Sunnuntai 21.10.2018

Ex-työministeriltä toive Juha Sipilän hallitukselle: ”Epäreiluus ei vetele”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.1.2018 11:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Lauri Ihalainen toivoo hallitukselta kevään kehysriihessä konkreettisia uusia työllisyystoimia, joilla varmistetaan myönteinen kasvu ja työllisyyskehitys.
|

SDP:n kansanedustaja, entinen työministeri ja SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen sanoo, että työttömyys on edelleen vakavin suomalaisen eriarvoisuuden lähde.

– Epäreiluus ei vetele. Sen osoitti kansalaisaloite niin sanotun aktiivimallin kaatamiseksi, hän kommentoi kolumnissaan Keskisuomalaisessa.

Juuri nyt talouskasvun orastaessa pitää Ihalaisen mukaan rakentaa tehokkaasti koulutus- ja työpolkuja niille, jotka muutoin putoavat kyydistä.

–Erityistä huolta on syytä kantaa nuorista. Ehjien elämänpolkujen rakentamiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen tänäkin vuonna.

Ihalainen korostaa, että poliittisissa ratkaisuissa on estettävä eriarvoisuuden kasvu, joka yhdessä epäoikeudenmukaisuuden kokemuksen kanssa syö talouskasvua ja tuottavuuden nostamista.

Hän toivoo hallitukselta kevään kehysriihessä konkreettisia uusia työllisyystoimia.

–Huoleni on, että tällä menolla hyvinvointiyhteiskunta hivutetaan markkinayhteiskunnaksi ja kadotetaan tasa-arvolle ja oikeudenmukaisuudelle rakentuva arvopohja. Tulevan kevään hallituksen vaalikauden viimeiseen kehysriiheen tulisikin valmistella konkreettisia uusia päätöksiä työllisyystoimista, jotta varmistetaan myönteinen kasvu ja työllisyyskehitys. Työn merkitys on lisäksi nähtävä muunakin kuin toimeentulona.

Työministeri Jari Lindström sanoi perjantaina, että hallitus aikoo vielä tänä vuonna tuoda eduskuntaan lain aktiivisesta työnhakupakosta. Luonnosteltu laki velvoittaisi työtöntä lähettämään vähintään yhden työhakemuksen viikossa. Jos hakemusta ei ole tehnyt, voi työtöntä seurata 60 päivän karenssiaika, jolloin tukea ei makseta. Tällöin työtön siirtyy esimerkiksi toimeentulotuen piiriin.

–Tarkoitus on antaa lakiesitys eduskunnalle vuoden 2018 aikana. Aikataulu tietysti tarkentuu prosessin edetessä, Lindström kertoi.

Lue myös: Työministeri Lindström vahvistaa AL:lle: Hallitus tuo työnhakupakon eduskuntaan tänä vuonna

Entinen vasemmistopoliitikko, nykyinen toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund totesi Uudelle Suomelle perjantaina, että työttömyysturva on Suomessa liian passivoiva nykyisin, mutta se, millaisia aktivointitoimenpiteitä tarvitaan, nähdään eri tavoin. Sundin mukaan isolla rahalla voisi rakentaa sellaisen systeemin, josta kukaan ei kärsi, mutta Suomella ei sellaisia rahoja ole.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo puolestaan arvioi, että hallituksen aktiivimalli on tuonut näkyviin työttömyysturvan ongelmat. 

– Työttömyysturvassa kyse ei ole vain siitä, että yksittäiselle työttömälle turvataan toimeentulo siksi aikaa, kun uusi työpaikka löytyy. Kyse on palkansaajien kollektiivisesta vakuutuksesta, joka antaa meille mahdollisuuden vaikuttaa työnantajien ja valtion toimintaan, hän kommentoi.

Lisää aiheesta:

Ay-ekonomisti tunnustaa ehdottaneensa aktiivimallia: ”Pienetkin marjat on nyt poimittava – tilanne niin vakava”

Professori aktiivimallista: ”Hallitus ajoi poliittiseen miinaan - kyse ei ole vain siitä, että työttömälle turvataan toimeentulo”

Huomio niskalaukaus-kohusta: ”Hallitus se tässä ihmisiä kyykyttää”

Antti Rinne vastaa niskalaukaus-heitosta tyrmistyneille: ”Pettymys tulee esiin sadoissa viesteissä ja puheluissa”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

"Epäreiluus ei vetele. .... Juuri nyt talouskasvun orastaessa pitää Ihalaisen mukaan rakentaa tehokkaasti koulutus- ja työpolkuja niille, jotka muutoin putoavat kyydistä".

Näin kirjoittaa entinen työministeri. Ilmeisesti häneltä jäivät sitten nämä polut rakentamatta ja hommat hoitamatta. Nyt sitten on hyvä toivoa hallitukselta "konkreettisia toimia". Tosin tämän hallituksen aikana työllisyys on sentään kohentunut toisin kuin sen edellisen aikana.

Marja-Liisa Kalkela

Ihalainen rakensi polkuja nuorille mutta tämä hallitus lopetti ne heti entöikseen.
Etla katsoi että "polulla" oli hyvä vaikutus nuorten työllistämiseen ja useampi sai vakituisen työpaikan.
Tuoppa esille moni on saanut vakituisen palkallisen työpaikan tämä hallituksen toimista.
Tempputyöllistämällä on jo 127 600 ilmaistöissä sosiaaliturvaa vastaan.
Lex-Lindströmmillä siivottiin tilastoista pois eläkkeelle iso liuta työttömiä.Työkyvyttömyyseläkkeelle jäänyt iso joukko.

Mihin hallitus Aktiivitoimia nyt tarvitsee kun töihin pääsee muutenkin
kun työttömyys on "vähentynyt"?

Miika Ärväs

jaa nyt oliskin mielenkiintosta saada tietää että miten nämä ihmiset on työllistynyt? ite olen ymmärtäny että kyseessä on lähinnä perinteinen tilastokikkailu sekä työttömien piilottaminen työttömyystilastoilta "aktivoimalla" heidät. mistään pitkä aikaisista ja palkaa maksetuista töistä ei ymmärtääkseni ole kyse.

vai onko yht äkkiä useempaan paikkaan perustettu semmosia tehtaita/yrityksiä joista media tai kukaan ei ole kuullukkaan.

nautitaan nyt vaan tästä euron tuomista eduista.

valuutta ei jousta mutta sinä joustat.

Raili Sergejeff

Juuri niin.

Maailmantalouden kohentumisen myötä työllisyys on parantunut meilläkin, koska yritykset saavat enemmän tilauksia ja tarvitsevat enemmän työvoimaa.

Turhaa tämän hallituksen röyhistellä sillä, että he olisivat saaneet aikaan työllisyyden nousun.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #11

Aivan niin. Turha on. Turha on opposition röyhistellä että piittais yhtään enempää. Rinne ei kumoa näitä lakeja pääministeriks päästessään sen enemmpää kun kukaan muukaan opposition johtajista.

Antaa markkinatalouden hoitaa, niin kasvu kuin työllisyyskin ja halvat asunnot kasvukeskuksiin.

Irma Asikainen

Ihalaisen AY-kytkökset estivät häntä hoitamasta pestiään asianmukaisesti. Halua hänellä ehkä olisi ollut, mutta "Hakaniemen pojat" eivät alunneet kuulakaan, että duunreiden etuuksista olsi luovuttu liitoon kuumaattomien eduksi. Se oma suu kun on aina ensimäisenä, vaikka toinen kuolisi nälkään siinä ohessa. Mutta, vasemmistohan onkin aina tottunut kulkemaan käsi toisen taskulla. Niin että, Ihalaisen on ihan aturha enää siellä ummistella, kun p^^^^^^kat ovat jo housuissa. Olisi pitänyt toimia sillin, kun siihen oli mahdollisuus. Ehkä se omakin poliittinen ajatusmaailma taisteli vastaan parempaa tietämystä.

Pertti Lindeman

Työpaikkojen luomiseen täytyy antaa mahdollisuuksia. Blogissani yksi vanha idea, joka varmaan toimisi hätäratkaisuna. Ideaa on vaikea viedä eteenpäin, koska siitä saisivat hyödyn kaikki yritykset ja yrittäjät tasapuolisesti. Poliitikot ovat tottuneet tukemaan vain suuryrityksiä ja monopoliaseman saavuttaneita ketjuyrityksiä. Suomen sadattuhannet yksityisyritykset voisivat työllistää, kun työpaikan luomisessa saisivat hiukan tukea.

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176127-arvoisat-blogistit-suom...

Irma Asikainen

Tässä se juri se villakoiran ydin piileekin, kun "Ideaa on vaikea viedä eteenpäin, koska siitä saisivat hyödyn kaikki yritykset ja yrittäjät tasapuolisesti."
Eikö yritysten hyvinvointiolisi samallamyös työttömien, sekää varmasti myös jo työssä olvein etu, vai onko tämäkateus tosiaan niin syvällänäiden ihmistenmielissä, että unohdetaan ne tosiasiat sen poliittisen hapatuksen taakse. Kuka hitto jaksaa vielä tänä paivänä nähdä tämän vstakkainasettelun näin jyrkästi. Kateus, ahneus ja omanedun tavoittelu jyräävät kaiken hyvän yli. SITÄ MINÄ EN JAKSA YMMÄRTÄÄ TÄSSÄPIENESSÄ PÄÄSSÄNI.

Irma Asikainen

Tuo ehdottamsi malli on oikean suuntainen, mutta neljän vuoden karenssiin ei kukaan työnantaja lähde ja kahden kuukauden hyvityskin on liian vähän. Nykyisellään edetään paljon lyhyemmissä periodeissa (koskee varsinkin piseniä rityksiä) ja sekin pitää ottaa huomioon, ettäpalkattava henkilö ei olekaan työhönsä sovseltuva, tai tapahtuujotain ennalta arvaamatonta muuta. Meillä on nyt jo nähtävissä, että pitkät irtisanomisajat ovat merkittävä jarru vakituiseen työsuhteeseen ihmisiä palkattaessa. Keplotellaan mieluummin pätkätyöläisillä, vaikka se veisikin vähän tehoja pois.
En kuitenkaan stumppaisi sitä kokonaan, mutta prukattavaa siinä olisi.

Mauri Gardin

Ihalaisen tavoite toteutuu hallituksen antamalla esityksellä, kun lähdetään positiivisella mielellä yhdessä sitä toteuttamaan. Epäreilua on se, että Sdp, Vas ja Vihr vain räksyttävät. Hallituksen esitys antaa kaikki mahdollisuudet auttaa työtöntä. Vain tahto puuttuu "työväenliikkeeltä" olla mukana kaikin keinoin, mitä laki edellyttää. Taitaa olla niin, että Sdp, Vas ja Vihr haluavatkin pitää ison joukon työttömiä omana vaalikarjanaan. Epäreilua!

Marja-Liisa Kalkela

Onko ex-palkansaajien ,veronmaksajien työttömien rankaiseminen sinun mielestä oikein?
Mitäpä jos rangaistaisiin PK-yrityksiä laiskasta työntekijöiden palkkaamisen välttelystä? Leikataan PK-yrityste kotitalouksilta sosiaaliturvaa työllistämisen vauhdittamiseksi.
Nuo edm.maksaa tuota tempputyöllistämistä myös veroillaan ja sosiaaliturvansa leikkauksilla.

Pasi Anttila

Tosta tempputyöllistämisestä ollaan samaa mieltä. Minunkin työpaikalla niitä on miltei kokoajan ja ne tekee ilmaseks meidän töitä ja se on väärin. Ne vie leivän rehellisen työntekijän lapsilta.

työttömät maksaa vai? Mä kun aina luulin et noi rahat mitkä täällä taloudessa pyörii onkin yksityiseltä puolelta.

Tietääkö Kalkela montako työttömyysjaksoa vuodessa päättyy töihin? Reilu 320 000 mikä tarkottaa myöskin että kaikki avoimet paikat ei mene jo valmiiksi työllisille.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #32

Ei mene ei pätkätöillä ja keikkatöillä. Mutta ei ole säännöllistä palkkatuloakaan joten osan ajasta on tuilla ja korvauksilla.
Hallitushan se vie leivänkin teikälisiltä kun teettää työt ilmaiseksi.

Löyty mielenkiintoinen asiantuntijoiden neuvo .Taisi raha hämärtää näköä:

2 Eriarvoistumisen kasvu
ONGELMA
• Eriarvoisuus ja syrjäytyminen aiheuttavat kansantaloudelle kustannuksia, kun puolestaan kansalaisten hyvinvointi,
toimintakyky, terveys ja osallisuus vaikuttavat myönteisesti talouskasvun edellytyksiin ja menokehitykseen.
• Eriarvoistuminen sekä terveys- ja hyvinvointierot uhkaavat myönteistä yhteiskuntakehitystä. Huononevan taloudellisen
tilanteen myötä työttömyys kasvaa ja sen seurauksena yhteiskunnallinen eriarvoisuus ja syrjäytyminen lisääntyvät.
Myös rikollisuus- ja turvattomuusongelmat voivat kasautua, vaikka rikollisuus kokonaisuutena ei olekaan lisääntynyt.
• Syrjäytyminen on ylisukupolvista; kouluttautumis- ja osallistumismallit sekä kokemus mahdollisuuksista vaikuttaa
omaan elämään ja yhteiskuntaan siirtyvät sukupolvelta toiselle.
• Kun yhteiskunnallinen koheesio ja väestön yhdenvertaisuus heikkenevät, vähenee myös yhteiskunnan vakaus. Tällä
on monia kerrannaisvaikutuksia (esim. taloudellisten investointien houkutteleminen vaikeutuu).

Suomen tilannekuva
hallitusohjelmaneuvotteluiden
tueksi keväällä 2015
Ministeriöiden kansliapäälliköt
16.3.2015

Irma Asikainen

Minä vain ihmettelen tätä "vaaikarjaa" kun se ei vaan näe tätä vasemmiston kaksinaamaisuutta. Kirjoitn tuolla juuri toisaalla, siitä miten Rinne ja Lindtman tässä hiljan Eduskunnan kyselytunnilla päät punaisina pauhasivat, miten SDP on vähäosaisten asialla ja nyt juuri tänään AY-mafiooso ilmoittaa, että pannaan porukat lakkoon ja pidetään kiinni saavutetuista eduista ja toinen pomo uhkaa metallin lakolla, kun mukamas tuottavuus pitää mitata ulos, ettei se vaan vahingossakaan hyödytä ketään muitakuin duunareita. Tätäkö se on se SDPn solidaarisuusm vähempiosaisia kohtaan. Ulosmitataan kaikki, että ei vaan jää köyille mitään, kun ne eivät maksa liitoillekaan mitään. Luulisi siis tämän vaalikarjankin vihdoin älyävän, että heitä viedään kuin pässiä narussa.

Seppo Simonen

Sosialidemokraattinen pohjoismainen hyvinvointivaltio Suomi on hyvän ollon turvasatama, täällä lintukodossa pohjolan perukoilla. Olemme hyvin vaatimaton kansa tyydymme vaikka 648 € kuukausituloon. Maan hallitus tekee kaikkensa että saisi kohennettua ja lisättyä pienemmillä tuloilla olevien tulotasoa ohjaamalla työllistymistä. Mutta mitä tekee Sosiaalidemokraatit, Vihreät ja Vasemmisto ei käy ei sitten millään Brezneviläinen taantumislinja on parempi olo, näin turvataan oma äänestäjäkunta seuraaviin eduskuntavaaleihin.

Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
pohjoismainen hyvinvointivaltio Suomi on hyvän ollon turvasatama

100% samaa mieltä.
Se on aina turvannut koko kansan elannon eri elämäntilanteiden aikana -50 luvulta lähtien.Kuten sen tarkoitus on ollutkin kun se luotiin isonikäpolven verovaroilla ,kaikille .
Sitä luomassa oli Kekkosen aikana
Alkio-Multa-kepu
MSP
SDP
Kommun.
Hallitusvetäjänä kukin 3 puoluetta vuorotellen tuolla kokoonpanolla.
Porvaripuolueita ei ollut kuin Rkp ja Kok jota Urkki ei päästänyt hallitukseen.

Vauvasta-hautaan asti on Kelasta saatu sosiaaliturva jokaisen lakisääteinen oikeus ,jonka kansa itse maksaa veroillaan .
perheen kasvaessa,vanhuuden aikana eläkkeenä,työttömyyden aikana turvaa elannon,sairauden aikana elannon kun tulot putoaa työstä poissaolon takia,Kela-korvaa myös sosiaaliturvasta vähennyksillä sairas ja lääkekuluja jne.
Kuuluu jokaiselle suomalaiselle . Myös tuloja saaville.
Käytössä jokaisessa pohjoismaassa .

Irma Asikainen

"Sosialidemokraattinen pohjoismainen hyvinvointivaltio Suomi".
Tämä hokema on jo taaskse jäänyttäelämää, kiitos jäykän, vanhoillisen vasemmiston, joka ei vaanosaa päivittää politiikkaansa atälle vuosistuhannelle.
"Maan hallitus tekee kaikkensa että saisi kohennettua ja lisättyä pienemmillä tuloilla olevien tulotasoa ohjaamalla työllistymistä. Mutta mitä tekee Sosiaalidemokraatit, Vihreät ja Vasemmisto ei käy ei sitten millään Brezneviläinen taantumislinja on parempi olo, näin turvataan oma äänestäjäkunta seuraaviin eduskuntavaaleihin."
Tuo lainatu voisi olla vaikkaminun suustani, sillä niin samoinajattelen. Toivottavasti kansa on nyt oppinut jotain.

Pertti Ikonen

Kaikki työllistämistoimet vaativat varoja joita Suomella ei ole. Siitä on yksi helppo esimerkki kun Lipposen aiakana työpaikkojen luominen oli tapetilla, niin talonmiehen työpaikan luominen kerrostaloihin valtion varoin oli aivan liian kallista. Näin totesi itse PM Lipponen. Eli työpaikat joihin on varoja, tulevat olemaan työttömien kyttäämistä ja varat tuohon saadaan työttömyysturvasta. TE-tädit puhelimilla ohjailevat työttömiä milloin minnekin pikku keikkaa tekemään, esim. jäteasemille laatikoita lajittelemaan. Kesällä haravoimvaan ja talvella luomaan luonta.

Ja noista on helppo määrätä karensseja. Eli työttömistä tehdään kuntien puhelimella päivystäviä pikku-apulaisia karenssin uhalla. Työttömyys paranee kun varakkaat työttömät (60+) laittava kinttaat naulaan.

Marja-Liisa Kalkela

Oli Lipponen,Vanhanen,Aho tai muu pääministeri niin EU jälkeen ei yrityksillä ole ollut "varaa" palkata ketään ,muuta kuin just ja just sen mikä on ollut tarpeellista.
Tuhannet ammatit hävinyt,samoin työpaikat . ne yritykset investoi yhtään uusien työpaikkojen luomiseen vaikka työttömiltä vietäs kansalaisoikeus .

Irma Asikainen

Ei se EU niitä ole vienyt, ihan turha siitä on valittaa, vaan meidän oma työvoimapolitiikkamme, joka on juuttunut edellisen vuosisadan puole välin paikkeille. Neammatit ja työpaikat lähtevät sellaisiinmaihin,missä työn teettäminen vielä on kannattavaa ja ehkäpä työntekijät vähän enemmän tällä vuosistuhannella.

Pekka Hovatov

Tämä "erään kansanosan kyykytys" on esitelty aikaisemmin. Tämä on keskustan lempilapsi ja sen nimi oli aikoinaan "työreformi". Työreformi on Vanhasen aikaansaannos, jota hän on yrittänyt viimeisen 25-vuotta saada aikaiseksi. Jo Esko Ahon hallitus alkoi ajamaan väkisin reformia, mutta Aho pelkäsi hallituksensa hajoavan ja aie haudattiin(Vanhanen oli takapiruna sielläkin). Vanhanen yritti omassa hallituksessaan ajaa asiaa eteenpäin onnistumatta siinä. Nyt vihdoin Sipilä teki niinkuin Vanhanen halusi ja kukas se siellä kulisseissa pyörii nyt, koko idean "isä aurinkoinen" Matti "Stalin" Vanhanen. Hän on vihdoin saanut ajettua työreformi ideansa toteutukseen ja tästä tulee vielä kärsimään koko Suomenkansa useita vuosikymmeniä eteenpäin.

MATTI VANHANEN JA KESKUSTAPUOLUE, YHDESSÄ KOKOOMUKSEN KANSSA HALUAA JA ON AINA HALUNNUT PALAUTTAA MAAORJUUDEN SUOMEEN!!!

Veijo Mäenpelto

Mitä tämä meidän valtionvaraiministerikin Petteri Orpo tekee??
Kun hän tuli ministeriksi 2016 kesälä häeltä kysyttiin mitä teet:
" no ku työttömiä ei saa töihin"
mitä muuta?
"no ku työttömiä ei saa töihin"
Ja joka kerta sama virsi.
Luulis, että valtionvaranministerillä olisi muutakin ajateltavaa.
Mutta jos aivokapasiteetti ei riitä niin ei riitä.

Irma Asikainen

En kauhesti haluaisi mennä henkilöön, mutta Orpo on kyllä ollut suuri pettymys. Ei ole saanut aikaan juuri mitään järkevää. Tämäkin Aktiivimalli onväsätty ihan muualla. aJ tosi on, että häen toimensa tähtäävät vain yhteen asiaan, johon hän näyttää panneen kaikki pelimerkkinsä, mutta meillä olisi montakohdetta, jotka olisivat paljon lähempänä hänen toimivaltaansa ja ekäpä osaamisaluettaankin, mutta ne vaaatisivat ehkä liiaksi kuitenkin sitä paljon mainostettua "munaa"., mitä Petteriltä puuttuu.

Arvo Tammela

Kyllä on Ihalaisella otsaa opastaa hallitusta oppositiosta käsin, kun ei ole vastuuta mistään, ei edes omista puheista ja teoista 4 vuoden työministeriajalta. Työttömyyden luvattiin aléntuvan peräti 100 000:lla , mutta se lisääntyikin 100 000:lla. Se jos mikä oli lievästi sanottuna epäreiluutta erityisesti työttömiä kohtaan. Nyt Ihalaisen/demarien epäreiluutta eivät muista edes ne, jotka tuolloin haukkuivat hallitukset, joissa Ihalainen oli työministeriö ja Urpilainen/Rinne valtionvarainministereinä kaikkien aikojen huonoimmiksi hallituksiksi. Nykyisen hallituksen haukkujat säilyttäkää kirjoituksenne. Nyt ihannoimanne Rinne ja Ihalainen saattavat hallitukseen päästyään unohtaa kaikki oppostioaikaiset lupaukset ja kurmuuttaa teitä todella rankasti kieltolaeillaan. Silloin teidän ei tarvitse muuttaa kirjoituksianne kuin nimien osalta, muuta ei tarvitse, eikä kukaan muista, että kirjoituksenne ovat entisen toistoa.

Marja-Liisa Kalkela

Noinko oli?
Oliko hallitus Kokoomuksen Kataisen/Stubin
vai Demarien hallitus?
Tuliko Vanhasen II-porvarihallituksesta jatkamaan -11-15
Vm kok,rkp,vihr,täydennettynä kristil. porvaripuolueita 4-2 vas,sdp.
Jatkettiin edel.hallituksen ohjelmia?
- Jatkettiinko edem. sopimia Kreikka-vippejä?
Tuliko keväällä Nokian jätti irtisanomiset -11?
Mitä Elloppi teki Nokialle tuolloin?
Jatkuiko se -08 alkanut Lehman lama-16 asti kunnes talous alkoi vasta piristyä?

Työministeriö,elinkeino -ja sosiaaliminnisteriöt päättää yhdessä työllisyystoimista .Sos ja terv ministeri työttömien tuista.

Ministeri-valiokunta= Siitä etsimään eduskunnan sivuilta mitkä asiat eri ministereille kuuluu ja monta ko ministeriä on asioista päättämässä.
Yksi ministeri ei edes pääministeri päätä mistään vaan eduskunta.

Pääministerin hallitusohjelmalla mennään joka on yhdessä hallituspuolueiden kanssa hyväksytty.

Kepu ja persut haukkui kokoomuksen Kataista historian huonoimmaksi pääministeriksi?
Miten kepu uskalsi kok ottaa hallitukseensa kirstunvartiaksi -15-19?

Tuolloin ja vielä nytkin maksetaan kokoomuksen vaalilupausta Sari-Sairaanhoitajien isoja palkankorotuksia TEHYN tytöille,
Syntyi palkkaliukuma korotukset tuli myös julkisellepuolelle.
Mistäköhän se kuntien alijäämä syntyikään? Ettei olis noista palkankorotuksista?

Lipponen veti 2 kautta ja demarit on aina vetänyt hallituskautensa loppuun.
Entä Kepu-10? PM luikki eteläranta 10
Entä kok-14? PM luikki Brysseliin.
Eduskunnassa oli -11-15
sdp 42-158 muut puolueet.

Jukka Mattsson

Marja-Liisa se vetelee esiin kaiken päiväisiä tekemättömyyksi, mutta 40 vuoden AY jäsenyyteni taustalla voin sanoa etten ole ainoa joka Ihalaisen ym. muidenkaan liittopomojen toimintaan enää luottaa.

Samaan EK:n perseennuolentaan on langennut moni muukin AY pomo ja välillä tuntuu että duunari tulee mieleen vain vaalien lähestyessä.

Oma etu noilla kaikilla ex-duunareilla on ollut tärkeintä. Kaikille on löytynyt "hyväveli virka" kun AY ura on ohi.

Tässä odotellaan että milloin noille vuosia maksetuille ammattiliittorahoille alkaa saamaan sitä jäsenien edunajoa?

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #28

Nyt haukut väärää puuta. Kuka iski pakkolait ja KIKYN SAK nenän eteen ja kiristi Kikyn tai köyhimmiltä leikataan? Kyllä se oli Sipilä ja EK Häkämies.

Metkaa kun vienti veti jo ennen kikyä samoin kilpailukyvyssä ohitettiin Ruotsi ja Saksa jo keväällä-15.
Enne kuin Kikyssä oli edes nimet alla.

Liiton pomojen rahat? Koostuu kuten EK,MTK pomojenkin rahat ,työurasta,useammmasta eri hallitusten palkkioista.

Sanoit että olit liiton jäsen? Silloin pitäisi tietää se että jäsenet päättää ei AY pomot. Ne vain neuvottelee ja vie jäsenien viestin tupopöytiin.
Hyväksyykö tasokorotukset vai ei. Pistetäänkö lakko pystyyn sen takia.

Nyt ei ole kyse vain työttömistä. Nyt runnotaan väkisin työehtoja ,palkkaa ja AY mahdollisuuksia vaikuttaa alas.
"Tulos tai ulos" Väkisin työllisyys 72% vaikka viemällä uhkailulla kansalaiselta leipä suusta.
Kyllä ennenkin asioista päästiin sopimuksiin kun esim.EK puolelta oli Laatunen ja dunareiden puolelta Ihalain tupopöydissä. Nyt touhu on mennyt vain yhden osapuolen saneluksi.
Hallitustuksen olisi ollut parampi pitää näppinsä irti EK/SAK kuuluvista asioista.
Jää nähtäväksi mitä AKT ja metallin porukka tuumaa lakot pystyyn ja silloin on vienti seis.
Sitä saa mitä tilaa jos ei pysty neuvottelemaan ilman uhkkailuja.

Jukka Mattsson
Vastaus kommenttiin #29

Olen ollut SAK:n Metallin, Teknistenliiton, Insinööriliiton sekä YTN jäsen. Olen yhä AY jäsen.
Kaksi kertaa jopa luottamusmiehenä ja kerran piiriyhdistyksen hallituksen jäsenenä.

Viimeksi viimeperjantaina lähikaupan kassa kirosi sitä AY pomoa joka myi myyjien selkänahan 24/7 ilman jäsenten lupaa. Kuulemma sai vai " nuhteet".

Kerrotko yhdenkään toimen jossa tuo Ihalainen on saanut jotain työhön liittyviä parannuksia työministerinä aikaan?
Ei ole ihme että SDP on pystyyn kuolevien kalkkiksien puolue!

Pasi Anttila

Nokiankin luisu laitetaan porvaripuoluiden nimiin.

Teeppä karviset ja herää todellisuuteen. Sä teet vasemmistolle enemmän hallaa noilla "puolustamisillas". Kun luen sun kommenttejas tajuan entistä selvemmin etten ikinä halua olla missään tekemisissä vasemmiston kanssa jos he ovat noin älyllisen epärehellisiä. Taidan sittenkin jatkaa porvareiden äänestämistä.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #33

lainaus:
Nokiankin luisu laitetaan porvaripuoluiden nimiin.
Mitä"Vasurit" Eloppi ja Ollila teki?

Normi käytännön globaalissa markkinataloudessa.
Sääntö No: I
Tuottojen Maximoiminen osakkeenomistajille. Miten se tehdään pörssiyrityksissä? Siirretään tuontanto halvenpiin maihin.Jossa verot on alhaisemmat,energia halvempaa,työvoima halvempaa.
1.Ensin Suomi
2.Saksa
3.Romania
4.Intia
Jossa Vanhanen ja Ollila vihki -07 Nokian tehtaan Intiaan joka työllisti tuolloin n.2000 henkeä.
Samoin on tehnyt UPM ym.muut.
Valtio on tukenut edm, yritystuilla sadoilla miljoonilla. Suomalaisten työpaikkojen takiakko?
Se miten vasurit noissa on ollut päättämässä niin kerrotko lisää siitä?
sdp hallitus viimeeksi-99-03

Irma Asikainen

Sinähän et sitä myöntäisi edes "paskanen naru kaulassa", mutta Ihalaisen kädet olivat niin sidotut Hakaniemen pikien liekaan, että hänellä ei ollut minkään laista saumaa saada mitään rakentavaa aikaan. Kaikki, mitä hän ehdotti, tyrmättiin tai ainakin muokattiin Hakaniemessä. Surkein työminsteri aikoihin. Ja ei ole nykyisen eväät juurikaan senmaukkaammat, kun on se Ay-siivu siellä välissä hänelläkin.

Markku Nieminen

Precis näin! Mikään ei muutu, vaikka hallitukseen tulee vihervasemmisto. Ei ole muuttunut ennekään, eikä muutu nytkään. Porvari on aina syyllinen ja tuomittava. "Omien" arvostelu ja kritiikki unohtuu heti kun ne jäävät oppositioon. Sama pätee myös porvareihin. Voisiko kokeilla jotain uutta? Ja ehkä jopa kauemmin kuin hallituskauden. Vaikka, "jokainen valistunut demokratian tuntihan tietää", että kyllä parissa vuodessa pitää maan suunta saada kääntymään täydet 180 astetta. Ja, jos ei saa, niin syy on sen uuden 1/3 osapuolen! Ei tietenkään "omien"!

Irma Asikainen

Itseän sinä juuri eilen sanoit, että ei sielläkukaan yksinään tee mitään, vain onko sekin valikoivaa? Jos porvaripuolueessa tapahtuu jotain, mikä ei sinua miellytä, se on yksittäisen kansanedustajan/ministerinvika, mutta jos vassut, tai niin olen huomannut, myös mänä huithapelit,jotkaeivät oikein tiedä paikkaansa rivissa, tekevät jotain, niin silloin ne ovat ne taustapirut olleet asialla. Onko tämäkin sitä vasemmistolaista oikeudenmukaisuutta?

Tapio Mäkeläinen

Sen enempää Ihalainen kuin Lindström ei ole onnistunut tekemään mitään sitkeälle toimihenkilötyöttömyydelle. Akava on hiljaa ja tilanne junnaa kuin tunnetu aine Juntilan tuvan seinällä.
Olin tovin työtön v 2012 ja virkailija sanoi lähes alistuneesti: kai sinä alan miehenä ymmärrät ettei meillä sinulle ole mitään?
Hankin sitten uuden duunin itse kuten aIkaisemminkin.
Tässä keskustelussa ohitetaan nyt se miten pirstaleiseksi työn kenttä on mennyt.
Vuokratyö ja sen liiketoiminan ympärillä pöhisevät kymmenet ja kymmenet yritykset on tavalla tai toisella saatava näihin virityksiin mukaan. Työt pitää todennäköisesti hakea niiden kautta.
Minulle on yhä täysin epäselvää millaista työtä voi saada muutamaksi päiväksi.

Pekka Hovatov

"Minulle on yhä täysin epäselvää millaista työtä voi saada muutamaksi päiväksi."
Ei minkäänlaista, en usko että Suomessa löytyisi yrityksiä jotka ottavat eri henkilöitä 18h / kerrallan töihi, ainakaan mihinkään oikeisiin töihin.
Kyseessä on työttömyysturvan tason leikkaus, mutta hallituspuolueilla ei kenelläkään ole selkärankaan myöntää asiaa, kaikki muu on paskapuhetta.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #34

Huomaatko mikä outo virhe tuossa on ?

300 000 työttömyysjaksoa päätyy
mutta yhä on työttömänä
työllistetyt 127 6000
työttömiä 240 000

Jos päivän työpanos,pätkätyö viikon ym. keikkatyöt lasketaan joka kerta työllistymiseksi saadaanhan sillä lukuja kaunisteltua.
Palkallista vakituista työsuhdeta ne ei ole.

Tarkemmat luvut saadaan sillä moniko tippuu pois sosiaalisten tukien tarpeesta ja alkaa saada ansiotuloja.

Irma Asikainen

Luulenpa, että oikein organisoituna se voisi toimia, sillä on paljon lyhyitä ja vähäistä kokemustavaativia töitä, joita vois tehdä, mutta kun niitä ei ole mitenkään koordinoitu, eikä TE-toimisto suinkaanehdi niihin paneutua, niin syt käy sitten niin että työ ja tekijä eivät kohtaa. Heitinkin tuolla toisaalla puleksi läppänä tosin, mutta toiselta puolen vakavissanikin, että jonkun pitäisi perustaa välitystoimisto pelk´ästään näitä lyhyitä tuurausluonteisia työsuhteita varten ja jotenkin tämä pitäisi ydistää tähän KELAn valvontaan niin, että maksatukset saataisi pidettyä ajantasaisina. Tämä on karke malli, jota toki pitäisi kehittää, mutta jos tuo 18 tunnin malli esim. tulee jäädäkseen, niin tällaiselle olisi kipeästi tarvetta.

Irma Asikainen

Sekin on ironista, että valtion kassasta maksetaan tomihenkilöille kotona vetelehtimisestä ja samaan aikaan toimipaikoissa on huutava pula virkailijoista. Mutta kun oikea käsi ei tiedä, mitä vasen tekee, niin sitten tehdään sutta ja sekundaa. Ihan sama koskee mm. päiväkoteja ja kouluja. Ja, se ei ole muusta kuin huonosta organisaatiosta kiinni.

Marja-Liisa Kalkela

Työllistyminen/Työmarkkinat/työllisyystilanne, nämä ministerit:

Talouspoliittinen ministerivaliokunta
Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsittelee kokonaistaloudellista kehitystä ja yleistä talouspolitiikkaa, julkisen talouden kehityksen pääsuuntaviivoja ja muita pääministerin määräämiä talouspoliittisia toimia vaativia asioita.

Kokoonpano
Pääministeri Alexander Stubb, puheenjohtaja
Valtiovarainministeri Antti Rinne
Sisäministeri Päivi Räsänen
Puolustusministeri Carl Haglund
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori
Työministeri Lauri Ihalainen

Perustuslaki ei hyväksy Pohjois-Korean päätöksen tekoa jossa Ihalainen olisi yksin ollut päättämässä.
Sama koskee muissakin ministeri-valiokunnissa jäsenet päättää yhdessä .
Lopullisepäätöksen tekee eduskunta äänestämällä KYLLÄ tai EI.

Arvo Tammela

Hieman alkuperäisen aiheen ulkopuolelta mutta kuitenkin jollakin tavoin siihen liittyen. Varmasti Puheenvuoro-palstan blogikirjoitusten kommentoijien ylivoimainen ykkönen Marja-Liisa Kalkela jaksaa muistella kommenteissaan vuosikymmeniä vanhoja tapahtumia jokaisessa kirjoituksessaan. Ihmettelen, miksi hän kuitenkin unohtaa kirjoittaa esim. 2011 - 2015 tapahtumista, erityisesti työttömyydestä, velkaantumisesta ja Kreikan vakuuksista. Syyttääkö Kalkela niistäkin nykyistä Sipilän hallitusta. Muut syylliset Kalkela on jo moneen kertaan kertonut, joten niitä ei tarvitse enää toistaa. Kalkelan 8:n ( 25 ) kommentin Ihalaisen mahdollisuuksista, voi sanoa, että ainoastaan demarit vakuuttivat Urpilaisen allekirjoittamassa vaalilupauksessa alentaa työttömyyttä 100 000:lla. Kun lupaus oli pelkkää bluffia, koska työttömyys lisääntyi 100 000:lla, on turha syyttää muita puolueita.

Marja-Liisa Kalkela

Niin Urpilainen kuin Vanhanenkaan ei voi vaikuttaa maailmalta tuleviin tapahtumiin jotka vaikuttaa myös meidän talouteen ja työllisyyteen.
Ei lamoihin ,ei pankkien Kreikkavelkoihin ym.

Vai miten Kepuhallitus pystyi vaikuttamaan kun-15 purkautui pakolaisaalto EU-maihin tännekkin?
Mikään hallitus ei aloita puhtaalta pöydältä.

Tämän hallituksen saavutukset nähdään vasta -19 vaalien jälkeen mitä perintöä seuraavalle jäi.
Velkaa ainakin n.124 mrd. Ennusteli VM virkamiehet.
-Julkinepuoli jää alijäämäiseksi,työttömyys pysyy ennallaan,kulutus hidastuu kun ostovoima heikkenee leikkausten takia -18 aikana.
Kertoili VM-asiakirjat-17

Pasi Anttila

Hyvä että tunnustat edellisten hallitusten seurajilleen jättämät perinnöt.
Etkö enä laskekkaan eläkerahastoja valtion rahoiksi kun saat noin massiivisen velan.

Ja velkaa on nyt 108 mrd €. Meinaatko että hallitus ennättäis vielä velkaantua 16 mrd€? velkaa kun otetaan tänä vuonna 3-3,5 mrd €.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #36

VM budjetin mukaan velkaa otetaan 18 mrd jolla maksetaan erääntyvää valtion velkaa.
Kaikki riippuu maailmalta tulevista riskeistä jotka vaikuttaa myös täällä
esim.EU- suurten pankkien velat "kreikka"-vippien takia tms.

Velathan otti Kepu/kok-08-10
Velat kertautuu korkojen takia. -90 luvun velkaa on yhä valtionvelassa.
Eikä mikään maa pyrikkään velattomaksi .
Sen kertoi jo Nobel palkinnon saanut asiantuntija, joka asiasta on kertonut useampaan kertaankin.

Pasi Anttila

Kalkealalla on missio missä missä jopa Nokian romahdus laitetaan porvaripuolueiden syyksi kuten kaikki huono tässä maassa.

Vasemmiston huono politiikka on hyvää politiikkaa ja porvareiden hyvä onkin huonoa ja vain sen takia että tekijänä on porvarit.

Irma Asikainen

Teitä varmaan kiukutta, kun minäkin olen lätenyt tähän Kalkelan kampitkseen, mutta jättäkää omaan aravoonsa jos olette suivaantuneita. Mua nimittäinärsyttää jurikin sama asia ja aikaa kun on, en malta olla "jäkättämättä".

Pentti Westerholm

Epäreilua ei vetele, sanoo Lauri Ihalainen.Lipposen hallituksen aikana 2000 luvulla julkiselle sektorille kehitetiin tulospalkkaus.Seurauksena oli pienipalkaisten toimien ja virkojen lopettaminen.Näillä saatiin säätöjä ja tulospalkkausta nauttiville lisäansiota, jopa ylisuuria opitoita johdolle.Nyt näitä pienipalkkaisia virkoja ja toimia tarvittaisi työpaikkojen lisäämiseen.Epäreiluus on aina sitä mistä vinkkelistä kukin katsoo.

Pasi Anttila

Niin on. Yritys missä olen töissä on jo kuukausia hakenut työntekijöitä (ihan julkisesti) ja hakemuksia on tullut vain muutama ja vain yksi on lopulta ollut halukas töihin.

Esim minä joudun ottamaan joka ikisen tarjotun työvuoron ja pyrkiä tekemään varsinkin ilta ja viikonloppuvuoroja (koska ovat paremmin palkattuja). Täsätä johtuu että menee useita päiviä etten näe lapsiani kuin vilaukselta, kun lapset tulee koulusta niin minä lähden töihin ja kun tulen töistä ovat he jo nukkumassa. Viiikonloputkin menee usein töissä. Monesti työt vielä jakaantuu jopa kuudelle päivälle viikossa ja pisimmät yhtäjaksoiset pätkät saattavat olla jopa 10 päivää. Väsymys on usein kroonista.

Ei se työssäkäyvilläkään aina helppoa ole.

Irma Asikainen

En tiedä mitä teet työksesi, eikä tarvitse kertoakaan, mutta muutama vuosi sitten, kun vielä olin kokopäivätyössä ja haimme väkeä, ei niinkään vaativiin tehtäviin, niin kunnon työntekijät olivat kyllä kiven alla ja juuri sama ilmiö, "heidän piti tulla, kun TE-toimistosta käskettiin", vaikka ei ollut minkään valtakunna hajua tarvittavasta osaamisesta. Siinä meni vaankaikkien aika hukkaan ja me vakkarit painoimme työtä "niska limassa". Joten ymmärrän sinun onelmasi oikein hyvin. Minulla ei sentään ollut kotona kukaan huutelemassa perään, mutta kun olin jo suunnitellut siirtyväni tekemään puolta pöivää ja odottelin eläkkeelle pääsy, niin minulle olisi riittänyt ainakin se vajaa kahdeksan tuntia, mutta seimpina iltoina kello oli vähintään kadeksan, kun kotimatka alkoi. Töitä olisi, mutta ei ole oikeita tekijöitä.

Marja-Liisa Kalkela

Montako työpaikkaa vapautuisi jos ylityöt loppuisi ja palkattaisiin lisää työntekijöitä?

Työvoimatutkimuksen perusteella akavalaisista viidennes ja kaikista palkansaajista kuudennes tekee ylipäätään ylitöitä. Akavan Maria Löfgren huomauttaa, että korvauskäytäntö on aika villiä.

Vaikka laki määrää maksamaan korotettua ylityökorvausta kahdeksan tunnin vuorokautisen työajan jälkeen,
- monella työpaikalla korvausten korotukset jätetään maksamatta. Tai menetetty aika korvataan samanpituisena vapaana.

– Valitettavan usein korvaus on vain yksi yhteen, Löfgren sanoo.

Yritykset säästävät Löfgrenin mukaan huimia summia.
-Helsingin Sanomien mukaan työnantajat säästävät
- yli 253 miljoonaa euroa vuodessa.
TS/IS-11

Irma Asikainen

Ja sekös teitä kismitttää. Kirjotin juuri tuonne ylemmäskommentin, jossa kuvaan tätä ylitöihin johtavaa tilannetta ja se ei suinakaan ole työnantajasta kiinni, vaan kun ei löydy kunnon väkeä palkattavaksi. Useimmat työnantajat palkkaisivat, mutta eivät ketä tahansa. Se on nykyaikan niin, että pitää kouluttautua uudelleen, jos osaamisalue on kapea tai erityisosaamisen tasolla. Joku hiluvitkuttimen kääntäjä saattaa saada hakea työtä pitkäänkin, jollei tee osaamiselleen mitään, eikä suostu tekemään hanttihommia.

Irma Asikainen
Vastaus kommenttiin #63

Niin ja siinähän tyttäresi saisi jopa sellaisen maineen, että haluaa tehdä töitä, ja joku hölmö voisi luulla, että haluaa enemmänkin ja tarjoaisi oikeita töitä. On se tosiaan parempilojua kotona toimettomana, eihän sitä tiedä, jos saa työkokemusta. niin alkaa vielä työ oikesti maistumaankin. Niin, ja sitten joku perkeleen poravairi teettää nekin työt jollain ylitöinä. eikä se jotenkin näiden kommenttien mukaan noin mene.

Jukka Mattsson
Vastaus kommenttiin #64

Irma voi kokeilla samaa kuuria jos epäilee tyttäreni työhaluja.

Viime kesänä tyttäreni teki 4 kk. pakollista opintojen välistä työharjoittelua ja matkusti joka päivä kesäkautena töihin H-linna - H:ki väliä, omalla kustannuksellaan.

Työnantaja maksoi hänelle palkkaa 4 kk. työstä kokonaista nolla (0) Euroa. Unohti vielä kiittää tehdystä työpanoksesta. Sikamaista orjatyötä!

Miten on Irma onnistuisiko samanlainen työhalu ja into sinulta?
Suurimmat suunsoittajat makaavat yleensä kotona haukkumassa muita...