Keskiviikko 23.1.2019

Menikö aktiivimallin arvostelu jo liian pitkälle? ”Törkeitä kielikuvia ei pitäisi levittää edes vitsillä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.1.2018 09:39
  • Kuva: Arttu Laitala
    Kuva
    SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne siteerasi kansalaisilta tulleita kommentteja haastattelussa ja suututti monet.
|

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen Aamulehden haastattelussa referoima kansalaisilta tullut palaute hallituksen aktiivimallista on saanut kulmat kohoamaan.

–Ihmisten polvilleen laittaminen on järjetöntä. Olen saanut palautetta, jossa ihmiset ovat sanoneet, että hallituksen politiikka tuntuu siltä, että halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus, Rinne sanoi lehdelle.

Monen mielestä sitaatti menee liian pitkälle.

–Vaikka aktiivimallia voi perustellusti vastustaa, niin nyt menee poliittinen retoriikka oppositiossa jo aika rankaksi: "halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa niskalaukaus". Vaikea nähdä tämän retoriikan edistävän asiaa, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kommentoi Twitterissä.

Myös turkulainen kaupunginvaltuutettu ja valtiovarainministeri Petteri Orpon entinen avustaja Ville Valkonen ihmettelee Rinteen lausuntoa.

–Antti Rinne ampui kyllä taas pahasti yli näillä rinnastuksilla. Tällainen asiattomuus tuskin auttaa rakentavaa keskustelukulttuuria eikä tuollaisia törkeitä kielikuvia pitäisi puolueen puheenjohtajan levittää edes vitsillä.

Myös kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä sanoo Rinteen ”alittaneen riman”.

–Nyt Antti Rinne ja demarit alittavat rimaa toden teolla. Loukkaavalle tunnepopulismille ei tule antaa mitään tilaa.

Työministeri Jari Lindström (sin.) kertoi perjantaina, että hallitus aikoo vielä tänä vuonna tuoda eduskuntaan lain aktiivisesta työnhakupakosta.

Entinen vasemmistopoliitikko, nykyinen toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund korosti perjantaina Uudelle Suomelle, että aktiivimallin taustalla on useita tutkimuksia, jotka osoittavat, että taloudelliset kannustimet toimivat. Työtön tutkitusti ”virkistyy työnhakuun”, kun hänen työttömyysturvansa uhkaa heikentyä.

Lue lisää:

Ay-ekonomisti tunnustaa ehdottaneensa aktiivimallia: ”Pienetkin marjat on nyt poimittava – tilanne niin vakava”

Työministeri Lindström vahvistaa AL:lle: Hallitus tuo työnhakupakon eduskuntaan tänä vuonna

Ekonomisti: ”Vaatimukset aktiivimallin peruuttamisesta ovat absurdeja”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

"Virkistyy" juu Kelan kaikkien pienimmällä toimeentulotulolla.Josta Kepu,kok leikkasi muut tuet pois.Esim.Lapsilta lapsilistkin -94.
Työttömän lapsikin on syyllinen työttömyyteen?
Universaalinen joka lapsen oikeus lapsilisään. (paitsi köyhän ja tulottoman jotka saa lapsilisää)

Marja-Liisa Kalkela

Saiko Lipponen/Sale -95
Velkaa 201 mrd?
Alijäämää 65 Mrd?
Työttömiä534 00?
Hönkäilikö IMF niskaan?
Oliko lainahanat kiinni ?
Veikkaan että VM-asiantuntijavirkamiehet,Pankkien ekonoomit neuvoivat saamaan talouden tasapainoon ja tekivät säästölaskelmat sen mukaan.
-03 Jäätteenmäki sai
Velkaa enää 65 Mrd
Ylijäämää 3 Mrd.
Lähde lukuihin:
Kianderin kaavio

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #39

Kai sä huomasit että tossa väissä vaihtu valuutta.

Ei tietenkään kun Ahon.Viinasen hallitus oli saanut syöksykierteen kuriin, talous kasvo, vienti kasvo ja verotulot kasvo, suomen valtioon kykeni taas luottaan.

Lipponen sai siis kasvavan talouden joka tosin oli kärsinyt kolhuja tän suuren laman vuoksi mutta helpompi Lipposen oli lähteä maata johtamaan kuin Ahon. Lipposta auttoi tietty myös tämä Nokia vetoisuus. Ihan eri perinnöt Aholla ja Lipposella.

Ilmari Jokinen

Potkimismalli meni liian pitkälle.
Hallituksessa alkaa jo näkymään kepun irtaantumista ko. mallista. Kokkare STonen ja Mykkänen vilautteli jo vapaaehtoistyönkin hyväksymistä aktiviteetiksi.

Voi tuota Lindström poloista!

Rinne voittaa vaalit. Siniset poistuu näyttömöltä ja kepulit saavat taas turpiin ja lujaa.

Marja-Liisa Kalkela

Hallituspuolueiden kansanedustajat voisi kokeilla miten auvoista on leikatulla -40% työmarkkina-/toimeentulotuella tulla toimeen kuukauden -Alv 14%-24%.
Hinnat samat kuin heillä kaupoissa .
Etenkin työttömän lapsiperheen jossa on leikki -ja kouluikäisiä lapsia.
Lapsen toimeentulotuki ilman lapsilisiä,lapsiperheen muita tukia ei tosiaan riitä.
"OPE"! Mulla on nälkä!
IL-17
Oliko leipäraha kelasta 3kk myöhässä kuten keväällä-17 kun tuki siirrettiin Kelaan.Vai viikonloppuna Hurstin ruoka-apu loppunut jääkaapista?
Ei riitä että piipahtaa joulujuhlissa köyhien luona .Pitäisi tehdäkkin jotain "Hyvinvointivaltio" 100v Suomessa.
Palauttakaa Toimeentulotuki siihen mistä leikkasitte -94
"Toisaikainen" tuki on ollut "toisaikainen" työttömillä jotka on pudonnut ansiosidonnaisilta ollut jo 24 vuotta-94-18.

Köyhyysloukun ehto:"Otetaan tulona huomioon ja vähennetään toimeentulotuesta".
Jopa se köyhimpiä "auttava" Perustulo 560e/kk.

Kai Niemeläinen

Kalkela, ymmärrän tuohtumuksesi äärettömän hyvin. Mutta mietipä hetki sitä, miten saamme Racinen (aktiivimallin perustajan) kaltaisen, 9 vuotta työttömyyspäivärahalla eläneen ihmisen töihin.

Työttömyyskorvaus on hyvä väliaikaiseksi avuksi työttömyyden kohdanneelle. Pitkittyessään työttömyydestä ja tukien varassa elämisestä tulee elämäntapa. Tämän kaltaista laitostumista vastaan pitää yhteiskunnallla olla välineitä.

"Palauttakaa Toimeentulotuki siihen mistä leikkasitte -94"

Miten Kalkela ajattelet, että toisen kannustinloukun purkamisesta päästään eroon, kun lisätään toiseen kannustinloukkumekanismiin lisää kannustinta? Kerro Kalkela, edes yhden kerran, vaihtoehtoinen ehdotuksesi, miten työtön saadaan työelämään takaisin, muuttamaan työn perässä toiselle paikkakunnalle, ottamaan vastuu itsestään ja perheensä toimeentulosta. En siis pyydä yhtään vuodatusta, mikä puolue oli päättämässä missäkin vaiheessa mistäkin asiasta.

Miten mielestäsi tuollaisen esimerkissäsi mainitsemasi työttömänä vuodesta 1994 olleen toimeentulo olisi pitänyt järjestää? Hän on siis elänyt perheineen 24 vuotta yhteiskunnan tukien varassa. Työttömänä? Vaiko työkyvyttömänä?

Työttömien joukosta pitäisi aktiivisesti seuloa työkyvyttömät. Näiden toimeentulon järjestämisestä on huolehdittava muiden mekanismien kuin työttömyysturvan avulla. Tämä esimerkkisi on äärettömän hyvä. Kannustinloukkuihin on sisäänrakennettuna elementtejä, jotka ajavat ihmisiä pitkäaikaiseen työttömyyteen, laitostumiseen ja lopulta työkyvyttömyyteen. He ovat juuri niitä kannustinloukkujen ja tuon sosiaalidemokraattisen yhteiskunta-ajattelun uhreja.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #21

Mitenkö? Yksinkertaisesti maksetaan työttömälle tuet kuten optiomiljonääreille,hyvätuloisille ja tuloja saaville.Tulojen päälle ilman vähentäävää ehtoa mitä muissa tuissa ei ole. Ehto on vain työttömien ja köyhimpien toimeentulotuessa.
Tehty -94 laman aikana kepu/kok hallituksessa.
Vain koulusta valmistuneet jotka ei vielä ole ollut työelämässä ei ole maksanut veroja. Palkansaaja työttömät on maksanut veroja omaan sosiaaliturvaansa.

Miksi muuten tuloja ja pääomatuloja saava tarvitsee sosiaalista tukea verovaroista? Jos sitä ei riitä pienituloisille eikä tulottomalle työtä vailla olevallekkaan?
Ne kerätään kansalta veroina ja yritysten osuus on n.36%. Sitä varten veroja maksetaan sosiaaliturvaa ja palveluja varten. Myös Alv24% ja veroluonteisissa maksuissa joita maksaa myös köyhin.

Matti Karnaattu
Vastaus kommenttiin #24

Lasken itseni hyvä tuloiseksi tällä hetkellä mutta en saa mitään tukea enkä tiedä mihin voisin olla oikeutettu.

Tietääkseni toimeentulotuki ainoastaan on semmoinen missä on vähentävä ehto ja se onkin tarkoitettu tilapäiseksi avuksi, eli jos vaikka nyt vapautuu vankilasta tyhjän päälle tai jotain muuta vastaavaa.

Minusta toimeentulotuen myöntäminen pidemmälle ajalle pitäisi lopettaa ja tuki pitäisi koostua eläkkeestä, tai sitten työttömyysturva. Asumistuki pitäisi poistaa myös. Kaiketi tarvitaan joku lisätuki, jokin "alueellinen tuki" jossa huomioidaan alueellisia eroja ja että se vähän korvaisi sitä asumistukea.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #67

Et ole saanut lapsilisiä,Kela-vähennyksiä lääkäri,hammaslääkäri laskuihin ?
Nyt kiireesti Kelan sivuille katsomaan mihin olet oikeutettu oikein lailla kansan sosiaaliturvasta. Siihenhän maksat itse veroja.

Onko työttömyys tilapäistä ? On näköjään kun se on ainoa tuki niillejotka on pudonnut liiton rahoilta pois.
Tilapäinen se olikin ennen -94.Nyt sillä "tilapäisellä" vähennetään muut kelan etuudet ja voidaan pakottaa 9e/pv töihin saadakseen sitä ainoaa "tilapäistä" tukea kuukauden elantoa varten.Koska on tuloton eikä palkkatuloja ole. (sekin on kirjattu perustuslakiin lailla velvoitetaan valtio huolehtimaan ettei kukaan kuole nälkään )

Matti Karnaattu
Vastaus kommenttiin #24

Tarkistin. Näkyy olevan leikkureita työttömyysturvassa niille joille on varallisuutta. Jos osinkoa tulee yli 311€ kuukautta kohden, se leikka työmarkkinatukea.

Lähinnä se on se juttu tässä maassa, että toimeentulotukea ja ulosottoa pitää välttää viimeiseen asti. Niillä on taipumus jumiuduttaa köyhyyteen kun ei voi vaurastua. Vielä viime vuonna työmarkkinatuki + asumistuki oli semmoinen, että sen kanssa ei kaiken järjeen mukaan olisi tarvinnut toimeentulotukea jos ei jotenkin hölmöillyt asioita.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #21

lainaus:
jotka ajavat ihmisiä pitkäaikaiseen työttömyyteen

Käyt työssä ja saat 500e . Kela vähentää sen toimeentulotuesta=Saat toimeentulotukea 487e/kk ja haet ruokasi leipäjonosta.
Tehty tarkoituksella? Vai tekisitkö itse työtä Kelan kirstua varten?

Hannu Mononen
Vastaus kommenttiin #21

Kunpa työkyvyn arviointi olisikin helppoa – vaan kun se ei käytännössä sitä ole.

Motivaatio tai sen puute voi johtua tai olla johtumatta "objektiivisista" toimintakykyä alentavista syistä. Lääketieteen keinoin hoidettavissa olevat ongelmat tulisi tottakai ensin hoitaa niin pitkälle kuin suinkin, ennen kuin otetaan kantaa koko asiaan yksilön tasolla pitkän aikavälin ennusteen suhteen. Mitä rajoitteita tai esteitä sen jälkeen jää vielä jäljelle, sitä ei aina ole tarpeen medikalisoida.

Kyvyttömyyden ja haluttomuuden erotusdiagnostiikkaan en ole vielä lopullista viisasten kiveä nähnyt esitetyksi missään.

Matti Karnaattu
Vastaus kommenttiin #28

Työkykyä on monia eri asteita.

Suomessa vähän semmoinen binääriajattelu, että on työkykyinen miksi oletuksena luokitellaan kaikki ja sitten ei ole työkykyinen jos on halvaantunut kaulasta alaspäin.

Kai se nyt ihminen itse tietää mihin pystyy ja mihin ei, miksi kummassa lyhytaikaista tai pidempiaikaista työkyvyn heikkenemistä pitää kytätä? Ihan kuin ihmisillä olisi tahtotila olla työkyvytön. Hauskinta tämä on jos sen tekee joku lääkäri vielä näkemättä potilasta. Jeesuskaan ei parantanut noin tehokkaasti.

Ja se että työkyky on alentunut, kyllä sitä tietää itse kuinka monta tuntia viikossa kestää kuormitusta ja minkälaista. Ei se ole niin, että kaikki tai ei mitään. Itseasiassa se "ei mitään" on yhtälailla vakavaa kuin "kaikki", koska jos ihminen ei saa osallistua yhteiskuntaan työtä tekemällä, omien resurssien puitteissa niin sillä on aika vakavat seuraukset myös. Sitten jos vaikka ollut 10v työttömänä niin siinä ajassa ehtii tulla herkästi jos jonkinlaista mielenterveydestä seuraavaa työkyvyttömyyttä.

Hyvä esimerkki vaikka työkyvyn alenemasta kuukausien ajaksi olisi vaikka burn-out, josta toipuminen on sitä että nukutaan pari kuukautta vaikka melatonin avulla ja sitten himmaillaan sen jälkeen kevyesti useita kuukausia lisää. Viikkossa ei saisi olla montaa tuntia kourmitusta silloin ennen kuin on oikeasti palautunut.

Selitäppä tuo sitten Kelan etä-Jeesukselle tai sovita tuo jotenkin järkevästi nykyiseen byrokratiaan... Erityisen haitallista terveyden kannalta tuossa on pienikin stressin lisääntyminen mitä voi aiheuttaa kaikenlainen vetkuttelu ja arpominen pitäisikö ihmistä potkia päähän vai auttaa joten byrokratia pitää vaan välttää.

Pidän suositeltavana tapana käyttä työmarkkinatukea jos se käy kevyemmällä byrokratialla loppu toipumisaikaan ja töihinhän voi hakea vaikka niin että suostuu tekemään 2h viikossa enintään johtuen terveyden takia (eli kukaan ei vaivaudu vastaamaan) ja saa sitten riittävästi aikaa toipumiseen.

Jaakko Aalto
Vastaus kommenttiin #21

Asiaa kirjoitat. Ongelma on oikeasti vaikea. Kysymyshän on siitä, miten saataisiin työn syrjään kiinni ne, jotka ovat olleet pitkään työttöminä. Syitä siihen voi olla monia. Syynä voi olla työkyvyttömyys, työhaluttomuus tai se, että työnantajat vieroksuvat kauan työttöminä olleita. Tällä mallilla pyritään vaikuttamaan niihin, jotka ovat oikeasti työkykyisiä. Malli ei välttämättä ole paras mahdollinen, mutta periaate on oikea, työssäkäynnitä pitää tehdä edullisin vaihtoehto niille, jotka pystyvät töihin ja pystyvät löytämään töitä. Miten se saadaan tapahtumaan, on sitten se haastavampi kysymys johon hyvät ideat ovat tervetulleita, ainakin niiden pitäisi olla tervetulleita.

Jari-Pekka Vuorela
Vastaus kommenttiin #21

Eiköhän Racine saada töihin samalla tavalla kuin kaikki muutkin: maksamalla inhimillistä palkkaa inhimillisen työmatkan päässä kotoa. Päinvastoin kuin voodoo-Vartiainen kuvittelee, työpaikkojen luominen on yrittäjien ja hallinnon asia, eikä työttömien.

Ville Varjo

Muutama päivä sitten samaisen Uuden Suomen blogissa professori Matti Viren julkaisi hyvin alatyylisen kirjoituksen samasta asiasta mutta eri näkökulmasta. Siinä oli myös kielikuvia. Rinteen kirjoitus on sävyltään jopa kohtelias verrattuna Virenin kirjoitukseen.

Marja-Liisa Kalkela

Kielikuvia esim. pientenlasten äideille jotka hoitaa tulevia veronmaksajia
0-3v kotona.

Vartiainen (kok)
HS:n.
- Kaikista meistä on kivaa olla kotona, mutta pitääkö tätä ihanaa
-velttoilua
-rahoittaa veronmaksajien rahoilla niinkin kauan kuin kolme vuotta?

Juhani Vinberg

Huolimaton aseenkäzittely on aina vaarallista. Tyhjällä aseella tulee eniten kuolemia, Antin ase lienee ollut tyhjä
Jo kauan. Jatkovahinkojen vÄlttämiseksi on antti laitettava turvalllisuusasiantimtojoiden käpistelykurssille

Jukka Mattsson

Kärkkäinen, Valkoinen ja Mäkelä voisivat tutkia työttömien arkea ja kansan syviä rivejä.

Älkää Rinnettä haukkuko. Haukkukaa minua, sillä minä olen työttömänä kokenut sen miltä hallituksen toimet työttömää kohtaan tuntuvat.

Onko meille Suomeen tulossa kastimalli kuten Intiassa?
Siinä tapauksessa työttömät tulevat olemaan se "untouchtables", kasti, joka on niin saastainen ettei heihin voi edes koskea.

Laittakaa polvilleen ja ampukaa niskalauaus. Sekin on armollisempi tapa poistua keskuudestamme kuin jatkuva nöyryytys virkavallan taholta!

Niilo Mäkelä

Asiallisesti katsottuna muuten hyvä, mutta kun jo nyt hakee yhtä vapaata työpaikka yli kymmenkertainen määrä, eli mikä muuttuu jos hakijoiden määrää lisätää vaikkapa tuhannella - kuka työnantaja jaksaa kahlata läpi tuhat hakijaa ottaessaan yhden?

Jairi Palonen

Työttömän aktiivimalli- Mykkäsen sekä hallituksen ajatus on kieroutunut, että työttömien työllistyminen olisi se pää pointti tässä.

Yrittäjien menestyminen se tässä pääasia pitää olla, suomalaisen tuotteen kehittely ja markkinointi etunenässä pitää mennä. Eikä viedä valmiita suomessa kehitettyjä ja maksettuja malleja ulkomaille. Kyllä yritykset sitten kaivavat työttömät töihin, kun tarve vaatii.Tuo aktiivimalli on hallituksen ja koko Tupo järjestelmän synninpäästö itselleen.
Jotain on vialla kun järjestelmä mahdollistaa suurtyöttömyyden ja nuorten laajamittaisen syrjäytymisen, eli jotain on tehty ja itse asia vyörytetään työttömän harteille.

Työttömät ansaitsevat hallituksen suunnalta asiallisen ja arvokkaan kohtelun siinä missä työssä käyvätkin, ja nykyiset lakiesitykset eivät sitä edusta. Työttömät osallistuivat jo tämän laman laman lievittämiseen, kun työttömyysturvan kestoa lyhennettiin 400 päivään. Mikäli lisäleikkauksia ja kiristyksiä tarvitaan, tulisi säädökset laatia siten, että ne ovat johdonmukaisia, realistisia ja työttömiä asiallisella tavalla kohtelevia.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Työttömät ansaitsevat hallituksen suunnalta asiallisen ja arvokkaan kohtelun siinä missä työssä käyvätkin
100% samaa mieltä.
Työtön on =EX-palkansaaja,veronmaksaja,äänestäjä.
Lisäksi työtön on Suomen kansalainen ja asuu Suomessa.
Maksanut työssä ollessaan veroja lakien mukaan ja pidätetty joka tilistä työttömyysvakuutusmaksu .Lailla minkä eduskunta on tehnyt ja EK/SAK on sopinut yhdessä.
Tuo ylimielinen kohtelu yhtä kansanosaa kohtaan on tyrmistyttävää jopa eläkeläisen silmissä.

Jari-Jukka Annala

Työtön on veronmaksaja työttömänäkin. Työttömyyspäiväraha on veronalaista tuloa. Lisäksi työtön maksaa välillisiä veroja arvonverokantojen mukaan kaikesta kuluttamastaan. Työtön käyttää sekä julkisen että yksityisen sektorin palveluita, tosin rajallisesti koska yhteiskunnan tuki on vähäistä. Työtön käyttää usein koko tukensa välttämättömiin menoihin.

Ilmari Jokinen

Rinne välitti SAKn väen kielikuvat. Kokoomus sai mitä tilasi. Nyt AY ja SDP ovat löytäneet toisensa. Vaaliuurnilla tavataan. Äänestysprosentit nousevat reippaasti ja se takaa demareille murskavoiton.
Rinteen on syytä jatkaa samaa arvostelua jotta kaikille potkituille tulee selväksi käydä äänestämässä.

Juhani Kleemola

Halla-aho Kreikasta vuonna 2011: "Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta ja panssarivaunut". Tulos: muista eduskuntapuolueista tulleen kritiikin vuoksi Halla-aho erotettiin ryhmästä kahdeksi viikoksi.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/115782-halla-aholle-2-viikon-potkut-”paiskattiin-jussin-kanssa-katta”?qt-tilannehuone=0

Miten eduskunta ja SDP suhtautuu Rinteen lausumiin teloituspuheisiin? Ovatko sosialistin luodit parempia luoteja?

Jairi Palonen

Aktiivimallin kompensoiti eli työttömän auttaminen.
Jokainen voi auttaa työtöntä järjestämällä työtä (lumen luonti, nurmen leikkuu jne.) sen verran, että työtön saa hankittua tuon noin 50 EUR minkä aktiivimallin leikkaa.
Näin hänen ei tarvitse hakea turhaan työtä kolmeksi päiväksi, eikä mennä viikon kurssille istumaan turha panttina.
Tästä ei sitten kannata puhua missään julkisella paikalla ettei tule karensseja.

Matti Karnaattu

No sehän se lyhytaikainen vaikutus toki on kun ihmisten pitää jollain elää.

Seuraavaksi kieltävät käteisen rahan ja bitcoinit että saadaan pimeä työ estettyä mutta eivät tajua sitä, että alunperinkin köyhimmillä tuet on semmoiset, että ne on hieman alle sen mitä tarvitsee ja se pieni määrä pimeätä työtä on tärkeää toimeentuloa. Eivät kuitenkaan osaa nostaa tulonsiirtoja tuon veivauksen kohdalla joka johtanee sitten varasteluun.

Kari Laurila

Antti Rinne on mielestäni oikeassa, vaikka kielikuvaa olisikin sopinut harkita.

Aktiivimalli ei aktivoi ketään. Työssäoloehdon täyttävää työtä tai yritystoimintaa viikoksi ei noin vain hankita tai sellaista ei ole tarjolla. Jos työpaikkoja noin vain löytyisi, meillä ei olisi työttömiä. Esimerkiksi kuntaliiton 2014 kesällä tekemän, toimintakykymittareihin perustuneen selvityksen mukaan työttömien haluttomuus työllistyä on myytti. 85% olisi valmiita heti menemään töihin tai koulutukseen, josta seurauksena olisi palkkatyö, jos vain sellaista olisi tarjolla.

Työtön ei noin vain voi alkaa myöskään osa-aikaiseksi yrittäjäksi, ellei ole ollut sellainen jo aiemmin palkkatyössä, vähintään 6 kk ajan. Nyt tullut helpotus, jossa työtön voi kokeilla yrittämistä 4 kk ajan, ei sekään lämmitä kuin ensimmäisen kolmen kuukauden tarkastelujakson ajan. Jos yritystään ei ole onnistunut saamaan kannattavaksi neljässä kuukaudessa, yrittäminen on lopetettava - tai niin kuin jossain oli mainittu, haettava starttirahaa. Senkin saamisessa on kriteerinsä.

Te -toimiston aktiivitoimenpiteisiin osallistuminenkaan ei ole työttömästä kiinni. Aiemminkaan niihin eivät päässeet kaikki halukkaat ja nyt hallitus halusi vielä viisaudessaan leikata niihin osoitetuista määrärahoista.

Tämä nyt toteutettu köyhän miehen Tanskan malli voisi kyllä työllistää, jos resursseja lisättäisiin. Tanskassa yhtä virkailijaa kohden on 16 työtöntä, Suomessa 166. Jos siis suhde saatettaisiin samanlaiseksi ja virkailijat palkattaisiin työttömistä, saisimme työllistetyksi kymmeniä tuhansia työttömiä. Tanskassa muuten työttömyyskorvauksen minimitasokin on Suomeen verrattuna kaksinkertainen. Näitä työllistämismalleja ei vakavasti puhuen voi sellaisenaan skaalata maasta toiseen.

Tehtyjen työvoimapoliittisten toimenpiteiden vaikutuksista on tehty kymmeniä tutkimuksia. Miksi ihmeessä ei satsattu niistä parhaiten toimivien toimenpiteiden kehittämiseen sen sijaan, että lähdetään kokeilemaan jotain uutta mutu -pohjalla (Hetemäen työryhmää ei parhaalla tahdollaankaan voi kutsua tutkimukseksi).

Olen julkisesti haastanut hallituksen työllisyyspolitiikasta vastaavat ministerit Lindströmin ja Mattilan keskustelemaan asiasta kanssani. Mielellään suorassa TV -lähetyksessä, jolloin selviäisi myös se, ovatko he itse ollenkaan perillä omasta hallinnonalastaan. Siitä enemmän täällä:

http://karilaurila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248662-haastan-aktiivimallin...

Jari Kaisla

Päättäjiä ei kiinnosta nähdä nykyongelmia kansan tasolta. Sen vuoksi he eivät koskaan itse "eläisi päivää" työttömänä. On helpompi vain tehdä tilastoihin perustuvia rankaisuja kun ihmisten kärsimys ei näy numeroista.

Pentti Westerholm

Aktiivimallia on tietysti lupa arvostella,.mutta on myös asiallista sitä kokeilla.Yhteiskunnan ja yksityisen ihmisen kannalta on hyvä jos mahdollismman monelle löytyy työpaikka.Ei tämä malli tarkoita sitä,että jos joku ei töitä löydä.Niin hänet jätetään oman onnensa nojaan kyykkyyn.Tämä on täysin,niskalaukausmiehen omintakeista ajattelua.

Jarkko Kainulainen

Mielenterveys palvelut lähtee ainakin nousuun tämän aktiivimallin myötä monien ihmisten mieli tulee järkkymään kun ajetaan liian ahtaalle tulee aiheuttamaan masennusta kun yrityksistä huolimatta joutuj leikkuriin ja näinhän tulee käymään suurimmalle osalle se on varmaa.

Kai Niemeläinen

30 euroa kuukaudessa on maksimimäärä, jolla työttömän päiväraha tulee laskemaan tämän aktiivimallin myötä. Muistetaan, mistä summista tässä tapauksessa oikeasti puhutaan.

Rinteen retoriikalla voitaisiin kysyä, haetko työtä tai annatko kolmekymppiä työttömyysturvastasi ymmärtäen lainsäätäjän tarkoituksen vai juoksetko Rinteen populismin perässä ja uskot, että hallituksen tarkoituksena on teloittaa joka ikinen.

Marja-Liisa Kalkela

On hyvä myös muistaa se että irtisanotut työttömät on veroillaan maksanut sinunkin sosiaaliturvaasi työssä ollessaan. Maksanut palveluita,maataloustukia,johtajien lisäeläkkeitä ym.
85% työttömistä on ollut työelämässä ennen työttömäksi joutumista.
Nokia,Microsoft,Posti,Anttila,kunnat,valtio ym. on edesauttanut hyvin siinä että säännölliset palkkatulot n.3 000e/kk on vaihtunut työttömyyskorvauksiin 487e-1200e/kk ja säännöliset verot palkoista jää valtiolta saamatta.
Vai itsekkö Nokialaiset irtisanoi itsensä Salossa,Tampereella ym?

Marja-Liisa Kalkela

Julkinenpuoli:
Suurimpia irtisanojia ovat olleet
-Kirkkonummi, Kouvola, Jämsä, Loimaa, Turun Seudun Rakennustekniikka, Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu, Päijät-Hämeen koulutuskuntayhtymä ja Etelä-Savon Koulutus.
IS-14

Työnsä menetti viime vuonna 14 500 työntekijää.
Suurin irtisanoja oli viime vuonna konepajayhtiö
-Metso, joka vähensi 1 157 työntekijää. Toiseksi eniten eli
-808 työntekijää irtisanoi teknologiayhtiö Renesas Mobile.

Kolmanneksi suurin irtisanoja oli
-telakkayhtiö STX 670 henkiön vähennyksillä.
Neljäntenä listalla oleva Nokia irtisanoi 597 työntekijää
IS-14

Nokia, vähennystarve on noin 3 700 työpaikkaa
-13 HS

9.7.2015 US
MICROSOFTIN JÄTTIPOTKUT
Microsoftin eilen ilmoittamat yt-neuvottelut johtavat todennäköisesti
- yli 2 000 ihmisen irtisanomiseen.
Jos yt-neuvottelujen vähennystavoite toteutuu sellaisenaan, kyseessä on vuoden 2005 jälkeen
- Suomen taloushistorian toiseksi suurimmat potkut.

Posti irtisanoo – 682 työpaikkaa katoaa-16 AL

Anttila irtisanoo 1500 työntekijää – Konkurssi-16 HS

Jari Liedes

Rinne ainoastaan siteerasi jonkun ihmisen hänelle kertomia tuntoja. Minusta poliittinen korrektius on mennyt liian pitkälle. Porvareiden vallan hegemonia on mennyt liian pitkälle ja siihen saa kyllä vastata samalla mitalla.

Seppo Simonen

Sosialidemokraattinen pohjoismainen hyvinvointivaltio Suomi yskii nyt pahasti, missä on vika. Valtiollako pitää olla klobaalinen vastuu ihmisistä, kyllä mutta ensisijassa koskee vanhuksista, sairaista, vammaisista eli niistä joilla ei ole fyysisiä voimavaroja yhdenvertaiseen elämään.
Antti Rinne laajentaa sosialidemokraattisen vastuun myös terveisiin ihmisiin kuten kommunistisessa neuvostoliitossa konsanaan huudattamalla ja masinoimalla muka että maan hallitus on täysin kelvoton, vastuuton ja kiusaaja.
Hallitus painii yhä kasvavan liki 110 miljardin velkataakan alla elikä nyt orastavan
työvoimapulan esteenä ei saa olla kohtaanto-ongelmaa vaan työttömyysrahaa saavan on jos suinkin on mahdollisa liikuttava työnperään.
Elämän rakentuminen työttömyysturvan, asumistuen ja toimeetulotuen varaan on pitkällä tähtäimellä jo yksilön kannalta kehno ratkaisu varmaan edessä häämöttävä takuueläke ei myöskään ilahduta.

Jari Liedes

Meillä on ollut suurtyöttömyys 90- luvun lamasta saakka, riippumatta suhdanteista. Oletko todella sitä mieltä, että se on yksilöongelma eikä yhteiskunnallinen ongelma ?. Sitä ei ratkaista sille , että luodaan työttömille pelon ilmapiiri lisäämällä pyrokratiaa ja mielivaltaa. En tiedä minkälainen kokemus sinulla on työttömyydestä, jos sitä ei ole, niin neuvon sinua tutustumaan johonkin joka on esim pitkäaikaistyötön. Sinulla on aivan selvästi ennakkoasenne?

Seppo Simonen

Sanon kysymykseesi,olen itärajalta lähtenyt työnperään ja nyt täyden putken työelämässä työtä tehneenä nyt eläkkeellä, muutoin on ollut onnekas etten ole ollut työttömänä. Olen kokenut kaikki 1970 luvun jälkeiset lamat ja lamaannuttavin oli todellakin sanomasi mukaan1990 alkupuolella.

Seppo Simonen
Vastaus kommenttiin #49

En tunne yhtään nykytyötöntä, jos mistä niin kehä kolmosen sisältä löytyy kyllä töitä jos ei ole kovin vaativa.
Muutoin niin sinulla kuin minullakin on oikeus kommentoida omalla mielipiteellä yleisestä politiikasta terävästi ja aion jatkaa samalla linjalla.

Jari Liedes
Vastaus kommenttiin #55

Jos sinulta löytyisi edes ripaus avarakatseisuutta, niin voisit nähdä ongelman ytimen. Jos avoimia työpaiikoja on lähes 10 kertaa vähemmän, kuin työttömiä, niin ajatus kaikkien työllistymisestä on epäyhtälö, siis kaikkien muuttaminen kehä kolmosen sisälle ei poista ongelmaa, suurelle osalle jäisi luu käteen jokatapauksessa. Isäni ja äitini lähti -59 ruotsiin töihin, he eivät lähteneet jonkin hypoteesin perässä, vaan he todella lähtivät työn perässä Kun sitä työtä ei todellakaan suomenmaassa kaikille riitä. On aivan selvää, että jotkut rakentavat elämänsä jonkin muun varaan, etteivät menettäisi mielenterveyttään. Tietenkin näitä poloisia jotka ovat joutuneet opettelemaan elämään erittäin pienillä tuloilla (518e/ netto/kk) vaikkakin ne tulevat yhteiskunnalta ,heitä pitää kiusata. Tämän viimeisen sanan kiusata ymmärtäisit jos tutustuisit johonkin , joka on tämän kohteena?

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #48

Aivan. Niin minäkin tein 15v lähtien-65 .Oliko aika toinen silloin?
Oliko työpaikkoja tarjolla miten? Hyvä kun ei kadulta revitty sorvinääreen ja
palkkaa maksettiin mitä pyysit kun vain yritys sai työntekijän itselleen.
Oliko tekijöitä ennätysmäärä ? Oli Isoikäpolvi.
Niihin aikoihin ei ole paluuta.Globaali markkinatalous/EU.
Nyt ei olla enää lintukodossa jossa myydään vain itään sinkkiämpäreitä ja huopatossuja. Missä savupiipputeollisuus ja maatalous työllisti eniten.
Ja se ei ole työttömien eikä nuorten syy jos työpaikat on viety halpamaihin ,tehtaita ajettu alas ja tehtat on irtisanonut tuottavuuden parantamiseksi laman -08-15 aikana.
Sen luulisi päättäjienkin tajuavan.Työpaikat ei ole työttömillä vaan elinkeinoelämällä ja julkisenpuolen valtiolla ja kunnilla.
"Tarttis tehdä jotain" tuohon suuntaan eikä rangaista siitä työttömiä.
Väkisin ei yhteenkään yritykseen oteta töihin jos ei ole tarvetta sille.

Marja-Liisa Kalkela

Älä huolestu.Koko Sosiaaliturvaan kerätään rahat veroista kaikilta.
Luku oli jotain n.68mrd. 5,4 milj.kansalaisen sosiaaliturvaan.
Terveyspalveluihin/sairaalat
kouluterveydenhuoltoon
työterveyshuoltoon
laitoksissa oleville
sairasvakuutukset ja päivärahat
hammaslääkärien hoidot ym.

Kelan osuus tuosta on 27,8%
Työttömyysmenot 7%
Loput 20,8 % menee eniten eläkkeisiin ja tuloja saavien etuuksiin.
Kaikille Suomen kansalaiselle.

Kenet pudottaisit pois? Eläkeläiset? Ex-palkansaajat? Köyhät? Veteraanit?

Pasi Mäkinen

Kannustaisiko yrityksiä palkkaamaan työntekijöitä lisää, jos kannustimena olisi esim. pääosin pääomiin valuvan, usein perusteettoman "yritystuen" leikkaaminen työllistämisvelvoitteen/määrän suhteen ?
Mistä me maksamme tuloveroilla, käytännössä suuryrityksille ja muille pörssiyhtiöille n. 4 Mrd € joka vuosi ? Senkö takia, että sama ja muut voitot voi sijoittaa muualle tuottamaan "vielä hiukan enemmän" ?

Aatu Antero

Suomen konservatiivihallitus on lopettamassa työttömyysturvan.
Mikä on vaihtoehto kun jäät työttömäksi?
Siirryt kuusen alle asumaan ja kuolet nälkään.
Tai lähdet ulkomaille.
Eu-kansalaisena sinulla on oikeus muuttaa töihin toiseen eu-maahan.
Mutta esim. sairaanhoitajat pääsevät minne vaan Norjaan, Sveitsiin, Englantiin.
Suomalainen työvoima on erittäin kysyttyä ulkomailla.

Raili Sergejeff

Kummallista, ettei Rinne saisi referoida palautetta, mitä on saanut, saavathan muutkin referoida, ja referoivatkin, se on hyvin yleistä.

En minäkään käyttäisi noin karkeaa kieltä omissa teksteissäni, mutta jos referoin, voin ihan hyvin referoida sellaistakin.

Rinne halusi varmasti korostaa noin karkean tekstin referoinnilla sitä, miltä ihmisestä tuntuu näiden rangaistuslakien ikeessä. Aktiivimalli ei sovi lain nimeksi, ennemminkin se on rangaistuslaki.

Tuo "niskalaukaus" on tyypillistä äärioikeistolaisten käyttämää sanastoa, olen nähnyt sitä usein myös Persujen (myös entisten, eli nykyisten Sinisten) sanomana. Nyt varmasti samaiset sanan käyttäjät paheksuvat sitä kun Rinne referoi sitä. Se on kaksinaismoralistista.

Referointi ei ole sama asia kuin jos itse käyttäisi sanaa omissa teksteissään ja mielipidekirjoituksissaan.

Jari Liedes

Miksi meillä oli lähes täystyöllisyys 80- lopulla, vaikka sosiaaliturvan taso oli kolmanneksen korkeampi, kuin tänään. Ei se sosiaaliturvan taso ainakaan silloin laiskistuttanut, eikä evoluutio ihmistä niin paljon ole voinut muuttaa. Löytisikös muita syitä? Seppolle sanon vielä sen verran, että sen niskalaukauksen voi suorittaa itsekkin ja moni siihen varmaan päätyykin. Haluasiin vielä kuulla mielipiteesi yriystuista? Luin Vatt (Valtion oma tutkimuslaitos) tekemän tutkimuksen aiheesta. Yritystukia maksetaan 4,1 miljardia, vain 10% niistä on edes jotenkuten perusteltuja ja nimenomaan työllisyyden kannalta. Voisiko nämä turhat tuet laiskistuttaa. En itse ainakaan ole kuullut keskustelua asiasta, noin hallituksen suunnalta, kuin syksllä että joulukuussa voisi ehkä tulla jotain ulostuloa asiasta. Ei tullut.

Marja-Liisa Kalkela

Toisen tulottomuus ja työttömyys on toisten hyöt

Jos kunta työllistää nämä pitkäaikaistyöttömät, se saa TE-toimistolta työttömän työllistämiseen
-jopa 50 euroa päivässä kuuden kuukauden ajan.
-Pitkäaikaistyöttömien joukossa on myös ammattitaitoisia työntekijöitä. Kunta saa tukityöllistettyään työsuorituksen,
- säästää toimeentulotuissa ja terveysmenoissa.
TS
Että tavallaan kunta ja valtio säästää kun toimeentulotuesta on leikattu muut etuudet pois .Halapaa nöyrää työvoimaa .
Mitäpä sitä rahaa työn -tekijälle maksaisi kun sen voi pistää ilmaiseksikin sen tekemään.

Pekka Hovatov

Kokoomus ja Keskustapuolue haluavat luoda Suomeen paarialuokan. Ihmisryhmän, jolla on oikeuksia yhtä paljon kuin 1800-luvun maaorjalla, eli ei yhtään mitään. Nykyinen hallitus ja sen edustajat, pääministerin johdolla ovat luoneet nyt perusteet maaorjuuden palauttamiseksi Suomeen, Suomen 100-vuotis juhlan kunniaksi.Kokoomus on saanut luotua Suomeen halpatyömarkkinat ja nyt he haluavat viimeistellä saavutuksensa orjatyömarkkinoilla.

"Nykyajan orjuus on ihmisarvon paatunutta kieltämistä. Sen poistaminen on äärimmäisen vaikeaa, koska se on juurtunut syvälle taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin rakenteisiin, köyhyyteen, syrjintään, piittaamattomuuteen, perinteisiin ja ahneuteen. Uudet orjuuden kaltaiset käytännöt ovat salakavalia, ja ne kohdistuvat yhteiskunnan heikoimpiin ja köyhimpiin ihmisiin. Useat orjuutetut joutuvat tekemään pakkotyötä."

- Edellinen kuulostaa aivan Kokoomuspuolueen vaalimanifestilta, eikö totta, tosin sillä erotuksella että Kokoomuslaiset pyrkivät juuri edistämään orjuutta sen eri muodoissa. Juhana Vartiainen puheineen on tästä hyvä esimerkki.

Euroopan ihmisoikeussopimus 4. artikla Orjuuden ja pakkotyönkielto:
"1.Ketään ei saa pitää orjuudessa tai orjuuden kaltaisessa pakkotyössä.
2.Ketään ei saa vaatia tekemään pakkotyötä tai muuta pakollista työtä."

YK:n ihmisoikeussopimukset

Kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskeva kansainvälinen yleissopimus
8. artikla

" Ketään ei saa pitää orjuudessa; kaikenlainen orjuus ja orjakauppa ovat kiellettyjä.
Ketään ei saa pitää maaorjuudessa.

a) Ketään ei saa vaatia suorittamaan pakkotyötä tai muuta pakollista työntekoa."

Siinä olisi pari kohtaa kansainvälisistä sopimuksista, jotka Suomi on ratifioinut, mutta rikkoo niitä kuitenkin järjestelmällisesti hallituksen ja nimenomaan Kokoomuksen toimesta.
http://www.ihmisoikeudet.net/…/orjuuden-ja-pakkotyon-kielto/

"Pakkotyö on vahvasti talouteen sitoutunut ilmiö. Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksissa pakkotyöllä tarkoitetaan kaikkea työtä, joka tehdään pakotettuna ja rangaistuksen uhan alla ja johon työn tekijä ei ole suostunut vapaaehtoisesti. Rangaistus voi tarkoittaa esimerkiksi joidenkin oikeuksien menettämistä."

Marja-Liisa Kalkela

Älähän puhu pötyä. Tästä soi jo Ahon hallitus -92.
Kiviniemi maaliskuussa-11 Brysselissä (Kiky-soimuksella) Euro-Plus sopimuksella.
Ulkopuolelle jäi esim.Ruotsi.
Vanhasen II-porvarihallitusen tilaaman US konsulttifirman MacKinseyn listalla oli myös työttömät,terveyspalvelut,koulu-uudistus ym..
Nyt porvaripuolueet ei tätä saa vesurillakaan demareiden syyksi.

Pekka Hovatov

Olet oikeassa siinä että tämä "erään kansanosan kyykytys" on esitelty aikaisemmin. Tämä on keskustan lempilapsi ja sen nimi oli aikoinaan "työreformi". Työreformi on Vanhasen aikaansaannos, jota hän on yrittänyt viimeisen 25-vuotta saada aikaiseksi. Jo Esko Ahon hallitus alkoi ajamaan väkisin reformia, mutta Aho pelkäsi hallituksensa hajoavan ja aie haudattiin(Vanhanen oli takapiruna sielläkin). Vanhanen yritti omassa hallituksessaan ajaa asiaa eteenpäin onnistumatta siinä. Nyt vihdoin Sipilä teki niinkuin Vanhanen halusi ja kukas se siellä kulisseissa pyörii nyt, koko idean "isä aurinkoinen" Matti "Stalin" Vanhanen. Hän on vihdoin saanut ajettua työreformi ideansa toteutukseen ja tästä tulee vielä kärsimään koko Suomenkansa useita vuosikymmeniä eteenpäin.

MATTI VANHANEN HALUAA JA ON AINA HALUNNUT PALAUTTAA MAAORJUUDEN SUOMEEN!!!

Pekka Hovatov

Vastustakaa Keskustan ja Kokoomuksen ajamaa maaorjuutta Suomessa!!!!
Käykää ihmiset allekirjoittamassa molemmat aloitteet, mikäli ette ole sitä vielä tehnyt.

Työttömien "kyykytyslain" kumoaminen
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistaminen. Motivoidaan kaikki äänestäjät yhdessä, eduskunnasta pudonneita kansanedustajia hakemaan töitä.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2588

Iiro Koppinen

Nuohoojista, putkimiehistä, maataloustyöntekijöistä, levysepistä, marjanpoimijoista, rakennusmestareista jne jne on pula. Ylipaino ja epäsiisteys yleistyy eli habitus, jollaisella työpaikkaa ei saa. On säälittävää, että veronmaksaja joutuu pysyvästi tukemaan ja sitten aktivoimaan. Maahanmuuttajat ovat reippaampia.

Iiro Koppinen

Nuohoojista, putkimiehistä, maataloustyöntekijöistä, levysepistä, marjanpoimijoista, rakennusmestareista jne jne on pula. Ylipaino ja epäsiisteys yleistyy eli habitus, jollaisella työpaikkaa ei saa. On säälittävää, että veronmaksaja joutuu pysyvästi tukemaan ja sitten aktivoimaan. Maahanmuuttajat ovat reippaampia.

Marja-Liisa Kalkela

"Hyvä" kuvaus työtä tekevistä kansalaisista jotka maksaa eurolleen verot joka tilistä ja pitää yhteiskunnan rattaat pyörimässä veroillaan.
Jopa ulkonäköön kiinnitetään huomiota? Muutama lakko voi aukaista silmiä ja asioita voi ajatella muistakin näkökulmista.

JK.Kerroppa kuka täällä pystyy välttämään veroja?
Palkansaaja maksaa veroa 30%+Alv24%+työttömyysvakuutusmaksun palkasta 1,9% .
Kun hän joutuu työttömäksi hän maksaa maksamastaan työttömyysrahasta veroa 20%-24%
+Alv 14%-24% eurot menee kulutuksessa yrityksille.

Ei työtöntä ole vapautettu laskujen maksamisesta eikä työttömille ole kaupoissa eri hintoja .

Kaarlo Erjala

Työttömän osa ei varmasti ole kadehdittava, mutta aktiviteetti tuskin tekee kenellekkäään pahaa. Itse käyn hoitamassa muistisairasta vaimoani päivittäin 1-2 tunnin ajan tehostetun palveluasumisen yksikössä. Olen ollut 13 vuotta eläkkeellä, mutta minullekin tarjotaan vielä uutta työtä. Postiluukusta tuli nimittäin eilen ilmoitus, jolla haetaan lehtien ja mainosten jakajia noin 2-4 tunnin ajaksi keskiviikkoisin ja lauantaisin. Kysymyksessä on ihan palkallinen työ, jonka uskoisi kiinnostavan työtöntä.
Olen muuten sitä mieltä, että sellaisen työttömän, joka ei saa täytettyä vasta säädettyä aktiivisuusvaatimusta, pitäisi voida osoittaa vaihtoehtoisesti aktiivisuutensa liikuntasuoritteilla. Esimerkiksi 18 tunnin kävelyn ja/tai hiihdon kuukaudessa pitäisi jo mielestäni riittää siihen, ettei työttömän etuja heikennetä.