Torstai 17.1.2019

”Tämä muistuttaa farssia” – RKP:n Henriksson äimistyi hallituksen aktiivilinjasta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.1.2018 12:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson hämmästelee, kuinka hallituspuolueiden edustajat näyttävät julkisuudessa ajautuneen riitaan aktiivimallista, jonka se ajoi läpi vain muutamaa viikkoa aiemmin.

Aktiivimalli merkitsee, että työttömän on tehtävä työtä tai osoitettava aktiivisuutta esimerkiksi koulutukseen osallistumalla tai hänen työttömyysetuudestaan leikataan 4,65 prosenttia.

−En lakkaa ihmettelemästä hallituksen vastuutonta tapaa tehdä politiikkaa. Minulle on käsittämätöntä, että hallitus ensin runnoo uudistuksen läpi eduskunnassa, ja vain muutama päivä myöhemmin hallituspuolueet riitelevät asiasta avoimesti tiedotusvälineissä. Kuka oikein johtaa hallituksen työllisyyspolitiikkaa, Henriksson hämmästelee.

Kokoomuksen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen sekä kansanedustaja Juhana Vartiainen ovat painottaneet aktiivimallin tarkoittavan myös sitä, että työttömän on nykyistä aktiivisemmin hakeuduttava uusille paikkakunnille työn perässä. Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kurvinen sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ovat tyrmänneet tulkinnan.

Henriksson katsookin olevan ilmeistä, että puolueet ovat asiasta eri mieltä.

−Entä mitä tekee Sininen tulevaisuus samaan aikaan, kun kaksi muuta hallituspuoluetta riitelee uudistuksesta keskenään? Sininen tulevaisuus vaikenee ja katsoo riitaa sivusta, vaikka nimenomaan puoluetta edustava työministeri Lindström on aktiivimallista vastaava ministeri. Tämä muistuttaa enemmän farssia, kuin vastuullista hallituspolitiikkaa, Henriksson äimistelee.

RKP:n puheenjohtaja on myös huolissaan siitä, ettei Kela ole ehtinyt vielä varautumaan lain tuomiin uusiin tehtäviin. Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen arvioi aiemmin Uudelle Suomelle, että henkilöstötarve jää selvästi aiempaa arvioitua pienemmäksi. Aaltonen kuitenkin katsoo, että aktiivimallin leikkuri voi lisätä toimeentulotuen tarvetta.

–Vaikuttaa siltä, että malli on vaikea toteuttaa oikeudenmukaisella tavalla. Pelkään, että tämä malli ei yksistään tue työllisyyttä, varsinkaan pitkäaikaistyöttömien työllistymistä, Henriksson sanoo.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Niin kuin selvästi huomaatte Henrikssonskalla ei ole edes viitteellistä ehdotusta tai ajatusta miten tuo työttömien aktivointi ja kustannus pitäisi hoitaa. Hän ainoastaan keskittyy "hajoittamaan" hallitusta sisältä.

Luulojen ja vaikutusarvelujen sijasta anna tulla ehdotuksia "Yrittäjäystävällisen! RKP johtaja Henriksson.
Minäkin jo olin harvoja Mykkäsen ymmärtäjiä vaikka olisin itse "diktaattorina" hoitanut tuon aktivoinni paljon reippaammin ja tuntuvammin sen kaikilta osin.

Lopulta kun mitään ei saada aikaan ellei ihmisille kyetä antamaan ja osoittamaan vastuuta itsestään.
Yksi tärkein vastuu on mennä työn perässä. Hallituksen puolelta sitä taas voidaan vaati vasta kun on edes sidettäviä asumistiloja eli halpoja vuokra asuntoja siellä missä työtä on. Jos ei ole halpoja vuokra asuntoja ei voida vaatia siirtymistäkään. Nuo perusasiat kulkevat käsi kädessä eli hallitus ei voi hoitaa yhtä hoitamatta myös toista ja asuntoasioissa hallitus on sitten 60-70 lukujen ollut totaalisen kädetön ja eturyhmämaaliin pelailija

Mikko Toivonen

Lisäänpä tähän melko tärkeään keskusteltavaan vielä sellaisen mausteen, että Hallituksen ja valtion näitä asioita valmistelemassa ja hoitamassa taitaa olla liikaa juristeja.
Suomalaisen juristikoulutuksen saaneiden tulisi kyllä älytä itsekin omat henkiset rajoitteensa ja yrittää pysyä asianajotoimistoissa.

Anja Lehtonen

Eihän nämä nykyiset juristikoulutuksen saaneet ole muuta kuin sotaveteraanien järjestöissä varttumassa järjestöjen lakkauttamisia ja niiden varojen siirtämistä omille tileilleen! Kuka tarkastaa kenenkin tilit, näissä järjestöissä? Toinen juristi ja homma pyörii, ettei kukaan vaan siitä selvää saa? Enempää rakentavasti en osaa asiaani sanoa. Huolissani olen, koska sotaveteraanit eivät apua mistään saa, vaikka ovat tämän maan terveytensä uhalla vapaaksi saaneet. Nyt ahneet nuoret juristis ovat keksineet oivan tavan rikastuttaaa itseään hieman epäisänmaallisin keinon, johon kukaan ei puutu. Asia hoidetaan salaa, ettei vaan kukaan saa asiasta vihiä! Rahalla saa koulutusta, mutta rahalla ei saa omatuntoa, se näiltä nuorilta juristeilta puuttuu, mut minkäs teet?

Marja-Liisa Kalkela

Sujuvasti se RKP oli aloittamassa työttömien ja tukien leikkaamista köyhimmiltä toimeentulotuesta jo -94 Ahon hallituksessa.
Tuo toimeentulotukihan on se köyhyysloukku josta vähennetään muita tukia.

Vanhasen II-hallituksessakin hyvin sujui Paltamo-kokeilu työtä sosiaaliturvaa vastaan.
Tukea leikataan 40% jos opiskelusta tai ilmaistyöstä kieltätyy.

Kyllä RKP kelpaa ilmainen työvoima verovaroista Kelan kirstusta.

Marja-Liisa Kalkela

Heti kun porvari-hallitus palauttaa-94 toimeentulotuen ehdot entiselleen mitä ne oli ennen leikkausta. Ovat yhä voimassa.
Toimeentulotuesta vähennetään:
Työmarkkinatuki
Peruspäiväraha
tämä uusi perustulo 560e
Lapsilisät
Kotihoidontuet
Yli 50e menevä veronpalautus

Kaikki nuo löytyy Kelan ja Stvm-sivuilta.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #9

1)-Oliko Velkaa vielä ja alijäämää -90 luvun lamasta-95-03?
2) -03-09 Nousukausi Suomi 9 rikkain valtio.Mitään -90 luvun leikkauksia ei palautettu työttömien tukiin eikä toimeentulotukeen. PM kepu 2kautta.
3) -"Toimeetulotukea" tarvitsi Saksan ja Ranskan pankit "kreikan" tukipaketeista-10.
4)- Vasem ja sdp tehnyt aloitteita tukien palautuksia ennalleen mutta porvarienemmistö ei olle hyväksynyt sitä.
(aloitteet löytyy edusk.sivuilta)
5)-Jos sdp 34 kansanedustajaa tekee aloitteen kannattaisiko kepu,kok,rkp sitä jotta olisi enemmistö mukana?
6) Oli sdp missä hallituksessa tahansa aloitukseen täytyy saada mukaan kaikki hallituspuolueet jotta olisi enemmistö.
Nyt sdp 34-166 muut edustajat

Marja-Liisa Kalkela

Toimeentulotukea vähentävät tuet:
työttömyyspäiväraha ja
työmarkkinatuki
sairauspäiväraha
lapsilisät
äitiys-, isyys- ja vanhempainraha
lastenhoidon tuki
elatusapu ja -tuki
asumistuki
Perustulo
kertaluonteiset tulot (esim. veronpalautukset)
lähde:
Kela

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #12

Totta.Viimeinen .Saada leipärahaa elantoon kun pomo on lyönyt irtisanomislapun kouraan ja pistänyt kilometritehtaalle.
Siihen loppu säännölliset palkkatulot ja veronmaksu palkoista valtion kirstuun.
JK .Halus kai itse hallituksen kyykytettäväksi ja 487e/kk toimeentulotuelle
n.3 000e/kk palkan sijaan.

Jairi Palonen

Johtaviin poliitikkoihin iski sokeus.
Pääongelma Suomessa ei ole työttömät ihmiset- vaan vallitseva suurtyöttömyys.
Mitä on tehty työpaikkojen lisäämiseksi?Tuo aktiivimalli on viime hallituksien ja koko Tupo järjestelmän synninpäästö itselleen, eli jotain on tehty, ja itse asia vyörytetään työttömän harteille. Jos koko sopimus- järjestelmä mahdollistaa näin suuren työttömyyden sekä syrjäytymisen-olisi päättäjien syytä katsoa peiliin."On iso keskustelun paikka, onko kansalaisaloite tarkoitettu opposition vai vapaan kansalaistoiminnan käyttöön.

Ruotsinkielen pakollisuudesta tehtiin jo aikaisemmin Soinin johtaman Perussuomalaisten toimesta kansalaisaloite. Soini Sinisen tulevaisuuden jäsenenä arvosteli kansalaisaloitteita propagandan välineiksi.

Timo Nenonen

Ei mitään uutta auringon alla . Suomen politiikka on ollut umpihullua jo liki 3o vuotta huolimatta siitä, ketkä ovat hallituksessa/eduskunnassa.

On tehty kaksi äärimmäisen suurta virhettä, joista kärsimystä riittää vielä pitkäksi aikaa. Eka virhe oli liittyä Euroopan Unioniin, Neuvostoliiton kopioon (vielä toistaiseksi ilman gulageja) ja toinen virhe oli, että Paavo Lipponen ja liukas luikku Sauli Niinistö ujuttivat meidät ILMAN KANSANÄÄNESTYSTÄ euroon. Ruottalaiset ja tanskalaiset saivat äänestää ittensä olemaan ilman mätävaluutta euroa. Me emme saaneet tällaista mahista näiden kahden maanpetturin vuoksi.
Joten farssia on kyllä riittänyt aikaisemminkin, jolloin Henriksonin puoluekin on ollut halltusvastuussa. Eikä vain nyt.

Jonne Peto

Henriksson/Rkp. Jotenkin pitäisi saada työtä haluava työvoima ja työpaikat kohtaamaan. Aktiivimalli on se millä sitä yritetään, valitettavasti malli ei ole täydellinen ja piirteitä 'kyykyttämisestä' löytyy. Verotuloja tarvitaan lisää elättämään maahamme tulevien mamujen joukko, jonka hallitus on sallinut tulla, huolimatta tiedossa olevista ongelmista. Työperäinen maahanmuutto ei voi olla muuta kuin huippuosaajien salliminen, ei bongorumpalistien, ei pitsanpaistajien tai kameliajajien.