Torstai 23.5.2019

Päivi Nerg ja ministeriö tyrmäävät KHO:n vaatimuksen – Sote-uudistusta vaaditaan EU:n syyniin

Luotu: 
10.1.2018 10:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sisäministeriön kansliapäällikön tehtävästä sote-johtajaksi siirtynyt Päivi Nerg ilmoittaa, että sote-valmistelijat eivät noudata KHO:n vaatimuksia.
|

Korkein hallinto-oikeus (KHO) katsoo, että sote-uudistuksen valinnanvapausmalli on vietävä Euroopan komission käsittelyyn sisältämiensä epäselvyyksien vuoksi. Kuntalehti nosti esiin KHO:n joulukuisen lausunnon, jota ministeriö ei kuitenkaan aio noudattaa.

KHO:n lausunnon mukaan esitetty valinnanvapausmalli on ongelmallinen EU-oikeudellisesti. Kysymys on ennen kaikkea siitä, katsotaanko maakuntien sote-liikelaitosten saavan EU-säännöksissä kiellettyä valtiontukea verokohtelunsa ja konkurssikelvottomuutensa vuoksi.

Näiden epäselvyyksien vuoksi KHO katsoo, että ”ainoa oikeudellisesti kestävä” menettelytapa oikeusvarmuuden turvaamiseksi on ilmoittaa kaavaillusta lainsäädännöstä komissiolle.

Sote-uudistuksen valmistelijat eivät kuitenkaan aio reagoida KHO:n esitykseen. Maakunta- ja soteuudistuksen projektijohtaja Päivi Nerg valtiovarainministeriöstä sanoo Kuntalehdelle, että sote-kokonaisuutta ei aiota lähettää EU-tarkasteluun. Nerg vastaa Twitterissä Uuden Suomen kysymykseen siitä, viittaako ministeriö kintaalla KHO:n vaatimukselle.

– Ei tässä millään kintaalla viitata. Tärkeitä huomioita tärkeästä asiasta, joka [valinnanvapaus-]lakiluonnoksen perusteluissa läpikäyty, Nerg katsoo.

– KHO:n kanta on STM:n tiedossa ja kysymystä on tarkasteltu valinnanvapauslain esitysluonnoksen perusteluissa. STM:n näkemys on tällä hetkellä se, että sote-uudistuksen valmistelu voi edetä suunnitellussa aikataulussa, kommentoi puolestaan sosiaali- ja terveysministeriö STM.

KHO käyttää hallintolakiasioissa Suomen ylintä tuomiovaltaa ja toimii viranomaisten lainkäytön oikeellisuuden valvojana.

Nerg myös kiistää Kuntalehden väitteen, että KHO:n lausunto ei olisi mukana ministeriön julkaisemassa valinnanvapauden lausuntoyhteenvedossa. KHO:n lausunnon rooli yhteenvedossa vaikuttaa kuitenkin pieneltä, sillä yhteenvedossa todetaan lähinnä, että: ”Maakuntien yhtiöiden uusi kilpailuasema yksityisten yhtiöiden rinnalla ja toisaalta liikelaitoksen viimesijainen palveluvelvoite nähdään esteenä onnistuneelle kilpailulle julkisten ja yksityisten toimijoiden välillä. Yhtiöittämisen nähdään myös heikentävän palvelujen demokraattista päätöksentekoa.”

Nerg kertoo Kuntalehdelle, että EU-käsittelyyn viedään vain tuet taloudelliseen toimintaan, ja tällaisia ei valinnanvapauden lakiluonnoksessa hänen mukaansa ole. Hän ei Kuntalehden mukaan halunnut arvioida, miten erimielisyys KHO:n kanssa vaikuttaa lain legitimiteettiin.

 

 

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilmari Jokinen

Ja törmätä perustuslakivaliokuntaan kuin seinään.
Tämä hallitus on jo paniikissa. Kun tulee uusi mielipidemittaus niin se on sitten siinä. Kepun 14% ja kokoomuksen 18% pistää puntit tutisemaan kun sinisillekin näytetään ove....anteeksi 1,3%n kannatusta.

Harri Tapani

Sehän siellä taustalla on, oli jo alunperinkin, tosin ne jätit taitaa olla suurelta osalta tuolta rapakon takaa jos omistuksia aletaan tutkimaan. Olihan EU:n ja sen edeltäjien perustamisen yhtenä syynä se, että amerikkalaiset yritykset tarvitsivat markkinoita ja käyttivät siihen hommaan Marshall-apua pinostuksena. Ja tämä nykyinen, kuten Kalle Isokallio jo aiemmin kuvasi:

"Chicagon koulukunnan oppi palveluiden yksityistämisen autuudesta luotiin kaksikymmentä vuotta sitten, jotta amerikkalaisille rahoitusyhtiöille syntyisi uusia tuottoisia sijoituskohteita. Monen pienen maan kansallisvarallisuus siirrettiinkin alihintaan sijoittajille..."

http://www.iltalehti.fi/kalleisokallio/200804217546403_k1.shtml

Markku Salonen

Suomalaiset sarvikuonot tekevät ihan oman sosialisoidun terveydenhuoltonsa (SoTe). Siinä ei ihmisoikeudet, perustuslaki saati EU paina yhtikäsmittään.
Himmeli ei ole kaunis eikä leijaile tasapainossa, mutta saattaa se pysyä ripustimessaan kiinni.
20 vuotta kun sitä oiotaan, niin potilas saa taas hoitoa niinkuin nytkin.
Mutta suuret ikäluokat onkin jo aika hoitanut.
Tulipa runoollista.
Mutta jos ei tämäkään onnistu, niin perustuslakia vaan muuttamaan ameriikin malliin. Jotta jokainen vastaa terveydenhuollostaan itse. Siinä ei mitään probleemaa ole ja olisi ihan oikeistolaista politiikkaa - eikö?

Jonne Peto

Kepun ainoa tarkoitus on betonoida valtansa maakuntauudistuksen avulla huolimatta siitä, että syntyy uusi hallintohimmeli. Kokoomuksen ainoa tarkoitus on saada lisää bisnesmahdollisuuksia ihmisten terveyden ja veronmaksajien kustannuksella. Tämä on ns. Sote suomessa. Varmaa on kun Sote epäonnistuu niin silloin haetaan syyllisiä myös oikeudessa euroopassa. (Suomen tuomioistuimeen ei kukaan luota) Tällöin voidaan myös nähdä tunarien ns. niskalaukauksia kansalaisten pettämisen takia.

Mikko Toivonen

Meidän pitäisi kyllä ihan ilman EU apua kyetä torppaamaan tämänkertainen sotesotku kokonaan ja aloittamaan se täysin puhtaalta pohjalta niin, että riippumattomia terveysalan asiantuntijoita ja terveyspalvelun tarvitsijoiden kokemusasiantuntemusta kuunnellaan poliitikkojen sulle mulle jakojen asemesta.

Tähän asti koko sote aloittelijoiden ajatus on perustunut epärehelliseen hyväksikäyttö ja rahansiirtoajatukseen. Smon sote valmistelujohto on ollut kyvytöntä. Nyt jatkossa näyttää kyllä ihan utareelta koko homma ja pitäisi kiireesti saada peli poikki

Hannu Tervola

ei pitäisi olla mitään ihmeellistä. eu säännöt ja määräykset koskevat vain tyhmiä veronmaksajia ja kansalaisia. ei vaikuta poliitikoiden tekemiin päätöksiin eikä rahan tekoon. ei myöskään oman maan lait. samalla mentaliteetilla mentiin myös eu hun. eli homma jatkuu ja kansa kärsii. sori vale uutinen. kato keppihevonen

Jaakko Karki

Mitään ei tule alistaa vapaaehtoisesti eikä edes painostuksen alla minkään EUn syyniin tai tarkastettavaksi. Suomi on ja pitäisi pysyä itsenäisenä valtiona omine lakeineen, ei ole EUlla mitään järkevää syytä puuttua kansallisiin asioihin. Britannia tuli tähän tulokseen ja kun kerran mikään muu ei auttanut, kansa päätti BREXITin ja Britannia lähtee EUn alta vuoden kuluessa Maaliskuussa 2019.