Maanantai 15.7.2019

EVA: Maahanmuuttajien palkat alle TES:n? Ekonomisteilta vihreää valoa

Luotu: 
3.1.2018 15:08
  • Kuva: EVA
    Kuva
|

Selvä enemmistö Elinkeinoelämän Valtuuskunnan (EVA) ekonomistipaneelista katsoo, että väliaikainen palkka-ale voi auttaa kotoutuvia maahanmuuttajia työllistymään. EVA selvitti asiaa Ekonomistikoneessaan.

Koneen paneelissa 50 suomalaisekonomistia ottaa kantaa ajankohtaisiin talouden kysymyksiin.

Ekonomisteilta kysyttiin, tulisiko maahanmuuttajien kotouttamista edistää sallimalla määräaikaisesti työehtosopimuksen vähimmäistason alittavat palkat. Peräti 71 prosenttia 40 ekonomista oli samaa mieltä. Eri mieltä oli 23 prosenttia ja epävarmoja 5 prosenttia. Sallimisen kannalla olivat muun muassa talousnobelisti Bengt Holmström, Tukholman yliopiston Markus Jäntti ja VATT:n Essi Eerola, joka tosin oli kannastaan epävarmempi.

Ekonomisteilta kysyttiin myös, onko valtion vuoden 2018 budjetin finanssipoliittinen linja sopiva ottaen huomioon suhdannetilanne. Kysymys jakoi ekonomisteja. 38 vastaajasta 29 prosenttia kertoi olevansa samaa mieltä ja 45 prosenttia eri mieltä. 26 prosenttia oli valinnut vastauksekseen epävarma tai ei mielipidettä.

Ekonomistikone.fi avautui marraskuussa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Raami

Tuo voisi olla ok, mikäli siihen sisältyy sitoumus pitää matalapalkattua töissä tes-palkalla (tai paremmalla) matalapalkkaisen työhönperehdytysajan jälkeen. Ilman sitoumusta tämä olisi vain yksi uusi keino hyväksikäyttää heikommassa asemassa olevia (vrt. opiskelijoiden harjoittelupaikat)

Marja-Liisa Kalkela

Tuosta seuraa se että palkanerotus maksetaan Kelasta verovaroista .
Kuten osa- ja pätkätyötä ja ilmaistyötä tekeville työttömille.

Alle TES menevät palkat ei riitä elinkustannuten takia elantoon.
Veronmaksajatko nykyään joutuu yritysten palkat maksamaan ? Eikö työpanos tuo tuloja yrityksille edes palkkoihin?

Pasi Anttila

Miten se vaikeuttaa suomalaisen työttömän asemaa että palkat laskee? Päinvastoin ehän parantaa työttömien työnmarkkina-asemaa huomattavasti. Kun palkat alkenee niin se johtaa siihen että vähemmänkin tuottavat työt tulevat kannattaviki. Toki palkka on tietty pienempi mutta on töitä kuitenkin ja valtio ilm. maksaa erotuksen sosiaalitukina.

Kaikki voittaa. Työtön saa työtä, valtion sosiaalimenot hiukan pienenee ja työnatajat saa halvempaa työvoimaa ja kilpailukyky paranee, verottulot kasvaa ja ihmisillä on mielkästä tekemistä, vähemmän syrjäytyneitä....lisää ostovoimaa....positiivinen kierre on valmis.

Marja-Liisa Kalkela

Kaikki voittaa. Työtön saa työtä, valtion sosiaalimenot hiukan pienenee ja työnatajat saa halvempaa työvoimaa

Voittaa etenkin pörssiyritykset .
Sosiaalimenot pienenee palkkojen erotuksen maksaa KELA eläkkeitä,lapsilisiä,ym.leikataan ja palvelumaksuja korotetaan nytkin.
Halvempaa työvoimaa jonka maksaa yhdenvertaisesti niin palkansaajat kuin PK-yritysten kotitaloudet Kelan rahoista ,sosiaaliturvansa leikkauksilla.
Sanoisin Peitonjatkamista velalla. Vain palkkatyöstä tulee veroja sosiaaliturvaan ja nyt niitä ei tule yli ½ miljoonalta.
JK:Sosiaaliturva rahoitetaan yli 60% kansan maksamilla veroilla .
Pitäisikö niistä ohjata suurinosa yritysten palkkoihin ?
Niin että itse maksat sosiaaliturvasi ja palveluista erikseen verojesi lisäksi ?

Pekka Hovatov

Hallitus Sipilän johdolla ja Kokoomuksen hanakalla opastuksella ovat luomassa Suomeen orjatyömarkkinat, olemassa olevan matalapalkkamarkkinoiden rinnalle.
Sipilä,Orpo ja muut hallituksen Urpot, oletteko nyt tyytyväisiä itseenne????

Esa Auramäki

Mikä ihme tätä EVAa, työnantajia ja oikeistolaisia ekonomisteja vaivaa. Sinänsä tuo kysymys tuolla tavoin muotoiltuna houkuttelee kyllä olemaan samaa mieltä, mutta kun taustalla kuitenkin on tavoite polkea tessejä ja luoda halpatyömarkkinoita, niin iso EI. Ja siis minkä ihmeen takia maahanmuuttajien pitäisi mennä töihin huonommilla palkoilla?

Rami Ovaskainen

"Ja siis minkä ihmeen takia maahanmuuttajien pitäisi mennä töihin huonommilla palkoilla?"

Jotta saadaan luotua halpatyövoimataho, siis nykyistäkin alhaisemmilla palkoilla työskentelevät. Samalla niille, jotka ovat halpatyövoimaa nyt, saadaan ajan myötä entistä huonommat työolot ja palkat. Ei tuohon nyt kovin suurta logiikkaa tarvita edes osittaiseen ymmärtämiseen. Ei Suomessa ns. "minimipalkkaa" olekaan kuten useimmissa Euroopan maissa muun muassa (sitä voi kätevästi hyödyntää tyhmimpien/kokemattomimpien huijauksessa). Työehtosopimus toki monella alalla on ja niitä etenkin matalapalkka-aloilla pyritään nyt tietoisesti tuhoamaan/heikentämään... keppihevosena nyt maahanmuuttajia pitää saada työllistettyä, jos eivät muuten työllisty (tilastojen mukaan usein on vaikeaa ellei puhe työperäisestä maahanmuutosta jo lähtökohtaisesti)... sitten pakko saada palkkoja alas ja logiikkaa voi jatkaa ihan omassa päässään miten hommat vuosien aikana etenevät.....

Hannu Rautomäki

Hallitsemattoman maahanmuuton tarkoitus onkin juuri tuo EVA:n haluama.
Eli luodaan aina vain lisää kilpailua vähistä työpaikoista suurtyöttömyyden maassa, jolloin palkkatasoa voidaan alentaa, ja yrityksien omistajien voittoja voidaan kasvattaa.
Tässä haluttiin kahden luokan työvoimamarkkinat, mutta kilpailun lisääntyessä palkkatason alennus koskisi kaikkia työtätekeviä.

Mikko Toivonen

Minä olen usein viitannut täysin hallittuun GCC maiden malliin, missä miljoonittain halpa työntekijöitä voidaan hallitusti työllistää sekä henkilökohtaisin sopimuksin siten kuin kykenee ja valtioiden myöntämin määräaikaistyöluvuín työpaikan tarjoavalle työnantajalle joka palkkaa halpatyövoimaa kirjaimellisesti halvalla mutta kuitenkin hallituksen minimeillä palkan ja asumisen suhteen kuitenkin. (Paljolti asumista 4-8 hengen huoneissa halpatyövoiman ja keskityövoimankin osalta) Kaikki ovat kuitenkin meikäläisittäin vaatimattomiinkin palkkoihin tai asumiseen tyytyväisiä, sillä lähtömaissaan ei olisi edes lähellekään sitäkään tarjolla.

Otan nämä luvut muistinvaraisesti tarkistamatta: Qatar ulkolaisia noin 90% koko väestöstä, Arabiemiraatit noin 75% koko väestöstä, Saudia Arabia noin 50% koko väestöstä, Oman vähiten eli noin 40% koko väestöstä. Bahrein jossain Saudien tasolla, Samoin Kuwait yli 50%

Kaikissa maissa sama tilanne. Kansallisuutta ei saa kuin äärettömän poikkeustapauksissa, Aina määräaikainen työ lupa mikä uusitaan 3 vuoden välein. Eläkeiässä poistutaan lähtömaahan eläkkeelle. Eläkekertymä vaihtelee yhtiöiden sääntöjen mukaan, mutta useimmat eläköityvät ovat kyenneet ylläpitämään perheen hyvin kotimaassaan ja saaman kohtalaisen eläkesäästön.

Kaikki hallinnassa. Kaikki lähes tyytyväisiä. Kaikkein tyytyväisimpiä maan alkuasukkaat ja kansalaiset joita tuo halpatyöntekijöiden massa ylläpitää korkeassa tulotasossa teki töitä tai ei.

Kerron tämän siksi, että meillä ja EU alueella ei osata ynnätä mikä on todellista "pakolaisapua" ja miten se auttaa "natiiveja huolto suhteessa"

Timo Hietanen

No tietysti palkat alas. Eikös tämä ole ollut agendana ja taustana, kun Kokoomuksen
Petteri Orpo oli sisäministerinä ja Tornion ovet heiluivat kymmeniä tuhansia kertoja.
Myös Niinistö on selvästi ollut edelleen vapaasti aukiolevien rajojen puolella ja
samalla komppaa nykyhallituksen mantraa.