Torstai 23.5.2019

Työttömille uusi 4 kuukauden yrittäjävapaus: ”Tilanne ollut mahdoton – nyt tuli mahdollisuus kokeilla”

Luotu: 
4.1.2018 15:13
Päivitetty: 
5.1.2018 19:16
  • Kuva: Alma Media / Ossi Ahola
    Kuva
|

Aktiivimalliin sisältyvä yrittäjälauseke voi lisätä keikkatöiden tekemistä merkittävästikin, arvioi Suomen Yrittäjät. Järjestön työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén ei odota työttömien valtavaa ryntäystä varsinaiselle yrittäjäuralle, mutta suhtautuu positiivisesti yrittäjyyden ottamiseen yhdeksi aktiivisuuden muodoksi.

Aktiivimallin kanssa samaan aikaan eli 1. tammikuuta tuli voimaan myös työttömien neljän kuukauden yrittämisvapaus. Hellstén uskoo, että neljän kuukauden malli voi rohkaista pidempiaikaiseen varsinaiseen yrittäjyyteen, kun taas aktiivimalli kannustanee etenkin keikkayrittäjyyteen.

– Tämä voi lisätä sitä, että ihmiset alkavat myydä osaamistaan lyhyinä toimeksiantokeikkoina esimerkiksi laskutuspalveluita hyödyntäen, Hellstén arvioi aktiivimallia Uudelle Suomelle.

Vuoden alussa voimaan astunut aktiivimalli leikkaa työttömyysturvaa 4,65 prosenttia, jos työtön ei kolmen kuukauden aikana osoita riittävää aktiivisuutta. Sen voi uuden lain mukaan tehdä myös keikkaluonteisesti yrittäjänä. Silloinkin olisi ansaittava vähintään 241 euroa 65 maksupäivän aikana.

Samaan aikaan astui voimaan erillinen, yritystoiminnan aloittamiseen liittyvä helpotus. Uudistuksen myötä työttömänä aloitetun yritystoiminnan pää- tai sivutoimisuutta ei arvioida neljän ensimmäisen kuukauden aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työtön saa kokeilla yrittäjyyttä neljän kuukauden ajan ilman pelkoa työttömyysetuuden menettämisestä. Mahdolliset yritystoiminnasta saadut tulot vähentävät ansiopäivärahan määrää sovitellun päivärahan säännösten mukaisesti.

Suomen Yrittäjien Hellstén korostaa, että aktiivimalli ja neljän kuukauden yrittäjäkokeilu eivät ole suoraan kytköksissä toisiinsa, mutta ne vaikuttavat yhdessä. Hänen mukaansa aktiivimallin yrittäjyysmahdollisuus voi joissain tilanteissa olla jopa helpoin – tai ainoa – tapa täyttää aktiivisuusvelvoite.

– Työsuhteista työtä ei välttämättä ole kaikille tarjolla ja työvoimapalveluitakin voi olla tarpeeseen nähden liian vähän, Hellstén sanoo.

– Jos työtä ei löydy ja työvoimapalveluita ei ole, niin ostaisiko joku 250 eurolla osaamistasi lyhytaikaisesti? Se on yrityksillekin ehkä kiinnostavampaa, kun ei tarvitse ottaa työnantajavelvoitteita, mutta voi saada lyhyeen keikkaan työpanoksen.

Suomen Yrittäjät ei ollut mukana aktiivimallia esittäneessä alkuperäisessä työryhmässä, mutta jatkovalmistelussa järjestö piti tärkeänä, että yrittäjätyö on yksi vaihtoehto aktiivisuusvelvoitteen täyttämiseen.

4 kuukauden malli, uudenlainen starttiraha?

Uudistuksista etenkin työttömien mahdollisuus kokeilla yrittäjyyttä neljän kuukauden ajan on Suomen Yrittäjien mielestä ehdottomasti muutos parempaan. Vielä viime vuonna tilanne oli Hellsténin mukaan ”käytännössä mahdoton”, sillä yrittäjyyteen pyrkinyt työtön otti todella suuren riskin työttömyysturvansa menettämisestä.

– Nyt on mahdollisuus kokeilla itsensä työllistämistä yrittäjänä ilman pelkoa etuuden menettämisestä, Hellstén sanoo.

Tähän asti TE-toimisto on arvioinut yrittäjyyden pää- tai sivutoimisuuden heti toiminnan alussa, mutta nyt arviointi tapahtuu vasta neljän kuukauden kohdalla. Päätoiminen yrittäjä ei voi saada työttömyysetuutta, mutta sivutoimisen yrittäjän on jatkossakin mahdollista saada soviteltua työttömyysetuutta. Sama koskee enintään kaksi viikkoa yhdenjaksoisesti päätoimisena yrittäjänä toimivia.

Jos henkilö haluaa jatkaa yritystoimintaa, hän alistaa neljän kuukauden kohdalla toimintansa TE-toimiston arvioon, joka määrittää pää- tai sivutoimisuuden ja määrää työttömyysturvasta sen mukaisesti.

– Siellä on edelleen se riski, että oikeasti sivutoiminen toiminta arvioidaan päätoimiseksi ja ihminen ei voi saada työttömyysetuutta, mutta on neljä kuukautta huomattavasti parempi hetki arvioida asiaa kuin toiminnan aloitushetki, Hellstén arvioi.

Jos sivutoimiseksi tarkoitettu yritystoiminta arvioitaisiin TE-toimistossa päätoimiseksi ja tukien menetys uhkaisi, voi yritystoiminnan lopettaa yksinkertaisesti ilmoittamalla asiasta, mikäli kyse on yksityisestä elinkeinonharjoittajasta eli niin sanotusta toiminimiyrittäjästä, hän jatkaa.

Voiko työttömän mahdollisuutta kokeilla yrittäjyyttä pitää jonkinlaisena ”starttirahan” muotona? Miksei, mutta Hellstén huomauttaa, että nykyinen starttiraha pysyy käytössä. Työttömänä yrittäjyyttä käynnistävä voi hakea starttirahaa neljän kuukauden alkujakson päätyttyä, mikäli toiminta on siihen asti pysynyt sivutoimisena.

Jotkut työttömät voivat neljän kuukauden mallin avulla saada aiempaa paremman taloudellisen tuen yrittäjyyden aloittamiselle.

– Varsinkin jos on ansiosidonnaisella, he voivat saada tähän alkuun korkeamman toimeentuloetuuden, joka voi jatkua sen jälkeen starttirahana.

Aktiivimalli: Pakkoyrittäjyys vaihtoehtona muille velvoitteille

Neljän kuukauden malli antaa uudenlaisen vapauden työttömille yrittäjähalukkaille. Sen sijaan aktiivimallissa kannustin on hyvin erilainen: pakko. Siihen sisältyvä yrittäjävaihtoehto edellyttää vähintään 241 euron tienaamista yritystoiminnalla 65 päivän työttömyysturvajakson aikana, jos työttömyysturvansa haluaa säilyttää normaalitasolla.

Yrittäjätulolle ei Hellsténin mukaan tämän yhden työttömyysturvajakson osalta ole asetettu ylärajaa, joka veisi oikeuden työttömyysturvaan. Saatu tulo otetaan toki huomioon työttömyysetuuden sovittelussa, ja se siten vähentää etuuden määrää.

Hellsténin mukaan ei ole ”täysin epärealistista” ajatella, että uudet velvoitteet voisivat tuottaa myös päätoimisia yrittäjiä. Realistisempi näkymä on kuitenkin keikkatöitä yrittäjinä tai ammatinharjoittajina tekevien ihmisten lisääntyminen.

– Harva työttömistä varmaan osakeyhtiötä pistää pystyyn, vaan todennäköisemmin töitä tehdään ammatinharjoittajina, toiminimiyrittäjinä, hän sanoo.

Aktivoitumisen uskotaan yleisesti olevan hyväksi paitsi henkilölle itselleen myös kansantaloudelle.

– Positiivistahan se on, jos ihminen, joka ei tällä hetkellä ole lainkaan työllistynyt, pääsee jotain tekemään. Ja eiköhän valtaosa työttömistä lähtisi tekemään lisääkin keikkoja, jos näyttää siltä, että heidän osaamiselleen on yrittäjätyönä kysyntää.

Jos työtön päättää tehdä enemmän keikkoja hyödyntäen uutta neljän kuukauden sääntöä, mutta lopettaa toiminnan neljän kuukauden jälkeen, hänellä on Hellsténin arvion mukaan tuloedellytyksen täyttyessä aktiivisuutta osoitettuna parhaimmillaan kahden 65 päivän maksujakson ajalta. Siten hän voi saada työttömyysturvaa täysimääräisenä ainakin seuraavan täyden 65 maksupäivän jakson loppuun.

Hellsténin mukaan tällaisia toistuvia pikkuyrittäjyyden jaksoja voisi yhdistää työttömyysturvaan periaatteessa pysyvästikin.

Edellä käsiteltyjen lisäksi työttömyysturvaan ja työttömänä tienaamiseen liittyy erinäisiä rinnakkaisia pykäliä, kuten suojaosa. Työtön voi kuukaudessa ansaita 300 euroa ilman, että se vaikuttaa hänen työttömyysetuuteensa.

– Se, mikä kaikki vaikuttaa mihinkin, ei ole enää asiantuntijallekaan helppoa hahmottaa. Aikamoinen tilkkutäkki tämä etuuslainsäädäntö tällä hetkellä on, Hellstén toteaakin.

Päivitys 5.1.: Jutussa poistettu virheellinen väite, että aktiivimallissa yrittäjätyöllä pitäisi tienata tietty summa neljän peräkkäisen kalenteriviikon aikana. Hallituksen esittämää mallia yksinkertaistettiin lausuntokierroksen jälkeen niin, että aktiivisuuden voi osoittaa koko 65 etuuden maksupäivän jaksolla aiemmin esitetyn erillisen 4 viikon tarkasteluajan sijasta.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Onko tilanne jo parantunut laman jälkeen että yrittäjäksi kannattaa lähteä?
Niin että siitä saisi myös elannon itselleen ja perheelle.

Suomeen syntynyt yrittäjien köyhälistö!
Talous/YLE
23.1.2011
-Joka viides yksinäisyrittäjä elää köyhyysrajalla. Köyhien yrittäjien määrä on vakiintunut nykyiselle tasolleen 2000-luvulla. Lama lisäsi yrittäjien määrää myös sosiaalitoimistoissa.
Joka viides yksinäisyrittäjä jää tuloissa köyhyysrajalle tai sen alapuolelle. Pienyrittäjien liitossa ihmetellään, mihin päättäjien lupaukset ovat kadonneet.

Joni Rikkola

Kun jään työttömäksi alankin yritäjäksi.

Avustaako TE-toimisto tilin avaamisessa Panamaan ja verosuunnittelussa. Voiko tulevaisuuden työttömyyskorvaukset saada jos 'tulot' on vakuuskuorissa. Ja Nillähän ei ole mitään arvoa ennen ,joten sossukaan ei voi käskeä niitä laittaamaan pois.
Saako valtiolta 4 kuukaudelle takuutuotot, kuten tuulimyllyfirmat ja päälle tietty tarvitaan investointituet koko hankinnan arvosta, sijoittajaansuoja ja opastusta hallintarekisteristä Suomalainen työväestö, kun pitää opettaa jollain olemaan selkärangaton.rOma firma kannattaa omistaa Kanadan kautta. Voit sitten haastaa vltion maksamaan jos menet konkurssiin tai tarvitseelisätuloja.

Rehellinen yrittäjyyshän on mahdotonta, koska isot pelaavat niin paljon vlilungilla, että olet konkurssissa heti. Harmi pienyrittäjien puolesta. Hallitus vie heidän asiakkaansa köyhäin taloon, ...ai sekin on uulemmma yksityistetty ja vuokra tonnin kk / patja.
Ja mistäs ne asiakkaat tehdään jos laitan firman?
Aktiivimallin työttömistä, joilla ei ole tuloja vain työssäkävijöistä jotka seisovat leipäjonossa, kun sosiaalitukikaan ei riitä kasvukeskuksessa elämiseen ja pikavipit on jo tehty?

Marja-Liisa Kalkela

Ja luottotietoja ei kysellä . Perintätoimistot ja pankit kyllä pitävät huolen että velat tulee maksettua korkojen kera.Vaikka putoaisit työttömyysturvan varaan.Ne ei unohda saataviaan. Ei edes silloin kun saa pientä eläkettä.
Sen koki moni PK-yrittäjä -90 luvulla jo.

Terhi Simola

Pitääkö tämä kirjoitus nyt oikeasti paikkansa? 1. "Tähän asti TE-toimisto on arvioinut yrittäjyyden pää- tai sivutoimisuuden heti toiminnan alussa, mutta nyt arviointi tapahtuu vasta neljän kuukauden kohdalla." Jos arviointi tapahtuu neljännen kuukauden kohdalla, tuleeko se voimaan takautuvasti? 2. Onko tällainen pykälä tai muutos lakiin starttirahasta oikeasti tehty: "Työttömänä yrittäjyyttä käynnistävä voi hakea starttirahaa neljän kuukauden alkujakson päätyttyä, mikäli toiminta on siihen asti pysynyt sivutoimisena."? Tähän asti on ollut erittäin tarkkaa, että yrittäjyystoimintaa ei saa alkaa ennenkuin hakee starttirahaa.

Markus Vuorivirta

Saa olla kyllä aikamoinen velho, joka saa yrityksen toimintaan ja kannattavaksi neljässä kuukaudessa... Eli siis sellaiseksi, että mitään johtopäätöksiä toiminnan jatkamisen kannattavuudesta voisi tehdä.

Mutta niin. Työkkäri sentään sitten neljän kuukauden kuluessa tietää, toimiiko firma ja elättääkö sillä ittensä.

Suunta on oikea, mutta tarkasteluaika pitäisi olla ennemminkin vähintään se 18 kk kun tarkasteluaika on muissakin yrittäjyyteen liittyvissä asioissa. (Esimerkiksi palkansaaja-työttömyyskassojen jälkisuoja-aika).

Marja-Liisa Kalkela

Kokeilun voisi aloittaa vaikka:
Sijoittuminen koulutuksen jälkeen
Tilastokeskus
Vastavalmistuneiden työllistyminen heikkeni edelleen
26.1.2017
Tilastokeskuksen koulutustilastojen mukaan vastavalmistuneiden työllisyys jatkoi heikkenemistään . Työllisyys on heikentynyt jo viiden vuoden ajan ja on tällä hetkellä edellistä taantumaa alhaisemmalla tasolla.

Missähän ne työpaikat on kun nuoret vasta valmistuneetkaan ei niihin ole kelvannut?

Jairi Palonen

Tuo aktiivimalli on viime hallituksien ja koko Tupo järjestelmän synninpäästö itselleen, eli jotain on tehty, ja itse asia vyörytetään työttömän harteille. Jos koko sopimus- järjestelmän tulonjako mahdollistaa suurtyöttömyyden, sekä syrjäytymisen- on järjestelmässä paha valuvika. Ruvetaan siis puhumaan numeroiden ja prosenttien sijaan poliittisista arvoista

Teppo Oikari

Mihinkäs tässä enää mitään y tunnuksia tarvitaan. Kaikki tekemään suoritteensa omaan piikkiin, sopimukset kahdenkesken asiakkaan kanssa, velanperintä pesäpallomailan kanssa tai liivimiehille provikalla, maksusuoritukset bitcoineina tai käteisellä/tavaroina/vastapalveluksena. Aseita dark webistä pahan paikan varalle, kyllä se tästä uskovaisen moraalilla menee.

Jarmo Väisänen

Miksi laitatte kommentteja tänne, koska teillä ei ole aikomustakaan alkaa yrittäjäksi? Ainoa motiivi kommentteihin on koettaa dissata ajatukset, joilla saataisiin työttömyyttä kuriin. Ai niin, sipilän ja hallituksen vika...Kumma, että sipilä on saanut taloutenne ainoastaan noin 3 vuodessa vararikkoon.

Markus Vuorivirta

Tässä on itsellä yrittäjätaustaa, jotenka on pientä vihiä miten yritys perustetaan... Mitä se maksaa ja kauanko se kestää...

Olen myös joutunut tekemisiin yritysten lopettamisien kanssa, joka esimerkiksi osakeyhtiön kanssa on aivan uskomaton ja kallis savotta! (maksaa tuhansia euroja). Eli Ei sitä niin vain "lopeteta" jos tulee ongelmia...

Eli siis kaikille vinkiksi tähän: älkää nyt ainakaan minkään haahuilun perässä OSAKEYHTIÖTÄ perustako! Kokeilkaa edes toiminimenä. Siitä sentään pääsee eroon silloin kun haluaa.

Harri Kota-aho

Osakeyhtiö on ok menetät vain sijoittamasi pääoman ja antamasi vakuudet.
Oy on hyvä,jos yhtiössä on paljon omaa pääomaa pystyt maksamaan palkkaa itselle, tai nostamaan osinkoja elääksesi. Oy:n purkaminen vie 1-2 vuotta lisäksi päälle tilintarkastus ja päätösmaksut. Yksin yrittäjälle toiminimi on ainoa vaihtoehto , mutta siiloin on alv,yel kirjanpito velvollisuuksia. Onhan olemassa tämä kevytyrittäjyys ja maksaa provikat toiselle osapuolelle. Aktiiivimalli ei kyllä tue näitä vaihtoehtoja työttömälle. Yrittäjäksi on oltava palava halu.

Markku Kemppainen

Olisin täysi kusipää, jos hallituksen reunaehdoilla ryhtyisin yrittäjäksi. Hallitus kusee tyhmiä silmään ja aiheuttaa heille totaalisen katastrofin elämässä, jos ei ole todellisia edellytyksiä yrittäjäksi. Hallitus ei ota mitään vastuuta siitä, jos joku ryhtyy yrittäjäksi sen houkutuksesta ja tekee konkan. Yrittäjyydestä annetaan nyt tarkoitushakuisesti niin paljon täysin puuttellista ja väärää tietoa, että tukka nousee pystyyn kun näitä hallituksen mainostekstejä lukee. Kunpa tietäisivät.

Juha Hämäläinen

Hyvä tavaton. Mikä yritys on sellainen, jota voi kokeilla neljä kuukautta? Kokemuksen mukaan ehkä neljässä vuodessa saa yrityksen siihen malliin, että voi päättää onko järkeä jatkaa.

Älkää nyt hyvät ihmiset kutsuko itsensä työllistäjiä yrittäjiksi. He ovat ammatinharjoittajia vain.

Markku Kemppainen

Se, joka riemuitsee ja remuaa tässä hillittömästä yrittäjä "vapaudesta" ei taida muistaa mainita, että millaisen byråkratian se heti synnyttää kaikenlaisine ilmoittautumisvelvollisuuksineen ja pakollisine maksuineen, jotka alkavat heti juosta. Esim. Yel, ennakkovero arvioidun yrittäjätulon perusteella vaikka pennin latia ei ole tuloa vielä tullut. Tuo 240 euroa yrittäjätuloa käy todella kalliiksi. Kolmessa kuukaudessa syntyy ulosottokelpoista maksua tuhansien eurojen edestä. Onnea vain, joka siihen liskuun kätensä työntää.

Harri Kota-aho

241,00€ kolmessa kk:ssa. Kevytyrittäjä eli maksat jollekin taholle byrokratiasta eli provikat. Liikkeen ja itsenäisen ammatinharjoittamiseen tarvitaan yleensä toiminimi Ly-tunnuksen PRH:lta,kirjanpidon,veroennakot.Yel vakuutuksen. Kellä työttömällä on,niin hyvät tiedot yrittämisestä,että voi alkaa yrittäjäksi,lisäksi hyvä liikeidea,joka saattaa tarkoittaa velan ottamista,että pääsee alkuun mistä pääomat? Jos ei löydy vakuuksia. Tältä osin aktiivimalli on torso.

Kai Rajala

Miten tulevaisuudessa tasataan toimeentulot, kun robotit valtaavat ihmisten työt jo nyt vanhainkotia myöten. Venäjän presidentti Putin sanoi: " se on joka ensiksi kehittää taistelurobotit, on vahvoilla saamaan maailmanherruuden.

Jarkko Vehma

aloittaessa yrittämisen täytyy omaa rahaa olla mielellään 10000 jotta selviää mm.
-yel
-yrityksenvakuutukset
-ennakot
-perustamiskustannukset
-elämiseen rahaa jotta saadaan puskuria kerättyä yrityksentilille
-muut sivukulut,polttoaine,materiaali ym muut sivu kustannukset
kahdeksas vuosi yrittäjänä lähti käyntiin 2018. jos noilla eväillä mitä hallitus tarjoo tätä pakettia,meillä on luottohäiriöisiä ennätysmäärä vuoden 2018 loppuun mennessä.
KAIKISTA EI OLE YRITTÄJIKSI!!!!

Raija Rantanen

"Jos sivutoimiseksi tarkoitettu yritystoiminta arvioitaisiin TE-toimistossa päätoimiseksi ja tukien menetys uhkaisi, voi yritystoiminnan lopettaa yksinkertaisesti ilmoittamalla asiasta, mikäli kyse on yksityisestä elinkeinonharjoittajasta eli niin sanotusta toiminimiyrittäjästä, hän jatkaa.
– Harva työttömistä varmaan osakeyhtiötä pistää pystyyn, vaan todennäköisemmin töitä tehdään ammatinharjoittajina, toiminimiyrittäjinä, hän sanoo."

Mutta entäs jos osakeyhtiön pistääkin pystyyn, mitä on aikaisemmin jo suunnitellut, mutta ei ole uskaltanut kokeilla. Tai jos on pyydetty osakkaaksi osakeyhtiöön ?

Juha Peippo

Kokemuksia aktiivimallin yrittäjänä.
Jos olet työtön saat päivärahasi parissa päivässä.
Yrittäjänä rangaistaan ja saat päivärahasi ehkä parin viikon kuluttua vähennettynä työtuloillasi.
Ja kun koittaa aika yrittäjyyden tilanteen tarkistukselle niin teet hakemuksen päivärahasta ja toteat joutuvasi odottamaan ensin te keskuksen lausuntoa vähintään kuukauden ja sitten hakemuksesi käsitellään päivärahan osalta.
Tosin tässä vaiheessa yrittäjä saattaa olla kuollut nälkään ja lasku pinoihin.
Kyllä kannustaa alkaa aktivoimaan itseään. En voi suositella kellekkään.
Helpommalla pääsee kun ei tee mitään....ei oikein kannusta.
Niin unohtui mainita että joka hakemukseen pitää liittää kuukausittainen kirjanpito selvitys yrityksesi tuloista.