Torstai 24.1.2019

”Tilanne on umpikujassa” – Pankit sulkevat ovensa torstaina

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.1.2018 20:34
Päivitetty: 
3.1.2018 20:38
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
    Aihekuvitus.

Rahoitusalan työtaistelu sulkee pankkien ovet torstaina. Valtakunnansovittelija Minna Helle ilmoitti keskiviikkona kiistan sovittelun päättyneen vailla tuloksia. Jatkosta ei toistaiseksi ole tietoa.

– Tilanne on yhä umpikujassa, Helle twiittasi.

Kaksipäiväinen lakko koskee koko rahoitusalaa. Finanssialan työnantajajärjestöt sanovat olevansa pettyneitä siihen, että rahoitusalan viikonlopputyötä koskeneeseen kiistaan ei edelleenkään löytynyt ratkaisua.

Lakko sulkee valtaosan pankkikonttoreista eri puolilla Suomea torstain ja perjantain ajaksi. Pankkiryhmät tiedottavat omilla verkkosivuillaan tarkemmin lakon vaikutuksista. Käteistä voi nostaa automaateista sekä kaupoista, jotka tarjoavat käteisen nostopalvelua.

Lakolla ja ICT-alan työsaarrolla on vaikutuksia pankkien asiakaspalvelun laajuuteen. Pankit pyrkivät turvaamaan lakon aikana keskeiset palvelut kuten verkkopankin, mobiilipalveluiden ja korttien toiminnan sekä maksujen välityksen. Työsaartoon osallistuvat Ammattiliitto Pron ICT-alan sopimuksen piirissä olevat asiantuntijat, esimiehet ja toimihenkilöt. Työsaarron piirissä ovat esimerkiksi kaikki Osuuspankit, POP Pankit ja Säästöpankit, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea ja S-Pankki.

Työnantajapuolen mielestä vakuutusalalle sovittu malli viikonlopputyöstä tulisi ottaa käyttöön myös pankkipuolella. Vakuutusalalla viikonlopputyötä tekevät ensi sijassa vapaaehtoiset. Jos vapaaehtoisia ei ole riittävästi, työantaja voi päättää työhön nimettävistä lisähenkilöistä.

Rahoitusalalla palkansaajajärjestöt Ammattiliitto Pron johdolla ovat esittäneet, että viikonlopputyö on mahdollista vain, jos siitä sovitaan paikallisesti.

– Paikallinen sopiminen on monissa asioissa toimiva menettely, mutta rahoitusalan viikonlopputyötä ei ole saatu tähän mennessä toimivaksi paikallisesti sopien. Paikallisia sopimuksia lauantaityöstä on syntynyt vain muutamia, neuvottelut ovat olleet pitkiä, ja ehdoista on tullut kohtuuttomia, työnantajia edustavan Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo tiedotteessa.

Toistaiseksi ei ole tietoa, milloin osapuolet palaavat neuvottelupöytään.

Lähde: Kauppalehti

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Irma Asikainen

Ihmettelen kovasti tätä kiistan perimmäistä syytä, sillä nythän aletaan jo yhdellä jos toisellakin alalla työsksennellä viikon jokaisena päivänä ja yhä useammat alat ovat siihen menossa, mutta sisä ennen pitää jokaisen kanssa käydä tämä sama kädenvääntö, korvauksista ja ehdoista ylipäätään.
Nyt kysynkin, että jos ei pyhäpäivä enää kunnioiteta, ei edes suuria pyhiä, niin miksi ihmeessä niistä pitäisi saada erillinen korvaus? Jos kaikki päivät ovat useimmille ihmisille merkitykseltään saman arvoisia, niin eikö niiden pitäisi silloin olla saman hintaisiakin. Viikonlopputyöhän mahdollistaa työaikojen määrittämisen paljon joustavammaksi ja jää sitä arkivapaatakin, ettei tarvitse käyttää työnantajalta varastettua aikaa omien asioiden hoitoon. Lastenhoito on helpompi järjestää, kun vanhemmat voivat joustavasti lomittaa omat työvuoronsa/-päivänsä. Tämän kaikenhan piti olla hyvä asia, mutta edelleen siitää kinataan. On tämä outoa kaksinaismoralismia. Eikö niitä liittojen lakkorahastoja voisi käyttää rakentavamminkin?

Irma Asikainen

Mikä tästä tekee itäisen Euroopan mallin? Jos tämä on sitä, niin mihin tätä maaata oikein ollaankaan viemässä, kun tähän suuntaan on aste asteelta menty jo kauan ja nyt vaan ihmettelin, miksi joidenkin pitäisi saada erityistä etua siitäm, minkätoiet jo tekevät luonnostaan. Sikäli kun muistan,niin tämänhän kehuttiin olevan kovasti edistyksellistä meininkiä. Sinulla vaan näyttä olevan nyt asiat vähän hakusessa.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
On tämä outoa kaksinaismoralismia

-On tosiaan.Kun vedotaan kirkkoon ja pipliaan aborttilaissa,avioliittolaissa ym.
Mutta piplian kohta "muista pyhittää lepopäiväsi" joka on ollut pyhäpäivä jolloin käydään kirkossa esim.
Tulee mieleen rahanvaihtajat . Setelit on vaihtunut ahneuden takia "uskonnoksi"!

Petri Muinonen

Kyllähän tuo kaksinaismoralismi on sitten erityisesti ammattiliittoihin kuuluvien riesa: jos tilastollisesti pitäisi asiaa tutkiskella, niin luulenpa että niissä
1) kiinnostus kristillisyyteen kuuluvien sääntöjen noudattamiseen on vähäisempää kuin kansalaisten joukossa keskimäärin
2) kiinnostus pitää viikonloput töistä vapaina on suurempaa kuin kansalaisten joukossa keskimäärin

Marja-Liisa, onko sinulla jotain Raamattuun vetoajia vastaan? Millä perustein osoitat juuri heihin, kun puhut kaksinaismoralismista? Tunnetko heitä riittävästi ja riittävän henkilökohtaisesti, että pystyt vetämään jotain johtopäätöksiä?

Itse tunnen lukuisia kristittyjä, joilla on mm. juuri avioliiton rikkomattomuuteen ja aborttiin Raamatun mukainen kanta - ja heidän kantansa myös sunnuntaityöhön on merkityksellisen yhdenmukaisesti kielteinen ja toisaalta sunnuntainen kirkossa käyminen ja lepopäivän pyhittäminen muutoinkin säännönmukaista. Eli he toimivat johdonmukaisesti saman moraalin pohjalta.

Totta on varmasti tuo mitä lopussa sanot: setelit ovat enemmistölle uskonto, ja sehän tiedetään, ettei sama ihminen voi palvella Jumalaa ja mammonaa. Mutta älä sälytä tuota pahetta esim. vaikka abortinvastustajien niskoille, kun et heidän arkensa ja sunnuntainsa prioriteettejä tunne.

Säännönmukainen, vastustajaksi koetun ihmisryhmän mustamaalaaminen poliittisen tai yhteiskunnallisen näkemyksen pohjalta on tietysti helppoa erityisesti näin some-ympäristöissä; monesti sinunkin eri keskusteluihin tekemiäsi lausahduksia lukiessa tulee pohtineeksi, mikä voi noin katkeroittaa ihmisen kristillisyyttään harjoittavia lähimmäisiä kohtaan. Jos jotain on jäänyt hampaankoloon jotakuta kristityksi itseään kutsuvaa kohtaan, oman mielenrauhan vuoksi asia kannattaa varmaan selvittää keskustellen joko henkilön itsensä kanssa, tai jos aika on hänestä jo jättänyt, saada kuitenkin asia pois sydämeltä, vaikka papin tai jonkun muun vaitiolovelvollisen kanssa puhuen

Marja-Liisa Kalkela

Ei minulla ole mitään hampaankolossa ketään vastaan . Mutta muistaakseni pyhäpäivät ja kirkolliset juhlapyhät on ollut aina vapaata eduskunnan ja työmarkkinajärjestöiden yhteisillä sopimuksilla.
Vain terveyspalvelut,poliisi,palokunta ja hälytyskeskuksia ne ei ole koskenut.
Jos netti-pankin aikana ei pankkipalvelut riitä tai netin välityksellä asioiminen eri virastoissa riitä tuskin siihen pyhäpäiviä tarvitaan.
Se kun tuo taas päivähoitopaikkojen tarvetta ,julkkisenliikenteen muutoksia pyhäaikatauluihin ym.
Perheiden yhdessäoloon sillä on suurin vaikutus kun kouluikäiset on pyhisin kotona. Asioilla on aina monta puolta.

Irma Asikainen

Kenelläköhän tässä nyt on valikoiva tämä muisti, nimittäin abortin vastustajat ovat myös vastustaneet pyhätöitä ja päin vastoin, ne jotka sallivat abortin, ovat olleet etunenässä alasajamassa uskonnon ja kirkon suhdetta ja siinä sivussa kieltämässä koko Jumala-sanan käytön missään merkityksessä. Jopa virsien laulaminen halutaan estää yhteikunnallisissa laiatoksissa kutenkouluissa. Ja, mikäli muistan oikein (sinä varmaan korjaat), niin juuri vasemmisto on ollut se, joka näin tekee, mutta samalla te olette etunenässä edelleen vaatimassa pyhätyöstä eri korvausta ja jarruttamassa maan siirtymistä kaikilta osin yhtenäiseen järjestelmään. Mitä hiton järkeä sinä tässä näet. Pitäsköhän sanoa, että tämä se vasta on kasinaismoralistista.