Perjantai 14.12.2018

Keskustalainen ryöpyttää aktiivimallia puolustanutta: ”Tässä ministeri erehtyy”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
31.12.2017 11:24
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kansanedustaja Mikko Kärnän mukaan työttömien aktiivimallilla ei ole tarkoitus rangaista ketään.
|

Keskustan kansanedustajan Mikko Kärnän mukaan eduskunnan hyväksymällä ja paljon keskustelua herättäneellä työttömien aktiivimallilla ei ole tarkoitus rangaista ketään, joka on työttömänä vasten tahtoaan. Hän huomauttaa samalla, että lauantaina Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa aktiivimallia kommentoinut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) tuntuu olevan toista mieltä. 

Kärnä nostaa esiin sen, että Mykkäsen mielestä ihmisen on oltava valmis muuttamaan, mikäli työtä, yrittäjyyttä tai mitään aktivointipalvelua ei kerta kaikkiaan ole kohtuullisen etäisyyden päässä saatavilla.

Mykkänen totesi kirjoituksessaan, että on kysyttävä, miten pitkään ”kukin meistä voi vaatia yhteiskunnalta normaalitasoista työttömyysetuutta olematta valmis muuttamaan paikkakunnalle, jossa työhön on mahdollista päästä”.

Lue myös: Kokoomusministeri puolustaa aktiivimallia: ”Ennalta luovuttamisen henki on järkyttävää”

–Tässä ministeri erehtyy. Eduskunta nimenomaan edellytti lausumalla lakia säätäessään, että uudistuksen vaikutuksia seurataan tarkasti ja tarvittaessa laajennetaan niitä keinoja, joilla aktiivisuusedellytykset voidaan täyttää. Tällainen tilanne tulee väistämättä eteen, mikäli alkaa näyttää siltä, että joku olisi mallin takia pakotettu muuttamaan pois kotoaan saadakseen täyden työttömyysturvan, Kärnä vastaa ministerille Puheenvuoron blogissaan.

– Mykkäsen ulostulo oli hyvin valitettava, sillä oppositiopoliitikot ja salaliittoteoreetikot ovat hyvää vauhtia kääntämässä aktiivimallista ”maaseudun tyhjentämisen mallia”, vaikka näin ei ole asian laita. On nimittäin hyvä muistaa, että Suomen maaseutu ei todellakaan elä työttömien, vaan työllisten varassa.

Samalla monessa pohjoisen kunnassa on huutava pula eri alojen osaajista. Pitäisi osata nähdä, että muuttoliike suuntautuu korkean työttömyyden kaupungeista myös maaseudulle, jossa osaajia tarvitaan, hän jatkaa.

Kärnä sanoo, että jos aktiivimalli tulee aiheuttamaan sanktioita työttömälle, joka ei rajuista ponnisteluista huolimatta kykene työllistymään kohtuullisen matkan päässä kotoaan, hallitus on velvoitettu korjaamaan mallia nopealla aikataululla. 

–Itse kuitenkin uskon, että alueelliset erot voidaan huomioida hyvällä ohjeistuksella sekä käyttämällä harkintavaltaa, joka virkamiehille tämänkin lain säätämisen jälkeen vielä kuuluu. Me kykenemme rakentamaan tästä mallin, joka tuo Suomeen yli 10 000 työllistä lisää, mutta ei pakota ketään väkisin pois kotiseudultaan. Kyläyhdistysten ja järjestöjen työllistämistoimia on helppoa kehittää ja erilaisia työvoimapoliittisia koulutuksia voidaan tehostaa. Ei se sen kummempaa ole, hän toteaa.

Lisää aiheesta:

Konkaripoliitikko työttömien patistelusta: ”Juuri nyt siinä on järkeä, jos koskaan”

Kysymyksiä ”orwellimaista” aktiivimallia puolustaneelle ministerille: ”Miten käy perheelle?”

PAM ihmettelee lomautettujen kohtelua aktiivimallissa: ”Työntekijän, jolla on työsuhde voimassa, täytyy osoittaa aktiivisuutensa”

Ministeri Mykkänen Aamulehdelle: Jos työtön ei löydä 18 tuntia töitä tai aktivointia, tulee miettiä muuttamista

Pitkäaikaistyöttömän aloite nimivyöryllä eduskuntaan: ”Typerä laki, joka tekee kipeää hyvin monelle aivan vääristä syistä”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

Aikooko joku tilastoida montako 18 h työsuhdetta syntyy? Veikkaan 13.
Erillinen tilasto lomautetuista jotka tekevät sen myös , pliis. Se määräys on jo kuin Kummelista mutta niinhän ovat säätäjätkin.
Kai näihin pätkiin pannaan se 6 kk pidennetty koeaika?

Ei taida Akava ehtiä tämän vuoden puolella kommentoimaan asiaa. Akateemisethan ovat jääneet kokonaan kunnallisen työllistämispalvelun varaan joka tosin monessa paikkaa toimii hyvin.

Uusi Vuosi uudet kujeet. Hallitusmuodossa sanotaan että työ ja työvoima ovat valtiovallan erityisessä suojeluksessa. Ehkä v 2018 näemme sen jo.
T Tuore eläkeläinen

Mika Hietakangas

Kärnä sanoo "Itse kuitenkin uskon, että alueelliset erot voidaan huomioida hyvällä ohjeistuksella sekä käyttämällä harkintavaltaa, joka virkamiehille tämänkin lain säätämisen jälkeen vielä kuuluu. "
Käytännössä Kelan toimihenkilöllä joka päätöksen sanktiosta tekee ei ole harkintavaltaa, vaan hänen on tehtävä päätös sen mukaan, mikä on laissa määrätty ja jos laissa määrätyt ehdot eivät täyty, niin sanktio tulee. Toki voi aina valittaa, mutta kuinka pitkät käsittelyajat niissä sitten tulee olemaan, jos jo nykyisellään muutoksenhakulautakunnissa päätökset kestävät lähes vuoden ?

Pekka Hovatov

TYÖTTÖMIEN AKTIVOINTILAKI (=LUE KYYKYTYSLAKI) RIKKOO SUOMEN PERUSTUSLAIN 2 LUVUN 6§ JA 9§

Miettikää ihmiset hyvät. Pakolaisilla ja muilla on oikeus valita asuinpaikkansa Suomesta. Työtön voidaan uuden lain mukaan kuitenkin pakottaa muuttamaan pois valitsemastaan asuinpaikasta, kiristämällä häntä taloudellisesti. Ihmettelen sitä, ettei peruslakivaliokunta ole ottanut asiaan kantaa, koska se on perustuslain vastaista. Jokaisella suomalaisella on oikeus valita itse asuinpaikkansa. Mielestäni uusi nyt vuodenvaihteessa voimaan tuleva työttömien aktiivimalli , oikeammin "työttömien kyykytyslaki" rikkoo törkeästi ainakin kahta Suomen perustuslain kohtaa.

Perusoikeudet 2 Luku 9 § Liikkumisvapaus

Perusoikeudet 2 Luku 6 § Yhdenvertaisuus

Suomen perustuslaki, perusoikeudet 2 Luku 9 § Liikkumisvapaus

-"Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa."

Suomen perustuslaki, perusoikeudet 2 Luku 6 § Yhdenvertaisuus

-"Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä."

-"Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."

Pakolaisia ja muita ulkomaalaisia ei pakoteta kiristämällä taloudellisesti muuttamaan eri puolille Suomea, mutta työtön suomalainen voidaan pakottaa, kiristämällä häntä taloudellisesti muuttamaan toiselle puolelle Suomea.

Jokainen voi käydä tarkistamassa halutessaan mainitsemani lainkohdat tuolta:

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

Tämä on hyvä esimerkki miksi ei pidä äänestää Kokoomuksen "koko kansan ehdokasta" Sauli Niinistöä tai Keskustan ehdokasta Matti Vanhasta seuraavaksi Suomen presidentiksi.

Marja-Liisa Kalkela

Jos työtä tarjotaan toiselta paikkakunnalta ja työtön kieltäytyy siitä.
Edessä on karenssi ja tukea leikataan 40%.
Kenen hallitus oli? Kuka oli terv.minist. ja työministeri silloin?
Onko nyt Kelaan tullut uudet ehdot että työtön voi kieltäytyä tarjotusta työstä ?
esim.jos työ on toisella paikkakunnalla ,tai työ ei ole entistä ammattia vastaavaa työtä?
Jos et satu muistamaan Kepu-kok-kepu on pelannut yhdessä työttömien kyykytys ehdoista.
Ehdot löytyy STVM/Kelan sivuilta päivämäärineen ajalta -08-17.

Kari Aaltonen

Vartiainen kirjotti Hesarissa, että jokaisen tulisi pystyä elättämä@ itsensä, eiköhän tämä tarkoita myös sitä että lopetetaan maaseudun tukeminen ja jokainen tulee toimeen omillaan, nostakoon perunan hintaa vaikka viiteenkymppiin kilo, markkina määrää sen jälkeen kuka ostaa ja mitä ostaa.

Pasi Käyhkö

Mielestäni työttömän tukia on vähennettävä reilusti jos häntä ei kiinnosta lähteä työskentelemään toiselle paikkakunnalle. Tai, että vain oman ammattialan työ kelpaa.
Muuttohalukkuutta pitää tukea. Ei paikalleenjäämistä.

Marja-Liisa Kalkela

Työssä käyvien säännöllisesti tuloja saavien kaikki Kelan etuudet on poistettava.
-Ei ole mitään mieltä siinä että terveille työssä oleville esim. maksetaan jopa 12xvuodessa 17v per /lapsi verovaroista Sosiaalista tukea.
Jos työtön on selvinnyt 23 vuotta alle 500e/kk ja ilman lapsilisiä selviää muutkin.
On käsittämätöntä ettei palkkaa saavat elätä tuloillaan itseään.
Jos toisen kotonaoloa tuetaan ansiosidonnaisella vanheimpainrahalla jopa 3500e-4500e/kk (IL)
-verovaroista,ettei elintaso laske kotona ollessa.Niin on käsittämätöntä ettei tulottomille työtä vailla olevalle makseta edes 500e kuin ilmaistyötä vastaan.
Tai kun on jo olemassa takuueläke ja vielä nyt saa 100 leskeneläkettä 7000e/kk (IL) tulojen päälle .
Useassa etuudessa myös omaisuus eikä pääomatulot vähennä esim.takuueläkettä. Voi vain kysyä mihin verovaroista enää tarvitaan eläkkeeseen takuuta (elantoa varten?)

Perustuslaki:
Kaikki Suomalaiset on lain edessä samanarvoisia. Myös kansan sosiaaliturvassa. Irtisanottu työtön on YHÄ Suomen kansalainen ja samat oikeudet Kelasta kansan yhteisillä rahoilla maksettavaan sosiaaliturvaan.

Jokainen suomalainen on "sosiaalipummi" Kehdosta-hautaan asti.
Yhteisistä rahoista.Jota kerätään veroina,ALV ja veroluonteisina maksuina kaikilta.
Perustulonkin 560e jokainen maksaa itse itselleen veroissaan. Valtion rahat on kansan rahja.

Kelan osuus sosiaaliturvamenoista on 27,8%
Niistä 7% on työttömen osuus. (Koska kaikki muut Kelan etuudet leikattiin pois -94 vain työttömyysturva ja toimeentulotuki jäi:Käteen nyt 487e/kk ei muuta aniosidonnaiseltapäivärahalta pudonneille työttömille.
Aina voi lahjoittaa työpaikkansa työttömälle ja vaihtaa joutenoloon itse jos kateeksi käy.

Marja-Liisa Kalkela

Lasketaanko muiden tulot yhteen ja vähennetäänkö ne Kelan etuuksista pois?
Esim. kotihoidontuesta tai lapsilisistä kuten työttömillä on tehty 23 vuotta?

Toimeentulotuki:
Tämä tarkoittaa sitä, että joka kuussa otetaan perustoimeentulotuessa tulona huomioon 21,5 päivän työttömyysturvatuloa vastaava määrä.
KELA
10.4.2017
Työtön tosiaan ei saa työmarkkinatukea,asumistukea,lapsilisiä,toimeentulotukea päällekkäin.

Jos saisi (kuten ennen -94 ) hän ei edes tavitsisi toisaikaista toimeentulotukea. Koska tulot ylittäisi toimeentulotuen normin .
Ja edm.tuen saamisen ehto on että olet todistetusti köyhä ja tuloton .
Ja vain työttömien toimeentulotuen saamisen ehto on työvelvollisuus.Ei muiden ko.olevaa tukea saavilla joita on yht. n.150 000 kotitaloutta.

J.a. Tauriainen

Ajattelen, että jos ihminen on omatoimisesti kiinnostunut työnteosta ja sitäkautta, tekee työtä leipänsä eteen, löytää varmasti työtä jostakin kolkasta suomea.
Suomi ei ole suuri maa, vaan pieni.
Muistan kuinka Kekkosen d´tiktatuurin aikana Taivalkoskeltakin vietiin miehiä etelä suomeen töihin.
Vasemmistopuolueet ja ammattiliittojärjestöt ovat ajaneet hallitsemattomaan työttömyyteen suomen. Kakusta on jaettu liian suuria paloja. Nyt sitä kakkua jaetaan uudella velanotolla.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Vasemmistopuolueet ja ammattiliittojärjestöt ovat ajaneet hallitsemattomaan työttömyyteen suomen.
Vaikka -87-19 on ollut porvarienemmistö eduskunta.-03-19 Kepu,kok pääministerinä.
Joten ei kannata äänestää porvaripuolueita koska niiltä on viety valta jo -87 lähtien. vas,sdp 2-7 porvaripuoluetta -17
Tietääkö ne EU tuon että valta on 2 vasemmistopuolueella ja AY?

Seppo Simonen

En nyt ole Mikko kansasi samaa mieltä ettei työperään tarvitse lähteä. Mikko tämä on sammakko sinun kynästäsi. Millä hel....llä olisimme rakentanet elämämme jos emme olisi lähteneet työnperään aikoinaan itärajalta.

Marja-Liisa Kalkela

STT/TS

Jos työtön kieltäytyy varmasta työpaikasta, hänelle asetettaisiin 90 päivän karenssi nykyisen 60 päivän sijaan.

Työttömyysturvaa olisi jatkossa mahdollista käyttää työllistymisen edistämiseen eli starttirahan, palkkatuen ja liikkuvuusavustuksen rahoittamiseen.
Muutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2017 alusta.

Eli Kärnä näkee ettei hallitus pakota ketään muuttamaan jos työtä tarjotaan?
Mitä nyt viemällä leipäkortin hyllylle 90 pv.

Pekka Hovatov

Työttömän starttiraha on vielä kaiken lisäksi alennettu. Eli Työtön joka perustaa yrityksen ei saa syödä yhtä paljon kuin henkilö, joka ei ole työtön perustaessaan yritystä. Starttiraha on tarkoitettu elämiskustannuksiin, ei yrityksen pyörittämiseen. 80-90 luvuilla ei uudenmaanläänissä myönnetty starttirahaa kenellekään, en tiedä mikä nyt on tilanne. Tuolloikaan tuo tieto ei ollut julkinen.

Pekka Hovatov

"Kokoomuksen äänenkannattaja julkaisi mustamaalausjutun aktiivimalli-kansalaisaloitteen tehneestä miehestä: Poliittinen pohjanoteeraus”
Iltalehden otsikko 2.1.2018
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801012200638873_pi.shtml

Juttu kertoo, mitä on Kokoomuslainen arvopohja ja arvomaailma, jota puolueen Puheenjohtaja Petteri Orpo ja istuva presidentti Sauli Niinistö peräänkuuluttivat keväällä 2017 Perussuomalaisten uudelta puoluejiohtajalta Jussi Halla-aholta. Onneksi Jussilta ja perussuomalaisilta ei löytynyt tälläistä arvomaailmaa kuin kokoomuksella todisteiden mukaan on. Haluaisitko sinä että arvosi perustuisvat valehtelulle, varastamiselle ja muiden ihmisten orjuuttamiselle???

Tyypillistä kokoomuslaisuutta. Nyt voi vaikuttaa äänestämällä, presidentin vaaleissa, seuraavaksi maakuntavaaleissa ja 2019 eduskuntavaaleissa. Pitäkää nämä Sinisten, Keskustan ja Kokoomuksen tekemiset muistissaan niin osaa äänestää oikein.
Sauli Niinistö on Kokoomuslainen ehdokas, vaikka yrittää sumuttaa äänestäjiä ja esiintyy "KOKO KANSAN PRESIDENTTINÄ" Niinistö kumartaa rahaa ja samanaikaisesti pyllistää Suomen kansalle, tästä hyvänä esimerkkinä Suomen perustuslain vastainen "työttömien kyykytyslaki", jonka voimaantulon Sauli Niinistö hyväksyi viimeisenä työnään vuonna 2017, toisinkin hän olisi voinut tehdä. MUISTAKAA TÄMÄ KUN MENETTE VAALIUURNILLE.
jos haluat presidentiksi henkilön, joka ajaa kaikkien suomalaisten etua, äänestä Nro:5. Laura Huhtasaari