalla toinen mullistus – Nyt 21 kaupunkia haluaa estää

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mauri Gardin

Vapaavuorella (kok) ja vihreillä on Helsingissä valtaa. Sinnehän hänet valittiin. Tekisi jotain. Pössyttelee vihreiden kanssa valtavasti hiiltä lämmityksiin. Hki lisäsi vuonna 2016 hiilen käyttöä. Aivan käsittämätöntä. Valtaa on, mutta puuttuuko maalaisjärki? Helsinkiläisten arjen eteen olisi kyllä tekemistä, mutta taitaa puheet olla parasta ja muiden neuvominen kyllä luonnistuu.

Mauri Gardin

Vapaavuorella (kok) ja vihreillä on Helsingissä valtaa. Sinnehän hänet valittiin. Tekisi jotain. Pössyttelee vihreiden kanssa valtavasti hiiltä lämmityksiin. Hki lisäsi vuonna 2016 hiilen käyttöä. Aivan käsittämätöntä. Valtaa on, mutta puuttuuko maalaisjärki? Helsinkiläisten arjen eteen olisi kyllä tekemistä, mutta taitaa puheet olla parasta ja muiden neuvominen kyllä luonnistuu.

Eero Pekonen

Helsinki on meren rannassa, hiili halpaa ja voimalaitokset huippukunnossa, eivät suinkaan vielä elinkaarensa päässä. Eiköhän olisi parasta odotella edes sen verran, että Saksa luopuu ruskohiilen polttamisesta. Kiinasta ja Intiasta en viitisi mitään kirjoittaa.

Jonne Peto

Näin juuri. Turha vetää kivihiilikorttia tähän. Maakuntauudistus on idioottimainen ja ainoastaan kepun sairas halu betonoida valta maakunnissa. Jos vihreitä kuunnellaan poltetaan kattiloissa vaikka hevosen paskaa ja se mitä se maksaa stadilaisille on toissijainen seikka. Vihreillä "joku muu" aina maksaa.

Ilmari Jokinen

Taneli Vanhasen unelmana oli hakerekkaralli Helsingin voimaloihin. Puun hinta siis pilviin ja verotuista lisää.
Kepu on suurin tukirosvo Suomessa. Packotaan kaikki vesistöt lannoitevalumilla.
Kansalliset maatalouteen upotetut rahat ovat yli 2 miljardia euroa.
Pieni porukka saa valtavat tuet.

Mikko Toivonen

Vapaavuoresta ja Orposta eroten peruuttaisin sekä maakuntahallituksen, että loputkin sotesta ja jatkaisin sotea uudistettuna siten kuin käyttäjät ja asiantuntijat ovat esittäneet eli vahvasti julkis pohjalta mutta eurooppalaisittain tuettuna ammatinharjoittaja toiminnalla ja pörssirahastus huollon jättämisen vakuutusyhtiöiden ja itsensä porhoiksi tai muuten erilaisiksi kokevien huolloksi.

Kuitenkin niin, että julkinen pääjärjestäjä halutessaan ja kohtuuhinnalla saadessaan voi käyttää lyhyillä sopimuksilla myös pörssitoimittajaa.

Aluehallinnon tunnetusti uusisin 50 kunnan järjestelmäksi ilman maakuntia ja erikoissairaanhoidon yliopistosairaala piireiksi eli 5 piiriin joista kaikki olisivat pää kieleltään suomenkielisiä joissa on ruotsin kielen tulkkipalvelu jos aivan nutipää pohjanmaan kyläläinen on onnistunut laistamaan edes perus suomen kielen ymmärtämisen oppimisen.

Helsinkiin vaatisin kaupungin johtajistoon mieskiintiön.

Mitä tulee Kokoomuksen johtoon, niin katsoisin uudempaan sukupolveen kuten Häkkänen, Mykkänen ja Rydman esimerkkeinä ja päästäisin muuten materiaalisesti ahneet tai vallanhimoiset suojavirkoihin, mihin pari edeltäjää on jo asemoitunut.

Ari Ojala

Jan Vapaavuori oli asuntoministeri 2007-2011 ja hänen toimiensa seurauksena asunnottomuus kääntyi nousuun ja räjähti käsiin erityisesti Helsingissä. https://yle.fi/uutiset/3-6786371
Luulisi hänen nyt keskittyvän pääkaupungin asioiden kuntoon saattamiseen, mutta oma etu ja polittinen tulevaisuus valtakunnan politiikassa on ykkösasia. Ei hän ole kiinnostunut Helsingin asioista. Hän yritää kaikin keinoin lyödä kapulaa rattaisiin, koska on hänen etu että hallituksella ja kokoomuksen puheenjohtaja Orpolla menee huonosti. Muita syitä hänellä ei ole. Muuten hänestä ei tule ex-asuntoministeriä kumempi ministeri. Hän on vanhempi kuin Orpo ja mikäli ei ole mukana valtakunnan politiikassa ensi vaalikaudella ajaa aika ohi.

Mikko Toivonen

Tuo pitää täysin paikkansa ja sen olen itsekin monet kerrat tuonut julki Helsingin asuntopolitiikkaa ja sen kauden täysin epäonnistunutta asuntorakentamista käsiteltäessä.
Helsingin oikean hintainen vuokra asunto tila on edelleenkin katastrofaalinen sekä yrittämisen että maan sisäisen asuttamisen kannalta eli siirtymis
mahdollisuus työn mukana Helsinkiin tai PK seudulle. Samoin työnantajien mahdollisuus palkata ihmisiä sopu palkalla ja pysyä siten kilpailukykyisenä.
Helsingin surkeaa vuokra asuntotilannetta ei toki voi yksin Vapaavuoren niskoille laittaa kun kaavoituksesta ja rakennutuksesta ovat vastuussa "vuokra-asumis viholliset".
Asuminen on yksi tärkeimpiuä hoidettavia asioita yhteiskunnassa ja se on työn mukana siirtymisen mahdollistamiseksi ja kustannustason hillitsemiseksi erityisen huonosti hoidettu ja Vapaavuori on mielestäni siitä vastuussa tuolta ministerikaudeltaan jolloin olisi ollut maailman paras aika ja tilaisuus korjata PK seudun ja taajamien vuokra asuntopula ja hintataso kohtuullisempaan suuntaa, edes suuntaan.

Tämä on pääsyy miksi en ole kovin innokas Vapaavuoren kannattaja. Hyväksyin hänet toki Pormestariksi kun hän lupasi pitää "Wahhabisti moskeijan" poissa ja parempaakaan ehdokasta ei ollut käytettävissä.

Samoin olen selvillä erittäin tarkkaan mikä on hänen todellinen roolinsa Turun telakan uudelleen synnyttämisessä. Se on pienempi kuin monet uskovat. Jonkun vaan piti se operaatio sallia ja allekirjoittaa. Joidenkin hankkia yhteydet ja käydä käytännön neuvottelut. Heitä harvoin mainitaan.

Kuten tuolla mainitsin mielestäni kokoomuksen pitäisi nyt jo aloittaa satsaamaan nuoriin miehiinsä puolueen johdossa. Sellaisiin joilla ei ole osoitetta sote eikä asuntoasioissa eikä liioin valtion yhtiöiden paloittelemisessa ja kavereille jakamisessa. Tämä on siis henkilön henkilö mielipide.

Pekka Hovatov
Vastaus kommenttiin #20

Asunnottomuus, ainakin Helsingissä olisi helposti pystytty hoitamaan pois jo 60-luvulla, jos niin olisi haluttu tehdä. Mikäli kaavotettaisiin ja rakennettaisiin riittävä määrä arava rahotteisia edullisia vuokra-asuntoja, niin meillä ei olisi asunnottomia ihmisiä. Kokoomus ja heitä lähellä olevat grynderit vastustavat tätä viimeiseen asti, koska jos ei ole asunnottomia, ei myöskään ole vuokra-asuntomarkkinoita ja ihmiset jotka ovat ostaneet "sijoitus asuntoja" ja laittaneet niitä vuokralle niin niiden vakuusarvo tippuisi ja samalla tippuisi yksityisten vuokra asuntojen hintataso, koska kaikki muuttaisivat edullisiin aravataloihin. Kokoomus tulee aina jarruttamaan tavalla tai toisella asunnottomuuden poistoa tästä maasta. Se on fakta.

Tapio Mäkeläinen

Alle 40 v voi Häkkänen nousta mutta .. joo.
Vapaavuori on ihan oikeassa sillä maakuntamalli on karmea virhe jonka toteutuessa purkaminen kestää 15 vuotta . Lisäksi kaikki sadat kepulaiset kuntaukot saisivat 5 vuoden työsuhdeturvan jonka Helsinki ja Espoo maksaisivat. Jos tässä on jotain liioittelua niin se on 1% väitetyistä hyödyistä mitä tämä uusi taso toisi.
En käsitä . Kepu niisti taas Kok nenän .
Olin eilen viimeksi julkisen , Hus, terveydenhuollon hoidossa. Loistavaa.
Nyt halutusta vaihtoehdosta meillä on kamalia kokemuksia.
Kai nyt lapsikin tajuaa ettei tarvita 18 maakuntaa.
Sit pannaan työttömät hakemaan töitä joita ei ole. Mitäköhän hommia Sallan 20% työttömmät hakee 3 kk välein. Tai ne tuhannet keski-ikäiset espoolaiset toimihenkilöt.

Seppo Simonen

Sote yhdessä maakuntauudistuksen kansa on vättämätön toimenpide kehittyvään digitalisaatio yhteiskuntaan. Kun meilä nyt on 295 kuntaa päättämässä jatkossa päätökset tehdään 18 maakunnan voimin yhdenvertaisesti. Kuntaveroäyri voi jopa puolittua jatkossa ja tehtävät rajaantuu infrastruktuurin ja opetus ja kulttuuri aloille. Jan Vapaavuoren idea köyhdyttää ja surkastuttaa maaseutu on yhteiskunnan tuhon tie. Ilman elinvoimasta maaseutua kaupungit slummiutuu, yhteinen elo on parasta.

Jonne Peto

Jotenkin tuntuu ettei hallinnon määrä kuitenkaan vähene mainituilla toimenpiteillä. Vaan enemmänkin yksi himmeli - maakunta - tulee lisää. Tämähän maksaa. Kaikialla muualla länsieuroopassa kapungistuminen jatkuu. On hölmöä luulla etteikö niin tapahdu myös suomessa. Sen näkee pks muuttovoitosta. Idioottimaista pitää kaikenmaailman tuupovaaroissa kaikki palvelut. Täysimääräinen hallintohan sinne nyt jää kepun "ansiosta".

Pekka Hovatov

Miettikää ihmiset hyvät. Pakolaisilla ja muilla on oikeus valita asuinpaikkansa Suomesta. Työtön voidaan uuden lain mukaan pakottaa muuttamaan pois valitsemastaan asuinpaikasta, kiristämällä häntä taloudellisesti. Ihmettelen sitä, ettei peruslakivaliokunta ole ottanut asiaan kantaa, koska se on perustuslain vastaista. Jokaisella suomalaisella on oikeus valita itse asuinpaikkansa. Mielestäni uusi nyt vuodenvaihteessa voimaan tuleva työttömien aktiivimalli , oikeammin "työttömien kyykytyslaki" rikkoo törkeästi ainakin kahta Suomen perustuslain kohtaa.

Perusoikeudet 2 Luku 9 § Liikkumisvapaus
Perusoikeudet 2 Luku 6 § Yhdenvertaisuus

Suomen perustuslaki, perusoikeudet 2 Luku 9 § Liikkumisvapaus

-"Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa."

Suomen perustuslaki, perusoikeudet 2 Luku 6 § Yhdenvertaisuus
-"Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä."

-"Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."

Pakolaisia ja muita ulkomaalaisia ei pakoteta kiristämällä taloudellisesti muuttamaan eri puolille Suomea, mutta työtön suomalainen voidaan pakottaa, kiristämällä häntä taloudellisesti muuttamaan toiselle puolelle Suomea.

Jokainen voi käydä tarkistamassa halutessaan mainitsemani lainkohdat tuolta:
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

Tämä on hyvä esimerkki miksi ei pidä äänestää Kokoomuksen tai Keskustan ehdokasta seuraavaksi Presidentiksi.

Atso Eerikäinen

Vapaavuoren unelma toteutuisi, jos kaikki suomalaiset ja maahan muuttaneet ja tulevaisuuden maahanmuuttajat muuttavat Kehä III:n sisäpuolelle. Kaikki mahtuvat sinne melko väljästi asumaan ja ainahan voi rakentaa ylöspäin.

Ottakoon Tokiota mallia! Täällä on asukkaita 35 miljoonaa ja vuosittain muuttaa miljoona uutta asukasta. Tokion metropoli (to) ei ole kuitenkaan yksi kaupunki, vaan siinä on 23 keskustan kaupunginosaa (ku), 250 kaupunkia (shi) ja muutama kylä (mura, cho). Se on kuitenkin vain yksi 50 maakunnasta, joilla kaikilla on verotusoikeus. Asukasmäärältään ne vastaavat Suomea, siis 50 Suomea Suomen kokoisella alueella.

Suomessa parhaiten toimisi entisten läänien muodostamat maakunnat. Nyt niitä on suunniteltu liikaa. Kullekin verotusoikeus on tärkeä.

Jos verot maksettaisiin siihen maakuntaan, jossa on syntynyt, epäilemättä Lappi olisi elinvoimaisin maakunta.

Pasi Käyhkö

"Jos verot maksettaisiin siihen kuntaan missä on syntynyt" Eiköhän ole parempi, että verot maksetaan siihen kuntaan minkä palveluja käyttää ja missä asuu. Eli nykysysteemi on hyvä. Sehän kannustaa myös kuntia kilpailemaan keskenään asukkaista.

Mikko Toivonen

Olen samaa mieltä. Hallitus on kuin Trump. Se haluaa pakottaa neuvottelematta ja kysymättä.
Toisaalta, jos nykyinen oppositio tulisi tilalle, niin sitten vasta liemessä olisimme.
Sitten alettaisiin elää kuin sika naurismaalla ja syödä siemenviljoja myöten kaikki omat ja lainata rahaa ruokaan.

Pekka Hovatov

SAULI "KOKO KANSAN PRESIDENTTI" NIINISTÖ HYVÄKSYI ALLEKIRJOITUKSELLAAN TYÖTTÖMIEN KYYKYTYSLAIN!!!!

TOISINKIN HÄN OLISI VOINUT TOIMIA, JOS HÄNTÄ OIKEASTI KIINNOSTAISI KOKO SUOMEN KANSA.

ÄLKÄÄ ÄÄNESTÄKÖ SAULI NIINISTÖÄ. HÄN EI AJA SINUN TAI SUOMEN ETUA. HÄN AJAA KOKOOMUKSEN ETUA.

Juhani Karlsson

""Ei kauhuskenaario vaan realistinen näkymä"......Kymmenen tai 15 vuoden päästä......Se on hyvin lähellä amerikkalaista järjestelmää. Rupusakkia varten on pieni julkinen sektori, joka yrittää selvitä. Muita ihmisiä hoitavat yritykset vero- tai vakuutuspohjaisella rahoituksella......lakiluonnos ei anna oikeutta nykyisiin yksityisiin palveluihin, kuten monet ehkä luulevat......Jos haluaa yksityiseltä lisäpalveluja, niitä saa erikseen maksamalla ja ilman kela-korvausta, koska sen on tarkoitus poistua.....Historian suurin yksityistämishanke piilotettiin sote-valinnanvapauden kaapuun.......Kansainvälisten terveysalan yhtiöiden pelätään imuroivan suomalaisten verorahat veroparatiiseihin......Potilaan valinnanvara saattaa tosin joillakin seuduilla jäädä teorian asteelle, jos vaihtoehtoja ei käytännössä ole.........Monopolia kuvaa tilanne, jossa on yksi toimija, jolloin kilpailun puuttuessa monopoli tyypillisesti nostaa hintaa......Liian moni sote-lakipykälä on liian sekava.......Lakimiehet ovat ainoa tuntemani nisäkäslaji, joka syö omia lajitovereitaan elävältä. Teräväpäiset napsivat hidasälyiset poskeensa. Asianajajat riitelevät mielellään jokaisesta mahdollisesta maakunta- ja sote-lain tulkinnasta tappiin saakka......Asianajajan tehtävänä on nähdä potentiaalinen riita myös siellä, missä sitä ei vielä ole......Myös selviä kiusantekovalituksia on luvassa. Jo nyt kaava-valituksista tiedämme, että suurimpia kiusantekijöitä ovat keskenään kilpailevat yritykset. Valituksella saa ainakin hetkeksi kapuloita kilpailijan rattaisiin. Yksi asia on kuitenkin jo nyt varmaa: Sote-reviirien ensimmäisessä valtausaallossa se kaikkein tärkein – sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas – unohtuu.......Mehän tiedämme tälläkin hetkellä ison joukon kansainvälisiä konserneja, joissa lakimieskaarti huolehtii siitä, että verosuunnittelu tehdään laillisesti......Ulkomaalaiset pääomasijoittajat iskivät Mehiläiseen ja keräävät nyt hunajan."
-
-
---
"Sote-uudistus voi tuoda yllättäen kustannuksia kasvattavia monopoleja"
"...jollekin pienelle paikkakunnalle tuskin suurta palvelujen tarjonnan ryntäystä syntyy soten seurauksena........Monopolia kuvaa tilanne, jossa on yksi toimija, jolloin kilpailun puuttuessa monopoli tyypillisesti nostaa hintaa."
"Yritykset pyrkivät hakemaan suurempaa yrityskokoa ja ostavat pienempiä pois markkinoilta......Epävarmuus ajaa kunnat myymään kiinteistöjä"
https://yle.fi/uutiset/3-10000390
---
"Mölsä: Namimaiskis, sanovat sote-konsultit – kohta alkaa miljardikakun jakaminen"
"Ilmassa leijuu sakea kysymysmerkkien sumu."
"On rakennettava maakuntakoneisto, on rakennettava sote-koneisto. On rakennettava rännit rahavirroille."
"Sote-reviirien valtaaminen on kovaa peliä. Konsultti- ja asianajotaloissa hyristään: ”On aikamme tullut.”"
"Lakimiehet ovat ainoa tuntemani nisäkäslaji, joka syö omia lajitovereitaan elävältä. Teräväpäiset napsivat hidasälyiset poskeensa.
Asianajajat riitelevät mielellään jokaisesta mahdollisesta maakunta- ja sote-lain tulkinnasta tappiin saakka."
"Asianajajan tehtävänä on nähdä potentiaalinen riita myös siellä, missä sitä ei vielä ole."
"Liian moni sote-lakipykälä on liian sekava. Lopullisen tulkinnan lakien sisällöstä antaa oikeuslaitos. Tuomarilla on ratkaisupakko – oli edessä oleva laki sitten kuinka reikäinen tahansa."
"Myös selviä kiusantekovalituksia on luvassa. Jo nyt kaava-valituksista tiedämme, että suurimpia kiusantekijöitä ovat keskenään kilpailevat yritykset. Valituksella saa ainakin hetkeksi kapuloita kilpailijan rattaisiin. Yksi asia on kuitenkin jo nyt varmaa: Sote-reviirien ensimmäisessä valtausaallossa se kaikkein tärkein – sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas – unohtuu."
https://yle.fi/uutiset/3-9994474
---
"Sote-uudistus tuo potilaalle myös valinnanvastuuta, ei pelkkää vapautta"
"Kansainvälisten terveysalan yhtiöiden pelätään imuroivan suomalaisten verorahat veroparatiiseihin."
"Kansainvälisten terveysjättien markkinat kasvavat Suomessa reippaasti, jos sotepalveluiden valinnanvapaus toteutuu. "
""Ei kauhuskenaario vaan realistinen näkymä"
– Kymmenen tai 15 vuoden päästä suomalainen sotepalvelujärjestelmä on yritystoimintaa. Se on hyvin lähellä amerikkalaista järjestelmää. Rupusakkia varten on pieni julkinen sektori, joka yrittää selvitä. Muita ihmisiä hoitavat yritykset vero- tai vakuutuspohjaisella rahoituksella..."
"Mehän tiedämme tälläkin hetkellä ison joukon kansainvälisiä konserneja, joissa lakimieskaarti huolehtii siitä, että verosuunnittelu tehdään laillisesti. "
"Isojen terveysyritysten pienet yhteisöverot herättivät Suomessa huomiota joitakin vuosia sitten. Verosuunnittelua näyttivät harrastaneen ainakin Mehiläinen, Terveystalo ja Attendo."
"Kansainvälisen konsernin sisäiset rahansiirrot ylittävät monesti valtionrajat, ja silloin avautuu verovälttelyn mahdollisuuksia, jollaisia kotimaisilla yrityksillä ei ole. Tästä seuraa mm. kilpailuetu isojen hyväksi."
"Verotarkastajien keinot ovat kuitenkin rajalliset silloin, kun yrityksen verosuunnittelu pysyy lain sallimissa rajoissa. "
"Potilaan valinnanvara saattaa tosin joillakin seuduilla jäädä teorian asteelle, jos vaihtoehtoja ei käytännössä ole."
https://yle.fi/uutiset/3-9967876
---
"Perustuslakiasiantuntijat: Historian suurin yksityistämishanke piilotettiin sote-valinnanvapauden kaapuun"
https://yle.fi/uutiset/3-9697740
---
"Sote-uudistus tuo paineita ensihoitoon – potilas saatava jo turmapaikalla kestämään pitenevät matkat sairaalaan"
https://yle.fi/uutiset/3-9980788
---
"Ulkomaalaiset pääomasijoittajat iskivät Mehiläiseen ja keräävät nyt hunajan."
https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/mehilainen-meni-ulkomaisille-paaoma...
---
"Viisi professoria luki hallituksen valinnanvapaus-paperin, eivätkä hekään ota selvää, mitä valinnanvapaus käytännössä tarkoittaisi"
"Poliitikot kehuvat, että uudessa sote-mallissa työsuhteen laatu tai lompakon paksuus eivät enää olisi edellytyksiä parempaan palveluun."
"...lakiluonnos ei anna oikeutta nykyisiin yksityisiin palveluihin, kuten monet ehkä luulevat."
"Jos haluaa yksityiseltä lisäpalveluja, niitä saa erikseen maksamalla ja ilman kela-korvausta, koska sen on tarkoitus poistua, sanoo professori Lehto."
"Menestyäkseen kilpailussa asiakassetelimarkkinoilla on sekä yksityisillä että julkisilla tuottajilla oltava kaiken aikaa kapasiteettia ottaa vastaan uusia asiakkaita ilman pitkää jonotusta. Se johtaa helposti ylikapasiteettiin, eli päällekkäisten tilojen ja laitteiden hankkimiseen."
"Hiilamon mukaan sote-keskukset ja lakiluonnoksessa ehdotetut asiakassetelit vievät pohjaa palveluintegraatiosta, joka onnistuneesti toteutettuna voisi kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja."
"Paljon palveluja tarvitsevat hukkuvat nykyistäkin monimutkaisempaan labyrinttiin
Professori Anneli Pohjola sanoo, että valinnanvapauden monituottajamallista on tulossa nykyistä järjestelmäämme monimutkaisempi. Mallia on vaikea hahmottaa ja on epäselvää, miten se elävässä elämässä toimisi."
"Hänen mielestään suuri palveluohjauksen tarve kertoo mallin valuviasta: toimivuutta on korjattava ihmisten massiivisella ohjauksella. Ohjaukseen suunnattu ammattihenkilöiden suuri työpanos on pois ihmisten varsinaisesta auttamisesta, jolloin se on myös merkittävä kustannustekijä."
https://yle.fi/uutiset/3-9972792

Juhani Karlsson

"Salaisuus on harkittu nuukailu, valinnanvapauden vastakohta......VALINNANVAPAUS on tehokas iskusana. Kaikki haluavat valita. Sote-palveluiden tarpeet ovat kuitenkin rajattomia ja resurssit rajallisia. Jokainen sänkypotilas ilahtuisi, jos joku hieroisi hänen jalkojaan muutaman tunnin välein........Pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa verot ovat eräänlaisia vakuutusmaksuja ja julkinen valta eräänlainen vakuutusyhtiö, hyvinvoinnin vakuutusyhtiö......Suomessa perustuslakikin turvaa kaikille asukkaille riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut.......Vapailla terveysmarkkinoilla lääkärin kannattaa oman etunsa nimissä teettää potilaalla mahdollisimman monia testejä ja kokeilla erilaisia hoitoja. Juuri tästä syystä Yhdysvalloissa käytetään erittäin paljon rahaa terveydenhuoltoon ja saadaan sillä suhteellisen vähän terveyttä......Kansalaisilta loppuu into verojen maksamiseen, jos he eivät saa rahoilleen vastinetta, kun he tarvitsevat kalliita sote-palveluita. Sen sijaan he alkavat suosia yhä enemmän yksityisiä vakuutuksia.......SUOMI on aina ollut länsinaapureitaan kitsaampi hyvinvointivaltio. Tämä näkyy myös siinä, että Suomen julkiset terveyspalvelut ovat naapurimaita tehokkaampia......Toki julkisessa terveydenhuollossa on jo nyt paljon enemmän valinnan mahdollisuuksia kuin yleisesti uskotaan. Laki antaa kuitenkin potilaille ja asiakkaille vain vähän subjektiivisia oikeuksia. Terveys- ja sosiaaliviranomaiset ovat voineet kohdentaa resursseja niille ihmisille, jotka niitä eniten tarvitsevat, ja niihin palveluihin – esimerkiksi uusiin lääkkeisiin, laitteisiin ja palvelukonsepteihin – joissa terveyshyöty on suurin. Kaikki selkä- ja polvivaivaiset eivät ehkä ole päässeet heti leikkaukseen, mutta korkeatasoisiin syöpähoitoihin on panostettu. Suomalaiset luottavat erikoissairaanhoitoon, joka on myös tutkimusten mukaan laadukasta."
-
-
---
"Professori Hiilamo sote-uudistuksesta HS:ssa: ”Tätä huonommin ei uudistusta voi suunnitella”"
"...asiakassetelin laajentamisella ollut juuri mitään tekemistä sosiaali- tai terveyspolitiikan kannalta. Kysymys oli puhtaasti elinkeinopolitiikasta eli terveysyritysten suosimisesta.
Hän muistuttaa, että julkisen erikoissairaanhoidon tuottajat ovat kritisoineet asiakassetelijärjestelmää siitä, että se vaarantaa sairaaloiden päivystyksen.
- Erikoislääkärit hakeutuvat - kuten tapahtui työterveyshuollon laajentuessa - yksityissairaaloihin, joissa työhön ei sisälly päivystysvelvollisuutta ja ansiotkin voivat olla paremmat."
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201712102200593799_pi.shtml
---
"Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat......Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito"
"Pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa verot ovat eräänlaisia vakuutusmaksuja ja julkinen valta eräänlainen vakuutusyhtiö, hyvinvoinnin vakuutusyhtiö.
On helppo samaistua SMA-lapsen vanhempien tuskaan ja ymmärtää heidän vaatimuksensa saada Spinrazan kustannukset vastineeksi verorahoilleen. Tällaisen katastrofin sattuessa veronmaksaja haluaa luottaa siihen, että julkinen valta vastaa vahingon kustannuksista. Suomessa perustuslakikin turvaa kaikille asukkaille riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut.
Toiset vahingot ovat todennäköisempiä kuin toiset ja useiden todennäköisyys kasvaa iän myötä. Uusimpien ennusteiden mukaan keskimäärin joka toinen sairastuu syöpään elämänsä aikana. Syöpään on tarjolla uusia, erittäin kalliita biologisia lääkkeitä.
Keskeinen kysymys sote-uudistuksessa koskee sitä, miten paljon ja millaisia vahinkoja julkinen valta vakuuttaa ja kuka vahingot korvaa."
"Kyse on myös auktoriteetista. Jos lääkäri määrää potilaalle kalliin hoidon, potilaan on vaikea kyseenalaistaa sen tarpeellisuutta. Vapailla terveysmarkkinoilla lääkärin kannattaa oman etunsa nimissä teettää potilaalla mahdollisimman monia testejä ja kokeilla erilaisia hoitoja. Juuri tästä syystä Yhdysvalloissa käytetään erittäin paljon rahaa terveydenhuoltoon ja saadaan sillä suhteellisen vähän terveyttä."
"JOUKKO sote-asiantuntijoita toi valinnanvapauden suomalaiseen keskusteluun vuonna 2013. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylijohtaja Marina Erhola turhautui sote-valmistelun kompurointiin. "
"THL:n aloitteen ideana oli lyhentää terveyskeskusten jonoja valinnanvapauden avulla. Suomessa on maailmanlaajuisestikin kummallinen järjestelmä, jossa työssäkäyvät voivat käyttää maksutta ja jonoitta yksityislääkäreitä työnantajan pääosin kustantamana. Tiedetään myös, että työterveyshuollon kautta pääsee nopeammin erikoissairaanhoitoon. Tämä selittyy sillä, ettei ensimmäiselle vastaanotolle ole jonoa.
Tästä syystä Suomen lääkärijärjestelmä on yksi länsimaiden epäoikeudenmukaisimmista.
Monet pätevät yleislääkärit ovatkin siirtyneet paremmin palkattuun työterveyshuoltoon, jossa on helpompia potilaita ja mukavammat työajat. Terveyskeskuksista voi muodostua vain pakollinen läpikulkupaikka nuorille lääkäreille. Muissa pohjoismaissa yleislääkärit hoitavat usein samoja perheitä vuosikymmenten ajan. "
"Kansalaisilta loppuu into verojen maksamiseen, jos he eivät saa rahoilleen vastinetta, kun he tarvitsevat kalliita sote-palveluita. Sen sijaan he alkavat suosia yhä enemmän yksityisiä vakuutuksia. Jo nyt yli miljoonalla suomalaisella on yksityinen sairaskuluvakuutus."
"SUOMI on aina ollut länsinaapureitaan kitsaampi hyvinvointivaltio. Tämä näkyy myös siinä, että Suomen julkiset terveyspalvelut ovat naapurimaita tehokkaampia.
Salaisuus on harkittu nuukailu, valinnanvapauden vastakohta. Toki julkisessa terveydenhuollossa on jo nyt paljon enemmän valinnan mahdollisuuksia kuin yleisesti uskotaan. Laki antaa kuitenkin potilaille ja asiakkaille vain vähän subjektiivisia oikeuksia. Terveys- ja sosiaaliviranomaiset ovat voineet kohdentaa resursseja niille ihmisille, jotka niitä eniten tarvitsevat, ja niihin palveluihin – esimerkiksi uusiin lääkkeisiin, laitteisiin ja palvelukonsepteihin – joissa terveyshyöty on suurin.
Kaikki selkä- ja polvivaivaiset eivät ehkä ole päässeet heti leikkaukseen, mutta korkeatasoisiin syöpähoitoihin on panostettu. Suomalaiset luottavat erikoissairaanhoitoon, joka on myös tutkimusten mukaan laadukasta. "
"Palveluita voi kuitenkin koota ja järjestää uudella ja tehokkaammalla tavalla. Tässä on kiteytettynä paljon puhutun integraation idea."
"Sote-palveluiden tarpeet ovat rajattomia
VALINNANVAPAUS on tehokas iskusana. Kaikki haluavat valita. Sote-palveluiden tarpeet ovat kuitenkin rajattomia ja resurssit rajallisia. Jokainen sänkypotilas ilahtuisi, jos joku hieroisi hänen jalkojaan muutaman tunnin välein."
"Jos valinnanvapaus tulee liian aikaisin, se lyö rikki palveluintegraation. Miten sote-järjestäjä voi luoda yhtenäisiä palveluketjuja, jos potilas saa joka kohdassa poimia vapaasti itselleen palveluntuottajan, riippumatta siitä, kykenevätkö nämä palveluketjun integrointiin? "
"Hallitus hioi mallin viime keväänä lakiesitykseksi, jossa kaikkien maakuntien pitäisi muodostaa sote-keskuksistaan yhtiöitä. Perusteena oli, ettei julkinen sektori saisi etua suhteessa yksityisiin sote-yhtiöihin. Tässä vaiheessa oli selvää, ettei sote-uudistuksen tavoitteena ollut enää kustannusten säästäminen tai terveyserojen kaventaminen, vaan julkisten palveluiden tuotannon siirtäminen yksityisille yrityksille."
"EI ole itsestään selvää, että julkisesti rahoitettujen palveluiden tulisi olla julkisesti tuotettuja. Markkinataloudessa uskomme, että nimenomaan yksityiset yritykset tuovat uusia ja parempia tuotteita ja palveluita kuluttajille. Yritykset pyrkivät kuitenkin ratkaisemaan ongelmia siten, että niiden voitot kasvavat, eivät niin, että rahat riittävät kaikkien asukkaiden palveluihin. "
https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005483366.html

Pekka Hovatov

"Kokoomuksen äänenkannattaja julkaisi mustamaalausjutun aktiivimalli-kansalaisaloitteen tehneestä miehestä: Poliittinen pohjanoteeraus”
Iltalehden otsikko 2.1.2018
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801012200638873_pi.shtml

Juttu kertoo, mitä on Kokoomuslainen arvopohja ja arvomaailma, jota puolueen Puheenjohtaja Petteri Orpo ja istuva presidentti Sauli Niinistö peräänkuuluttivat keväällä 2017 Perussuomalaisten uudelta puoluejiohtajalta Jussi Halla-aholta. Onneksi Jussilta ja perussuomalaisilta ei löytynyt tälläistä arvomaailmaa kuin kokoomuksella todisteiden mukaan on. Haluaisitko sinä että arvosi perustuisvat valehtelulle, varastamiselle ja muiden ihmisten orjuuttamiselle???

Tyypillistä kokoomuslaisuutta. Nyt voi vaikuttaa äänestämällä, presidentin vaaleissa, seuraavaksi maakuntavaaleissa ja 2019 eduskuntavaaleissa. Pitäkää nämä Sinisten, Keskustan ja Kokoomuksen tekemiset muistissaan niin osaa äänestää oikein.
Sauli Niinistö on Kokoomuslainen ehdokas, vaikka yrittää sumuttaa äänestäjiä ja esiintyy "KOKO KANSAN PRESIDENTTINÄ" Niinistö kumartaa rahaa ja samanaikaisesti pyllistää Suomen kansalle, tästä hyvänä esimerkkinä Suomen perustuslain vastainen "työttömien kyykytyslaki", jonka voimaantulon Sauli Niinistö hyväksyi viimeisenä työnään vuonna 2017, toisinkin hän olisi voinut tehdä. MUISTAKAA TÄMÄ KUN MENETTE VAALIUURNILLE.
jos haluat presidentiksi henkilön, joka ajaa kaikkien suomalaisten etua, äänestä Nro:5. Laura Huhtasaari