Tiistai 22.1.2019

Äänekosken tehtaan jättityömaa pysäytettiin ja 2000 työntekijää pantiin siivoamaan – ”Kovalla päätöksellä” dramaattinen vaikutus

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.1.2018 08:54
  • Kuva: Alma Media arkisto / Mika Rinne
    Kuva
    Äänekosken biotuotetehdas elokuussa 2017.

Äänekosken biotuotetehtaan työmaa pysäytettiin kolmeen kertaan joulukuun 2016 ja elokuun 2017 välisenä aikana merkittävin seurauksin, kertoo Talouselämä. Kyse oli turvallisuustehoiskusta, joka puolitti tapaturmataajuuden työmaalla ensimmäisen tehoiskun jälkeen.

Tapaturmataajuus kertoo, montako tapaturmaa sattuu miljoonaa työtuntia kohti. Vuonna 2016 tapaturmataajuus Äänekosken työmaalla oli 19, ja vuoden 2017 tammi−elokuussa se oli 9.

Metsä Groupin biotuotetehdasprojektin asennuspäällikkö Timo-Pekka Aaltonen ideoi Turva-Stop-operaation.

–Olihan se kova päätös pysäyttää koko työmaa kolmeksi tunniksi ja panna porukat siivoamaan lattioita, hän sanoo Talouselämälle.

Työmaan siivoukseen osallistuivat kaikki noin 2 000 työntekijää yli 100 eri urakoitsijalta. Myös tehdasprojektin omat ja kahden päälaitetoimittajan toimihenkilöt, yhteensä noin 150 henkeä, siivosivat työmaan ulkoalueita.

–Asennuksen jälkeen työmaalle jää usein kaikenlaista turhaa, ylijääneitä osia, putkenpätkiä ja roskia. Jälkien siivoaminen kuuluu sopimuksen mukaan urakoitsijoille, mutta usein se jotenkin unohtuu.

Eniten roskaa kertyi toisessa tehoiskussa viime toukokuussa, jolloin vietiin pois 98 jätelavallista lajiteltua puu-, betoni- ja sekajätettä ja 150 isoa jätesäkkiä.

Yhden ­Turva-Stopin laskennalliseksi hinnaksi tuli 276 000 euroa, mutta käytännössä siivoustyöaikaa ei laskutettu. Työntekijöiden tunnit sisällytettiin urakoihin ja toimihenkilöiden puolella asia hoitui työjärjestelyillä.

Lähde: Talouselämä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Salonen

Kyllä se hinta silti oli 276 000 euroa. Se vaan piilotettiin muihin kuluihin.

Mitään asioista tietämättä, uskoisin, että alaan erikoistunut puhdistusfirma tekisi tuon 100 000 eurolla kevyesti - mutta 100 000 euroa ei ole päättäjille sama kuin "3 tuntia työaikaa". Se työaika tuli melkein 3x kalliimmaksi.

Esa Uusi-kakkuri

Erinomainen tapa konkretisoida vieläpä suhteellisen vähäisin kustannuksin työpaikan siisteyden ja hyvän järjestyksen merkitys työturvallisuudelle ja työviihtyisyydelle.
Työhön kohdennettujen työtuntien (6000) perusteella tuntihinnaksi muodostui n. 47 €/t. Teollisuussiivouksiin erikoistuneelta yritykseltä tilattuna tuon tuntimäärän ostaminen kaikkine lisukkeineen olisi tullut moninkertaisesti kalliimmaksi. Epäilen että Suomessa ei olisi montakaan teollisuussiivouspalveluita tarjoavaa yritystä, joka olisi pystynyt masinoimaan 2000 siivousalan ammattilaista tehtävään, joka on määrä suorittaa noin lyhyessä ajassa. Pelkästään siivouksen suunnittelutyö, matkakustannukset ja päivärahat olisivat aiheuttaneet tuntia kohti jaettuna tuon suuruiset kustannukset.

Vähäinen ei ole myöskään konkreettisen esimerkin vaikutus, kun siivoan roskani itse ja pidän työpisteeni hyvässä järjestyksessä, saatan jopa oppia sen tärkeän asian, että "tämä kuuluu minulle, eikä aina jollekulle muulle" Ennen vanhaanhan oli sellainen käsitys, että sitä kovempi ammattimies, mitä enemmän roskaa syntyi aiinakin sähköasentajien ja rakennusmiesten keskuudessa.

Irma Asikainen

Loppujen lopuksi se on pieni hinta, jos sillä saadaan näiden tumpeloiden silmät avattua ja vältytään noinkin monelta tapaturmalta. Jo yksi paha tapaturma saattaa hyvinkin maksaa firmalle tuon erotuksen verran, eikä se edes korvaa siitä mahdollisesti jääviä pysyviä vammoja. Se kun tahtoo olla niin, että kaikkea ei aina voi mitata rahassa. Täytyy vain toivoa, että viesti meni perille, eikä tyssännyt taas typerään herravihaan ja aiheettomaan vastarintaan.

Irma Asikainen

Onneksi ollaan päästy jo eroon tuosta takapajuisesta ajattelutavasta ja osataan suhtautua asiaan rakentavasti ja toivottavasti hyvä opetus ei tyssää enää harkitsemattomaan ja tuhoavaan herravihaan, vaan nähdään rakentavana ja tarpeellisena muistutksena työn loppuun suorittamisen tarpeellisuudesta. Eihän vessassakaan mikään homma ole valmis ilman "paperityötä".

Irma Asikainen

Olen usein ihmetellyt kommenttejasi, mutta nyt jään suorastaan haavi aki. Pitäsisikö sinun mielestäsi työt tehdä huonosti ja huolimattomasti, että saataisi lisää työpaikkoja? Voi "hyvä sylvi ja kaks muut rautatehtaa naista". Vieläkö tällä vuosituhannella on noin takapajuista ajattelua olemassa?

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #11

Missä niin sanoin?
Lääkäri-siivooja,koneasentaja-siivooja jne. Kahden työtehtävät yhden palkalla ei tuo työpaikkoja työttömille.
Onhan niitä jo ollutkin siivooja mittaa verenpaineita terveyskeskuksessa.
Putkimies kai kohta tekee suonileikkaukset?

Marja-Liisa Kalkela

Näitä urakoitsijoita on jotka hutiloi ja kerää vain rahat.
Jälkien siivoominen ei kuulu tehtaan työntekijöille.
–Asennuksen jälkeen työmaalle jää usein kaikenlaista turhaa, ylijääneitä osia, putkenpätkiä ja roskia. Jälkien siivoaminen kuuluu sopimuksen mukaan urakoitsijoille.

JK.Turhan kallista käyttää tehtaan omaa ammattitaitoista väkeä niillä palkoilla muiden jälkien siivoamiseen.

Pasi Käyhkö

Hyvä, että kuitenkin asia tuli hoidettua. Ei tyylillä ja tavalla ole väliä vaan lopputuloksella. Mutta kyllä nykyaikana jokaiselle työntekijälle kuuluu vastuu pitää oma työympäristö kunnossa.
Jos joku täällä kirjoittelee viime vuosisadan tavoista hoitaa asioita niin ne voi jättää omaan arvoonsa.

Marja-Liisa Kalkela

Siis kun urakoitsija tekee yrityksissä työn, jäljet siivoo yrityksen työntekijät?
Eikö tuo ole yrityksille kallista maksaa palkkaa siivoamisesta?
Luulisi että työt tehtaalla olisi omalla porukalla tärkeämpiä jo tuloksenkin kannalta?
Vai olisiko järkeä sulkea joka yritys siivoustalkoiden ajaksi ja pysäyttää tuotanto siksi aikaa? SOL-siivous olisi hoitanut tuonkin halvemmalla ja lasku urakoitsijalle joka jäljet jätti siivoamatta.

Pauli Ojala

Kaikki on kiinni työntekokulttuurista. Työn "vieroksuntaa" on myös avoimella sektorilla. Vanha kansa jo tiesi, että tehokkuus edellyttää: vie mennessäs, tuo tullessas". Kyllä tämä toimii työmaalla vielä tänä pävänäkin. Aina kuljetaan kahteen suuntaan, edestakaisin.
Wärtsilän aikaan kuljeskeltiin vain aikaa tappaakseen, jotta ei urakoista tulisi liian hyviä. Ja konkurssiinhan se saatiin tällä kuljeskelulla.