Torstai 13.12.2018

Matti Vanhaselta raju epäilys: ”Onko Sauli Niinistöllä Nato-piiloagenda? – Kokoomus pantava tarkkailuun”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.1.2018 11:06
  • Kuva: Lauri Olander
    Kuva
|

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen epäilee, että presidentti Sauli Niinistöllä olisi piiloagenda Nato-kysymyksessä.

Vanhanen viittaa Niinistön näkemyksiin EU:n ja Naton puolustusyhteistyön lähentymisestä. Niinistö kertoi isännöimissään Kultaranta-keskusteluissa viime kesänä, että vielä ei voi puhua yhteisestä puolustuksesta, mutta että yhteistyökehitys ”voi johtaa ajan kuluessa yhteiseen puolustukseen”.

–Nyt hän Hesarin haastattelussa hyvin moniselitteisellä pohti sitä, että jos Venäjä ryhtyy näkemään EU:n ja Naton ikään kuin samanlaisena, niin se johtaisi siihen, että Suomen pitäisi liittyä Natoon. Ja tämä on nyt kyllä jotain uutta, Vanhanen kummastelee Kepukaara-vaalivideollaan.

Helsingin Sanomien haastattelussa Niinistö arvioi, että Suomen tulisi ”vakavasti harkita” Nato-jäsenyyttä, jos Venäjä alkaa ”nähdä koko lännen, EU:n ja meidät siinä mukana samanlaisina vihollisina kuin Naton”. Lausuntoon kiinnitti huomiota myös valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen Uuden Suomen haastattelussa.

Vanhanen painottaa, että EU:ta ja Natoa ei pidä sotkea keskenään.

–Minä uskon, että tämän kuukauden aikana tähän tullaan kiinnittämään huomiota. Jos kokoomuksella ja Niinistöllä on joku tämmöinen piiloagenda, että EU:n ja Naton yhteistyötä lisäämisestä tulee ikään kuin portti Suomen Nato-jäsenyydelle, niin heidän pitäisi viestiä siitä selvästi, Vanhanen jatkaa.

–Kokoomus pitää panna tarkkailuun tässä.

Keskustan presidenttiehdokas kiinnittää huomiota myös Niinistön aiempiin lausuntoihin siitä, että Nato-jäsenyydellä tulee olla kansan vahva oikeutus, legitimiteetti. Niinistön mukaan paras tapa sen selvittämiseen olisi neuvoa-antava kansanäänestys, mutta vaalit, joiden teemana olisi Nato, voisivat olla toinen tapa.

Vanhanen epäileekin nyt, ollaanko näistä presidentinvaaleista tekemässä Niinistön tarkoittamia Nato-vaaleja.

–EU:n ja Naton rooleja ei pidä missään nimessä sotkea. Politiikassa ei kuitenkaan sanota mitään vahingossa. Siksi herää kysymys, miksi Niinistö näin sanoo? Ja jos Niinistö valitaan uudelleen, lasketaanko hänen valintansa ikään kuin kansan mandaatiksi Suomen Nato-polulle? Tämä kysymys on käytävä tulevissa vaalikeskusteluissa tarkasti läpi.

Lue myös: Näkökulma: Nyt se tuli, Sauli Niinistön Nato-kanta

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ralf Karlsson

Ottaen huomioon että suurin osa EU:n jäsenistä ovat myöskin NATO:n jäseniä Venäjä ajattelee varmasti juuri niin. Niinpä Zapad sotaharjoituksissa simuloitiin myöskin hyökkäystä Suomeen. Matti Vanhanen ei tuonut mitään uutta keskusteluun vaan paljasti jälleen kerran vain sokeutensa todellisuudelle ja Suomen sotilaalliselle turvallisuudelle vuonna 2018.

Taisto Orre

Voi hyvänen aika että oikein kansanäänestys onkin huijausta. Miksi kansalta kannattaisi kysyä yhtään mitään. Meidänkin lähikuppilassa ensin äänestettiin mennäänkö meille vai teille ja kuitenkin päätös oli tehty jo aiemmin.

Pasi Anttila

Niinistön kannatus 70 % ja Vanhasen 3% ja vaaleihin alle kuukausi. Kyllähän siinä sellanen paniikki tulee että rupeaa jo näkyjä ja salaliittoja "näkemään" siellä sun täällä.
Eihän Vanhanenkaan tohon oikeesti usko mutta pyrkii kylvämään tällaista epäilyksen siementä, pitäis pysyä vaan faktoissa eikä ruveta maalaileen mitään vaihtoehtosia totuuksia.

Ja vasemmistoliittohan se ollut suomessa joka on jo kymmeniä vuosia väittänyt että suomea viedään salaa natoon.

Erkki Vainionpää

Suomen turvallisuuspolitiikassa on jo pitkään jatkunut epävarmuus ja harmaalla vyöhykkeellä kykkiminen. Nyt tarvittaisiin todella selvä ja rehellinen päätös Natoon liittymisestä. Venäjä ylläpitää sotatilaa tällä hetkellä Euroopassa. Se tukee Itä-Ukrainan separatisteja ja tällä tavalla yrittää horjuttaa naapurivaltion hallintoa. Venäjä näin puuttuu Ukrainan suvereniteettiin ja lisäksi Venäjä on kansainvälistä oikeutta ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön periaatteita loukaten kaapannut Krimin Ukrainalta. Mielestäni eurooppalaiset arvot, oikeusvaltioperiaate, ihmisoikeudet, suvaitsevaisuus ja liberalismi ovat kannatettavia ja tärkeitä asioita. Venäjän informaatiovaikuttaminen kohdistuu selvästi näitä asioita vastaan ja näin horjuttaa eurooppalaisten poliitikkojen uskottavuutta ja kylvää epävarmuutta kansalaisten keskuuteen. Tämän vuoksi Euroopan demokratioiden puolustusta ja yhteistä harjoittelua tehostetaan. Apua täytyy kriisitilanteessa antaa ja osata vastaanottaa. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden mahdollisuus on yksi pidäkkeistä, joiden on syytä toivoa vaikuttavan Venäjään, että se ei laajenna operaatiotaan täällä Itä-Euroopassa.

Markku Lehto

Joo eihän tällaiset kommentit vie asian käsittelyä eteenpäin, mutta jos eduskunnassa käytetään istunnoissa vastaavia ilmaisuja ( joku viikko sitten ) , niin ei ole ihme että täälläkin niitä käytetään.

Tuleekin mieleen kysymys siitä minkälaista vakavaa ja perusteellista keskustelua eduskunnassa on Nato-asiasta kunnolla käyty ?

Meillä vaaditaan kansalaisia ottamaan kantaa kansanäänestyksellä asiaan, mutta eduskunnassa ei asiasta käydä minkäänlaista todellista keskustelua. Miksi tätä voitaisiin kansanedustajien kannalta sanoa ?

Marja-Liisa Kalkela

Metkaa kun kepu on ollut pääministeripuolueena,istunut puolustusvaliokunnissa ja silti Kepu ei tiedä mistään mitään? Ei edes sitä että presidentiltä vietiin valta tuossakin asiassa pääministerille ja valtioneuvostolla.
Taitaa olla"salakokouksia" vieläkin kuten EU liittymisen tapaan jolloin suppea piiri sopii asioista eduskunnan tietämättä? Miten se on mahdollista?

FAKTAKULMA
Lissabonin sopimuksen (SEU 28a art 7 kohta) avunantovelvoite:
Lissabonin sopimus -08 (PM oli pois äänestyksestä)

Suomen ilmavoimista on lähtenyt ensimmäinen joukko Islannin ilmatoimintaharjoitukseen.
Kolme viikkoa kestävään harjoitukseen osallistuu Suomen lisäksi Ruotsi, Norja, Hollanti, Yhdysvallat ja Nato

, 3.9.2014
Puolustusministeri Haglund Naton huippukokoukseen
Puolustusministeri Carl Haglund osallistuu Naton huippukokoukseen 4.-5.9.2014 Newportissa Walesissa. Kokoukseen on kutsuttu myös Naton kumppanimaat.

5.12.2017 klo 22.03
EU:n ja Nato-maiden yhteistyössä korostuu jatkossa sotilaallinen liikkuvuus.
29 Nato-maan tiistaina Brysselissä pidettyyn ulkoministerikokoukseen .
Suomesta tapaamiseen osallistui ulkoministeri Timo Soini (sin),

Naton rauhankumppanuuden puitteissa toteutuva yhteistyö ja yhteensopivuuden kehittäminen voivat päinvastoin olla EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa tukevia järjestelyjä.
Selvitys osa hallitusohjelmaa
Ulkoministeriössä tehdyt nyt valmistunut Teija Tiilikaisen selvitys ja aiemmin joulukuussa 2007 Antti Sierlan laatima Nato-selvitys ovat molemmat osa pääministeri Matti Vanhasen II hallituksen hallitusohjelmaa.
- Tiilikainen alleviivasi, että hänen tekemänsä selvitys pyrkii avaamaan Lissabonin sopimuksessa olevan turvatakuulausekkeen merkitystä

Keväällä -13 Natokokoukseen osallistui
oppositiosta
Keskusta
Persut
Hallituksesta
Kok
Lähde:
Jäätteenmäki/blogi

Ilmari Jokinen
Vastaus kommenttiin #39

Joko on enää 19%!!!!!!!!!!
Kokoomuksen oman väenkin lyly lipsuu ja suksi on ristissä. Eivät saakkaan Talvisotansa ihmettä enää aikaan.( keplotella muita sankarihautaan).
Kokkareet...alkakaa myymään ruiskukka-kokardeja ja IKLn jäsenkirjoja äänestäjillenne. Tulevassa korpivaelluksessanne oppositiossa niitä tarvitaan.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #39

Oliko noin vähän ?
Nyt vain on niin että kansa on antanut joka vaaleissa valtakirjan 200 ja 1 presidentille,päättää puoluestaan.
Jos ne on niin päättänyt eduskunan enemmistöllä NATO menon, niin pulinat pois.Kaikki menee perustuslain mukaan.

Rauno Kujala
Vastaus kommenttiin #50

Ei se homma niin mene, että ylintä valtaa käyttävää kansaa ei kuulla. Nimenomaan pulinat pois ja poliitikot tottelevat kansan tahtoa perustuslain mukaan. Edes Nato ei ota jäsentä, millä ei ole ko. maan kansalaisten mandaattia (>50%)

Ilkka Tikkanen

Sauli katsoo tulevaisuuteen, itään, ja se on oikein. Hän hahmottelee siis, että jos kahakka syntyy niin silloin vuotaa hyökkääjänkin veri. Vanhanen pelaa idän kortilla, kuten väyrynenkin. Käsittäkää nykymaailma mitä se on. On trollit ja kenraalit sekä hännystelijät ja kaikki tämä, että meillä on naapurina eräs erittäin kiero valtio, joka aikoinaan ilmoitti olevansa " rauhaa rakastava." Olen sen verran seurannut tuon klikin toimintaa, että syytä on pitää heitä tarkasti silmällä.

Raimo Ilaskivi

Kylläpä Niinistöä pelätään - ja koetetaan mustamaalata. Eilen Väyrynen suorastaan käsittämättömällä tavalla ykkösen televisio-ohjelmassa, tänään Vanhanen ja mitä sitten. Vanha kepulinja näyttää etsivän paluuta oman aikansa kiemuroihin.

Ilmari Jokinen

Kuka Niinistöä pelkää?
Venäjän vastatoimia kansalaiset pelkäävät jos natotuhaihattelua ei saada pysäytetyksi ennen kuin on liian myöhäistä. Ukraina opettaa. Heiltä meni maat ja mannut kun Naton ojuskilvet tuotiin liian lähelle rajoja.

Ilmari Jokinen

Kuka Niinistöä pelkää?
Venäjän vastatoimia kansalaiset pelkäävät jos natotuhaihattelua ei saada pysäytetyksi ennen kuin on liian myöhäistä. Ukraina opettaa. Heiltä meni maat ja mannut kun Naton ojuskilvet tuotiin liian lähelle rajoja.

Jarmo Lius

Vanhanen lipsahti taktikoinnin puolelle koska Väyrynen selkeästi NATO vastaisena meni kannatuksessa ohi. Vanhanen yrittää olla kovin NATO vastainen vaikka kaikki tietävät, että hän on NATO myönteinen tai ainakin kallellaan siihen suuntaan.

Jos tosissaan haluaa torjua presidentti Niinistön salakähmintä NATOn kanssa, on syytä protestiksi 1. kierroksella äänestää varmuuden vuoksi Väyrystä.

Markku Lehto

"Vanhanen painottaa, ettei EU:ta ja Natoa ei pidä sotkea keskenään."

Ei niitä sotketakaan keskenään. Niillä on EU:n alueella selkeät roolit. EU:n 28 valtiosta 22 tukeutuu puolustuksessaan Natoon. EU:lla ei ole selkeää ja toimivaa puolustusorganisaatiota, kun taas Nato on juuri sellainen. Selkeä ja toimiva puolustusorganisaatio joka perustuu Pohjois-Atlantin sopimukseen. Käytännössä EU:n ainoa puolustuksellinen kokonaisuus muodostuu siis Natosta. Mitä ihmeellistä siinä on ja miksi Suomi ei voisi tukeutua puolustuksessaan Natoon ?

Se, että Venäjä on luokitellut Naton uhkakseen, perustuu ilmeisesti siihen, että Nato uhkaa Venäjän mahdollisuuksia puuttua pienten naapureittensa sisäisiin asioihin sekä estää Venäjää rikkomasta EU:n yhtenäisyyttä. Vai onko joku sitä mieltä, että Nato olisi hyökkäämässä Venäjälle tai sotkeutumassa Venään sisäisiin asioihin , kuten esimerkiksi Venäjän presidentin vaaleihin ?

Vanhasen näkökulmat heijastelevat sitä Keskustapuolueessa edelleen yleisesti vallitsevaa linjaa, joka pyrkii vanhan YYA -hengen mukaisesti jarruttamaan Suomen sitoutumista entistä tiiviimmin EU:n yhtenäisyyteen ja Naton yhteiseen puolustukseen. Tämähän on ilmennyt myös siinä, että nykyinen pääministerin ei ole ollut kovinkaan aktiivinen EU:n asioissa, vaikka ne kuuluvatkin hänen vastuulleen.

Tukea tälle Keskustapuolueen linjalle se on saanut osalta sosialidemokraattien vaikuttajista. Tässä jarrutustyössä on käytetty mm. sellaisia mielikuviin perustuvia käsitteitä kuin aikaisemmin "Pohjoismainen puolustusyhteistyö" ja viime aikoina " Ruotsin ja Suomen välinen puolustusyhteistyö" sekä sen jatkuva "syventäminen".

Kummallakaan näistä epämääräisistä käsitteistä ei ole kuitenkaan minkäänlaista todellista merkitystä ja jonka varaan voisi laskea tiukan paikan tullen, koska niistä ei ole mitään sitovaa puolustussopimusta. Ruotsin hallitus kuin myös oppositiohan ovat selkeästi sanoneet, että Ruotsi ei tule sitoutumaan Suomen puolustamiseen.

Itse asiassa Ruotsihan näyttää välttelevän Natoon liittymistäkin, koska se toisi Ruotsille myös velvoitteita osallistu muiden Nato-maiden puolustukseen. Sen sijaan Ruotsi on pyrkinyt saamaan turvatakuita suoraan USA:sta ohi Naton.

Ilmari Jokinen

Vanhanen on ollut a i n a Natoa vastaan.
Vain marginaalissa olevat 25% sitä kannattavat.
Sumi vahvistaa omaa puolustustaan ja tekee kalustohankinnoissa yhteistyötä.
Kun Kokoomus lempataan oppositioon niin rauhakin palaa taas maahan.

Markku Lehto

Mitä kansa tietää Natosta ? Muuta kuin sen sloganin, että "suomalaiset pojat tulevat maailmalta USA:n sodista takaisin sinkkiarkuissa". Moniko galluppeihin vastanneista on lukenut esimerkiksi Pohjois-Atlantain sopimuksen tekstin ? Moniko on käynyt Nato sivustoilla katsomassa mikä se Nato oikeasti on ?

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #67

Norjakin on ihan suurvaltojen pelinappula? Tai Islanti? Kumma etteivät ole pyrkineet eroon mokomasta järjestöstä. Perin oudoksuttavaa:)

Ootko muuten huomannut ettei suomi ole olut puolueeton enää aikoihin? Sitä termiä käyttää enää P Väyrynen

Seppo Simonen

Olisi suotavaa jos Matti Vanhanen laittaisi pillit pussiin ja toteasi että tämä on tässä. Keskustapuolue menettää kannatustaan Matin räpiköidessä tutkainta vastaan. Taanoin Kokoomus kannatti Urkkia niin nyt voitaisimme toimia päinvastoin, reilu Sauli Niinistön kannatus poikii hyvää positiivista nostetta ja energiaa Keskustalle. Mitä tulee Natoon olisi erinomaista jos olisimme jo Natossa.

Seppo Simonen

Jokinen siteeraa oletettavasti omalla kuvallaan Verkkouutisissa ja täällä laittaa kuvaksi koiran profiilikuvakseen.
Jokinen halajaa autonomisen Suomen aikaa takaisin jolloin Kenraalikuvernööri valittiin Äitivenäjän toimesta.

Seppo Simonen

Jokinen siteeraa oletettavasti omalla kuvallaan Verkkouutisissa ja täällä laittaa kuvaksi koiran profiilikuvakseen.
Jokinen halajaa autonomisen Suomen aikaa takaisin jolloin Kenraalikuvernööri valittiin Äitivenäjän toimesta.

Ilmari Jokinen
Vastaus kommenttiin #54

Taitaa mr Simosen lukemisen ymmärtäminen hieman hakusessa. No ei se mitään, mutta kerron sinulle tämän vain kerran.
Venäjä ei laske Suomea Natoon. Tuskin Natomaatkaan haluavat heti kokeilla Venäjän armeijan tehoja. Nato ei Suomea halua.
Ukraina sai kylmää kyytiä kun EU alkoi kosia Venäjän etupiiriin, puskuriin, kuuluvaa maata. Ohjuskilpi tuotiin Naton toimesta jo liian lähelle Venäjän rajoja.
Siinä meni Krimi lopullisesti ja itä Ukrainaan muodostuu autonominen alue.
Suomella olisi sama kohtalo jos Venäjä kokisi että Natoraja tulisi liian lähelle heitä.

En halua kokeilla riskillä toisin kuin te 19% natohörhöistä suomalaisista.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #69

Oletko sitäkään huomannut että Natolla ja Venäjällä on jo maamarajaa olemassa. Ja kyllä Venäjä katsoo Suomen jo kuuluvan selvästi läntiseen blokkiin, näin toteaa mm. Venäjän armeijan yleisesikunnan päällikkö, kenraali Valeri Gerasimov.

Noista Ukraina esimerkeistä näet kuinka pienen maan voi Venäjän naapurina käydä elle ole vankkaa selkäjojaa.

Eikö teillä arkumentointi pelaa kun alatte käyttään terkejä "natohörhöinen.
Mut mennään tolla sit. Luulen niin että kun Venäjä alkaa todella uhkaamaan Suomea te 50% päänne pensaaseen työntävistä Suomalaisista käännätte kelkkanne ja huudatte yhteen ääneen "natooptio, meillä on natooptio", päästäkää meidät sisään. Silloin voi olla jo hiukan myöhäistä.

Jaan Johanson

Niinistö nyt on kiero ku korkkiruuvi, ei mitään uutta. Ei meillä ole mitään tekoa Natolla. Joudutaan vain maailmanpolitiikan sotkujen keskellä Etelä-Korean, Ukrainan, menneiden Korean sotien, Vietnamin sodan jne. uhrin osaan, jolle on tulossa jatkoa. Olemmeko me ne uhrit. USA röyhistelee ryssille ja me jäädään takuuvarmasti jalkoihin. Pohjoismainen yhteistyö on ainoa väline säilyttää jonkinlainen itsenäisyys edes puolustuksen osalta. Pohjoismainen yhteistyö antaa edes hieman vaikutusvaltaa ja "puolustuskykyä" Natoa vastaan. Vältämme ainakin ydinaseiden sijoitukselta suomeen ja maamme uhraamiselta sodan alle. Sijaintimme on lännelle siinä suhteessa kriittinen, että ydiniskuissa esim. balttia on laskeuman vuoksi huono vaihtoehto. Sivuhyötyinä on tulevaisuudessa Euroopan ja USA:n raaka-ainetarpeista (mm. vesi) syntyvät valtioihin kohdistuvat pakotteet. Taloudellisten pakotteiden ohessa sotilaallinen apu on vain yksi painostusväline.

Ilmari Jokinen

Kokoomuskonna kun joutuu kiikkiin, niin media kirjoittaa silloin....entinen kokoomuslainen tai sitten ei mitään . Tuomio tulee tosin vasta vuosien päästä.
Emma Karin isä sai rajun tuomion. Yksi kokoomusvaikuttajista. Ei näy missään mediassa tästä tietoa. Miljoonakuprun tekijä.

Kari Rantala

Surkuhupaisaa on poliittisten päättäjien lähestyminen tätä vaarallista myrkkykäärmettä Natoa kohtaan, joka kuitenkin osoittautuu rauhan tehokkaimmaksi turvaajaksi koko maailmassa. Se ei voi osallistua hyökkäyssotaan Venäjälle jäsenten veto-oikeuden parusteella eikä Venäjä uskalla hyökätä ylivoimaista puolustusjärjestöä vastaan, joka on sitoutunut kollektiiviseen puolustautumiseen, artikla 5. Rauha säilyy, eikä tarvita edes uusia puolustusjärjestelyitä EU:n puitteissa, kunhan liitytään Natoon.

Rauno Kujala

Otsikko on hämmentävä, onko Niinistöllä piilo-natokanta...
No ei Niinistön kanta liene hirveän piilossa olevan, kun Usan kanssa on tehty laiton isäntämaasopimus. Tämähän tehtiin kiertotieksi kun suomalaiset tuolloin 2014 eivät halunneet Natoon, eivätkä halua vieläkään kannatuksen madellessa alle 20 %. Mikä agendassa on piilossa ???
Suomalaiset ovat viisaana kansana kokoajan nähneet Naton imperialistisen maailmankuvan läpi ja kieltäytyneet siitä ..syystäkin. Alla Suomen median kieltäytyessä uutisoimasta Ruotsin ulkoministerin lausuntoja Natosta, mikä uhkailee Ruotsia ja puuttuu Ruotsin sisäisiin asioihin.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/margot-wallstrom-varnar-nato

Esko Tulikoura

Kepu kaivaa vanhat aseet vintiltä. Ulkolitiikalla aletaan pelottelemaan ja vain Kepu tietää, mikä on oikein. Pelaako Väyrynen ja Vanhanen yhteen? Mikä VV pari! Toivon, että korkeimmat voimat säästävät Suomen Väyryseltä tai Vanhaselta presidenttinä. He ajavat vain omaa etuaan, kansakunnan etu tulee kakkosena tai kolmosena. Nyt aletaan pelotella fatah morgana tyyppisillä asioilla. Ala-arvoista.
Miksi ei pysytä asiatasolla? Vaalit menevät Suomessakin likapyykkitasolle!

Marja-Liisa Kalkela

Hyvinhän kansa on kokoomusta itse äänestänyt sen jälkeen kun Urkki ei enää ollut pitämässä kokkareita jäähypenkillä.

1987
53 / 200ääniä yht:666 236 Kok oma hallitus
1991
40 / 200 ääniä yht:526 487/Kepun hallitus
1995
39 / 200ääniäYht:497 624 SDP hallitus
1999
46 / 200 ääniä yht:563 835 SDP hallitus
2003
40 / 200ääniä yht:517 904 oppositio
2007
50 / 200 ääniä yht:616 841 Kepun hallitus
2011
44 / 200 ,ääniä yht:599 138 Kok oma hallitus
2015
37 / 200 ääniä yht. 539 615 Kepun hallitus

Kari Rantala

Suurlähettiläs Kuznetsov varoitti jo ensimmäisinä työpäivinään, että he keksivät rankaisutavat meille, jos liitymme Natoon. Mitähän sieltä olisi tulossa? Sotilaalliset toimet eivät ole sallittuja valtiosopimuksemme 1992 artiklan 4. mukaan. Kauppa Naton jäsenmaiden kanssa käy hyvin ja tuskin vaikeutuisi meidänkään kanssa.

Ilmari Jokinen

USA pyyhki perhettä ABM sopimiuksella ja toi ohjuskilvet Venäjän rajoille. Nyt Venäjä ei anna enää yhtään siimaa Natolle. Ennaltaehkäistään ongelma jos on tarvis. Ukraina sai tästä kokemuksen. Satavarmasti Krimin niemimaa jää osaksi Venäjää. Itä-Ukrainasta tulee sen "Ahvenanmaa".
Suomi on kärpäsenpascavaltio sekä USAlle että Venäjälle.
Vain puolueettomus ja hyvät kauppasuhteet pitää meidät erossa ongelmista.

Veijo Murtomäki

Mistähän syystä kävisi näin kuten Niinistö arvelee: "Venäjä alkaa ”nähdä koko lännen, EU:n ja meidät siinä mukana samanlaisina vihollisina kuin Naton”.? Ainoa syy on se, että Suomi yhä voimakkaammin liittyy Nato-operaatioihin, mikä on tyhmyyttä ja Suomen kannalta äärimmäisen vaarallista seikkailupolitiikkaa.

Miksi ihmeessä Suomi on mennyt USA/Naton ansaan, jossa ideana on Venäjän eristäminen ja ajaminen nurkkaan sekä Euroopan militarisoiminen, jotta se sotisi USA:n puolesta viholliseksi julistettua Venäjää vastaan? Se on usein ollut USA:n juoni, jotta se saa paikalliset voimat ottamaan sotatoimet omakseen. Vain Afganistan ja Irak olivat poikkeukset, koska ne olivat riittävän heikkoja kyetäkseen puolustautumaan. Venäjä on sikäli eri maata, joten USA ei uskalla lähteä itse suoraan hyökkäykseen, vaan tarvitsee sijaissotijoikseen eurooppalaisen Naton, kun EU:n Nato-maat ovat tyhmyyksissään omaksuneet USA/Naton Venäjä-agendan.

Pekka Hovatov

Oliko tämä yllätys jollekin, että aktiivisuus aiheuttaa tukien leikkaamisen???? Koko työttömien kyykytyslaki on keskustan, kokoomuksen ja sinisten suurta kusetusta, jonka arkkitehtina taustalla häärää nykyinen keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen ja lain hyväksyjänä on nykyinen kokoomuksen presidentti Sauli Niinistö. Taas "historia" opettaa meitä miksi Sauli Niinistöä ja Matti Vanhasta ei pidä äänestää mihinkään virkaan. Kokoomus ja keskusta kusettavat Suomenkansaa niinkuin kaikki kansalaiset olisivat ulkoilutettavia koiria.

Kaarlo Erjala

Presidenttiehdokas Matti Vanhasen kannanotto johtunee huonosta gallupmenestyksestä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on johtanut yhdessä valtioneuvoston kanssa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa järkevästi toimien ja luottamusta herättäen. Presidenttimme on harkitseva realisti. NATO ei uhkaa ketään, mutta jäsenyyden hakemiseen nykyisessä tilanteessa ei ainakaan minun mielestäni ole perustetta.

Ilmari Jokinen

Nato uhkaa Venäjää..kerro toki jos he eivät näin sitä koe.
Tästä pääsemmekin Natorajoihin. Venäjä hoitaa Suomen jo ennenkuin edes Natopäätös on ehtinyt Eduskunnassa käsittelyyn.

Kuka muuta väittää niin hän aliarvioi täysin sitä mitä Koulukiusaaja voi tehdä.

Erkki Vainionpää

Ilmari on tässä trollaamassa Venäjän puolesta. Ei Venäjä ryhdy Suomea ja sen suvereeneja päätöksiä uhmaamaan. Neuvostoliittokaan ei katsonut Suomen miehittämistä helpoksi tai järkeväksi. Megatonnin pommeilla on turha pelotella. Niiden käyttämisen tarvittaisiin joku hullu.

Ilmari Jokinen

89% kansastamme ollessa sinulle trolleja, niin mitä te 19% sitten olette?
Moni kutsuu teitä sotahulluiksi. Minä taas pidän teitä munuaisilla ajattelevina reppanoina. Itsesuojeluvaisto kun puuttuu niin hiekkalaatikollanne naapuri, tuo koulukiusaaja, antaa kylmää kyytiä jos sitä ärsytättä tarpeeksi.

Erkki Snellman

Minusta herra Vanhasen toiminta pitäisi läpivalaista ja hänet panna tarkkailuun.
Liittyminen Natoon on ainoa järkevä valinta, kun Venäjä hylkää Etyj-sopimuksen ja valloittaa Etelä-Ossetian, Abhaasian, Krimin sekä osan Ukrainan Luhanskin ja Donetskin oblasteista.

Tapio Mäkeläinen

Siitä Natosta on turha puhua kunnes 80- luvulla tai sen jälkeen syntyneet ovat ylivoimainen enemmistö äänestäjistä.
He eivät ole ole yya- kekkosslovakia syndrooman aivopesemiä perässähiihtäjiä He ovat nähneet muutakin kuin Torremolinoksen ja Yjystävytsmatkan Leningradin maatuskanäyttelyt tai Stahanov-museon.