Maanantai 17.6.2019

Huomio niskalaukaus-kohusta: ”Hallitus se tässä ihmisiä kyykyttää”

Luotu: 
7.1.2018 10:13
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ville Niinistön mukaan keskustelu aktiivimallista on ajautunut sivuraiteille.
|

Vihreiden kansanedustaja ja puolueen entinen puheenjohtaja Ville Niinistön mukaan aktiivimalliin liittyvässä keskustelussa pitäisi palata itse asiaan sen sijaan, että puidaan SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen kohua aiheuttanutta lehtihaastattelua.

– Vaikka Rinteen tapa siteerata mauton ja taktisesti huono (antoi hallitukselle voivottelun ja uhriutumisen aiheen), voitaneen todeta se käsitellyksi ja palata siihen oikeaan keskusteluun laista, jossa työttömien oikeuksia poljetaan, Niinistö kommentoi Twitterissä.

Antti Rinne kertoi Aamulehden haastattelussa saaneensa palautetta, jossa ihmiset ovat sanoneet, että hallituksen politiikka tuntuu siltä, että halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus. Monet ovat paheksuneet sanavalintoja.

Niinistö kuvailee reaktioita tyypillisiksi nykyisille hallituspuolueille.

– Kun ne häviävät argumentoinnin asiasta, ne yrittävät pöyristyä muotoseikasta keskustelussa. Aktiivimallin asiakritiikkiä ne eivät pysty kumoamaan ja sen sivuuttavat. Hallitus se tässä ihmisiä kyykyttää. Ei Rinne, hän sanoo.

Esimerkiksi sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo on pitänyt Rinteen käyttämää sanavalintaa vakavana virheenä. Elo toteaa, että kaikkea saatua palautetta ei yksinkertaisesti kannata toistaa. Rinnettä arvostelivat myös muun muassa Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen ja kokoomuksen edustajat.

Antti Rinne itse kommentoi kohua lyhyesti lauantaina.

– Hallituksella näyttää olevan hätä aktiivimallin kanssa. Ensin se runnoi työttömiä rankaisevan mallin läpi. Nyt se pöyristyy kansalaisten pettyneestä palautteesta, jota siteerasin. Pettymys tulee esiin sadoissa viesteissä ja puheluissa. Millaista palautetta hallitus oikein odotti?

Lue lisää:

Antti Rinne vastaa niskalaukaus-heitosta tyrmistyneille: ”Pettymys tulee esiin sadoissa viesteissä ja puheluissa”

Menikö aktiivimallin arvostelu jo liian pitkälle? ”Törkeitä kielikuvia ei pitäisi levittää edes vitsillä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Virhe. Työntekijät maksavat ammattiliitoille jäsenmaksuja jotta sieltä saisi edunvalvontaa. Lisäpalveluna ammattiliitoilta saa myös työttömyysturvapalvelua.

Työttömyyskassat kuten YTK ja FINKA myyvät mm. ammattiliittoihin kuulumattomille henkilöille työttömyysturvaa.

Susi Lehtola

Väärin. "Liiton" kassaan voi kuulua kuulumatta liittoon, kunhan täyttää samat jäsenyyskriteerit (esim. koulutus/ammatti); näin on säädetty laissa. Kassan jäsenmaksut kattaa vain 5% kassasta maksettavista avustuksista, 95% tulee kaikkien maksamista verovaroista.

Marja-Liisa Kalkela

Missäkö? Ammattiliittojen hyppysissä EI ole työttömyysrahat vaan ne on Kelan/hallituksen hyppysissä.
Katsos kun ne maksetaan pääsääntöisesti kansalta kerätyistä veroista.
Siellä ehdot päivärahojen saamiseen sanellaan.
SAK/AY yhä edelleen ei toimi eduskunnassa jossa lait tehdään.
Joka hallituksen mokaan ei ole aina AY syyllinen .Ne osaa mokata ihan itsekkin.

Ilmari Jokinen

Ville on eri mieltä kuin mitä on Soininvaara, joka haikailee kokoomuksen helmaan.Demarit kun eivät tee päätöksiä. Osmo unohtaa ketkä ovat hallituksessa.
Alan miehet ovat taas lähdössä oluttuoppiensa äärestä kohti äänestyskoppeja. Viimeksi sen sai aikaan Tony Halme ja nyt tämä työttömien päähänpotkintamalli.
Niin kovaa nyt mediat räksyttävät Rinnettä, ettei välty ajatukselta julkistamattomien mielipidemittausten antamista tuloksista. Kokoomus on jo syöksykierteessä. Oppositio odottaa.

Jaakko Aalto

Soininvaarahan kirjoitti tästä asiasta järkevästi: "Ongelma, jota hallitus yrittää korjata, on kuitenkin olemassa. Suomen talous on lopultakin reippaassa nousussa, mutta nousu saattaa tyssätä nopeastikin työvoimapulaan samalla, kun yli 300 000 ihmistä on työttömänä. Joku kysyi, mitä järkeä tässä patistelussa on nyt, kun täyttömien määrä vähenee itsestään. Juuri nyt siinä on järkeä, jos koskaan. Suomalainen työttömyysturvajärjestelmä on todella passivoiva, jos sitä vertaa Ruotsiin tai Tanskaan. Täällä on aika helppo jäädä roikkumaan työttömyysturvan varaan. ..... Tällä roikkumisella en tarkoita, että karttaisi työn saamista vaan sitä, että ei näe paljon vaivaa asian eteen ja lopulta luisuu pitkäaikaistyöttömyyteen." Osmo yrittää puhua välillä järkeä, mutta kun valtaa vihreissä käyttävät Villen kaltaiset populistit, niin uskottavuus jää olemattoman heikoksi.

Marja-Liisa Kalkela

Soininvaara oli Sata-komiteassa joka työttömien aktiivitoimia suunnitteli ja teki Paltamo-kokeilun -08-10.
Nyt tuhannentaalan kysymys:Miksei niillä yrityksillä ei ole ollut työvoiman tarvetta työttömien tukien leikkaamisesta huolimatta-10-18 aikana?
Koska niillä ei ole ollut työvoiman tarvetta. Ja pörssiyrityksille on yks hailee leikataanko kansan itse maksamaa sosiaaliturvaa työttömien osalta.

Ja jos PK-yritykset ei palkkaa työvoimaa lisää sekään ei ole työttömien valinta vaan yrittäjien päätös.
Yhä edelleen työpaikkoja ei ole työttömillä vaan yrityksillä joille on lapioitu rahaa työllistämistä varten -07-18 ajan.Poistettu veroja ja veroluonteisia maksuja .

Ilmari Jokinen

Miksi jätit kertomatta oleelisimman asian? Tanskasa työttömyysturva on 90% palkastasi. Aktivitettiesimerkki: 56v rouva käy 2 kertaa viikossa lajittelemassa kirjaston kirjoja 4 tuntia kerralla. Korvausta hän saa n. 1400 euroa tästä.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #19

Miten se julkinenpuoli voi olla enää liian iso?
Kouluja lakkautettu tuhansia,sairaaloita lopetettu,varuskuntia lopetettu ym.
Kuntien palvelut ulkoistettu yksityisille johon myös on siirtynyt julkisenpuolen työntekijät edm.palkkalistoille.
Virastoissa ruuhkaa kun käsittelijöitä on liian vähän irtisanomisien jälkeen.

Ei ihan mene läpi tuo väite.
Mihin Suomen korkeat verot,veroluonteisten maksujen korotukset ja ALV 24% menee? Päälle palvelumaksut .
Niiden pitäisi kyllä riittää palveluihin ja kansan sosiaaliturvaan.Ellei niitä käytetä johonkin muuhun tarkoitukseen.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #19

Julkinenpuoli liian iso? Vai julkisten palveluiden maksajia liian vähän ?
9e/pv työllä ei tule veroja "palkoista" kun ne maksetaan Kelasta .

-15
-työssäkäyviä oli 2 249 000.
-Palkansaajia oli 2 000 000
-yrittäjiä 232 000.
-Työttömiä henkilöitä oli 375 000 ja
työvoiman ulkopuolella olevia väestössä oli 2 856 000.

Taloudellisella huoltosuhteella
-tarkoitetaan työllisten lukumäärän suhdetta työttömiin ja työvoiman ulkopuolella oleviin.
Työvoiman ulkopuolisiksi lasketaan 0–14-vuotiaat, opiskelijat ja koululaiset, varusmiehet ja siviilipalvelusmiehet, eläkeläiset sekä muut työvoiman ulkopuolella olevat.

Irma Asikainen
Vastaus kommenttiin #19

"Julkinen sektori on liian iso nykyseen kantokykyyn nähden."
Palvelujen laatu kertoo kyllä siitä, että siellä on liian vähän porukkaa, mutta kun otetaan huomioon julkisten palvelujen tehottomuus, niin sitä kautta tuo väittämä pitää paikkansa. Sillä henkilöstömäärällä, mitä julkinen sektori elättää, toimisi yksityinen huomattavasti tehokkaammin - saattaisi olla jopa kannattava, mutta se on se jumalaton byrokratia, mikä kuristaa niitä ihmisiä ja lisää menoja huomattavasti. Ja ihan Kalkelan iloksikin sanon tässä vielä, että se byrokratia luotiin silloin aikoinaan sen keskinäisen kateuden hengessä, kun pelättiin, että kaveri voisi saada jotain vähän enemmän ja vähän paarempaa, joten piti rakentaa tehtävien ympärille monin kertainen kyttäysmekanismi.

Ilmari Jokinen

Lipposen politiikalla syntyi Persut.
Ihmisiä potkittiin sankoin joukoin ulos kunnista ja valtiolta, firmoille kylvettiin tukia ja maatalouskin sai niitä reippaasti lisää.

Moni haki silloin turvaa Persuista. Loppu onkin sitten historiaa. Näin vietiin valta pois duunareilta kun sirpalepuolueet ottivat heidät avosylin vastaan.
Kokoomus päästettiin alasajamaan hyvinvointimme ja velkarahalla kaiken lisäksi.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Lipposen politiikalla syntyi Persut.

Ja persujen silmät aukesi samoin Sinisten.
Ei se Lipponenkaan yksin päättänyt mistään vaan hallituspuolueiden eduskuntaryhmät yhdessä ,enemmistönä.Nytkin Kepu 49,Kok37+siniset on eduskunnan enemmistö.
Perustuslaki kieltää pohjois-korean tavan tehdä päätöksiä yhden miehen päätöksinä.Siksi sinne 200 valitaan.

Ilmari Jokinen
Vastaus kommenttiin #22

Ja hintana tämän katupojan röyhkeydelle oli demarien alamäki ja persujen nousu. Nollasummapelissä demut hävisivät. Lipposen kannatus presidentinvaaleissa oli rapiat 6%. Ei huono kun hintana oli kannatuksen romahtaminen.
Oikeistolaisuus oli se suurin syy.

Pekka Hovatov

Kokoomus ja Keskustapuolue haluavat luoda Suomeen paarialuokan. Ihmisryhmän, jolla on oikeuksia yhtä paljon kuin 1800-luvun maaorjalla, eli ei yhtään mitään. Nykyinen hallitus ja sen edustajat, pääministerin johdolla ovat luoneet nyt perusteet maaorjuuden palauttamiseksi Suomeen, Suomen 100-vuotis juhlan kunniaksi.Kokoomus on saanut luotua Suomeen halpatyömarkkinat ja nyt he haluavat viimeistellä saavutuksensa orjatyömarkkinoilla.

"Nykyajan orjuus on ihmisarvon paatunutta kieltämistä. Sen poistaminen on äärimmäisen vaikeaa, koska se on juurtunut syvälle taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin rakenteisiin, köyhyyteen, syrjintään, piittaamattomuuteen, perinteisiin ja ahneuteen. Uudet orjuuden kaltaiset käytännöt ovat salakavalia, ja ne kohdistuvat yhteiskunnan heikoimpiin ja köyhimpiin ihmisiin. Useat orjuutetut joutuvat tekemään pakkotyötä."

- Edellinen kuulostaa aivan Kokoomuspuolueen vaalimanifestilta, eikö totta, tosin sillä erotuksella että Kokoomuslaiset pyrkivät juuri edistämään orjuutta sen eri muodoissa. Juhana Vartiainen puheineen on tästä hyvä esimerkki.

Euroopan ihmisoikeussopimus 4. artikla Orjuuden ja pakkotyönkielto:
"1.Ketään ei saa pitää orjuudessa tai orjuuden kaltaisessa pakkotyössä.
2.Ketään ei saa vaatia tekemään pakkotyötä tai muuta pakollista työtä."

YK:n ihmisoikeussopimukset

Kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskeva kansainvälinen yleissopimus
8. artikla

" Ketään ei saa pitää orjuudessa; kaikenlainen orjuus ja orjakauppa ovat kiellettyjä.
Ketään ei saa pitää maaorjuudessa.

a) Ketään ei saa vaatia suorittamaan pakkotyötä tai muuta pakollista työntekoa."

Siinä olisi pari kohtaa kansainvälisistä sopimuksista, jotka Suomi on ratifioinut, mutta rikkoo niitä kuitenkin järjestelmällisesti hallituksen ja nimenomaan Kokoomuksen toimesta.
http://www.ihmisoikeudet.net/…/orjuuden-ja-pakkotyon-kielto/

"Pakkotyö on vahvasti talouteen sitoutunut ilmiö. Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksissa pakkotyöllä tarkoitetaan kaikkea työtä, joka tehdään pakotettuna ja rangaistuksen uhan alla ja johon työn tekijä ei ole suostunut vapaaehtoisesti. Rangaistus voi tarkoittaa esimerkiksi joidenkin oikeuksien menettämistä."

Pekka Hovatov

Vastustakaa Keskustan ja Kokoomuksen ajamaa maaorjuutta Suomessa!!!!
Käykää ihmiset allekirjoittamassa molemmat aloitteet, mikäli ette ole sitä vielä tehnyt.

Työttömien "kyykytyslain" kumoaminen
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistaminen. Motivoidaan kaikki äänestäjät yhdessä, eduskunnasta pudonneita kansanedustajia hakemaan töitä.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2588

Risto Nikander

Ville Niinistö ei kyykytä nuoria arabi ja afrikkalaismiehiä jotka ovat tulleet Suo,een nauttimaan lansimaisesta elämästä tarvitsematta tehdä mitään työtä. Joitakin on pakko kyykyttää, Suomessakin, kun tällainen tilanne on päästetty syntymään. Suomalaistenb työttömien lisäksi Ville Niinistö kyykyttää naisia ja lapsia pakolaisleireillä

Irma Asikainen

Olenkin ihmetellyt, että näiden parin päivän aikana, en ole nähnyt yhtään kommenttia, jossa olisi otettu esiin tämä kansan toinen lempilapsi, maahanmuutto, mikä mielestäni nivoutuisi tähän aktiivimalllikeskusteluun juohevasti.
Nyt, kun ei enää voida väittää, että mamut ovat vieneet työpaikat, niin nythän pitäisi vuorostaan sitten väittää, että he saavat ansiotonta etua, kun aktiivimallia ei sellaisenaan voi soveltaa heihin.
Mitenkäs se nyt suu pannaan?

Heikki Paananen

Niinistö: "– Kun ne häviävät argumentoinnin asiasta, ne yrittävät pöyristyä muotoseikasta keskustelussa."

Tämä lause on arvokasta pitää kansanmuistissa niitä tilanteita varten, joissa Vihreät jälleen pöyristyvät muotoseikoista.