Sunnuntai 21.10.2018

Kansliapäällikkö Hetemäki puolustaa aktiivimallia – KL: Suunnitelmat olivat pahempia

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.1.2018 08:46
Päivitetty: 
10.1.2018 08:50
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    "Suomessa työttömän köyhyysriski on kymmenen kertaa suurempi kuin työllisen. Jos halutaan vähentää köyhyyttä, on ensiarvoisen tärkeää saada ihmiset töihin", valtiovarainministeriötä johtava Martti Hetemäki perustelee aktiivimallia.
|

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki tyrmää Kauppalehdessä ajatuksen vapaaehtoistyön ottamisesta mukaan aktiivimalliin ja puolustaa mallia ”kohtuulliseksi”.

Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen esitti viime viikolla Uuden Suomen haastattelussa, että työtön voisi osoittaa aktiivimallin edellyttämän aktiivisuutensa myös vapaaehtoistyöllä tai muulla palkattomalla työllä. Myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on ollut avoin asian pohtimiselle. Lue lisää: Työtön, saat pian kirjeen Kelalta – Pääjohtaja: Aktiivimallia voisi laajentaa

Kansliapäällikkö Hetemäki torppaa ajatuksen. Hänen mukaansa mallin avaaminen vapaaehtois- tai talkootyölle voisi vääristää markkinoita.

– Jos vapaaehtois- tai talkootyö sisällytettäisiin aktiivimalliin, se voisi johtaa palkattoman työn lisääntymiseen, Hetemäki sanoo KL:lle.

– Lisäksi hyvin harva pääsee kolmannen sektorin toimista työmarkkinoille. Tämä synnyttäisi lisää pysyvästi pientuloisia.

Aktiivimalli juontaa juurensa Hetemäen johtamaan kolmikantaiseen työllisyysryhmään, joka työskenteli syksyllä 2016.  Hetemäki luonnehtii hallituksen esitykseen ja lakiuudistukseksi päätyneen aktiivimallin ehtoja ”kohtuullisiksi”. Pahempaakin oli hänen mukaansa tarjolla.

– Kaksi vuotta sitten työ- ja elinkeinoministeriön työryhmä esitti, että työttömyysturvaa leikattaisiin 15 prosenttia kuuden kuukauden työttömyyden jälkeen. Ero nykymalliin on suuri.

Myös aktiivimallia valmistelleessa työryhmässä istunut toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund on julkisuudessa todennut, että työryhmän pöydällä oli noin kuusi erilaista mallia, joista valittiin lopulta työttömien kannalta lempein malli. Lue lisää: Ay-ekonomisti tunnustaa ehdottaneensa aktiivimallia: ”Pienetkin marjat on nyt poimittava – tilanne niin vakava”

Lähde: Kauppalehti

LUE MYÖS:

Kelan tutkija varoittaa aktiivimallista: Aktiivisen työttömän päivärahaan voikin tulla yllätysleikkaus

Ministeri Ylellä: Aktiivimalli voi muuttua jo huhtikuussa – vapaaehtoistyö mukaan?

Ben Zyskowicz paljasti Ylellä: Tästä syystä hallitus hylkäsi aktiivimallin, ”joka varmasti olisi ollut oikeudenmukaisempi”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Topi Rantakivi

Porkkanamallia olisi pitänyt tarjota, että pääsemällä mihin tahansa töihin ilman työehtoja olisi tuonut tuon 4,65% lisäyksen tukeen, niin silloin ei kansa olisi niin äreänä. Keppejä on tarjottu viime aikoina ja viime vuosina.

Kyllä tästä tulee vähän isompi juttu, kun sosiaalisessa mediassa aletaan suunnittelemaan ison porukan kokouksia ja sitten masimoimaan jättimäistä porukkaa eduskuntatalon eteen ja ympärille.

Marja-Liisa Kalkela

Mitäkö? Kaksia työmarkkinoita.Halpatyötä "Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamista". Palkat maksetaan verovaroista Kelasta työttömyyskorvauksina. Tai -94-18 "Toisaikaisella" Toimeentulotuella. Toisaikainen jo 24 vuotta.

Onko Ex-palkansaaja,veromaksaja ,ammattitaitoinen tässä harjoittelemassa Agranomiksi? Vai puutarhuriksi? Vai ehkä jopa entinen hitsari pääsee kasvihuoneille töihin kun saa oikein "todistuksen" puistotyöstä

https://yle.fi/uutiset/3-9734489

Työttömyysturvan verotus palkkatuloa kireämpää

Työttömyysetuuksien verotus on tällä hetkellä huomattavasti palkkatulojen verotusta kireämpää, koska työttömät eivät ole oikeutettuja vastaaviin vähennyksiin. Työttömyysetuuksien ja palkkojen verotuksen välinen ero on kasvanut, kun työnteon kannustavuutta on pyritty lisäämään kasvattamalla työtulovähennystä.

Työmarkkinatuen ja peruspäivärahan määrä on kuukaudessa
keskimäärin 697 euroa. Tästä vähennetään vielä yleensä 20 prosentin ennakonpidätys.

Ja koska tuo ei riitä elantoon on haettava toimeentulotukea jossa on ehdot .Ilmaistyötä tai et saa minimi tukea elantoon ,muut saa kelan etuudet tulojen päälle ilman ensimmäistäkään vähentäää ehtoa .

Marja-Liisa Kalkela

Kannattas kuunnella 40 vuoden kokemusta:

Lasse Laatusen näkökulma: Aktiivimallin poliittinen ansa
Tiistai 9.1.2018
IL
Työttömyystilastoja vilkaisemalla voi päätellä, että normaalissa työvoiman kysyntätilanteessa ansiosidonnaisella työttömyysturvalla olevat
- työllistyvät omatoimisesti uudelleen muutamassa kuukaudessa.

-Työttömyysongelman kova ydin ovat pitkäaikaistyöttömät ja heistä erityisesti työmarkkinoiden kannalta moniongelmaiset.
- Koulutus tai terveys ovat eri syistä vajavaisia.

- Pitkä työttömyys on laitostanut. Usko on hiipunut. Aloitekyky on vähentynyt. On annettu periksi.

-Tämän ongelman purku vaatii työhallinnolta resursseja, kekseliäisyyttä ja viitseliäisyyttä. Hallituksen kannattaisi keskittää kaikki voimavarat pitkäaikaistyöttömyyden nujertamiseen.

Se on työttömyysturvan uudistamisen keskeisin alue, mutta poliittisesti riskittömin.

Kokemattomien ministeribroilerien puuhastelun jälki näkyy.
"Hätäisesti tehtynä ei synny kuin......! 72% työllisyyden väkisin runnominen polkemalla työttömien oikeuksia ei ole oikea tapa toimia.
Vaalit on lähellä n.2,4 milj. palkansaajaa joiden ansiosidonnaisen työttömyysturvaakin kun on ronkittu ,työttömyyden varalle maksettua elantoa varten. -18 ja-19 äänestystuloksiin voi vaikuttaakkin paljon.

Marja-Liisa Kalkela

Työttömille .Perustulo 560e/kk puhtaana käteen=
(Auttaa "pois" tukiloukusta joka estää työllistymistä )
Puhdas tulonsiirto hyvätuloisille

-Kunnianhimoisempi koe käsittäisi esimerkiksi muitakin väestöryhmiä työttömien lisäksi ja sisältäisi useita eri koeryhmiä,
joissa perustulon taso ja veroasteet vaihtelisivat.
-työnteon rahallisten kannustimien parantaminen vaikuttavat rajatun väestöryhmän työn tarjontaan.
(Kuten tarjota työtä verovaroilla kuten kotitalousvähennyksellä).

-Perustulo vähennetään seuraavien etuuksien nettomäärästä:
työmarkkinatuesta ja
peruspäivärahasta
ansiopäivärahasta

Toimeentulotuki
Perustulo otetaan toimeentulotuessa huomioon tulona.
-Työstä kieltäytyminen voi vaikuttaa toimeentulotuen perusosan suuruuden alentamiseen.

Reino Mäkinen

A. "Jos vapaaehtois- tai talkootyö sisällytettäisiin aktiivimalliin, se voisi johtaa palkattoman työn lisääntymiseen, Hetemäki sanoo KL:lle."

Edellä oleva mahdollistaa sen, että poliittiset puolueet ja vaaliehdokkaat sekä poliitikot saavat omiin tarkoitusperiinsä ilmaista työvoimaa vasten työttömän omaa tahtoa.

B: Mikäli työttömältä edellytetään työpaikkahakemuksia kerran viikossa pitää myös edellyttää, että työnantaja vastaa näihin hekemuksiin.

Snow Flare

"– Jos vapaaehtois- tai talkootyö sisällytettäisiin aktiivimalliin, se voisi johtaa palkattoman työn lisääntymiseen, Hetemäki sanoo KL:lle.
– Lisäksi hyvin harva pääsee kolmannen sektorin toimista työmarkkinoille. Tämä synnyttäisi lisää pysyvästi pientuloisia."

Toisaalta taas monet niistä ei varmaan muutenkaan työllistyisi mutta sentään voisivat tehdä jotain hyödyllistä ja mistä itse pitävät ja mikä siinä estää myös uusien suhteiden luontia toiminnat kautta mikä sitten voi johtaa että kappas paikan pomo tai muu tietääkin jonkun kenellä vois olla palkka työtä oli se sitten osa aika tai kokopäivä.

Sitä ei vaan haluta koska siitä ei saa kerättyä tilastoja helposti ja vaikea valvoa
Kuin esim TE-Harjoittelu ja se myös johtaa palkattoman työn lisääntymiseen
kun ihmiset sinne pakotetaan kun ei muuta vaihto ehtoa ole mutta siitä saa helpommin tilasto tietoa.

Gun-May Arffman

Hetemäki unohtaa, että työnhakija ei edelleenkään päätä siitä saako hän tehdä sen 18tuntia uuden lain edellyttämällä tavalla jossain yrityksessä. Sen päättää työhön ottava yritys. Siksi tämä aktiivimalli on hyytävä yhdelle osalle Suomen kansalaisia ja laki on perustuslain vastainen, jossa sanotaan että perusturva kuuluu kaikille Suomen kansalaisille. Aktiivimallin tekijät voisivat erota tehtävistään, niin täysin osaamatonta ja ymmärtämätöntä ainesta tämä maa ei tarvitse. Lain kärsijöinä on liikaa sijaiskärsijöitä, jotka eivät pysty vastaamaan lain vaatimukseen.

Pasi Anttila

Perustuslakivaliokunta katsoi että se on ongelmallinen, ei että se on perustuslain vastainen. Tämän lain voimaanasutmisen jälkeenkin suomen kansalainen on oikeutettu perusturvaan. Onhan nykyäänkin karenssit, jopa 3kk jolloin ei saa työttömyyskorvausta eikä sitäkään pidetä perustuslain vastaisena. Lisäksi voi hakea toimeentulotukea joka kattaa sitten sen työttömyysetuuden menetyksen.

Pertti Ikonen

"Lisäksi voi hakea toimeentulotukea joka kattaa sitten sen työttömyysetuuden menetyksen."

Kyllä toimeentulotukea voi hakea mutta sitä ei myönnetä ennen kuin realisoitavissa oleva omaisuus on syöty. Tuo tarkoittaa sitä, että ainakin lian arvokas auto on myytävä ja esim. kesämökki on myytävä ennen kuin voi saada mainitsemaasi toimeentulotukea.

Harri Tapani

Jostain syystä, kun nettiä on pitempäänkin seurannut, niin on huomannut että aika harva ottaa tuon perustuslakivaliokunnan jutut enään tosissaan ja väki on alkanut vaatimaan Suomeen perustuslakituomioistuinta joka ei olisi poliittisesti ohjailtavissa...Se taisi alkaa se perustuslakivaliokunnan arvostus romuttua jo EU-liittymisen aikoihin.

Marja-Liisa Kalkela

Moniko näistä on saanut valituisen palkallisen työn?
Vääristääkö tämä palkkoja?

-Jos kunta työllistää nämä pitkäaikaistyöttömät, se saa TE-toimistolta työttömän työllistämiseen jopa 50 euroa päivässä kuuden kuukauden ajan. Pitkäaikaistyöttömien joukossa on myös ammattitaitoisia työntekijöitä. Kunta saa tukityöllistettyään työsuorituksen, säästää toimeentulotuissa ja terveysmenoissa.

Lokakuun lopussa aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä
oli 125 700 henkilöä-
Syyskuuhun verrattuna palveluissa olleiden määrä lisääntyi 4 100:lla.
Aktivointiaste oli lokakuun lopussa 31,6 % eli 3,5 prosenttiyksikköä
korkeampi kuin vuotta aikaisemmin. Kaikkiaan palveluissa oli 4,7 %
työvoimasta.

125 700 palkallinen työ pois työttömiltä kun työt teetetään sosiaaliturvaa vastaan.

Ilkka Ali-Melkkilä

" 18 §
Oikeus työhön ja elinkeinovapaus
Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.

Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Oikeudesta työllistävään koulutukseen säädetään lailla.

Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä.

19 §
Oikeus sosiaaliturvaan
Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.

Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella.

Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Julkisen vallan on myös tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu.

Julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä. "

Siiinä otetta perutuslaista. Sitä voi sitten miettiä osuuko Hallituksen a Hetemäen touhut lain velvoituksiin.

Marja-Liisa Kalkela

Suomen perustuslain mukaan kaikki on yhdenvertaisia lain edessä.
Joten eduskunnasta tippuneet on työttömiä työnhakijoita siinä missä muutkin.Verovaroista se työttömyyteen sopeutumisrahakin maksetaan.
Laki koskee kai kaikkia työikäisiä jolla ei ole työtä.

Kuvaaja kertoo tylyn totuuden: Suomalaiset ryhtyivät vaatimaan kansanedustajien sopeutumiseläkkeiden poistoa aktiivimallipäätöksen jälkeen
Keskiviikko 10.1.2018
IL
Jo lähes 46 000 ihmistä on ilmoittanut kannattavansa kansanedustajien sopeutumiseläkkeiden poistamista. 50 000 ilmoituksen rajasta puuttuu siis vain alle kymmenen prosenttia.
Nimiä adressiin.

Harri Tapani

Positiivista on sentään, että kansliapäällikkö toteaa suunnitelmien olleen pahoja ja olevan sitä edelleen. Hallitus siis virkamiehineen on ollut pahanteossa tai suunnittelemassa pahuuksia, kuka kumma sellaisia äänestelee :p

Jari-Jukka Annala

Kansliapäällikön perustelu mallille on huono. Ihan sama, jos ajaa ylinopeutta 20 km tunnissa ja vaatii pienempää rangaistusta, koska suunnitteli ajavansa 50 km/h ylinopeutta. Kansa voi olla kouluttamatonta ja osin työkyvytöntäkin mutta tyhmänä sitä ei tule pitää. Äänestysvilkkaus seuraavissa vaaleissa tulee nousemaan ja vasemmisto saa historian suurimman vaalivoiton. Siniset häviävät puoluekartalta, perussuomalaiset jäävät marginaaliin. Jaa miksi? Koska ovat olleet mukana kirjoittamassa ja sopimassa nykyhallituksen linjauksia. Halla-aho haukkasi paskaa, samoin nykyinen hallitus. Ihmettelen vain, kuinka torvelo päättäjä voi olla ja kuinka kaukana tavallisen ihmisen arjesta.

Harri Tapani

" vasemmisto saa historian suurimman vaalivoiton"

Se jää nähtäväksi, vaikka en kyllä oikein moiseen usko, se edellinen...siitä on jo aikaa:

"Nyt itsestään selviltä tuntuvat uudistukset, kuten työttömyysvakuutus, viisipäiväinen työviikko ja työeläkejärjestelmä pantiin silloin alulle."

http://hirvasnoro.blogspot.fi/2008/05/vasemmistoenemmist-1958-ja-tyliste...

"Vasemmistoenemmistö ja massiivinen joukkoliike saivat muutamassa vuodessa aikaan sosiaalilainsäädännön, joka muodosti hyvinvointivaltion perustan"

http://hirvasnoro.blogspot.fi/2008/05/skdln-vaalivoitto-1958-avasi-tien....

Ja nykyiset vasemmistopuolueet ovat EU-puolueita ja EU on takuuna siitä, että käytännössä kaikki vasemmiston saavutukset romutetaan ja hyvinvointivaltion purkuhommat jatkuvat edelleen.

Kuten edellä lainattu toimittaja aikoinaan kirjoitti artikkelin otsikolla: "Lässyvasemmistosta ei ole vaihtoehdoksi", se pitänee edellen paikkansa.