Maanantai 22.10.2018

Seuraava aktiivimalli tekee jo tuloaan: 60 päivän karenssi syrjäyttäisi kohusanktion

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.1.2018 14:56
Päivitetty: 
5.1.2018 15:17
  • Kuva: Alma Media / Ossi Ahola
    Kuva
    Alkuvuosi on kohistu työttömyysturvan aktiivimallista. Hallituksen esitys työnhaun aktiivimalliksi on ollut tarkoitus saada eduskuntaan tänä vuonna.
|

Alkuvuosi on kohistu työttömyysturvan aktiivimallista, mutta seuraava aktiivimalli tekee jo tuloaan. Valmisteilla on niin sanottu työnhaun aktiivimalli, jossa työttömät velvoitettaisiin työnhakuun karenssin uhalla.

Työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM) vahvistetaan Uudelle Suomelle, että lain valmistelu on yhä kesken, eikä aikataulusta ole vielä täyttä varmuutta, mutta tarkoituksena olisi antaa lakiesitys eduskunnalle tämän vuoden aikana. Sisältöä ei tarkemmin tässä vaiheessa kommentoida, mutta TEM kertoo sivuillaan lausuntokierroksella olleesta muotoilusta.

Muutosta valmisteltiin viime vuoden alkupuoli osana kasvupalveluita, mutta erotettiin sitten omakseen. Työministeri Jari Lindström (sin.) vakuutti kesäkuussa, että tarkoitus ei ole ”kyykyttää työttömiä tai kuormittaa työnantajia turhilla hakemuksilla”.

– Työnhakijalla on työttömyysturvalain mukaan nykyisinkin velvollisuus hakea aktiivisesti työtä ja raportoida siitä verkossa. Uutta ehdotetussa mallissa on tarkempi määritelmä sille, mitä pidetään aktiivisena työnhakuna ja lähtökohtaisesti kaikille sama raportointiväli. Työttömyysetuuden saaminen edellyttäisi lähtökohtaisesti, että työnhakija hakee työttömänä ollessaan keskimäärin vähintään yhtä työpaikkaa viikossa, Lindström kirjoitti blogissaan lisäten, että velvoitetta ei kohdennettaisi sairaisiin tai liian heikosti kouluttautuneisiin.

Esitys oli lausuntokierroksella kesän alussa. TEM kertoo verkkosivuillaan, että esitys poistaisi käytöstä eri tilanteista asetettavat erilliset karenssit. Niiden tilalle tulisi vain yksi korvaukseton määräaika, joka olisi saman pituinen kuin nykyäänkin eli 60 päivää. Työttömien velvoitteet eivät TEM:n mukaan lisääntyisi, vaan erilaiset karenssitilanteet vähenisivät, kun aktiivista työnhakua arvioitaisiin 12 viikon tarkastelujaksoissa. Työnhakija ilmoittaisi hakemistaan paikoista verkkopalvelun kautta säännöllisesti vähintään kerran viikossa.

Viime päivät on kohistu työttömyysturvan aktiivimallista, joka laskee etuuden tasoa 4,65 prosenttia, jos työtön ei osoita riittävää aktiivisuutta palkkatyössä, yrittäjänä tai työllisyyspalveluissa. TEM:n mukaan päällekkäisyyttä työnhaun aktiivimalliin ei tule.

– Jos aktiivisen työnhaun laiminlyönnistä asetettaisiin 60 päivän korvaukseton määräaika, se syrjäyttäisi aktiivimallin mukaisen työttömyysetuuden alentamisen. Työnhakijalle ei siten tulisi päällekkäistä seuraamusta, TEM:n sivuilla todetaan.

Työttömän pitää jo nykyisin raportoida työnhaustaan verkossa karenssin uhalla, mutta uudistus tekisi raportoinnista säännöllisempää, mikä tuottaisi enemmän ajantasaista tietoa. Tietoja hyödynnettäisiin työnhakua tukevien palvelujen tarjoamisessa ja käytäisiin läpi yhdessä työnhakijan kanssa kolmen kuukauden välein palvelutarpeen arvioinnissa. Vain jos erikseen ilmenee aihetta, asian käsittelyä jatkettaisiin työttömyysturva-asiana, joten TEM:n mukaan raportointi ei lisäisi viranomaisten työmäärää.

Vuoden 2015 alusta otettiin käyttöön verkkopalvelu, jonne työttömän on tehtävä raporttinsa. Jos raporttia ei tule, järjestelmä lähettää automaattisesti työnhakijalle selvityspyynnön. Työnhakuvelvoitteen laiminlyönnistä annettujen karenssien määrä onkin jo nelinkertaistunut kolmessa vuodessa. Taustalla on ennen kaikkea uusi seurantajärjestelmä sekä työtarjousten radikaali lisääntyminen, josta jo Jyrki Kataisen (kok.) hallitus linjasi.

Työnhaun aktiivimallin on suunniteltu tulevan voimaan vuoden 2020 alussa, kun uudet maakunnat aloittavat ja ottavat vastuun työttömien palveluista. Maakunnat saisivat jatkossa valita vapaammin tavan, jolla ne sopivat asioista työttömien kanssa.

Lue myös:

SAK: Hallituksella valmisteilla aktiivimalli 2 – ”Toisi työttömille uusia karenssiautomaatteja”

”Tämä muistuttaa farssia” – RKP:n Henriksson äimistyi hallituksen aktiivilinjasta

Jo 100 000 haluaa kumota aktiivimallin – STT: Hallituksella silti täysi tuki

Työtön, saat pian kirjeen Kelalta – Pääjohtaja: Aktiivimallia voisi laajentaa

Aktiivimallista riitaa jo hallituksessakin? Keskustalainen jyrähtää Mykkäselle ja Vartiaiselle

Näkökulma: Kumotaanko aktiivimalli?

Tutkija julkaisi kartan: Haukuttu aktiivimalli ajaa työttömiä kaupunkeihin

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Noinko se 9 milj.säästö syntyikin työttömyysmenoissa Stvm-budjettiin?

-Viedään leipä työttömältä ja työttömien lapsilta sosiaaliturvasta joka kuuluu kaikille n.5,4 milj.kansalaiselle.
Suomen kansalaiselle/täällä ikänsä asuneille.
Mihin on hävinnyt joka tilistä pidätetetty pakollinen työttömyysvakuutusmaksu (joka nyt nousi taas-18)
-Ja verot mitä nuo maksoi sosiaaliturvaan ja palveluihin ,työssä ollessaan +ALV 24% päälle vielä?
- Ansiosidonnaisena uudestaan vero 24% ,työmarkkinatuesta uudestaan vero 20%.
Veroista maksetut työttömyysturvaa verotetaan toiseen kertan ja nyt vielä leikataan?
Olisiko Perustuslakikirjan tutkiminen paikallaan? Yhdenvertaisuuslaki/Kansan sosiaaliturva.

Harri Jäntti

Onneksi prismasta voi hakea syötävää klo 20 jälkeen 60% alennuksella.Eihän muuten tule pysyyn "työkunnossa" ja tekemään niitä kerran viikossa ,työhakemuksia.Se on tosi kova paikka olla 3kk karenssilla. Testasin sen syksyllä -16 .

Marja-Liisa Kalkela

Nyt haluaisin vastauksen hallitukselta.Miksi eri etuja annetaan muille mitkä palkansaaja työttömältä vaaditaan aktiivitoimia ja leikataan?
Kun muilla tuki turvaa elantoa.Niin työttömän tuki ei turvaa elantoa.Miksi?

Luopumistuki
Luopumistuki turvaa maatalousyrittäjän toimeentuloa
(toimeentulotukea?)
ennen vanhuuseläkeikää silloin, kun yrittäjä toteuttaa sukupolvenvaihdoksen.

Luopumistuen ikärajat ennallaan vuonna 2016
Vuonna 2016 luopumistuen voi saada
59 vuoden iästä, (Vanhuuseläkeikään asti?)
jos sukupolvenvaihdos tapahtuu lähisukulaiselle ja
60 vuoden iästä, jos luovutus tapahtuu ns. vieraalle.
-Poroista luovuttaessa ikäraja on
56 vuotta.
Luopumistukea on mahdollista hakea aikaisintaan kaksi vuotta ennen varsinaisen luopumisiän täyttämistä.
Luopumistukijärjestelmän voimassaolo jatkuu vuoden 2018 loppuun asti.

Kun itse luopuu työnteosta saa tuen verovaroista ilman vastiketta?
lähde:
MAVI

Raimo Hakala

Niin, että penaalin kaikkein terävinkärki Etsii jo uusia aktiivimalleja joilla voidaan työttömiltä viedä lisää ostovoimaa? Ostovoimaa jota ei ole nytkään. Kuinka ymmärtämätön pitää olla, että pääsee maan asioista päättämän? Pitääkö tehdä päätös etsiä työpaikkoja joka pitää, vaikka työpaikkoja ei ole? Tätä voi verrata sadun keisarin uusien vaatteiden veroiseksi ymmärrykseksi. Vai tarkoittako tämä sitä, etteivät päätttäjät koskaan olen nähneet työntekoa ja sen tuloksia? Mutta haluaisivat nyt tutustua tähän ihmeelliseen asiaan eli työntekoon. Kerron salaisuuden. Se ei ole teorioden pyörittelyä ja tilastoharhojen ihmettelyä. Se on konkreettista tekemistä jota ilman tämäkään yhteiskunta ei tule toimeen.

Ilmari Jokinen

Me hölmöt äänestämme puolueita jotka valikoivat itselleen sopivaa kalustoa painamaan nappia oikein. Korjatakin nykyisin saa jos muistaa väärin.
Siksi Hakkrainenkin on aina painanut oikein äänestysnappiaan.
Valta on keskitetty harvojen käsiin. Tässä hallituksessa se on kolmen tunarin käsissä.
Suomeen tulisi ottaa käyttön Ruotsin käytäntö. Siinä muodostetaan koalitio jonka tavoitteet tunnetaan jo ennen äänestystä. Silloin tietää mitä saa kun käy äänestämässä.

Irma Asikainen

Kerropa, kun noin viisaita kyselet, miten hallitus voisi tehdä työpaikkojen lisäämisksi?Ajaa ehkä alas nämä jäykät, työllistämistä estävät lait, vai voisiko se kenties alkaa rakentaa taas lentokenttiä seutulaan? Ei setaitaisi nykyaikana sekään onnistua, kun ei kansa jaksa hinata takamuksiaan työn perään, eikä kukaan suostuisi tyllistämistöitä tekemään.
Jos sinulla on jotain muuta mielessäsi, niin kerropa meille tymillekin se.

Ilmari Jokinen

Suomi tuhlaa niukkoja varojaan tukiin ja tukiaisiin. Kaikki panokset tulisi laittaa viennin kehittämiseen. Ei meidän tarvitse ottaa markkinaosuutta globaaleilta markkinoilta tuotteesta kuin jos 5% niin sekin saattaisi olla euroissa jo satoja miljoonia.
Tuotekitykseen tuplasti lisää eikä mitään sitran kuppausrahaa näille sipiläpajoille jotka sitten aina myydään pois ja rahat pistetään omiin taskuihin.

Jorma Nordlin

Sosiaalipolitiikan professori lyttää aktiivimallin valmistelun - myöntää muutostarpeet: ”Sosiaaliturvajärjestelmä on kriisissä”

"Mielestäni siitä kertoo se, että laki hyväksyttiin muutamaa päivää ennen kuin se tuli voimaan: esimerkiksi vaikutusarviot ovat jääneet aika puutteelliseksi. Samoin nyt tuntuvat aika oudolta puheet, että tarkoitus olisi aktivoida te-toimistoja, mutta kuitenkaan ei ole mitenkään mietitty, miten sitä rahoitettaisiin. Malli on tuotu keskeneräisenä. Sen takia se on tuonut niin paljon vastustusta, Hiilamo arvioi."

"Hallituksen käyttämät lääkkeet ovat hänen mukaansa kuitenkin väärät. Suomessa sosiaaliturva on perustunut siihen, että ihmisiä palkitaan tekemällä hyviä valintoja. Esimerkiksi nopeasta valmistumisesta palkitaan opintolainahyvityksellä ja myöhäisestä eläkkeelle jäämisestä suuremmalla eläkkeellä."

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201801042200646400_pi.shtml

Ilkka Tikkanen

Säästölinja ja koko tämä kyykytyslinja pitää kohdentaa kaikkin suomessa asuviin ja vieraileviin ihmisiin ja elukoihin. Eikö näin vai ekö politikot vastaantulevaa totaalista tyrmäystä ? Pieniä ja köyhiä ihmisiä puolustaa raharikkaat politikot jotka eivät tingi omista eduistaan. Tämä ei voi olla uskottavaa vaiķka miettis miten . Ei kaikki ole voineet sijoittaa osinkoa antaviin yhtiöihin.

Jorma Nordlin

Aktiivimalli on väärä nimi mallille. Onko nimi annettu lähinnä propagandatarkoituksessa. Aktiivisuus ei riitä mallissa, vaan pitää pitää onnistua ja tehdä tulosta. Malli rankaisee jos osoittaa vain aktiivisuutta. Pitää olla se työpaikka tai kannattavaa yritystoimintaa, jossa työskentelee.

Jari Kaisla

"Ei kohdisteta heikosti kouluttautuneisiin". Eli kaikki maahanmuuttajat saavat nauttia runsaista sosiaali- ja muista etuisuuksista vailla huolen häivää mistään sanktioista. Kylläpä nyt laitetaan Suomalaisia vähäosaisia oikein halvalla... missähän mahtaa kulkea tämän kansan suvaitsevaisuuden raja...

Irma Asikainen

Mietin tuota asiaa vakavasti muutamaankin kertaan, kun jatkuvasti sai törmätä johonkin täysin järjenvastaiseen/mielivaltaiseen ja epäoikeudenmukaiseen päätökseen. Kuvaan astui vielä verottaja 40 000 euron mätkyillä ja kertoi syyksi, että ei kukaan ihminen voi tulla noin vähällä toimeen, vaan minulla on pitänyt olla jossain rahaa jemmassa. Mutta kun ei ollut ja vuoden elin lähes tulkoon katastrofin partaalla. Vain hyvät ihmiset ja luja tahto kantoivat sen läpi, mutta jos vielä joutuisin siihen jamaan, niin en meittisi enää yhtään, vaan valitsisin tuon toisen vaihtoehdon. Ihan detaljina, jouluaaton aattona menin pankkiautomatille, kun päivärahojen piti tulla silloin, mutta eipäs ollutkaan mitään ja soitettuani sossuun, minulle kerrottiin, että olen saanut jo ko. vuodelle 12 erää, joten tässä tulee nyt neljän viikontauko, kun vuodessa ei ole kuukausia kuin 12 ja ne onnettomat luulivat, että en osaa laskea, montako viikkoa vuodessa on. Päivärahathan maksetaan (ainakin tuolloin 4 viikon jaksoissa, mikä tekee 48 viikkoa ja vuodessa on edelleen (myös kyhällä)se 52 viikkoa, mutta eihän tätä millään siihen jouluun ehtinyt selvittää, joten vietin joulunpyht sitten kavereiden loisena ja itkeskelin kotosalla. Sillin ei vielä ollut näitä ruokajonojakaan. Eli, kun täällä puolustanmeitä kaikista heikoimpia niin minulla on kyllä omakohtaisesti kokemusta tästä "järjestemän tuesta".

Timo Nenonen

"Työnhakija ilmoittaisi hakemistaan paikoista verkkopalvelun kautta säännöllisesti vähintään kerran viikossa."

Mitenkä tällaista edes pystytään vaatimaan ,kun moni ihminen ei edes omista minkäänlaista tietokonetta, saatikka että osaisi sellaista käyttää.

On nimittäin kymmenittäin sellaisia ammatteja joissa ei koskaan ole tarvittu, eikä tulla tarvitsemaan tietokoneita. Tunnen hyvin monia raksaduunareita, joilla ei tiekkaria ole, eivätkä ole sellaista koskaan käyttänyt. Miten TEM olettaa heidän näitä ilmoittavan savumerkeilläkö? Järjettömiä vaatimuksia, puhelin pitäisi rittää asioiden selvittelyyn.

Tapio Mäkeläinen

Jantusen toteamus on enemmän kuin totta. Valtaosaan yrityksistä on haettava nettiportaalin kautta. Usein nk avoimen hakemuksen lähettäminen ei välttämättä onnistu. Toisaalta monet lyhyemmät toimet täytetään rekry-yritysten kautta jolloin laita hakemuksesi sinne ja sit vuottammaan. Koko tämän laman ajan ei työnantajilta ole odotettu yhtään mitään. Lucky Accident kun töitä on löytynyt. Nyt jälkisuhdanne taas kantaa tovin, kuinka kauan?
Seurasin kolmen lapseni nettipohjaista työnhakua ennen kuin valmistuttuaan sijoittuivat ihan mukavasti. Vaikka ovat 100% diginatiiveja toisin kuin minä, niin kyllä stnapklettä kuului. Eräskin suuri konepaja ei huolinut kesähakijoiksi muita kuin kauppakorkean tai teknillisen korkeakoulun opiskelijoita. Korjasivat kyllä sitten tilanteen. ..vahinko.

Minä en enää kommentoi tuota hallituksen politiikkaa muuta kuin käytännön tasolla kuten nyt. Siinä on kyse ihan muusta kuin yrittää saada 8000 ihmistä hommiin.
Kovasti toivon, että oikeat yhteiskuntatieteilijät jo puuttuisivat tähän juristien ja sata-muuttujaisten malliensa pöpeliköstä ideoita suoltavien ekonomistein rakennelmiin ja laskelmiin. Pahaa ei teksi sekään että työministerillä olisi jotenkin tonttiaan sivuava koulutustausta.
Se on semmoinen juttu, että kun teoria ja käytäntö eroavat niin se on teorialle kyytiä. Saas nähdä miten tässä nyt käy.
Nyt on tilanne kuin (Pikku) Kallella, jonka varakkuutta entinen kiertokoulunopettaja hämmästeli: Katsos kun 5 pennillä ostaa ja kymmenellä myyn, niin sillä 5% voitolla pärjään oikein hyvin, tuumi Kalle.

Juha Venäläinen

MITÄ AKTIIVIMALLIN TILALLE?
Kyselytutkimus (Linkki kyselyyn alempana.)

Työttömyysturvan aktiivimalli on herättänyt laajaa arvostelua useista puutteistaan johtuen. Ongelmat, joihin hallitus yrittää puuttua, ovat kuitenkin todellisia.

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on uusimmassa raportissaan huolissaan Suomen työllisyysasteesta, joka on muihin Pohjoismaihin verrattuna matala. OECD kehottaa Suomea uudistamaan sosiaaliturva-, ja tukijärjestelmää työhön kannustavammaksi. Toinen huolenaihe rakentuu väestömme ikääntymisestä, joka kasvattaa julkisen sektorin kustannuksia.

Mitä aktiivimallin tilalle? Voisimmeko tehdä työelämään tai yrittäjäksi siirtymisen kannattavammaksi tarjoamalla laajemmat kuluttamisen vapaudet ansiotulojen saamisen seurauksena? Olisiko aktivointipolitiikkaa mahdollista rakentaa digitaaliseen rahaan kytkettävien ominaisuuksien avulla?

Suomessa on kansainvälisesti vertaillen korkeat sosiaaliryhmien väliset erot terveydessä ja työkyvyssä. Työttömien joukossa heikkoon terveydentilaan ja päihteidenkäyttöön liittyvät työkyvyn puutteet ovat yleisempiä kuin palkansaajien joukossa, ja etenkin työttömyyden pitkittyessä.

Aktivoisiko sama malli paitsi luomalla taloudellisia kannustinvaikutuksia, myös ohjaamalla terveyttä ja työkykyä tukeviin elämätapavalintoihin?

Toivon mahdollisimman monien suomalaisten osallistuvan laatimaani kyselyyn, jossa pohditaan ja haetaan vastauksia yhteiskuntamme ongelmiin!

Kyselyyn vastataan nimettömänä, eikä vastaajia ole mahdollista tunnistaa sen perusteella.

Kysely:
https://goo.gl/forms/GvcNEBz6OxEccK1r2

Kalervo Niementaus

Se mikä tässä aktiivikakkosessa hyvää, niin ei sentään sanktiot tuplaannu. Jos/kun siis saat sen 60pvn karenssin, niin sen lisäksi eivät pudota siitä tyhjästä vielä sitä 4,65%.
Jos näin olisivat tehneet, niin sittenhän meidän olisi pitänyt alkaa maksamaan työttömyydestämme.
Täytyy kyllä ihmetellä ihmistä joka tällaisia pykäliä väsäilee vähäosaisille. Itse en kehtaisi, vaan mieluummin vaikka luopuisin ministerin salkustani. Mutta ehkä se sitten on niin, että toisille se raha tärkeä ja siinä kohtaa ihan sama mitä se toisille aiheuttaa.
Toivottavasti sinisistä ei yksikään seuraavassa eduskunnassa, tahi ainakaan hallituksessa.