Maanantai 22.10.2018

Ministeriö lupaa: Aktiivisen työnhaun malli ei ole uusi aktiivimalli – leikkaisi työttömyysturvan 60 päiväksi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.1.2018 10:50
  • Kuva: Alma Media / Ossi Ahola
    Kuva
|

Omatoimisen työnhaun malli ei tuo työttömälle päällekkäisiä seurauksia aktiivimallin kanssa, työ- ja elinkeinoministeriö lupaa.

Ministeriön mukaan omatoimisen työnhaun malli ei ole uusi aktiivimalli. Malli on osa työnhaun laajempia uudistuksia ja sitä on kutsuttu aktiivisen työnhaun malliksi myös ministeriön omilla verkkosivuilla. Aktiivisen työnhaun mallin on tarkoitus tehostaa työnhakijoiden omatoimista työnhakua ja selkiyttää työttömyysturvaan liittyviä seuraamuksia.

Ministeriön mukaan kyse ei ole uudesta velvoitteesta, koska työttömällä on jo velvollisuus hakea töitä. Määrällisiä vaatimuksia työnhausta ei kuitenkaan nykyisin ole. Uusi velvoite tuo työttömälle 60 päivän karenssiajan, jolloin työttömyysturvaa ei siis makseta, jos hän ei hae työtä keskimäärin kerran viikossa.

–Työttömälle työnhakijalle ei tule päällekkäisiä seuraamuksia, vaan valmistelu sovitetaan yhteen vuoden alusta voimaan tulleen työttömyysturvan aktiivimallin kanssa, sanoo työministeri Jari Lindström tiedotteessa.

Päällekkäisten seuraamusten välttäminen tarkoittaa sitä, että jos työtön ei hae riittävästi työtä, ei 60 päivän karenssiajan lisäksi tehdä 4,65 prosentin etuusleikkausta, mikäli työtön ei ole täyttänyt myöskään aktiivimallin vaatimuksia.

Vuoden alusta voimaan astunut aktiivimalli leikkaa työttömyysturvaa 4,65 prosenttia, jos työtön ei kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana ole tehnyt 18 tuntia ansiotyötä, hankkinut 241 euroa yrittäjätuloa tai osallistunut riittävästi työelämäpalveluihin kuten koulutukseen.

Ministeriö korostaa, että aktiivista työnhakua ei edellytetä sellaisilta viikoilta, jolloin työtön on tehnyt aktiivimallin mukaisesti osa-aikatyötä, yrittäjäkeikkaa tai osallistunut vähintään yhtenä päivänä työllistymistä edistäviin palveluihin.

–Hallituksen työllisyyttä edistäviä toimia tulee tarkastella kokonaisuutena, jossa muun muassa helpotetaan yrittäjäksi ryhtymistä ja edistetään opiskelua työttömyysaikana. Samalla, kun työttömältä edellytetään aktiivista työnhakua, kehitämme työnhakua tukevia ja työllistymistä edistäviä palveluja, Lindström painottaa.

Lakiesitys omatoimisesta työnhausta on tarkoitus antaa eduskunnalle tänä vuonna.

LUE MYÖS:

Seuraava aktiivimalli tekee jo tuloaan: 60 päivän karenssi syrjäyttäisi kohusanktion

SAK: Valmisteilla hiljaisuudessa jo aktiivimalli 2 – ”Toisi työttömille uusia karenssiautomaatteja”

Ekonomisti: ”Vaatimukset aktiivimallin peruuttamisesta ovat absurdeja”

Ay-ekonomisti tunnustaa ehdottaneensa aktiivimallia: ”Pienetkin marjat on nyt poimittava – tilanne niin vakava”

Kansliapäällikkö Hetemäki puolustaa aktiivimallia – KL: Suunnitelmat olivat pahempia

Työtön, saat pian kirjeen Kelalta – Pääjohtaja: Aktiivimallia voisi laajentaa

”Tämä muistuttaa farssia” – RKP:n Henriksson äimistyi hallituksen aktiivilinjasta

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Uusi velvoite tuo työttömälle 60 päivän karenssiajan, jolloin työttömyysturvaa ei siis makseta, jos hän ei hae työtä keskimäärin kerran viikossa.

No onhan tuo "parannusta" siihen kun ennen tuli välittömästi karensi ja tuesta leikattiin 40% ja 2kk karensi. Jos ei ilmaistyö kelvannut.
Niin miksi nyt pitää hakea sitä työpaikkaa ?
Työttömiä on n.240 000 .Sama suhde kuin jos Lottovoitto osuisi kohdalle.
Palkkaako se yritys juuri "minut" vai jonkun noista 239 999 muusta hakijasta.
Kuunnelkaa Lasse Laatusta ,lukekaa IL hänen neuvonsa hallitukselle.
Kuten hänkin sanoi kaikki sataa Rinteen laariin PM-salkkua varten-19.

Marja-Liisa Kalkela

Omaa nuorisoani olen kehoittanut etsimään muualta töitä kun on ammatti ja kielitaitoa. Samoin lastenlasteni kun valmistuvat korkeakouluista .Lääkiksestä ja oikkiksesta.
Uloshan on jo paljon virrannut korkeastikoulutettuja nuoria. Hyvä kun saa ilmaisen koulutuksen ja pääsee kasvattamaan muiden maiden elintasoa.

Sitähän teki jo isoikäpolvikin -60 luvulla.Nosti Ruotsin elintaso kun pakeni sinne töihin.

Juha Paijola

Juu tähän liityen, on se järkyttävää, että korkeasti koulutetut terveydenhoitoalan ihmiset lähtevät Norjaan ja Britanniaan töihin huonojen työolosuhteiden vuoksi ja sitten tilalle tuodaan Filippiiniläisiä samoihin töihin, jotka täytyy ensin kouluttaa Suomen kielen taitoisiksi, mikä ei olekkaan ihan pieni homma terveysalalla ja kouluttaa myös Suomalaiseen kulttuuriin, jotta ymmärtävät potilasta oikein. Miten ihmeessä valtiolla on rahaa tähän, vaikkei ole rahaa palkata ammattitaitoista ja työsä osaavaa kotimaista henkilökuntaa ? Outo yhtälö.

Jessica Linden

minusta tuntuu että tämä aktiivimalli 2 on sellainen "tårta på tårta" malli. Jos kerran viikossa lähettää työhakemuksen niin eikö se jo näyttäisi että on aktiivinen?

Mitä jos lähetän kaikki omassa kunnassani auki oleville paikoille hakemus samaan aikaan (vaikka ei ole siihen työhön vaativa koulutus) niin onko se hyvä vai ammunko itseni vaan jalkaan kun sitten myöhemmin ei ehkä ole uusia työpaikkoja mihin hakea? :D

Pekka Hovatov

Lukekaa Matti Vanhasen Työreformi ja ymmärrätte, ettei toimenpiteet suomenkansaa vastaan tule jäämään pelkästään työttömien kyykytykseen. Keskusta ja Kokoomus haluavat Suomeen luokkayhteiskunnan ja maaorjuuden takaisin. Sauli Niinistö edustaa rahaa, ei kansaa, joten hän kannattaa luokkayhteiskuntaa, allekirjoittihan hän työttömien piiskaus/kyykytyslain.

Birgitta Laitinen

”Päällekkäisten seuraamusten välttäminen tarkoittaa sitä, että jos työtön ei hae riittävästi työtä, ei 60 päivän karenssiajan lisäksi tehdä 4,65 prosentin etuusleikkausta, mikäli työtön ei ole täyttänyt myöskään aktiivimallin vaatimuksia.”

Mistä leikkaisitkaan – huumoria se on huonokin huumori!
Aktiivimallin Marx-veljekset!

Marja-Liisa Kalkela

Ei ole ei.Jos leipäraha viedään on vaihtoehto nälkään varastaminen tai murrot liikkeisiin.
USA tuo on yleistä köyhyyden takia.
Pienepi haitta olisi maksaa työttömyyskorvaukset kuin antaa rikollisuuden kasvaa. Siinä päättäjille miettimistä.

Pekka Hovatov

Tuota vastaan taas on perustettu sisäministeriön ikiomat ruskeapaidat(SA-JOUKOT). Paula Risikkohan vaati niitä kiireellisesti perustettavaksi, noin 1 vuosi sitten. Suomessa niille on vain annettu leikkisästi nimi reservipoliisijoukot. Niitä on tarkoitus käyttää omaa kansaa vastaan, kun kansa kyllästyy kyykyttämiseensä. KYLLÄ KOKOOMUS OSAA OLLA ROTTA KUN TARVE VAATII...

Pertti Ikonen

"Ministeriön mukaan kyse ei ole uudesta velvoitteesta, koska työttömällä on jo velvollisuus hakea töitä. "

Mutta tässä uudessa mallissa voi saada karenssin siitä, että haettu työpaikka ei olekaan työvoimavirkailijan mielestä työnhakijan koulutukseen tai työkokemukseen perustuva, eli sitä ei lasketakaan työnhauksi. Ja jos viikon aikana ei ole muita työnhakuja, työttömyysturva katkaistaan 60 korvausvuorokaudeksi. Mielenkiintoista olisikin tietää, miten tuo perustellaan.

Jorma Kovanen

Kyse onkin 60 korvausvuorokauden eli lähes 3 kalenterikuukauden työttömyyskorvauksen menetys. Jotkut ovat verranneet 60 päiväsakkoa tähän.
Oikeasti kyse on laskelmienieni mukaan yli 3,5 kertaisesti 60 päiväsakosta!

Laskin päiväsakkolaskurilla itselleni, mitä päiväsakkoni olisi. Sain tulokseksi 17 €. Bruttomenetykseni ansiosidonnaisen päivärahan menetyksenä olisi bruttona noin 60 x 80 euroa eli 4800 euroa! Tämähän on aivan mielipuolisen suuri ryöstö!
Jos saa oikeudessa 60 päiväsakkoa, ei kyseessä ole ole mikään pieni rike, mutta jos työtön tekee jonkun muodollisen virheen tai käsittää väärin te-keskuksen sekavat ohjeet, viedään 3 kk:n työttömyyskorvaus kokonaan. Viha työtöntä kohtaan täytyy olla aivan valtava tai sitten laista äänestäneiden pitää olla ihan totaalisia idiootteja. Eduskuntaan ei pitäisi päästää ketään, jolla ei ole peruskoulun matematiikka hyvin hallussa.
Asiantuntijatkin, mm. joku professori, joka puhui aktiivimallista, unohti täysin tämän 60 päivän karenssin suuruusluokan.
Mikä mahdollisuus on työllistyä esim. 60 vuotta täyttäneellä, paikkakunnasta riippumatta? Niillä, joilla on vuokra-asunto, pankkitili lähes tyhjä ja ei omaisuutta, luultavasti karenssin aikainen menetys saadaan sossusta ja asumistuesta. Hieman varakkaammilta tyhjenee pankkitili. Rikosten määrä alkaa lisääntymään, jos työtön henkilö ajetaan todella ahtaalle. Tätäkö hallitus haluaaa?