Maanantai 22.10.2018

Tarja Haloselta vastapiikki ex-suurlähettiläälle: Väititte, ettei miinakieltoa synny

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.1.2018 15:19
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Presidentti Tarja Halonen vastasi kritiikkiin paneelissa sunnuntaina. Kuva on syksyn Kirjamessuilta.
|

Presidentti Tarja Halonen heittää häntä arvostelleelle ex-suurlähettiläälle vastakritiikkiä koskien jalkaväkimiinat kieltänyttä Ottawan sopimusta. Halonen kommentoi asiaa Naiset, valta ja unelmat -seminaarissa sunnuntaina.

Entinen suurlähettiläs Pasi Patokallio kritisoi heti vuodenvaihteen jälkeen Kanava-lehdessä entisten ulkoministerien Halosen ja Erkki Tuomiojan (sd.) vetämää linjaa, jonka tuloksena Suomi liittyi vuonna 2012 Ottawan sopimukseen. Useissa asevalvontaneuvotteluissa Suomea edustanut Patokallio pitää sopimusta harharetkenä ja katsoo, ettei sen aiheuttamaa notkahdusta Suomen puolustuskyvyssä ole täysin korvattu vieläkään.

Halonen kommentoi asiaa paneelissa, johon hän osallistui yhdessä presidenttiehdokkaiden, Merja Kyllösen (vas.) ja Tuula Haataisen (sd.), kanssa. Ottawan sopimuksen otti esille tilaisuuden juontanut SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Halosen mukaan sopimuksen ongelmat liittyvät ennen kaikkea siihen, että silloiset suurlähettiläät olivat haluttomia ottamaan sopimusta vakavasti ja Suomelle sopivia säännöksiä yritettiin saada siihen mukaan vasta viime hetkillä, eikä sopimusteksteistä lopulta tullut Suomen kannalta parhaita mahdollisia.

–Meillä oli vaikeuksia saada sinne valtuuskuntaa, joka olisi lähtenyt terhakkaasti tekemään sopimusta, joka olisi antanut Suomelle mahdollisimman hyvät siirtymävaiheen säännökset, Halonen sanoi tilaisuudessa.

Halosen mukaan suurlähettiläät vakuuttivat ensin, että sopimusta ei synny. Sen jälkeen oltiin varmoja, ettei sitä kukaan ratifioi. Sittemmin sopimukseen on liittynyt yli 160 maata.

– Kuten tiedätte, kyllä se ratifioitiin.

Tämän jälkeen Halosen mukaan hänelle alettiin vakuuttaa, että tilanne on vain kestettävä. Halonen sanoo ihmetelleensä, miksi Suomen pitäisi toimia niin kovin eri tavalla kuin ”kaikki muut”. Lopulta asia saatiin Halosen mukaan kunnolla pöydälle ja selvitykseen muun muassa Erkki Tuomiojan ja Pertti Torstilan voimin.

Halosen mukaan välineistä on esitetty julkisuudessa virheellistä tietoa, sillä sopimus on ”täysin rytmitetty miinojen uusimistarpeen kanssa siten, että on saatu uudet modernit välineet”. Halonen huomautti, että rauhan saavuttaminen aseilla on mahdotonta.

–Sota on aina raakaa, siinä surmataan aina vihollisia, mutta on olemassa myöskin parempia ja huonompia keinoja siihen, miten ylimääräisiä vahinkoja vältetään.

Paneeli on katsottavissa Tuula Haataisen Facebook-sivulla olevasta videosta. Halonen aloittaa vastauksensa, jossa hän viittaa Ottawan sopimukseen, suunnilleen 23 minuutin kohdalla.

Halosen vastauksesta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat, joka kysyi Haloselta vielä tarkennusta kantaan.

–Se, mikä tässä on harmittanut, on se, että me koetimme saada neuvotteluja (sopimuksesta) paremmaksi, mutta nämä meidän ihmiset eivät uskoneet, että sopimus syntyy ja että se ratifioidaan, Halonen sanoi Ilta-Sanomille.

Erkki Tuomioja on vastannut Patokalliolle jo aiemmin. Lue tarkemmin: Erkki Tuomioja närkästyi ”taas yhdelle suurlähettiläälle” – Ronald Reagan mainittu

Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Lipponen

On se nyt kummallista vänkäämistä??? jos jalkaväkimiinat ovat rajoillamme niin ne auttavat siinä että vihollisia ei niin vain pääse maamme sisälle tekemään tappoja,,,
sotahan on tietysti raakaa mutta haluaako halonen että vihollinen tulee ja tekee liian helposti suomalaisista uhreja,,siitä on kysymys eikä mistään rauhanmakkaran syömisestä??

Raimo Tulkki

3. Sinä oletko sitä mieltä ne miinat muka estäisivät ketään tulemasta rajan yli aika kevyesti ajateltu.
Kyllä sellaisella joka haluaa tulla rajan yli on sellainen kalusto että ei siinä pienet jalkaväki miinat mitään paina, eikös niin.

Markku Lehto

Kummasti vaan edelleenkin miinat rajoittavat liikettä Afganistanissa, Syyriassa, Itä-Ukrainassa ja Irakissa. Niin yksinkertaisia, halpoja ja vanhanaikaisia kuin ne ovatkin.

Kyllähän ne rajan yli mahdollisesti tulevat joutuvat nekin astumaan edelleen maanpinnalle.

Ilari Kivi

Oleellisempaa on ettei Venäjä ole ratifioinut, eli heiltä löytyy ja toisekseen mahdollisessa konfliktissa menetettiin massiivista ylivoimaa vastaan edukkain ja tehokkain pelote.

Ainoa asia joka on ollut korvaavana julkisuudessa on lennokit. Johan tälle nauraa kylän hevosetkin..

Raimo Laine

Jalkaväkimiinoja on kyllä helppo valmistaa pienissäkin konepajoissa, jos vain piirustukset ja valmius ylläpidetään. Tosin käyttökin vaatii vähän koulutusta.
Ne soveltuvat hyvin esim. panssarivaunujen torjuntaan, jolloin niitä sijoitetaan panssarimiinojen ympärille, vaikeuttamaan niiden purkamista.

Mikko Toivonen

Uskon tuon valmiuden varmuudella olevan olemassa ja välittömästi toimeenpantavissa valmiilla kokoamissuunnitelmilla vaikka edes osien toimittajat eivät tietäisi minkä osia tekevät.

Ellei näin olisi menisi uskoani puolustusvoimiemme henkiseen kykyyn merkittävästi

On sääli, että Halosen ja Tuomiojan toimien vuoksi maamme puolustuskykyä merkittävästi ainakin julkisesti heikennettiin. Pahempaa palvelusta omalle maalleen en muista yhdenkään valtionpäämiehen tai ulkoministerin tehneen

Marja-Liisa Kalkela

Milloin te porvarit kannatte vastuunne eduskunnassa nyt 7 puolueena siitä että te olette ollut enemmistönä -87 Holkerista lähtien?
Edes silloin kun teillä on puolustusministerin salkku?
Puolustus-valiokunnassa istuu myös aina porvaripuolueita.
Joko EU tietää että Suomea johtaa yksi puolue ja se puolue on SDP?
Nyt -15-19 sdp 34,vas12 yht:46-154 porvarit

Matti Loikkanen

Suomalaisten maanpuolustus on hölmöläisten hommaa.

"Sota on aina raakaa, siinä surmataan aina vihollisia" .. kaikilla käytettävissä olevin keinoin. Kun sota on syttynyt, siinä ei enää sopimuksia lueta eikä Haloselte eikä Tuomiojalta kukaan kysele, että mitä aseita saamme käyttää "laillisesti". Maamiinat ovat halpa ja hyvä lisä maahantunkeutujia vastaan pienen Suomen pienessä arsenaalissa.

Viikko sitten Helsingin Sanomat julkaisi maanpuoluolustukseen liittyvää salaista tietoa. Ko. HSn toimittaja on nyt rikostutkimuksen kohteena, mutta Uuden Suomen Markku Huusko julisti kovaäänisesti nostavansa hattua HSn toiminnalle. Samaan aikaan tiedotusvälineet uutisoivat näkyvästi, kuinka Suomi ei tarvitse sotilasliittoja, - me puolustamme itse itseämme!

Hölmöläisten hommaa.

Sauli Aittola

"Halosen mukaan välineistä on esitetty julkisuudessa virheellistä tietoa, sillä sopimus on ”täysin rytmitetty miinojen uusimistarpeen kanssa siten, että on saatu uudet modernit välineet”. Halonen huomautti, että rauhan saavuttaminen aseilla on mahdotonta."
Jos aseita pitää olla ja uskottavaa puolustuspolitiikkaa halutaan noudattaa niin maamiinat oikein käytettynä ovat juuri puolustusaseita. En ole kuullut minkään maan hyökkäävän toiseen maahan maamiinat aseinaan.

Jaakko Aalto

Suomen ulkopolitiikasta vastasivat silloin presidentti ja ulkoministeri. Nyt Halonen selittää, että hän oli ajamassa sopimusta jonka puheistaan päätellen tiesi jo silloin Suomelle epäedulliseksi siinä luulossa, että sopimusta ehkä ei synny. Perusteluissaan hän vetäytyy virkamiesten selän taakse. Enpä muista, milloin tapausta, jossa entinen presidentti tai muu vastuullinen toimija olisi näin moninkertaisesti vastuutaan väistellyt.

Marja-Liisa Kalkela

Ja puolustusministeri ja puolustusvaliokunta pesi armeijan jalkarättejä
eikä osallistunut keskusteluihin eikä päätöksiin puolustusvoimista?
Kannattasko käydä eduskunnan sivuilla lukemassa mitä varten on eduskunnassa 200 kansanedustajaa ja mitkä toimet heille kuuluu ja on aina kuulunut.
Jos Paasikivi-Kekkosen linjaa Koivisto,Halonen veti niin oliko kok Paasikivi ja Kepun Kekkonen väärässä?

Marja-Liisa Kalkela

Myös kokoomuksella tiiviit välit Yhtenäiseen Venäjään!
16.12.2014
IL
Keskustan lisäksi myös kokoomus on viime vuosiin saakka tehnyt yhteistyötä Yhtenäinen Venäjä -puolueen kanssa.
Keskustan edustajien lisäksi
-myös kokoomuslaiset ovat vierailleet presidentti Vladimir Putinia tukevan Yhtenäinen Venäjä -valtapuolueen puoluekokouksissa.