Maanantai 20.5.2019

SAK: Valmisteilla hiljaisuudessa jo aktiivimalli 2 – ”Toisi työttömille uusia karenssiautomaatteja”

Luotu: 
5.1.2018 08:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta pitää byrokratian lisäämistä käsittämättömänä.
|

Työttömyysturvan aktiivimallista kauhistuneen SAK:n mukaan hallitus valmistelee jo seuraava vastaavaa mallia. Puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan uusi malli toisi työttömille lisää sanktioita.

Suomen suurin palkansaajakeskusjärjestö on väläyttänyt myös poliittista lakkoa aktiivimallin takia.

– Aktiivimallin voimaan saattamisella hallitus rikkoi kilpailukykysopimusta. Kaiken lisäksi hallitus on kaikessa hiljaisuudessa valmistelemassa aktiivimalli kakkosta, joka toisi työttömille uusia karenssiautomaatteja, Eloranta sanoo tiedotteessa.

Elorannan mukaan työttömiä uhkaa jo nyt toistakymmentä turvaa leikkavaa karenssia. Hallituksen valmistelema kakkosmalli toisi erikseen seurattavaksi työttömän omatoimisen työnhaun karenssin uhalla ja kasvattaisi entisestään työttömän hallinnollista taakkaa.

– On käsittämätöntä, että hallitus haluaa lisätä työttömien kohtaamaa byrokratiaa. Me olemme esittäneet sen sijaan karenssien yksinkertaistamista, työllistymispalvelujen lisäämistä, työttömän opiskelumahdollisuuksien parantamista ja sovitellun päivärahan kehittämistä töiden vastaanottamisen helpottamiseksi.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa työttömyysturvaa leikkaavan aktiivimallin heikentäneen luottamusta hallitusta kohtaan sopijakumppanina.

– On vaivaannuttavaa katsoa hallituspuolueiden kansanedustajien kiemurtelua työntekijöiden perustellun suuttumuksen edessä. "Kansalaisten palaute on otettava todesta" -tyyppiset lausunnot ovat tyhjää puhetta.

Eloranta ihmettelee, miksi hallituspuolueiden edustajat eivät ottaneet palautetta tosissaan ennen aktiivimallia koskevan lain säätämistä.

– SAK ei osallistunut aktiivimallin valmisteluun, mutta kerroimme useaan otteeseen hallitukselle ja mallia valmistelleille virkamiehille sen ongelmista. Myös perustuslakivaliokunta kiinnitti huomiota aktiivimallin puutteisiin. Jos palautetta ei kuunneltu valmisteluvaiheessa, kuinka se nyt yhtäkkiä otettaisiin todesta hallituspuolueiden keskuudessa?

Eloranta muistuttaa hallituksen leikanneen työttömyysturvaa jo viime vuoden alussa. Työttömyyspäivärahan enimmäiskeston lyhentäminen 100 päivällä ja muut heikennykset leikkasivat turvaa yhteensä noin 200 miljoonalla eurolla. Kilpailukykysopimuksen osana hallitus sopi työmarkkinajärjestöjen kanssa, ettei työttömyysturvaan tehdä uusia heikennyksiä.

Aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite on kerännyt jo yli 105 000 kannattajaa.

SAK:n hallitus käsittelee aktiivimallia maanantaina 15. tammikuuta. Tarkoitus on silloin päättää aktiivimalliin liittyvistä jatkotoimenpiteistä.

Lue myös:

Työttömille uusi 4 kuukauden yrittäjävapaus: ”Tilanne ollut mahdoton – nyt tuli mahdollisuus kokeilla”

Jo 100 000 haluaa kumota aktiivimallin – STT: Hallituksella silti täysi tuki

Työtön, saat pian kirjeen Kelalta – Pääjohtaja: Aktiivimallia voisi laajentaa

Aktiivimallista riitaa jo hallituksessakin? Keskustalainen jyrähtää Mykkäselle ja Vartiaiselle

Näkökulma: Kumotaanko aktiivimalli?

Tutkija julkaisi kartan: Haukuttu aktiivimalli ajaa työttömiä kaupunkeihin

Aktiivimallista kohtalokas myrsky? Tutkijat: Voi johtaa lakkoihin ja murentaa oikeistoa

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Hallituksessa vain meni syy ja seuraus sekaisin.
Syy on maassa vallitseva suurtyöttömyys, jonka seurauksena on työttömiä.
Hallituksen toimintamallina tuntuu olevan syyttömien rankaiseminen. Enää puuttuu syyllisien palkitseminen, jolloin fiasko on täydellinen.

Sirpa Kontio

Onko oikein, että toiset tekee niin sanotusti "perssuoli" pitkällä töitä " vapaamatkustajien "downshiftaajien" elättämiseen. Tyhmä päätös oli se, että jos työ ei vastaa ammatttikoulutusta, niin ei ole pakko ottaa vastaan. Tässä ei liikoja vaadita, vain lähtemään ns. "ihmisten" ilmoille sieltä "luolastansa"., mielestäni tämä on sitä syrjäytymisen hoitoa, sekö olisi parempi jos annetaan ekkutukku kouraan...saatesanoin jatkakaa samaan malliin..

Seppo Simonen

Juhana Vartiainen radion ykkösaamussa on kertonut että aloite aktiivimallista tullut ammattiyhdistysliikkeeltä tämä on myös IL:n toimittaja Olli Variksen tuoreessa uutisessa.
Siis ammattiyhdistys pomot laskevat nesteet housuihinsa arvostelemalla omia ehdotuksiaan. Kysyä pitää onko veroetuja nauttiva SAK kapinassa laillista hallitusta vastaan sosialidemokraattien ja vasemmiston käsikassarana.

Valtion 110 miljardin velkataakka sosiaalidemokraattisen pohjoismaisen hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi ei näytä huolestuttavan ollenkaan SAK:ta.
Minne on kadonnut kaupunkilais ja maalaisjärki tästä yhteiskunta elosta.

Marja-Liisa Kalkela

Valtion velka on kepu,kok pääministerien vastuulla-08-19.
SAK EI osallistu valtiontaloudenhoitoon. Ketkä on äänestänyt
kepu,kok -03-19 suurimmaksi puolueeksi. Voi katsoa peiliin veloista.
Sinun ja minunkin velka oli eilen 19 737,36e x5,4 milj.=

-Hyvinvointivaltio/Sosiaaliturva pidetään yllä kansan omilla rahoilla.
Veroilla,ALV24%,veroluonteisilla maksuilla jatyöttömyysvakuutusmaksuilla jokaisen palkansaajan tilistä joka kuukausi perittävällä maksulla.Turvaamaan elantoa kun työttömäksi joutuu.
Jokainen Suomalainen on "sossupummi" Lapsilisistä-eläkkeisiin asti.

Irtisanottu ex-palkansaaja,veronmaksaja on työttömänä YHÄ Suomen kansalainen,perustuslain mukaan.
Laki ei tunne kaksia eri sääntöjä sosiaaliturvan saamiselle.
Kelan osuus koko sosiaaliturvasta on 27,8%.
Siitä työttömien osuus on 7%
Loput menee muille 20,8% .
lähde:
THL
Valtiolla ei ole rahaa.Rahat ,valtion omaisuus on Kansan .Ei puolueiden,ei hallituksen vaan kansan.
Joillain on mennyt propakandan takia puurot ja vellit sekaisin mikä on KANSAN-sosiaaliturva,kaikille 5,4 milj.suomen kansalaiselle.

JK.Rahaa on Kreikan I-II-III tukipaketteihin viimeeksi-15 86 Mrd. Mitä muuta siihen luvattiin ei ole näkynyt edes mediassa.
Nekin sopi Vanhanen-09,Kiviniemi -10,Katainen-11,Sipilä-15.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #17

Kun tämä hallitus aloitti-07
Velkaa oli vain 54 mrd,Ylijäämää 3 Mrd.

Annettiin n.900milj/v Kelamaksunpoisto.
IMF 1,6 Mrd velalla+
TEHYN Sari-sairaanhoitajille mukava korotus-08. Syntyi palkkaliukuma joka siirtyi muillekkin aloille.Se vei kilpailukyvyn .
Eli nyt maksellaan kok vaalilupausta-07 Tehyn "kätilöille".
JK. Mitä veikkaat sen tehneen julkisenpuolen palkoille? Oikein .Kuntien menot nousi ja velat kasvoi.

Seppo Simonen

Marja-Liisa arvaan ettet ole Keskustapuoluetta äänestänyt etkä aio jatkossakaan äänestää. Ihmismieli on siitä hyvä että mieluusti unohtaa lähellä omaa sydäntä olevan polittisen suunnan epäonnistumiset mutta kilpailevan polittisen suunnan mahdollisia epäonnistumisia ei sitten millään.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #18

Kun äänestän seuraan kaikkia puolueita koko 4v jakson. Kirjaan + ja - yhteen ja päätän sitten vaalikopissa mitä puoluetta äänestän. Eli vähiten tyrinyttä ja sitä joka ottaa kansan huomioon kun päätöksiä tekee.
KANSAN-edustajana.

Harri Kovala

Kansalaisten palveluihin ja tukiin kuluu ainoastaan alle 60 % julkisen sektorin menoista, joten hyvinvointivaltiota ei voi syyttää velkaantumisestamme. Voisimme alentaa verotusta jopa kolmanneksella, eikä mistään kansalaisiin kohdistuvasta palvelusta tai tuesta tarvitsisi leikata, eikä uutta velkaa ottaa.

Sen sijaan julkisen sektorin hallinto, joka on tämän hallituksen aikana paisunut kustannuksiltaan jo terveydenhoidon kulujen kokoiseksi, on syynä velkaantumiseemme.

Jos julkisen sektorin hallintomme asetettaisiin esim. kommunistisen Kiinan hallinnon kokoiseksi asukaslukujen suhteen, säästäisimme julkisia varoja 8 mrd euroa joka vuosi.

Raimo Tulkki

6. Et huomannut että tämä Varttinen puhui suulla isommalla tuosta ehdotuksesta, sen teki tämä duunarin vihollinen no1 eli ministeri Lindström ja hänen esikuntansa.
tällä ns.ministerillä ei ole muuta mielessä kuin duunarin polkeminen.

Marja-Liisa Kalkela

Vartiainen on tuota torvennut jo ennen kuin hallitus oli pystyssä.
"Paha paikka" Kuinka kepukin rakastui Vartiaisen oppeihin.
IL video.
Ei voinut kuin nauraa kuinka kepu,persut huuteli oppositiosta Vartiaisen esityksille.Kok yksi syyteli SDP Vartiaista. Ja hupsista kun hallituspaikka varmistui perus-kepulle olikin Vartiaisen ehdotukset aivan upeita.

Täys sirkus koko eduskunta.Ei ihme ettei kansa enää käy vaaliuurnilla.
Tyhjää saa äänestämättäkin.

Marja-Liisa Kalkela

Voi löytyä Stvm-sivuilta tai VM/TEM-eduskunta.
Siitä vain klikkaamaan sivuja.

Tämä malli sai tyrmäyksen perustuslakivaliokunnalta ,puutteellisten selvitysten takia.Mihin tilanteesee tuo johtaa.Toimeentulo ja asumistukien nousuun kuten Kelan johtaja jo totesi.
Ommelkaa taskut kiinni,kohta on hallitus taas kyynärpäitä kansan taskuilla. Tai uusi hulevesi-juppiskootteri-venevero on tulossa.Tai joku muu vero kunhan ehditään keksiä .

Marja-Liisa Kalkela

Ei niin.Nyt poljetaan palkansaajien oikeuksia oikein urakalla matalaksi.
Jokainen palkansaaja on mahdollinen työtön ja siksi työttömien kyykytykseen olisi tehtävä loppu.

Löytyykö SAK "munaa" enää kuten -60-70 luvulla vai onko sekin jo poljettu matalaksi?

Timo Tiitinen

Työttömyys ei ole sinäsä korkealla tasolla.
5,5 miljoonan porukasta on 190 000 työttömänä.
Ei kuulosta pahalta kun otetaan huomioon, että eletään taantumanjälkeistä aikaa,
missä firmat ovat puolittaneet henkilökuntansa.
Tässä on kysymys jostain Juhana Vartiaisen vihanlietsonnasta eri yhteiskuntaluokkia
kohtaan ja halua järkyttää yhteiskuntarauhaa.

Marja-Liisa Kalkela

Mikähän työllisyyskatsaus olikaan sinulla käytössä?

127 600 tekee ilmaista työtä Aktiivitoimissa.
n.240 000 on työttömänä tekee jo vajaa 400 000 työtöntä jolla ei ole vakinaista tösuhdetta eikä palkkatuloja. Päälle piilotyöttömät,työpaikkaa vaihtavat ,osa-aika ja pätkätyötä tekevät.
n.250 000 ammattiin opiskelevaa työharjoittelua tekevää joillain jopa vuoden mittainen pakollinen työharjoittelujakso.

Todelliset luvut löydät lomautuksista ym.
TEM-työllisyyskatsaus-maarraskuu-17

Marja-Liisa Kalkela

STT -28.7.2017
Eurostatin tilaston mukaan Suomen alle 25-vuotiaasta työvoimasta oli toukokuussa työtä vailla 20,4 prosenttia.
Tilastokeskuksen tiistaina julkistamien tuoreimpien työttömyyslukujen mukaan 15-24-vuotiaiden työttömyysaste oli kesäkuussa 21,7 prosenttia, mikä oli 1,7 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Hukkaan heitettyä tehokasta,innokasta,kunkin yrityksen tarpeisiin "työstettävää" työvoimaa .Joka on koulutettu verovaroilla kortistoon . Miksi?

Pasi Käyhkö

Olisiko pitänyt jättää kouluttamatta kyseisiä nuoria.? Jos sinulla Kalkela oli ennakkoon tietoa että näin tulee käymään olisithan voinut kertoa päättäjille ettei näin pidä tehdä ja ohjeistanut heidät oikealle polulle.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #27

No seuraava n.100 000 valmistuu taas toukokuussa-18
Joukon jatkoksiko ? Vai olisiko noille pitänyt Aktivoida yritysten kanssa töitä ?
Voin kertoa että itse sain heti valmistumisen jälkeen työpaikan ja siitä lähti työurani ilman työttömyyttä.

Juha Virtanen

Mitä sinä Eloranta valitat, anna hallitukselle pari viikkoa aikaa selvittää soppa ja sitten seis merenkulku ja satamat. Viikon päästä kuljetukset. Tehokkain ja halvin tapa reakoida. Älä näytä pelkurilta vaan toimi omien palkanmaksajiesi edunvalvojana.