Maanantai 24.6.2019

Selvintä mitä Sauli Niinistöltä Natosta irtoaa: ”Ei” ja selitys päälle

Luotu: 
10.1.2018 07:33
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    "Kyllä niistä selviää", sanoo istuva presidentti ja presidenttiehdokas Sauli Niinistö isäksi tulosta ja lapsista.
|

Toista presidenttikautta tavoitteleva presidenttiehdokas Sauli Niinistö pohti Uuden Suomen, Kauppalehden ja Talouselämän yhteishaastattelussa hieman uudella tavalla suhtautumistaan puolustusliitto Natoon. Kuultiin jopa sana ”ei”, toki monin selitysosin.

Lähdetäänpä tutustumismatkalle tuohon istuvan presidentin monipolviseen Nato-ajatteluun. Siinä saavat osansa niin Paavo Lipponen, Paavo Väyrynen kuin Matti Vanhanenkin.

Näissä vaaleissa kaksi keskustalaista presidenttiehdokasta, virallinen ehdokas Vanhanen ja oman yhdistyksensä Väyrynen, on sitä mieltä, että Niinistö hivuttaa Suomea Natoon. Demareiden Lipposen kohdalla hän taas viittaa vuoden 2006 vaaleihin, joissa Niinistö kärsi toisella kierroksella tappion Tarja Haloselle.

–Ei mitään uutta auringon alla. Joudun nyt vähän korjailemaan vanhoja lausumiani. Kuusi vuotta sitten sanoin, että aina on joku Paavo tunkemassa Natoa mun kurkusta alas. 12 vuotta sitten se oli Lipponen, 6 vuotta sitten se oli Väyrynen, ja nyt on yksi Matti lisää. Siis sanoisin, että älyllinen loogisuus on vähän kaukana kerta toisensa jälkeen ratsastaa samalla väitteellä, joka ei koskaan ole toteutunut, valitsijayhdistyksen ehdokas Niinistö sanoo.

Jatketaan matkaa. Seuraavaksi saadaan ainakin osittain selville, miten ehdokas Niinistö suhteuttaa Nato-asiassa itsensä muuhun ehdokasjoukkoon.

–Nyt tilanne on niin, että olen vähän verrannut kandidaatteja. Jotkut sanovat suoraan ei, se on selkeää. Joku sanoo suoraan kyllä, se on selkeää. Mutta liki koko muu porukka vastaa tähän kysymykseen lähtien liikkeelle siitä, että tähän ei voi vastata kyllä tai ei tässä hetkessä. Se on selkeä vastaus nimenomaan näissä olosuhteissa.

Eli Niinistö sijoittuu tuohon keskijoukkoon, joka ei sano ehdottomasti ”ei”, mutta ei sano ”kylläkään”. Pitäisiköhän näkemystä vähän selkeyttää?

–Ei se voi olla sen selkeämpi, jos olen sitä mieltä, että näissä olosuhteissa ei, mutta en sano suinkaan tulevaisuuteen ehdottomasti ei.  Kyllä tai ei on tässä siinä suhteessa huono, että suljet ikuisiksi ajoiksi ovesi. Ja olen yrittänyt hahmottaa, mitkä olisivat sellaisia tekijöitä, jotka meidän ajatteluun vaikuttaisivat ja vaatisivat tässä asian hyvin laajaa pohtimista. Tarkoitan laajaa henkilöpohjaa eduskunnan edustajien, kaikkien kanssa. Tämä ei ole mikään yhden miehen show, ei todellakaan.

Siellä se otsikossa mainittu Niinistön ”ei” oli. Se on sitten lukijan päätettävissä, kuinka selvästi.

Juttu jatkuu Sauli Niinistön haastatteluvideon jälkeen.

Joka tapauksessa presidentti on tyytyväinen siihen, että istuvan hallituksen ohjelmassa Nato-ovi on raollaan toisin kuin edellisen hallituksen aikana.

”Kuusi vuotta sitten sanoin, että aina on joku Paavo tunkemassa Natoa mun kurkusta alas. Nyt on yksi Matti lisää”

–Minusta tämä on hyvä tilanne, että me emme itse sulje itseltämme ovea. Naton puolelta näyttää viesti olevan hyvin johdonmukaisesti se, että tänne vaan.

Jatketaan. Niinistö on sanonut, että Ruotsin liittyminen Natoon olisi niitä tekijöitä, jotka vaikuttaisivat Suomen pohdintaan. Tilannetta muuttaisi myös se, että Venäjä alkaisi nähdä Euroopan unionin ja siinä samalla Suomen itselleen samalla tavoin vihamielisenä kuin se Naton ymmärtää. Molemmat ovat epätodennäköisiä skenaarioita.

Ruotsin Nato-yllätystä Niinistö ei pidä mahdollisena, minkä hän perustelee jatkuvilla tapaamisillaan pääministeri Stefan Löfvenin ja puolustusministeri Peter Hultqvistin kanssa.

 –Se ei ole mitenkään mahdollista. Olen tavannut Löfvenin tänäkin vuonna 3–4 kertaa, Hultqvistin tapaan joka kerta, kun hän on Suomessa tai kun olemme kansainvälisillä kentillä samaan aikaan, sitä tapahtuu usein... Ajatusten ulkopuolella on se, että Ruotsissa olisi halu toimia tässä erillään, päinvastoin, jos katsotaan Hultqvistin kommentteja, hänhän sitoo koko ajan Suomea mukaan, samoin Löfven.

Kuullaanpa häntä kansanäänestyksestä, jos Suomi siis olisi joskus Natoon menossa.

–On sanottu, että se on jotenkin vastuun pakoilua. Tilannehan on niin, että presidentti, hallitus, jos siihen päätyvät tulevat esittämään, ottavat sen poliittisen johdon ilman muuta ja käyvät neuvotteluja Naton kanssa jäsenyydestä. Sitten, samalla tavalla kuin EU:ssa, tämä sopimus tulisi kansan arvioitavaksi. Nyt mennään siihen kansan arviointiin. Nato edellyttää, että kansan ja puolueiden enemmistö kannattaa Natoa. Se on selvitetty eri maissa viime aikoina eri tavoin, muutamassa on ollut kansanäänestys, joissakin on ollut mielipidetiedustelu. Minun pääsanani on tässä legitiimisyys, yleinen hyväksyttävyys. Jos me tekisimme jonkun mielipidetiedustelun siitä, se kiistettäisiin tappion kärsineiden puolelta hamaan tulevaisuuteen, vaikka se olisi selväkin.

Kansanäänestys olisi siis paras tapa hyväksyttävyyden selvittämiseen, mutta sitten hän pohtii aivan uudella tavalla manipulointia, josta erityisesti kansanäänestyksen kielteisesti suhtautuva vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto on huolissaan.

–Sitten kun sanotaan, että kansanäänestyksen aikaan alkaa manipulaatio, miten joku voi olla niin sinisilmäinen, ettei hän kuvittele, jos kansaa ei kuultaisi, etteikö kansaa manipuloitaisi manipuloimaan edustajiaan, aivan varmasti.

Kuluva vuosi on istuvalle presidentille merkkivuosi. Hän täyttää 70 vuotta ja on tulossa kolmannen kerran isäksi. Hänellä on paloa jatkaa tehtävässä, vaikka ovat eläkepäivätkin käyneet mielessä.

–Totta kai, kyllähän ne olisivat myöskin houkutelleet. Kun tätä asiaa kevään mittaan mietin ja aika moni siihen vaikutti, niin tämä meno on nyt aika vauhdikasta maailmalla, ja se liikuttaa Suomea. Ja menin sitten uskomaan niitä ihmisiä, joiden mielestä olisi jollain tavalla karkuun lähtöä, jos tästä lähtisin.

Vielä vauvasta, mitä Niinistö ajattelee siitä, pystyykö hyvän isyyden ja hyvän presidenttiyden yhdistämään? Tätä on kyselty muun muassa Hufvudstadsbladetissa.

–Suomessa elää viisi miljoonaa ihmistä, jotka kaikki on syntyneet ja kaikki tulleet hoidetuksi ja vanhemmat on monet aika lailla tiiviisti muussakin elämässä mukana. Minulla on itselläni ollut kaksi poikaa, ja tein kahta duunia siihen aikaan; vaimokin oli töissä pääosin. Kyllä niistä selviää, Niinistö sanoo.

Alma Talent haastattelee kaikki presidenttiehdokkaat:

Presidenttiehdokas Tuula Haatainen haastaa Sauli Niinistöä feminismillä

Presidenttiehdokas Matti Vanhanen varoittaa Afrikan kansainvaelluksesta: ”Järjestelmämme oli seota miljoonasta”

Presidenttiehdokas Merja Kyllönen: ”Ei koskaan Natoon”

Presidenttiehdokas Huhtasaari Natosta eri mieltä kuin pomonsa Halla-aho

Presidenttiehdokas Paavo Väyrynen: Globalisaation aika on ohi

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilmari Jokinen

Ei Natolle, mutta onko hänellä ketunhäntä kainalossa? Siinä on se ydinkysymys jota Vanhanen ja Väyrynen kyselee.
Itse kyllä jarruttaisin näitä natoyhteensopimisia. Pian kohta meillä olevat venäläiset raideleveytkin rullataan natoyhteensopiviksi. Olemme nyt yhtensopivia Venäjän kanssa. Etukin tuli juuri esiin. Nopea tavarakuljetus junilla Kiinaan. Ei huono.

Pasi Anttila

Vanhanen varsinkin on paniikissa koska kannatus ei nouse joutuu jopa keksimään tällaisia salaliittoja. Kyllä kaikki kokoomuksen nato-kannan tietää, samoin Niinistön. Natoon jollain aikatalululla mutta se hetki ei ole vielä. Ei nyt mutta tulevaisuudessa kyllä.

Vastustajien toin pitäisi sanoa miksi kannattavat esim. yhteistyötä naton kanssa. Eikö olisi loogista esim Kyllöseltä pyrkiä irtautumaan myös tästä yhteistyöstä naton kanssa. Eli ei edes sitä kuuluisaa nato-optiota.

Jorma Nordlin

"Minulla on itselläni ollut kaksi poikaa, ja tein kahta duunia siihen aikaan; vaimokin oli töissä pääosin. Kyllä niistä selviää, Niinistö sanoo."

Äiti hoiti lapset ja Niinistö kävi töissä kahdessa työpaikassa. Nyt ikää on tullut paljon lisää. Presidentti saa lastenhoitajan ja vaimo kantaa vastuun lastenhoidosta. Jos Niinistö joutuisi osallistumaan lasten hoitoon samalla tavalla kuin monet isät nykyään, niin ei onnistuisi iäkkäältä ihmiseltä, jos tekee vielä töitä samaan aikaan.

Lapsen kasvatus on haastava monelle 30-40v äidille ja siitä syystä heitä sairastuu. Paras ikä siihen on alle 30v.

Jarmo Lius

Sauli Niinistö leikkii hyvä/paha poliisi leikkiä. Ei ehkä kyllä NATO. Vaikka suomalainen kansa tietää hänen vievän kansaa kohti NATO sotaa, kansa haluaa uskoa, että se ei ole Sauli vaan jokin paha voima johtaa maata.

Tosiasia kuitenkin on se, että presidentti Niinistö on alistanut Isäntämaa sopimuksella sotatantereeksi. Sopimuksessa lukee että NATOn sotilailla on samanlainen kauttakulkuoikeus Suomen läpi kuin saksalaisilla 1940-1941. Siitä seurasi Jatkosota. Mitä Isäntämaasopimuksesta on seurannut?

Zapad sotaharjoituksista tiedämme sen, että Venäjä on suunnannut taktiset ydinpomminsa Suomea kohti. Isäntämaasopimuksesta seurasi siis se, että nyt Suomi on naapurinsa ydinpommien tähtäimessä.

Presidentti Sauli Niinistö toimii samoin kuin presidentti Svinhufvud tehdessään asevelisopimuksen Hitlerin Saksan kanssa. Oma kansa kakkonen, ideologia ykkönen.

Sauli Niinistön pitäisi olla presidentti eikä peluri. Tai - voihan toki olla niin että hän on heikko johtaja ja kyseisen puolustusvoimat sitovan sopimuksen onkin tehnyt presidentin sijaan joku vahvempi ja vaarallisempi.

1. kierroksella NATOn vastaiset protestiäänet voi turvallisesti suunnata presidenttiehdokas Väyryselle.

Pasi Käyhkö

Ymmärrän Niinistöä täysin. Nythän tämä keskustelu pulpahti taasen ennen vaaleja pintaan. Keskusta on todella paniikissa. Matti 2% Vanjanen ei kun Vanhanen hokee vanhaa viime vaalien mantraa, aiheena Niinistö ja Nato..

Harri Kovala

En ymmärrä NATO-Vanäjä vastakkainasettelua. NATO-maat ovat Venäjän suurin kauppakumppanialue, eikä se asia muutu yhtään mihinkään vaikka Suomikin olisi NATOssa.

Naapurimme Viro on kolminkertaistanut kaupankäynnin Venäjän kanssa NATOssa ollessaan.

Toimi Kankaanniemi

Kunhan toinen ja siis viimeinen kausi alkaa niin esiin tulee kryptinen mietelmä. Selkosuomeksi puettuna: Eiköhän se Suomen paikka sittenkin ole siellä läntisessä puolustusyhteisössä. Niin tulee se 5. artiklakin meille mukaan, kun muu jo on. Ja onhan se rauhan yhteisö.

Viimeisellä kaudella ei tarvitse vaaleja ajatella. Voi toimia oman viiteryhmän tahdon toteuttajana. Kaikessa.

Tämähän on oikeiston ja varsinkin kokoomuksen julkikirjoitettu tavoite. Ja nekin, jotka nyt rahoittavat kampanjaa, saavat haluamansa vastineen. Siis Natoon.

Syksyllä Ruotsin porvarit nousevat valtaan. Silloin yhdessä hakemukset hoidetaan sisään. Tai ruotsalaiset hetken edellä. Kansan mielipide osataan hoitaa monenkirjavien viestintämogulien toimesta sitten hieman myöhemmin.

Itärajallemme tulee jyrkkä vastakkainasettelutilanne. Yksi suurimmista maapallollamme. Putin rähisee aikansa, mutta hänet hoidellaan sopivalla tavalla.

Trump voi sittenkin olla se arvaamattomin tekijä koko operaatiossa. Mutta lopulta hänkin twiittaa ok.

Niin että näin tämä menee.... luulisin ja ennustelen.

Jarmo Lius

Siinä vain voi käydä Suomessa samoin kuin Ukrainassa kun helmikuussa 2014 Ukraina liitettiin lännen etupiiriin vallankaappauksella - maa hajosi. Suomen yhtenäisyys ei ole kiveen hakattu lakikirja. Suomen hajoaminen on väistämätöntä NATOn jäsenenä.

Pasi Anttila

Suomen kansa selvisi Yya-sopimuksesta itäisen naapurinsa kanssa joten se selviää natosta, läntisestä järjestöstä. Onhan siellä selvinneet muutkin, Baltit ja Norja joilla on myös rajaa Venäjän kanssa.

Kyllä se teidän maalailema hajoaminen jää hajoamatta. Paitsi jos joku haluaa tehdä "ottowillekuusiset" ja muuttaa venäjälle niin mikäs siinä.

Markku Lehto

Niinistö:
" Ja olen yrittänyt hahmottaa, mitkä olisivat sellaisia tekijöitä, jotka meidän ajatteluun vaikuttaisivat ja vaatisivat tässä asian hyvin laajaa pohtimista. Tarkoitan laajaa henkilöpohjaa eduskunnan edustajien, kaikkien kanssa. Tämä ei ole mikään yhden miehen show, ei todellakaan."

Tämähän on yksi tärkeä asia. Nato asia edellyttää syvällistä pohdintaa. Ja siihen pitää osallistua ainakin kaikkien äänestysikäisten suomalaisen sekä hallituksen ja eduskunnan. Tämä taas edellyttää, siis että voidaan pohtia, sitä että tiedetään asiaan vaikuttavat taustat ja tosiasiat. Ei pidä alkaa pohtimaan näin tärkeää asiaa pelkästään mielikuvien, idealismien ja "musta tuntuu" pohjalta.

Taustojen ja tosiasioiden avaamisessa suomalaisille on medialla avainasema. Pelkät uutisoinnit gallup-kyselyiden tuloksista siitä, että moniko kannattaa milloinkin Natoon liittymistä tai ei kannata liittymistä, ei ole taustojen ja tosiasioiden avaamista.

Voi kysyä, moniko näihin gallupeihin vastanneista on edes lukenut Pohjois-Atlantin sopimuksen tekstiä ?

Sen ja muuta taustatietoa Natosta voi saada esimerkiksi oheisista linkeistä:

http://docplayer.fi/109239-Suomi-ja-nato-suomen-atlantti-seuran-10-vuoti...

http://natonaika.fi/post/89437603532/mik%c3%a4-nato-on

http://atlanttiseura.fi/nato , Huom tämä linkki ei tällä hetkellä jostain syystä aukea.

http://www.finlandnato.org/Public/Default.aspx , täältä löytyy myös se Pohjois-Atlantin sopimustekstin suomennos. Sen jaksaa jokainen lukea, sillä se on vain vajaat neljä sivua ja harvinaisen selvää tekstiä.

Pekka Hovatov

Niinistöä verrattiin tunnettuun pedofiiliin, Jammu- setään. Jos Niinistö ei tykkää vertauksesta, niin miksi hän sitten teki Woody Allenit ja söi kuormasta???
Ainoa ero Woody:n ja Niinistön välillä on, että Woody nai ottotyttärensä ja Niinistö kummilapsensa. Kenen mielestä he toimivat normaalisti????

Molemmat ryösti kehdon, kirjaimellisesti.
Haluatko sinä oikeasti että kyseisen kaltainen henkilö edustaa sinua????

https://www.is.fi/presidentinvaalit2012/art-2000000467423.html

Pekka Hovatov

Kokoomuksen määritelmä on seuraavanlainen:

K ähmi muiden
O maisuutta
K aiken aikaa
O ttamatta huomioon muita ihmisiä
O ta irti kaikki
M itä lähtee
U nohtamatta köyhimpiä kansalaisia
S ieltä irtoaa parhaat tuotot

Eli mieti kenen ehdokasta äänestät seuraavaksi presidentiksi!!!
Sauli Niinistö on Kokoomuksen ehdokas.