Perjantai 14.12.2018

Ben Zyskowicz paljasti Ylellä: Tästä syystä hallitus hylkäsi aktiivimallin, ”joka varmasti olisi ollut oikeudenmukaisempi”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.1.2018 14:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Konkaripoliitikko Ben Zyskowicz (kok.) valaisi laajasti haukutun aktiivimallin taustoja radiossa. Arkistokuva.
|

Laajasti haukuttua työttömyysturvan aktiivimallia on pidetty kohtuuttomana, koska pelkkä työttömän aktiivisuus ei riitä estämään tukileikkuria. Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) kertoo Ylen Politiikkaradiossa syyn linjaukseen.

Aktiivimallissa työttömän on saatavat työpaikka, yritystuloa tai osallistuttava työllisyyspalveluun, kuten työvoimakoulutukseen, muutoin hän menettää 4,65 prosenttia työttömyysetuudestaan. Palkkatyötä on tehtävä vähintään 18 tuntia, yritystoimintaa vähintään 241 eurolla tai osallistuttava työvoimakoulutukseen vähintään viitenä päivänä 65 päivän tarkastelujaksolla.

Aktiivimalli on nostanut myrskyn ja sen kumoamiseksi tähtäävän kansalaisaloitteen on allekirjoittanut jo yli 117 000 ihmistä. Aloitteessa kritiikin kärki kohdistuu siihen, että työtön ei todellisuudessa voi vaikuttaa leikkuriin, koska hän ei päätä työpaikkojen rekrytoinneista tai työllisyyspalveluista, joiden saatavuus vaihtelee eri puolilla Suomea. Tätä on kritisoinut myös mallin tyrmännyt oppositio, niin myös kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) Politiikkaradiossa. Hänen puolueensa on luvannut perua aktiivileikkurin, jos pääsee hallitukseen.

–Tämän lain keskeisin heikko kohta koskee sitä, että ihminen ei voi omalla aktiivisuudellaan välttää työttömyysturvan leikkausta. Se on se keskeisin kritiikki. Sen jälkeen tämä on ihan eri maisemassa tämä koko laki, jos tämä poistuu tästä, Heinäluoma sanoi radiossa maanantaina.

Myös perustuslakivaliokunta kiinnitti lausunnossaan huomiota samaan asiaan ja totesi, että malli ei ole perustuslain kannalta ongelmaton. Valiokunta esitti kaksi tapaa, joilla ongelmallisuutta voitaisiin lieventää. Ensimmäinen oli turvata jokaiselle tosiasiallinen mahdollisuus päästä työllisyyspalveluun, mikä edellyttäisi palvelutarjonnan lisäämistä. Toinen oli se, että leikkurin välttämiseen riittäisi pelkän aktiivisuuden osoittaminen.

Zyskowicz kertoi radiossa, miksi ajatus pelkän aktiivisuuden osoittamisesta hylättiin. Hänen mukaansa systeemin ajateltiin pitkälti vesittyvän, jos jouduttaisiin jokaisen työttömän kohdalla erikseen tarkistamaan aktiivisuusehdon täyttymistä.

–Byrokratian nousu olisi moninkertainen, jos yksilökohtaisesti jouduttaisiin jokaisen kohdalla selvittämään, että kun hän kertoo, että ”kyllä olen kaiken voitavani tehnyt”, niin onko näin todella tapahtunut, Zyskowicz selvensi Politiikkaradiossa.

–Tässä oli vastakkain se, että tehdään laki, joka varmasti olisi ollut oikeudenmukaisempi ja millimetrioikeudenmukaisuutta toteuttava eli kukaan, joka tekee kaiken voitavansa, ei joutuisi leikkauksen kohteeksi, tai sitten tehdään laki, jonka ajateltiin käytännössä toimivan.

Zyskowicz korosti radiossa, ettei kukaan vielä tiedä, miten malli todellisuudessa toimii ja tuottaako se väliinputoajia, jotka eivät aktiivisuudestaan huolimatta pysty täyttämään ehtoja. Aktiivimallia valmistelleessa työryhmässä mukana ollut STTK:n pääekonomisti Ralf Sund tosin arvioi aiemmin Uudelle Suomelle, etteivät kaikki aktiivisetkaan pysty välttämättä täyttämään ehtoa, sillä palveluja ja työtä ei vain ole kaikille tarjolla.

Eduskuntakin on edellyttänyt, että mallia seurataan ja muutetaan tarvittaessa. Zyskowiczin mukaan viilaaminen tarkoittaisi lähinnä sitä, että laajennettaisiin keinovalikoimaa, jolla aktiivisuusehdon voi täyttää.

Zyskowiczilla tulee mieleen lähinnä vapaaehtoistyö. Tätä on jo aiemmin ehdottanut elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ja eduskunnan toinen varapuhemies Arto Satonen (kok.) sekä jo ennen heitä Uuden Suomen haastattelussa Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen.

Zyskowicz kommentoi lähetyksessä myös SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen ympärillä vellonutta niskalaukauskohua, joka liittyy aktiivimalliin. Rinne kertoi Aamulehden haastattelussa saaneensa palautetta, jossa ihmiset ovat sanoneet, että hallituksen politiikka tuntuu siltä, että halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus. Zyskowicz vertasi tilannetta siihen, että hän itse jakaisi edelleen esimerkiksi saamiaan rasistisia viestejä.

–Tämä on tämän keskustelun pahin rimanalitus, hän sanoi Rinteen puheista.

Monet ovat paheksuneet sanavalintoja, mutta puolustajiakin on löytynyt, vaikkakin Zyskowiczin mukaan vain Ville Niinistö (vihr.) ”haluaa kisata limboilukisassa Rinteen kanssa”. Heinäluoma huomautti, että Niinistön lisäksi myös Liisa Jaakonsaari (sd.), Mikael Jungner ja sadat tuhannet työttömät ovat puolustaneet Rinnettä.

LUE MYÖS:

Kelan tutkija varoittaa aktiivimallista: Aktiivisen työttömän päivärahaan voikin tulla yllätysleikkaus

Ay-ekonomisti tunnustaa ehdottaneensa aktiivimallia: ”Pienetkin marjat on nyt poimittava – tilanne niin vakava”

Seuraava aktiivimalli tekee jo tuloaan: 60 päivän karenssi syrjäyttäisi kohusanktion

Työtön, saat pian kirjeen Kelalta – Pääjohtaja: Aktiivimallia voisi laajentaa

Ministeri Ylellä: Aktiivimalli voi muuttua jo huhtikuussa – vapaaehtoistyö mukaan?

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Pekka Elonheimo
Pekka Elonheimo
 Seppo Leskinen
Seppo Leskinen
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Rohkeus ja kunnianhimo ovat toki hyväksi, mutta hallituksen virittämät
-ketunraudat uhkaavat laueta nyt sen omille kynsille. Jos metelistä tulee samanlainen lumipalloilmiö kuin aikanaan Paula Lehtomäen jätevesiasetuksesta,
- hallitus auttaa Antti Rinteen seuraavan hallituksen pääministeriksi.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201801092200657082_u0.shtml
Siinä varmasti henkilö joka tietää mistä puhuu. Hallituksen ministeri Broilerit häviää 0-6 hänen kokemukselleen .
Lasse Laatunen
Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) työmarkkinajohtajana 2012–2014.[2] Aiemmin hän toimi EK:n lakiasiainjohtajana.

Laatunen on ollut työnantajajärjestön palveluksessa Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton laki- ja sosiaaliasioista vastaavana johtajana 1984–2005
Yli neljänkymmenen vuoden ajan hän vaikutti merkittävästi Suomen työmarkkinoihin edustaessaan työnantajia niin kutsutuissa kolmikantaneuvotteluissa.

Marja-Liisa Kalkela

19.11.2016 klo 14.00
Toimintaa voisi olla kansanedustajan mukaan parina päivänä viikossa muutama tunti kerrallaan.
Ben Zyskowicz (kok) kannattaa ajatusta vastikkeellisesta sosiaaliturvasta.
Zyskowiczin mukaan kyse ei ole pakkotyöstä,' vaan mielekkäistä osallistumisen muodoista.

Aivan.
Mielekästä vapaa -ajan harrastusta? Entä se työnteko jolla ansaitsee itse oman elannon kun saa palkkaa työstä?
Silloin säästyisi verotuloja tärkeimpiin asioihin esim.lasten ja nuorten ehkäisyyn syrjäytymistä vastaan.
Kokoomuksen jäsenhän oli siitä kovin huolissaan US.

Irma Asikainen

Taitaapi olla, mutta ei enää osallistu aktiivisesti Kokoomuksen päivänpolitiikkaan muuten. Ennen kaksikko Sasi /Zyskowicz oli lyömätön ase Kokoomuksen johtoportaassa. Hänhän sanoi viime vaalien jälkeen vetäytyvänsä rivikansanedutajaksi.

Topi Rantakivi

Orjuuden kielto:

Pakkotyö:

...Pakkotyö on vahvasti talouteen sitoutunut ilmiö. Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksissa pakkotyöllä tarkoitetaan kaikkea työtä, joka tehdään pakotettuna ja rangaistuksen uhan alla ja johon työn tekijä ei ole suostunut vapaaehtoisesti. Rangaistus voi tarkoittaa esimerkiksi joidenkin oikeuksien menettämistä.

Suomi on sitoutunut ja silti rikkoo tätä ja YK:n ihmisoikeuksia sekä EU:n kv. ihmisoikeuspykäleitä, joita pitäisi noudattaa.

Marja-Liisa Kalkela

Totta mikään pakko ei ole ilmaistöihin mennä.
Saat ihan itse "vapaasti" valita tulottomana työttömänä:
A) Otatko sosiaaliturvasi toimeentulotuen 487e/kk+9e/pv matkoihin
B) Vai vähennetäänkö tuosta sosiaaliturvastasi 40% ja 2kk karenssi.
"Valinnanvapaus" on itsellä.

Ari Ohvo

Konservatiivipuolueille ei riitä että on työttömiä vaan työttömät pitää ajaa vielä kahteen luokkaan: aktiiviset työttömät ja laiskat työttömät. Aktiiviset työttömät tekevät työttömyydestään huolimatta työtä, eli eivät ole työttömiä ja laiskat työttömät ovat niitä oikeita yhteiskunnan loisia joita pitää rangaista ja joilta pitää viedä viimeisetkin tuhkat pesästä.

Aktiivimallin luulisi olevat perustuslain ja kansainvälisten sopimusten vastainen. Fasistit tosin harvoin kunnioittavat ihmisoikeuksia.

Irma Asikainen

"Konservatiivipuolueille ei riitä että on työttömiä vaan työttömät pitää ajaa vielä kahteen luokkaan: aktiiviset työttömät ja laiskat työttömät."
Onkohan sulta nyt mennyt joku vähän ohi? Se on hallitus, joka tätä aktiivimallia sorvaa ja jossa sen lisäksi, että siellä on iso joukko oikeistolaisia (jotka kansa sinne on valinnut), on joukko muita puolueita ja sitä johtaa keskusta. Eikä siinä kaikki, sillä nähdäkseni siellä (hallituksessa) tietävät tämän ongelman, mutta tuo mainitsemasi kahtiajako aktiivisiin ja laiskoihin työttömiin on syntynyt täällä kommentoivien ihmisten mielissä. Täällä koetaan (vähän puoluekannasta riippuen) asiat niin, että ollaan laikoja, jos ei kyetä täyttämään noita kriteerejä ja ollaan ahkeria, jos kyetään, tai kyettäisi tekemään. Eikä tämän mallin tarkoitus ole rangaista, vaan auttaa ihmiset pois sieltä sängyn pohjalta ja sohvien nurkista.

Jan Stenvall

Hallitukselle voisi tehdä sellaisen karenssin että jos ei ole luonut 100 000 uutta työpaikkaa puolen vuoden aikana leikataan hallituspuolueiden kansanedustajien palkat loppuvuodeksi.
Aktiviteettia siellä hillotolpalla!

Ilmari Jokinen

Zyssen kootut selitykset. Säälittävä tapaus.
Teidän tehtävänne on antaa hyvät eväät luoda niitä työpaikkoja eikä rankaista työttömiä.

Kustannustehokkain muoto olisi: Avataan työttömien rekisterit rekistöröidyille työnantajille. He poimisivat esim. 10 työtöntä haastatteluun ja raportoisivat niistä saadut tulokset. Työtön voisi raportoida oliko paikka tessin mukainen vaiko jokin polkuhintainen paikka.
Jäisi pois nämä "avoimet työpaikat" joita pidetään esillä kuin onkia vesissä.

Jaan Johanson

Tuo avoin systeemi hakijoiden ja työnantajan toimista kuulostaa hyvältä. Työkelpoiset pääsisi töihin ja lopuille suunnitelma.
Tämä aktiivisuusmalli on täysi susi ilman muita toimia. Työnantajistakin varmasti turhauttava. Iso joukko työttömistä tarvitsisi varmasti tukitoimia ja koulutusta, tehokkaimmillaan työnantajan toimesta. Yrityksillä ei kuitenkaan ole varaa ottaa edes ilmaista harjoittelijaa, joka sitoisi työntekijän kouluttamaan. Ehdotankin että työnantajille korvataan koulutustyö. Moni työssä käyvä ei ole tajunnut, että tämän aktiivimallin ainoa tulos on varmaankin yleinen matalampituloisten tulojen lasku yhä alemmas pitemmällä aikavälillä.

Irma Asikainen

Miksi ihmeessä te kadehdite ja haukutte yrittäjää ja kadehditte rikkaita? Teillä ihan jokaisella on oikeus ysrittäjyyteen ja sitä kautta siihen kadehtimaanne rikkauteen, jos teistä vaan olsisi siihen, mutta teidän aikanne menee ruikuttamiseen, ja kadehtimiseen tai työpaikkanne sabotointiin, ettekä edes ehdi miettiä, mitä muut tekisittte kuin kadehtisitte ja ruikuttaisitte. Yrittäkää ees, älkääkä aina olko käsi toisen taskuilla. Koko vasemmisto tuntuu olevan avuton, kaksinaamainen ja surkea joukkio kateellisia ruikuttajia.

Ilmari Jokinen

Jupinasi on samassa moodissa kuin mitä oli Hemmingin (kok.) Aamu tvssä aikoinaan. " jokainen voi alkaa Ollilaksi jos vaan painaa pitkiä päiviä"...Ei päässyt tämän jälkeen enää kansanedustajaksi.
IRMA...olet hänen glooninsa. Mistä muuten tiedät ettei täällä kritiikiä esittävät ole itse toimineet menestyvinä yrittäjinä?
Esimerkkinä mm. Minä. 3 eri mantereella jotenka vertailupohjassa löytyy..

Marja-Liisa Kalkela

Paljonkos ne työttömätkin maksoi maataloustukia työssä ollessaan?
4x4=12 Mrd. yhdellä vaalikaudella. Entä kotihoidontukia ym?
Palkansaajat maksaa suurimman osan palveluista ja sosiaaliturvasta.
Eniten terv.palveluita ja koulutusta käyttää hyvätuloiset.
Lähde:
Kianderin selvitys -10

Hallituksen Aktiivitoimet on keskittynyt nyt työttömiin.
A) Kun yritykset on irtisanonut tai mennyt konkurssiin.Tai kun hallitukset on vähentänyt julkiseltapuolelta väkeä -07 lähtien.

B) Työttömän vastuu on yhä osuuko hänelle "Lotto-voitto"että yritys juuri hänet satojen tuhansien työttömien joukosta ottaa palkkalistoilleen.

C) Oikea suhde on sama kuin lottopotin voittu osuisi kohdalle.

D) Siitäkin huolimatta hallitus vie leivän Suomen kansalaiselta suusta .
Miksi hän työssä ollessaan ja yhä nyt työttömänä maksaa veroja tuloja saavien etuuksiin?

2. vastaaLinkki tähän kommenttiin ilmoita asiattomaksi

Ensin maksat työssä ollessa veroja n.30% ALV24% Yht:54% sosiaalturvaasikin.Päälle työeläkemaksu nyt 1,9%.
Kun joudut työttömäksi maksat taas veroa?

-"Työttömän veroprosentti ihmetyttää jopa kansanedustajia – ”Jotain on pielessä, jos ihmiset eivät tiedä tätä”!
US8.2.2016

JK."Vastakkainasettelun aika on ohi"! Kepun PM-17

Pasi Anttila

Oletsä koskaan ajatellut miks demarit ei oo ollu 15 vuoteen pääministeri puolue.
Jos kaikki on noin peetä kun kerrot nii a) kansa on tyhmää kun kokoajan antaa mandaatin porvareille tai b) asiat ei olekkaan niin huonosti. Vai mitä mieltä ootte

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #27

Olen. Kävi niin metkasti että ex-vasuripuolueiksi lasketut Kekkosen aikana vaihtoi liituraitaan.
-Samoin vaihtui niiden äänestäjätkin porvariksi.
Multa/Alkio kepu-87
Krst.pikku-kok-03
MSP (köyhien ja pienviljelijöiden puolustajat) persuiksi-03
Vihreät pönkittää lisää porvareita-95
kommarit putos pois
Jäljelle jäi SDP ja Vasem.Joidenka kannatus kokolailla samaa kuin ennenkin keskimäärin.

Marja-Liisa Kalkela

Ja Aina kansa maksaa joka rikkaiden tai yritysten verovapauden.Aina.
Esim.Kelamaksunpoiston Korvaa rahoitus:
EK/HE-09
Energiaveron korotus
ALV 1% korotus
Kiinteistöveronkorotus
Alkoholi veron korotus.

Jos Budjetista viedään verokirstusta varoja on jostain saatava tilallekin verotuloja jotta yhteiskunnan palvelut pystytään hoitamaan.
Vaihtoehto II otetaan lisää velkaa kattamaan verovapaudet.

Asko Telinen

"Zyskowicz kertoi radiossa, miksi ajatus pelkän aktiivisuuden osoittamisesta hylättiin. Hänen mukaansa systeemin ajateltiin pitkälti vesittyvän, jos jouduttaisiin jokaisen työttömän kohdalla erikseen tarkistamaan aktiivisuusehdon täyttymistä."

Mites tä nykyinen malli toimii? Tarkistetaanko työttömän aktiivuusehto ja sen oikeellisuus jotenkin automaattisesti vai miten? Eikö se lisääkään byrokratiaa?

Pekka Hovatov

Oliko tämä yllätys jollekin, että aktiivisuus aiheuttaa tukien leikkaamisen???? Koko työttömien kyykytyslaki on keskustan, kokoomuksen ja sinisten suurta kusetusta, jonka arkkitehtina taustalla häärää nykyinen keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen ja lain hyväksyjänä on nykyinen kokoomuksen presidentti Sauli Niinistö. Taas "historia" opettaa meitä miksi Sauli Niinistöä ja Matti Vanhasta ei pidä äänestää mihinkään virkaan. Kokoomus ja keskusta kusettavat Suomenkansaa niinkuin kaikki kansalaiset olisivat ulkoilutettavia koiria.

Pekka Hovatov
Vastaus kommenttiin #28

Kalkeala on oikeassa. Nyt tehdyt KIKY ynnä muut hallituksen tekemät "Suomen kansan riistot" on ollut luettavissa Keskustalaisen Matti Vanhasen 90-luvun alussa lanseeraaman "työreformissa". Mikään muu ei ole muuttunut kuin sen nimi. Sama asia, kuin 1930 - luvulla ihmiset lukivat Hitlerin Mein Kampf:ia(Taisteluni). Siellä oli selkeästi nähtävissä ja luettavissa lähes kaikki myöhemmin tulevat hirmuteot. Sama tilanne on nyt Vanhasen "Työreformin" kanssa. Kaikki keskustan tulevat "hirmuteot" suomenkansaa vastaan on luettavissa sieltä.
Kaikkien on turha väittää myöhemmin tulevaisuudessa, ettei tiennyt tapahtumista. Keskusta on ajanut asiaa väkisin eteenpäin viimeiset 25-vuotta ja uskokaa että paljon on paskaa vielä tulossa Suomalaisten niskaan.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #28

Eduskunnan asiakirjoista.Laki-valiokunta-92.
"Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen".
Aiheesta tehty myös väitöskija .Näin Suomi päätti-"Huonot työehdot-matalat palkat"!
Toimeentulotuen ehtoja kiristetty työvoimapoliittisin keinoin kiristäen tuen ehtoja -90 luvulta lähtien mm..
Pohjoismaiden kireimmät toimeentulotuen ehdot on Suomessa.

Irma Asikainen

Oikeastaan tämä on luonnollinen seuraus siitä, kun kaikilla hyvin toimeentulevilla, joihin lasken myös kaikki vakituista työtä tekevät ihmiset, on jonkin sortin kiristysruuvi, jolla he voivat pitää oikeuksistaan kiinni, mutta työttömillä ei ole mitään, millä he voisivat pakottaa yhteikunnan auttamaan heitä tai pitämään ylipäätään hengissä.
Ketä etkauttaa,jos tytön pitää ahterinsa penkkiin ja sanoo, että minä menen lakkoon, mutt työssä oleva voi sen tehdä ja sain ne joilla on hallussaan se mammona. Ja silloin ainoksi mahdollisuudeksi jää se, että otetaan sieltä, mistä pystytään.
Kyselinkin tuolla toisaalla jo, että missä on se tyläisten ja liittojen paljon mainostama solidaarisuus nyt, kun olisi aika pitää (Rinteen sanoja lainatakseni) heikompiosaisten puolta? Missä se nyt näkyy se polen pitäminen. Ja Kalkela hei. elä edes kiusallasi ala nyt vetää tähän mitään lukuja tai nimiä, vaan jos vastaat, niin vastaapa kerrankin tähän soraan kysymykseen.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Ja Kalkela hei. elä edes kiusallasi ala nyt vetää tähän mitään lukuja tai nimiä

Valtion budjetti,josta osa sosiaali ja terveysministeriön budjettiin josta koko sosiaaliturvaan varatuista rahoista on Kelan osuus 27,8%.
työttömyysmenot 7% , Toimeentulotuki ja asumistuki (Köyhille ja työttömille) sama summa kuin lesken- ja perhe eläkemenot.
Eniten menee eläkkeisiin.
Rahoista päättää eduskunta.EI liitot.
Osa rahoista tulee yrityksiltä erilaisina maksuina. Nytkä liittojen pitäisi ne ryöstää ja jakaa kuten Robin Hood köyhille?
Et nyt kyllä saa vesurillakaan tuota liittojen syyksi. Kysy mielummin miksei Kirkko ja SRK ole vaatinut niistä köyhille.

Pasi Anttila

Tää on nii huvittavaa. "kansa" haukkuu" täällä hallitusta, haukkuu edellisiä hallituksia ja odottaa seuraavia vaaleja kuin kuuta nousevaa ja viikko vaalien jälkeen jo alkaa sama kitänä ja räksytys. joillekkin vaan mikään ei ole hyvin, eikä oikein.

Joillekkin on tärkeää että on tietty puolue tekemässä sitä politiikkaa, sitä sitten puolustetaan henkeen ja vereen oli se politiikka millasta tahansa. Harjoitetaan sitä älyllistä epärehellisyyttä.

95% tänkin "keskustelukerhon" kommenteista on negatiivisia vailla minkäänlaista rakentavaa osiota.

Kuten eräs "viksu" aikoinaan sanoi "ei ole ongelmia on vain paljon ratkaisuja.

Marja-Liisa Kalkela

SE "Rakentava" on EU .Sieltä se hallituskin noita työttömille tarkoitettujen toimien siunauksen saa. Lupahan on saatava EU . Koska EU lait ohittaa kansalliset lait.Lissabonin-sopimus-08. Hallitus ei voi ilman lupaa sooloilla koska EU pitäisi olla yhtenäiset ehdot myös työttömille.

Pekka Hovatov

Ainoastaan Keskustalainen tai Kokoomuslainen on sitä mieltä että Matti Vanhasen "Työreformi" on parasta kaunokirjallisuutta kautta aikojen.
Nykyinen hallitus syöttää meille paskaa ja väittää sitä kaviaariksi, kuitenkin se haisee paskalta, se kuulostaa paskalta ja se maistuu paskalta, joten sen täytyy olla paskaa...

Irma Asikainen

"kansa" haukkuu" täällä hallitusta, haukkuu edellisiä hallituksia ja odottaa seuraavia vaaleja kuin kuuta nousevaa"
Tähän voisi jatkaa, että vaaleissa se sama "kansa" äänestää niitä samoja, juuri haukkumiaan ihmisiä seuraavalle vaalikaudelle päättämään. Eli kukaan ei ole oikeastaan oppinut mitään. Ja toisaalta, olkoon tuolla mikä puolue tahansa, niin päätökset eivät kovin paljon toisistaan poikkea.
Mitä tuosta keskustelusta sanoit, niin harvon olen täällä käynyt kommentoimassa, mutta nyt tässä pari päivää ollut tekemisen puutetta ja jäin vähän nalkkiin, kun annoin itseni provosoitua tästä paskan jauhannasta. Eri toten joidenkin tiettyjen ihmisten kaksinaismoraali ja luetun ymmärtämisen puute, hersyttivät suotta kieleni kantoja.
Eniten mua ärsyttää, kun ei voida puhua asioista, vaan mennään henkilöön, mikä kertto vaan sen, että pää tyhjä, eikä ole mitään oikeaa sanottavaa.

Tapio Mäkeläinen
Vastaus kommenttiin #46

Hyvä kommentti. Samoin jos kykenet kuuntelemaan Kansanradion kerran alusta loppuun tulet 100% vakuuttuneeksi , ettei mitään neuvoa-antavia kansanäänestyksiä pidä ikinä järjestää.
Huhtasaari oli Turun torilla ja villitsi kansaa markkapuheillaan ja EU vastaisuudella. Paikalla olleet n 19 kansalaista olivat hurmioituneita. Demokratia toimii!

torsti tuukkanen

Työttömyys onsynnin palkka! Tämä lause on aika suosittu suviseuroissa puhuvil-
la.Kun hallituksen työttömiä koskevat lait ja lakiesitykset sisältävät tämän johto-
lauseen,niin jälki on sitten sitä samaa ”itseään”.Hallitusohjelma taitaa olla pihtipu-
taan pappilassa kirjoitettu 1920 luvulla.Seuraava esitys on varmaan Vienti-
rauha Oy.n uudelleen perustaminen.

torsti tuukkanen

Työttömyys on synnin palkka! Tämä lause on aika suosittu suviseuroissa puhuvil-
la.Kun hallituksen työttömiä koskevat lait ja lakiesitykset sisältävät tämän johto-
lauseen,niin jälki on sitten sitä samaa ”itseään”.Hallitusohjelma taitaa olla pihtipu-
taan pappilassa kirjoitettu 1920 luvulla.Seuraava esitys on varmaan Vienti-
rauha Oy.n uudelleen perustaminen.

Jukka Uhlgren

On oikeastaan reilua, että Ben-setä kertoo rehellisesti, ettei tarkoitus ollut mikään muu kuin leikata työttömyysturvaa pienemmäksi.

Olisihan noita muitakin vaihtoehtoja (jopa aikaisemmin testattuja).
1) Työpäivästä maksetaan palkkaa
2) Työttömyyspäivästä maksetaan päivärahaa.

Ainoastaan mikäli 1 > 2, tällä olisi merkitystä työttömyysturvaan. Suomennettuna: Mikäli kk-kohtainen / päiväkohtainen palkka on pienempi kuin saman ajanjakson työttömyysturva saisi koko palkan (miinus verot jne) pitää itsellään. Päiväraha työttömyyspäiviltä maksettaisiin joka tapauksessa heti kun asiakkaan hakemus tulee sisään. Tarvittaessa sitten voidaan laskea jollakin kaavalla kuinka paljon työttömyysturva pienenee mikäli työpäiviä / työtuloja on enemmän kuin työttömyyskorvaus/päivät.

Tärkeintä olisi nimenomaan se, että pätkätyöntekijä saisi päivärahan sää ajalta, jonka on ollut työttömänä. Ilman viikkoja - tai jopa kuukausia kestävää harkintaa. Kukaan ei motivoidu tekemään lisää pätkätöitä jos joutuu edes kerran olemaan viikkokausia nälissään koska erehtyi tekemään työtä, josta saatu yhden päivän palkka ei riitä edes myöhässä maksettujen laskujen korko/perimiskuluihin.

Tarkoitushan oli aktivoida ihmisiä myös niihin lyhyisiin työsuhteisiin? Vai oliko se ainoastaan heikompien potkiminen koulukiusaajan tavoin kun toinen jo makaa valmiiksi maassa?

Bonuksena vielä yksi kohta:

3) Kuntouttavasta työtoiminnasta/Työharjoittelusta/kokeilusta kukin firma maksaa harjoittelijan palkkaa (80-luvulla taisi olla jotain 60-80% TES-palkasta)

Vuonna 2013 arvioitiin näitä ilmaistöitä tehtävän 100 000 henkilötyövuoden edestä, eli vähintään näin monta työpaikkaa on korvattu ilmaisityövoimalla. Ymmärrykseni mukaan tämä ilmaistyön teettäminen on tuosta yhä lisääntynyt.

Missään tapauksessa ei ole oikein, että kaupan kassalla on "työkokeilussa" henkilö, joka tekee kaikki kauppiaan määräämät ilta-, viikonloppu-, ja pyhävuorot, jolloin kauppias säästää vähintään 10 000 euron verran kuluja (6kk) jättäessään palkkaamatta työntekijän. Tuntemassani tapauksessa K-kauppias toimi juuri näin, joten kyseinen K-kauppa ja laajemminkin K-ketju on ollut osaltani sen jälkeen pannassa. Pitäköön tunkkinsa.

Vielä järjettömämpää on, että opiskelijat ottavat opintolainaa elämiseen tehdessään voittoa tuottavalle firmalle ilmaistyötä koska se on pakollinen osa heidän opintojaan.

Työn tekemisen pitää aina olla kannattavaa, eikä rankaisu.

Marja-Liisa Kalkela

Orpo ja Soini astui Kepun virittämään miinaan. Katsos taas -19 vaalien alla aktiivimalli on ollutkin kok,sinisten tekemä ei keskusta ole ollutkaan osapuolena tuohon vaikka onkin pääministeripuolue.
SYY on aina kepun mielestä joko KOK-VM tai SDP-VM.

Ilmari Jokinen

Kyllä kokoomuksen tahdissa Hallitus on kulkenut. Sipilänkin perään voi liittää kok.
Ilman sinisiä ei tätäkään kyykytysmallia olisi voitu viedä eduskuntaan. Kepussa näkyy jo selviä merkkejä punamullan kannatuksesta. 14% on hyvä keppi puolueen suunnan muuttamiseksi.

Jorma Nordlin

Aktiivimalli nimenomaan lisää pyrokratiaa.

"Honkanen tuo blogissaan myös esiin, kuinka aktiivimalli muuttaa työttömyysturvan entistäkin sekavammaksi kokonaisuudeksi ja lisää viranomaisten hallinnollista työtä."

"Ainakin tältä osin mallin vaikutuksen työnteon kannusteisiin ovat ristiriitaiset, sillä riippuvuus asumistuesta ja toimeentulotuesta vaikuttaa turhauttavasti työnhakuun etenkin pienipalkkaisissa osa-aika- ja pätkätöissä, Honkanen kirjoittaa."

"Honkanen kuitenkin tuo esiin, että mikäli työtön todella työllistyy, alkaa kiikkerä selvittely siitä, missä määrin on työllistytty ja tienattu ja miten tämä vaikuttaa etuuteen. Työttömyysturva on soviteltava työtulojen kanssa ”tai lopulta evättävä kokoaikaisen työn päiviltä tai ajalta, jolloin palkka ei enää mahdu sovitellun päivärahan raameihin”, Honkanen kirjoittaa."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/238903-kelan-tutkija-varoittaa-aktiivim...

Pekka Hovatov

Lukekaa Matti Vanhasen Työreformi ja ymmärrätte, ettei toimenpiteet suomenkansaa vastaan tule jäämään pelkästään työttömien kyykytykseen. Keskusta ja Kokoomus haluavat Suomeen luokkayhteiskunnan ja maaorjuuden takaisin. Sauli Niinistö edustaa rahaa, ei kansaa, joten hän kannattaa luokkayhteiskuntaa, allekirjoittihan hän työttömien piiskaus/kyykytyslain.

Pekka Hovatov

Niinistö ratkaisee "Kansan kahtijaon" hyväksymällä lisää verohelpotuslakeja rikkaille ja kyykytyslakeja köyhille. Sipilän hallitus aikoo seuraavassa "työttömien aktivointimallissaan" ottaa käyttöön lain, jossa työttömät joutuvat rangaistuksen uhallla ompelemaan vaateisiinsa merkin. Merkin muotoa ei ole vielä päätetty, mutta se tulee olemaan keltainen, helposti havaittavissa oleva kangasmerkki. Niinistö on kahden välisissä keskusteluissa ilmoittanut, että hän tulee hyväksymään kyseisen lain. Sipilä, yhdessä Orpon kanssa on vahvasti sitä mieltä että työtön pitää erottua selkeästi muusta väestöstä. Helpoin tapa on merkata työttömät samalla tavalla kuin vähemmistöryhmät merkittiin Natsi-Saksassa, eli rintaan ommeltavalla merkillä. Hallitus on yhtä mieltä siitä, että toimenpide tulee vähentämään työttömyyttä ja lisäämään työttömien aktiivisuutta. Lisäksi tieliikennelakiin ja rikoslakiin on tulossa seuraavan kaltainen muutos. Jos hyvätuloinen ajaa autollaan, uuden lain mukaisesti merkatun työttömän päälle, esimerkiksi suojatiellä, ei hyvin toimeentuleva kokoomuslainen tai keskustalainen äänestäjä tule saamaan syyttettä, vaikka olisikin pienessä maistissa, koska oli juuri poistunut purjehduskerhon pikkujouluista. Työtön velvoitetaan korvaamaan autolle aiheutuneet vahingot täysimääräisinä, koska hän oli tahallisesti aiheuttanut yliajon liikkumalla ihmisille tarkoitetulla suojatiellä. Yleisradion, hallituksen pyynnöstä tekemän mielipidekyselyn mukaan, vastanneista 153% oli sitä mieltä että laki on hyvä ja tulee vähentämään työttömyyttä. Sinisen tulevaisuuden edustajat ovat vaatineetverovapautta auton etuosaan kiinnitettäville karjapuskureille, jotka suojelevat ajoneuvoa, kun silä ajetaan työttömien yli. Lisäksi Kokoomus ehdottaa, että "karjapuskurin" asennukseen saisi käyttää kotitalousvähennystä.

Näillä toimenpiteillä Suomi saadaan nousuun, kommentoi Niinistö Kuopiossa ollessaan.