Keskiviikko 26.6.2019

Selvitys: Helsingille tehtävä oma ”kiky-sopimus” – ”Hallitus riisuu häpeilemättä valtaa”

Luotu: 
9.1.2018 16:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Helsingin seudun kunnille tarvitaan oma kiky-sopimus, esittää uusi Metropoliselvitys.
|

Seuraavan hallituksen tulisi tehdä oma ”kilpailukykysopimus” Helsingin seudun kuntien ja korkeakoulujen kanssa, esittää SAK:n elinkeinopoliittinen asiantuntija Sauli Hievanen blogissaan. Ehdotus sisältyy myös tänään julkaistun Metropoliselvitykseen. SAK on yksi sen rahoittajista.

Hievanen painottaa, että valtion pitäisi tunnustaa Helsingin ja koko Helsingin seudun erityismerkitys aluepolitiikassa samaan tapaan kuin maaseudun ja saaristoalueiden kohdalla on tehty.

–Suomalaisessa alue- ja kilpailukykypolitiikassa on aina vannottu alueiden omien vahvuuksien vahvistamisen nimeen. Sitä ei ole kuitenkaan sallittu Helsingin seudulle, Hievanen kummastelee.

–Kasvava kaupunki ja uudet asukkaat edellyttävät merkittäviä investointeja päiväkoteihin, kouluihin ja muihin palveluihin sekä infrastruktuuriin. Ruotsissa valtio osallistuu pääkaupunkinsa investointien tukemiseen kymmenkertaisesti Helsinkiin verrattuna, hän jatkaa.

Uusi ”kilpailukykysopimus” on yksi selvityksen ehdotuksista. Tällä hetkellä Helsingin seudun kunnat ja valtio ovat tehneet niin kutsuttuja MAL-sopimuksia (Maankäytön, asumisen ja liikenteen kehittämissopimus), joissa valtio sitoutuu tukemaan alueen liikenneratkaisuja, kunhan kunnat kaavoittavat uusia asuntoja riittävästi.

Kilpailukykysopimus laajentaisi Hievasen mukaan sopimukset myös koulutus-, tutkimus- ja innovaatiopolitiikan alueille.

Hievanen pitää Helsingin seudun menestystä ratkaisevana myös koko Suomen kannalta.

–Seuraavan hallituksen pitää hyödyntää kaupungistumisen talouskasvua vauhdittavaa luonnetta. Euroopan ja USA:n bruttokansantuotteen kasvueroista kaksi kolmasosaa selittyy kaupungistumisen asteella, osoittaa konsulttiyritys McKinsey selvityksessään.

SAK:n elinkeinopoliittinen asiantuntija haukkuu Juha Sipilän hallitusta siitä, ettei kaupunkipolitiikka ole osana sen politiikkaa millään lailla. Ratkaisujen Suomi -hallitusohjelmassa sanaa kaupungistuminen ei mainita kertaakaan.

–Tärkeydestään ja tulevaisuutta luovasta aspektistaan huolimatta kaupunkipolitiikka ei ole ollut Sipilän hallituksen agendalla. Päinvastoin, hallitus on saanut häpeilemättä riisua kaupunkeja vallasta aina näihin päiviin saakka, Hievanen arvostelee.

–Ihmiset eivät muuta ensisijaisesti johonkin maahan, vaan vetovoimaisiin kaupunkeihin. Kaupunkien merkitys kilpailukyvyn ylläpitäjänä ja tuottajana on suurempi kuin valtioiden. Erityisesti metropolien merkitys kansainvälisen talouden vauhdittajina kasvaa nopeasti.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Hallituksen Aktiivitoimet on keskittynyt nyt työttömiin.
A) Kun yritykset on irtisanonut tai mennyt konkurssiin.Tai kun hallitukset on vähentänyt julkiseltapuolelta väkeä -07 lähtien.

B) Työttömän vastuu on yhä osuuko hänelle "Lotto-voitto"että yritys juuri hänet satojen tuhansien työttömien joukosta ottaa palkkalistoilleen.

C) Oikea suhde on sama kuin lottopotin voittu osuisi kohdalle.

D) Siitäkin huolimatta hallitus vie leivän Suomen kansalaiselta suusta .
Miksi hän työssä ollessaan ja yhä nyt työttömänä maksaa veroja tuloja saavien etuuksiin?

Marja-Liisa Kalkela

Ensin maksat työssä ollessa veroja n.30%24% Yht:54% sosiaalturvaasikin.Päälle työeläkemaksu nyt 1,9%.
Kun joudut työttömäksi maksat taas veroa?

-"Työttömän veroprosentti ihmetyttää jopa kansanedustajia – ”Jotain on pielessä, jos ihmiset eivät tiedä tätä”!
US8.2.2016

Mauri Gardin

Valtio antaa vuosittain aluetukea pääkaupnkiseudulle miljardeja työntekijöidensä verotulojen muodossa. Niiden työpaikkojen luomisessa ei Helsinki ole laittanut tikkua ristiin. Hievanen puhuu ihan löysiä. SAK ja ammattiliitot imevät vielä vuokralaisten kalliit vuokrat ay-taskuun. Kymmeniä miljoonia euroja vuosittain.
Helsinki ei edes kaavoita kohtuuhintaisille asunnoille maata, vaan parhaat alueet enevät gryndereille ja ökyrikkaiden asuntotuotantoon. Ja kaiken kukkuraksi sdp, vas ja vihr pilaavat helsinkiläisten terveyden olemalla välittämättä homerakennuksista ja pöllyttävät valtavan määrän raskasta öljyä lämmitykseen.
Öljyn käyttö lisääntyi v.2016 n. 20%! SAK, sdp, kok, vas ja vihr piut paut välittävät ihmisten terveestä arjesta. Vai että vielä "Suomen veturi". Höpö,höpö...

Marja-Liisa Kalkela

Työttömien KIKY ja Aktiivimalli Helsingissä:
Karu luku pitkäaikaistyöttömien määrästä – jo enemmän kuin 90-luvun alussa !
Helsingin seudulla oli syyskuun lopussa 36 400 yli vuoden työttömänä ollutta henkilöä, kertoo Helsingin seudun suunnat -sivusto. Vuotta aiempaan tilanteeseen verrattuna työttömiä oli noin 13 prosenttia enemmän.

Pääkaupunkiseudulla eniten pitkäaikaistyöttömiä oli Helsingissä, jossa heitä oli 18 800. Espoossa heitä oli 6 300 ja Vantaalla 5 200.
Kuuma-kunnissa yli vuoden työttömänä olleita oli 5 900.
Vuotta aiempaan tilanteeseen verrattuna pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi Helsingissä 15 prosenttia. Sekä Vantaalla että Espoossa nousua oli 11 prosenttia kummassakin. Kuuma-kunnissa lisäystä oli lähes yhdeksän prosenttia.

Sekä Helsingin seudulla että Helsingissä pitkäaikaistyöttömien lukumäärä oli syyskuun lopussa jo suurempi kuin 1990-luvun alkuvuosina.

Esa Auramäki

Taas tätä p...aa metropolien merkityksestä kasvussa. Kun ne kuitenkin vievät kilpailukykyä ylusuurina palkkoina, järjettömänä asumisen hintana jne. Rahaa niihin kyllä tulee, kun suuret yritykset perustavat pääkonttorinsa niihin. Kaiken lisäksi suuremmat kaupungit lisäävät hiilijalanjälkiä lisääntyvän turhan kulutuksen ym. kautta. Asuminen ja liikenne tietysti suuria tekijöitä tässä.