Sunnuntai 21.10.2018

Ahvenanmaa haluaa irtautua Suomen alkoholilaista – ”Eniten huolettaa limuviinat”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.1.2018 16:51
  • Kuva: Ålands Landskapsregeringen
    Kuva
    Ahvenanmaan maakuntahallituksen sosiaali- ja terveysministeri Wille Valve.
|

Ahvenanmaan maakuntahallitus haluaa oman alkoholilain Suomessa voimaan astuneen alkoholilain tilalle. Asiasta kertoo Uudelle Suomelle Ahvenanmaan maakuntahallituksen sosiaali- ja terveysministeri Wille Valve.

Ahvenanmaa aikookin selvittää, voisiko se säätää itselleen oman alkoholilain Suomen uuden lain tilalle.

–Suoraan sanottuna jos meillä olisi se vaihtoehto, että me emme ottaisi uutta lakia käyttöön, niin todennäköisesti niin tekisimme, Valve sanoo.

Ahvenanmaan itsehallintolain mukaan maakunta saa nykyisin päättää itse anniskelulupien lainsäädännöstä. Mutta itsehallintolaki antaa kuitenkin mahdollisuuden siirtää lainsäädäntövaltaa muissakin alkoholiasioissa.

–Nyt tämä uusi laki on tehnyt tämän asian ajankohtaiseksi, sanoo Valve.

–Aina vuodenvaihteeseen saakka me olemme olleet pitkälti samaa mieltä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa alkoholipolitiikasta. Mutta nyt uuden lain myötä Ahvenanmaan omasta alkoholipolitiikasta tulee aika pirstaloitunut ja tehoton.

Valven mukaan Suomen uudessa alkoholilaissa hiertää etenkin luopuminen valmistustaparajoitteesta. Se merkitsee sitä, että kaupoissa saa alkaa nyt myydä niin ginipohjaisia long drink -juomia kuin muitakin niin sanottuja limuviinoja.

–Se, mikä meitä huolettaa eniten, on limuviinojen saatavuus. Tässä me olemme pitkälle samaa mieltä kuin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta.

Omassa joulukuussa antamassaan mietinnössä valiokunta päätyi vastustamaan valmistustaparajoitteesta luopumista.

Valve painottaa, että sääntelyn selkeyttäminen ja pienpanimoiden ulosmyyntioikeus ovat asioita, jotka Ahvenanmaalle sopii. Prosenttirajan korotuksen vaikutuksia Valve haluaa vielä seurata.

–Me suhtaudumme myönteisesti lakiuudistukseen näiltä osin ja on tosi hyvä asia, että pienpanimot saavat ulosmyyntimahdollisuuden. Ja kun yksi tavoitteista oli vähentää sääntelyä, niin siltä osin tämä uudistus on myös hyvä.

–Uusi alkoholiprosentti ei huoleta niin paljoa, koska risteilyalusten tax free -myynnistä ihmiset ostavat jo juomia ja väkevien oluiden saatavuus on hyvä. Mutta se että limuviinat tulevat ruokakauppoihin, niin niiden rajoittamista olisi mielestämme hyvä pohtia.

Valve aikoo nyt selvityttää, miten Ahvenanmaa voisi säätää itselleen oman alkoholilain.

–Meidän täytyy nyt ensin tehdä aika paljon töitä ja selvittää, mitä uusi alkoholilaki tarkoittaa Ahvenanmaalle ja ahvenanmaalaisille. Sitten kun kartoitustyö on tehty, niin aion ottaa yhteyttä sosiaali- ja terveysministeriöön ja ministerikollegaani Annika Saarikkoon (kesk.). Mutta ensin meidän täytyy kyllä suunnitella tämä perinpohjaisesti, Valve toteaa.

–Tämä on tärkeä kysymys niin kansanterveyden kuin elinkeinoelämänkin näkökulmasta.

Ahvenanmaan aikeista kertoi ensimmäisenä Nya Åland -lehti. Maakunnan lehti katsoi pääkirjoituksessaan, että oman alkoholilain säätäminen on yrittämisen arvoinen ehdotus.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Aki Terentjeff

Alkoholipolitiikka, siitä ei puhuta yhtään Euroopassa, eikä se vaikuta kuin ihmisten ostovoiman vähentämiseen kun alkoholin varjolla kerätään veroja kuin myyntituottoja. Valtio on valtio ja verot on veroja jotka maksetaan tuloista, epäsuorat verot syö vain ostovoimaa ja heikentää yrityksien toimintaa ja sitä kautta todellisten verojen kerääntymistä valtion kassaan, molempia ei voi saada.

Jari Koponen

Ville Walveen edustama maakunta toteuttaa sanomaa parhaiten lakkauttamalla Ruotsin ja Suomen välillä liikennöivien laivayhtiöiden "tax free" myynnin jonka ansiosta autolautat voisivat ajaa Hki-Sto ja Tku-Sto välit kiertelemättä Maarianhaminan karikoissa. Polttoöljyäkin säästyisi.

Mikko Toivonen

Tämä on aivan totta. Suurin Ahvenanmaan viina ongelma syntyy juuri tuosta Maarianhaminaan poikkeavasta juoppolaiva liikenteestä. Etenkin se risteilyosasta.

Osin ahvenanmaalaisten viinaongelma helpottuisi myös jos he liittyisivät Ruotsiin. Saisivat vielä nuuskan lailliseksi.

Markku Suma

Harvinaisen lapsellista höpötystä ilman asiantuntemusta. Minä kävin tarkastamassa "limuviina-asian" kaupassa. Siellä on ennestäänkin monenväristä juomaa eli juuri mikään ei muutu. Ja sitten pidetään automaattisesti selvänä, että järjestelmä vuotaa eli nuoret saavat juomia ikärajasta huolimatta.