Sunnuntai 21.10.2018

Antti Rinne niskalaukauskohusta: ”Siteeraisin hänen sanojaan uudestaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.1.2018 20:10
  • Kuva: Alma Media / Arttu Laitala
    Kuva
    SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne nostatti kohun arvosteltuaan kovin sanoin Sipilän hallituksen läpi ajamaa työttömyysturvan aktiivimallia. Arkistokuva.
|

Sanavalinnoista arvosteltu SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että toistaisi siteeraamansa niskalaukausvertauksen uudelleenkin. Hän paljastaa Facebook-päivityksessään tarkemmin kohuvertauksen taustan.

Rinteen Aamulehdelle antamasta haastattelusta nousi kohu, kun hän kertoi saaneensa palautetta, jossa ihmiset ovat sanoneet, että hallituksen politiikka tuntuu siltä, että halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus.

Rinteen tuore somepäivitys on vastaus Helsingin Sanomien pääkirjoitukseen, jossa arvosteltiin Rinteen tyylitajua. Myös moni muu on arvostellut niskalaukauspuheita ja pitänyt niitä epäsopivina. Rinne on korostanut välittäneensä vain eteenpäin saamaansa palautetta. Rinteen mielestä ei ole väärin sanoa ääneen, millaista palautetta ”Sipilän hallituksen työttömiä rankaisevasta aktiivimallista tulee”.

Nyt Rinne kertoo täsmällisesti tilanteesta, missä hän palautteen kuuli:

–Muutama viikko sitten olin Uudellamaalla kampanjatilaisuudessa. Torilla minua lähestyi noin 50-vuotias nainen, joka halusi kertoa minulle tarinansa. Korkeakoulutettu nainen oli jäänyt pari vuotta sitten työttömäksi. Työttömyytensä aikana hän oli lähettänyt yli 350 työhakemusta, Rinne kirjoittaa päivityksessään.

–Vastauksia oli tullut muutama ja niissä kaikissa oli sama viesti: ”Valitettavasti valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun.” Suurimpaan osaan hakemuksista ei koskaan tullut vastausta. Nainen kuvaili tilannettaan toivottomaksi. Kun puhe kääntyi hallituksen aktiivimalliin, nainen katsoi minua ja sanoi minulle hiljaa: ”Tuntuu siltä, että työttömät halutaan laittaa polvilleen ja antaa niskalaukaus.”

Rinteen mukaan kyseessä oli osaava ja aktiivinen ihminen.

–Tällä ihmisellä oli täysi oikeus kertoa tunteistaan minulle. Minä ymmärsin ja ymmärrän hänen tunteitaan oikein hyvin. Ymmärsin, mitä hän tarkoitti vertauskuvalla ja että se kumpusi epätoivosta ja epäreilusta kohtelusta. Yli 350 työhakemuksen jälkeen oli mielestäni oikein antaa tälle yksilölle ääni, jonka mahdollisimman moni muu ihminen kuulee. Siteeraisin hänen sanojaan uudestaan vaikka HS:n haastattelussa.

Rinteen mukaan ”tässä maassa on yksi taho, jonka tyylitaju on pettänyt ja se on Sipilän hallitus”, joka on vastuussa työttömyysturvan aktiivimallista.

–Tällaista epäoikeudenmukaisuutta ei pidä hyväksyä Suomessa. Tällainen vääryys pitää korjata ja sen SDP tekee heti kun voimme, Rinne sanoo.

Hän on jo aiemmin luvannut perua aktiivileikkurin, jos SDP pääsee hallitukseen.

–Hallituksen on turha uhriutua, sillä aktiivimallin uhri ei todellakaan ole Sipilän hallitus vaan suomalaiset työttömät, joita Sipilän hallitus rankaisee työttömyydestä.

Vuoden alusta voimaan tulleessa aktiivimallissa työttömän on saatavat työpaikka, yritystuloa tai osallistuttava työllisyyspalveluun, kuten työvoimakoulutukseen, muutoin hän menettää 4,65 prosenttia työttömyysetuudestaan. Palkkatyötä on tehtävä vähintään 18 tuntia, yritystoimintaa vähintään 241 eurolla tai osallistuttava työvoimakoulutukseen vähintään viitenä päivänä 65 päivän tarkastelujaksolla.

Aktiivimalli on nostanut myrskyn ja sen kumoamiseksi tähtäävän kansalaisaloitteen on allekirjoittanut jo yli 118 000 ihmistä.

LUE MYÖS:

Ben Zyskowicz paljasti Ylellä: Tästä syystä hallitus hylkäsi aktiivimallin, ”joka varmasti olisi ollut oikeudenmukaisempi”

Kelan tutkija varoittaa aktiivimallista: Aktiivisen työttömän päivärahaan voikin tulla yllätysleikkaus

Ay-ekonomisti tunnustaa ehdottaneensa aktiivimallia: ”Pienetkin marjat on nyt poimittava – tilanne niin vakava”

Seuraava aktiivimalli tekee jo tuloaan: 60 päivän karenssi syrjäyttäisi kohusanktion

Työtön, saat pian kirjeen Kelalta – Pääjohtaja: Aktiivimallia voisi laajentaa

Ministeri Ylellä: Aktiivimalli voi muuttua jo huhtikuussa – vapaaehtoistyö mukaan?

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Hovatov

Nyt tehdyt KIKY ynnä muut hallituksen tekemät "Suomenkansan riistot" on ollut luettavissa Keskustalaisen Matti Vanhasen 90-luvun alussa lanseeraaman "työreformissa". Mikään muu ei ole muuttunut kuin sen kutsumanimi. Sama asia, kuin 1930-luvulla ihmiset lukivat Hitlerin Mein Kampf:ia(Taisteluni). Siellä oli selkeästi nähtävissä ja luettavissa lähes kaikki myöhemmin tulevat hirmuteot ihmisyyttä vastaan. Sama tilanne on nyt Vanhasen "Työreformin" kanssa. Kaikki keskustan tulevat "hirmuteot" suomenkansaa vastaan on luettavissa sieltä.
Ihmisten on turha väittää myöhemmin tulevaisuudessa, ettei muka tiennyt tapahtumista. Keskusta on ajanut asiaa väkisin eteenpäin viimeiset 25-vuotta ja uskokaa, hyvät ihmiset, että paljon on paskaa vielä tulossa Suomalaisten niskaan

Pekka Hovatov
Vastaus kommenttiin #6

Muistakaa, että juuri Matti Vanhanen kirjoitti tuon surullisen kuuluisan Keskustan työreformin, jossa haluttiin alentaa palkkoja ja vaikeuttaa palkansaajien järjestäytymistä.
Esko Ahoa on saanut ansiotonta "arvonnousua" työreformista, Matti Vanhasen kynästä koko paska on lähtöisin.

Ja mitäs nykyinen hallitus teki ensi töikseen????

Pekka Hovatov
Vastaus kommenttiin #10

Ainoastaan Keskustalainen on sitä mieltä että Matti Vanhasen "Työreformi" on parasta kaunokirjallisuutta kautta aikojen.
Nykyinen hallitus syöttää meille paskaa ja väittää sitä kaviaariksi, kuitenkin se haisee paskalta, se kuulostaa paskalta ja se maistuu paskalta, joten sen täytyy olla paskaa...

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #11

Se Vanhasen työteformi oli osin Saksasta kopioitu (Harz IV), siitä on sitten ollut juttua noin enemmänkin jo aikaa sitten, jopa bordellipaikkoja oli työkkärin työnvälityksessä tarjolla, työttömyyskorvauten menettämistä vastan, tässä toki Saksan feministit noistivat suuren haloon:

"Työmarkkinatukiuudistus on työreformi Vanhasen malliin

Tuen vastikkeellisuus merkitsee, että tämän jälkeen työttömän tulisi osallistua erilaisiin valtion ja kuntien järjestämiin työllistämistoimiin melkein minkälaisella palkalla tahansa. On vaarana, että nämä työllistämistoimet mahdollistavat todellisen halpatyövoiman käytön. Onpa jo puhuttu orjatyövoiman käyttöön otosta. "

https://www.uusisuomi.fi/comment/454840#comment-454840

Huvittavinta on, että Venäjällä joka on Euroopan neuvoston jäsen kuten Suomikin ja allekirjoittanut samat ihmisoikeusparagrafit, jolla Vanhasen ja nykyhallituksenkin "työllistämistoimet" tuomittiin EIT:n ihmisoikeustuomioistuimen mukaisesti Venäjällä laitiomiksi ja esim, vastaavaa ehdottanut kaupunginjohtaja sai puheistaan sakkotuomioon.....

Pertti Kostiainen

On aikakin että joku puolustaisi työttömiä ja työläisiä, heitä on tässä viime vuosina syyllistetty kaikesta. Kaiken hunajan kerää pieni kerma ja paska syydetään tavantallaajalle.
Oikein Rinne sanoi ja tekopyhät pöyristyi vaikka pitäs hävetä.

Pertti Vaulasvirta

Hyvä kun hallitus on huolissaan työttömistä, välittää aidosti heidän aktivoimisesta.
Rinne ja ei-puolue haluaa pitää ihmiset työttöminä ja passiivisina.
Rinne kuvittelee sellaisten ihmisten äänestävän demareita. Virhe. Ihmiset eivät halua olla ei-puolueessa.

Marja-Liisa Kalkela

Outoa puhetta? Kyllä hallitus haluaa pitää työttömät työttömänä.Saadakseen kahdet työmarkkinat aikaan.
A)-Palkalliset työt
B)-Työtä sosiaaliturvaa vastaan.Kuuluisille kepu,kok,EK
1,8 milj.työvoimapulan poistajalle ja työttömille.
Sipilähän mainosti jo oppositiossa "Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamista.

Perustulokokeilu jo kertoo sen:
Työssä oleva saa tulojen päälle 560e/kk puhtaana käteen
Työmarkkinatuesta,peruspäivärahasta,ansiosidonnaisesta,
vähennetään perustulo 560e edm.tuista.
KELA-17
Johan sen näkee Sokea-Reetakin koska velkojen takia,huoltosuhteen takia olisi järkevintä että kaikki työikäiset olisi palkallisessa työssä ja verot palkoista valtion kirstuun.
Kuin se että "palkkoja" maksetaan Kelasta vähistä verovaroista.
Seuraava askel on ajaa alas sosiaaliturva koska verot ei enää riitä sen ylläpitämiseen. Mallia A LA USA maksat itse kaikista palveluista. Koulu,terv.hoito ym.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #21

Onhan tämä jo tavallan kerrottu...

"Se, mitä meidän johtajamme ovat tarjonneet lääkkeeksi, on massairtisanomiset, valtion omaisuuden myynti, verojen korotukset, lisä byrokratia, valvonta, palkkojen leikkaukset, sisäinen devalvaatio, kaiken yksityistäminen ja niin edelleen. Nämä ovat juuri niitä toimenpiteitä, joita on tehty maissa, jotka ovat lopullisesti taloudellisesti romahtaneet. Onko se tie jonka haluamme kulkea?"

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179087-suomalainen-oletko-v...

Mutta eiväthän suomalaiset äänestäjät usko ennen kuin näkevät, eli käydään katsomassa pohjan kautta ennen kuin tajutan kuinka väkeä on vedätetty.

Antti Ollikainen

Antti Rinne olet oikealla asialla. Älä anna tuumaakaan periksi. Kehuakko tätä Suomen surkeinta hallitusta pitäisi?
Tämä porvarihallitus on täydellinen tuho eikä ole mitään hyvää saanut aikaiseksi.
Sekoomus oppositioon ja Kepulle uusi johto! Vaaleissa tavataan vuoden kuluttua!

Seppo Tossavainen

”Tuntuu siltä, että työttömät halutaan laittaa polvilleen ja ..."

Minusta taas vastaavasti tuntuu, että poliittinen keskustelu ei ole nyt asiallista.

Jos alennus työttömyyskorvaukseen tai pelko alennuksesta tuntuu työttömästä oikeasti teloitukselta, niin Antti Rinteen tulisi ohjata ko. henkilö hoitoon eikä vahvistaa hänen pelkotilojaan. Jos kyse on retoriikasta, niin silloin pitää valita sanat ja kielikuvat paremmin.

Antti Rinteen esittämä ja levittämä sanonta ja vihjaus teloitukseen on vihan lietsontaa ja estää asiallista keskustelua. Tämä ei muutu sillä, että aktiivimallia asiallisesti arvioiva henkilö tai ryhmä kuvataan teloittajana peitellysti "henkilö kertoo, että hänestä tuntuu siltä, että työttömät halutaan laittaa polvilleen ja ..."

Harri Tapani

No koominen kohuhan tämä tavallaan on, tuolla joidenkin perussuomalaisten ja heitä lähellä olevien ryhmien palstoilla kyseinen niskalaukaus tai "yhdeksän millin burana" ovat tuttuja ilmaisuja jo vuosien takaa joilla asioita kuulemma pitäisi korjailla, ei luulisi yllättävän ketään nettiä laajemmaltikin seuraavia. Jotkut vasuritkin ovat kyseistä ilmaisua käyttäneeet.

Homma tietysti on ongelmallinen, koska joskus -18 tuollaista tapahtuikin ja joillain vaikuttaisi olevan haluja uusintaotteluun puolin jos toisinkin (tyhmää kuin mikä).

Tokki sivistyneempiäkin tapoja on toisen puolen väki yrittänyt...

http://findianajones.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248234-kansalaisaloite-ker...

Tavallaan surullista, että tilanne on pääässyt tähän pisteeseen globaalien rakennemuutosten pakottamana (Made in USA/EU), vaihtoehtojakin olisi kyllä ollut. Valitettavasti EU ei ollut sitä mitä piti, vaan ihan jotain muuta.

http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/index.php?id=92

Pauli Smolander

Koirat haukkuu mut karavaani kulkee. Työttömyys pienenee ja talous kasvaa hallituksen toimenpiteillä. Rinne panikoi, kun tehdyt toimet tuottaa tulosta kansantaloudessa. Rinteen mielestä kun työttömien pitäisi saada vaan olla köllötellä kotona ja elää velaksi muiden piikkiin? Huoh! Joskus se vaan tekee kipeetä, kun ajellaan kotoo töiden hakuun, eikä jaeta (velka)rahaa ilmaiseksi! Mut kaukana ollaan vielä niskalaukauksesta, on siinä välissä vielä monta sortoastetta, esimerkkinä voisi ottaa vaikkapa Pohjois-Korean täystyöllisyys metodit.

Harri Tapani

Työttyömyys saattaa hieman pienentyä tilastokikkailuilla kuten ennenkin, oikea työttömyys voi sekin hieman pienentyä, mutta siitä ei kannata hallituksen ottaa kunniaa, se että talous kasvaa johtuu ihan muista syistä kuin hallituksen touhuista, voisi jopa sanoa että kasvaaa hallituksen touhuista huolimatta.

"esimerkkinä voisi ottaa vaikkapa Pohjois-Korean täystyöllisyys metodit."

Pohjois-Korea ei ole tiemmä allekirjoittanut Euroopan neuvoston sopimuksia ("Eurooppalaisia arvoja" monet sanovat) kuten Suomi:

"Euroopan Neuvoston ihmisoikeussopimus

4 artikla...

https://www.uusisuomi.fi/comment/454788#comment-454788

Tosin nyt kyllä näyttää hieman että nämä nykyhallitukset ihailevat tuota mainitsemaasi Pohjois-Korean mallia ja yrittävät sitä ujuttaa tännekin. Tai tuota Kiinan mallia jota jo Amerikoissakin ihaillaan:

"Kun Kiina teki historian suurimman ja nopeimman talousnousun, se todisti markkinatalouden toimivan ilman demokratiaa. Tämä oli kurja yllätys lännelle, joka luuli, että markkinatalous vaatii rinnalleen demokratian.

Amerikkalaismediassa vilahtelee jo sellaisia mielipiteitä, että markkinatalous toimiikin paremmin kiinalaisessa kommunismissa kuin amerikkalaisessa demokratiassa (totta!). Amerikkalaiset rahapiirit osoittavat jo julkeata ihailua kiinalaista päätöksentekojärjestelmää kohtaan, koska pääomalle on herttaisen yhdentekevää, ovatko hallituksen edustajat kommunisteja vai demokraatteja. Pääasia on se, että raha saa ratkaista."

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001660682.html

"...kuvaili kiinalaisen kommunistisen järjestelmän kuria kertomalla pienen yksityiskohdan: kun kuolemantuomion saanut henkilö teloitetaan ampumalla, hänen omaisilleen lähetetään lasku luodista. Hallitus antaa harkitun viestin, että sitä kannattaa totella. "

Nyt ollaan aika lähellä jo Unkarin mallia ja ehkä jo kohta mekin saadaan uuden ajan Gulagit tänne:

https://www.uusisuomi.fi/comment/767901#comment-767901

Pasi Anttila

Kyllä minäkin odotan hallituksen vaihtoa mutta eri syistä kuin eräät.
Tulee olla mielenkiintoista katsoa miten Rinne pärjää Pm toimessa. Miten tuleva hallitus kaiken tän oppositiossa harjoitetun räkyttämisen jälkeen pärjää arkitodellisuudessa.

Ja minkälaisen koalition Rinne saa koottua hallitukseen, voi olla että kok, kesk, rkp, ja krist, ei edes lähde hallitukseen

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
miten Rinne pärjää Pm toimessa.
Paremmin kuin Sipilä tai Orpo.
Tuntee työmarkkinat,EK tavat ex-Ay pomona istunut vuosia edm.ja hallituksien kanssa neuvottelemassa. Johon tuodaan koko valtion budjetti,raamit siihen,kuntien ja valtion tilanne,huoltosuhde ym. kun 2,4 milj.palkansaajan palkoista neuvotellaan.Ja siitä miten se summa jakautuu mihinkin kohteesen,mitkä vaikutukset sillä kuntien ,valtion talouteen,ostovoimaan työllisyyteen ja sitä kautta verotuloihin.
SE kokemus puuttuu Kepu,kok ministeri broilereilta.

Pekka Hovatov

Lukekaa Matti Vanhasen Työreformi ja ymmärrätte, ettei toimenpiteet suomenkansaa vastaan tule jäämään pelkästään työttömien kyykytykseen. Keskusta ja Kokoomus haluavat Suomeen luokkayhteiskunnan ja maaorjuuden takaisin. Sauli Niinistö edustaa rahaa, ei kansaa, joten hän kannattaa luokkayhteiskuntaa, allekirjoittihan hän työttömien piiskaus/kyykytyslain.

Jyrki Kaarttinen

Aktiivimallin neitseellisyyttä on rummutettu milloin Vartiaisen, milloin Sipilän, milloin Lintilän tai milloin Zyskowiczin suulla. Miksiköhän Kokoomuksen Petteri Orpo on vaikennut siitä, vaikka malli lienee VM:n virkamiesten valmistelema?