Torstai 24.1.2019

Sauli Niinistö hämmästyi professorin epäilyä kanslian vuotamisesta: ”Käsittämätöntä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.1.2018 11:25
  • Kuva: Kimmo Haapala
    Kuva
    ”On käsittämätöntä, että hän menee jotain tahoa ylipäätään nimeämään”, presidentti Sauli Niinistö kommentoi professorin spekulaatioita tietovuodosta.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää professori Martin Scheininin presidentinkansliaan liittämää vuotoepäilyä ”käsittämättömänä”.

Presidentin kommentti liittyy muutaman viikon takaiseen jupakkaan, jossa Helsingin Sanomille oli vuodettu salaisia asiakirjoja. Lehti julkaisi Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta jutun, jossa asiakirjoja oli näkyvästi esillä.

Kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin esitti joulukuun lopussa arvionsa, että rikosilmoituksia poikineen lehtijutun tietovuotaja on todennäköisimmin presidentin kansliasta. Lue lisää: Professori: HS:n vuotaja voi olla presidentin kansliasta – ”Selittäisi Sauli Niinistön ripeyden”

Professori arveli, että Niinistön ”ripeys rikostutkinnan käynnistämisen yhteydessä saattaakin selittyä sillä, että myös hän on ymmärtänyt todennäköiseksi, että vuoto on peräisin hänen omasta talostaan, joskaan ei hänen presidenttikaudeltaan”.

–On käsittämätöntä, että hän menee jotain tahoa ylipäätään nimeämään ja kertoo, että hänellä on jotain aihetodisteita, Niinistö sanoi Uuden Suomen, Kauppalehden ja Talouselämän presidentinvaaleihin liittyvässä haastattelussa. 

Lue myös: Selvintä mitä Sauli Niinistöltä Natosta irtoaa

Niinistö kummastelee myös Scheininin tapaa liittää epäilynsä siihen, että presidentti tuli asiassa nopeasti ulos. Hän puhuu indisioista eli aihetodisteista.

–Kysymys oli siitä, lähetänkö nyt tiedotteen vai sanonko sen vartin päästä, koska sanomatta en olisi voinut ymmärtääkseni olla. Enhän voi mennä sanomaan, että katsotaan mitä tehdään, kun tiesin että rikosilmoitus on jätetty. Olen aika monen indisioista jotain ymmärtävän rikosoikeusjuristin kuullut vähän ihmettelevän [Scheininin johtopäätöksiä].

Niinistö tarkoittaa ”vartilla” aikaa, jonka kuluttua hän olisi ollut joka tapauksessa toimittajien edessä asiasta vastaamassa. Hän päätti laittaa liikkeelle tiedotteen ennen median kohtaamista Kouvolassa lauantaina 16.12.

Presidentin kanslia tiedotti siis samana päivänä, kun Helsingin Sanomien juttu ilmestyi, seuraavasti:

”Salaisia asiakirjoja on laittomasti luovutettu Helsingin Sanomien haltuun. Siltä osin on rikostutkinta käynnistetty.”

”Korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastuminen on turvallisuutemme kannalta kriittistä ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita”.

–Olin vaalikiertueella ja kiertueen ajan autoon soi puhelin, että toimittajat odottavat Kouvolassa. Tämä asia tietysti kiinnosti. Olin yhteydessä [Puolustusvoimien] komentajaan ja komentaja kertoi, että pääesikunta on tehnyt rikosilmoituksen, siis siitä vuotamisesta. Voi olla, että olisi pitänyt menetellä toisin, mutta ajattelin, että kun menen ruuhkaiseen kauppakeskukseen ja toimittajat työntävät mikrofonin eteen ja kameran, on parempi, että sanon selkeästi sen mitä sanon ensin paperilla.

Presidentti sanoo, ettei tiennyt tuossa vaiheessa, että pääesikunta valmisteli toistakin rikosilmoitusta, joka koski turvallisuussalaisuuden paljastamista ja kohdistui Helsingin Sanomiin. Itse HS:n juttu ei hänen mielestään ollut ”kauhistuttanut”, mutta asiakirjat ja juttusarjan jatko oli mietityttänyt.

–Olin aamulla lukenut sen jutun, ja en nyt siitä kauheasti kauhistunut, mutta kun siinä oli kuvattuna salainen ykkönen ja salainen kakkonen ja annettiin ymmärtää, että juttuketju jatkuu, Niinistö pohtii Uuden Suomen asiaa kysyessä. 

Tämä selittäisi presidentin tiedotteen jälkimmäistä kappaletta, jossa siis sanottiin, että ”korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastuminen on turvallisuutemme kannalta kriittistä ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita”.

Sauli Niinistön nopeaan tiedotustoimintaan tietovuotojupakassa kiinnitti Scheininin lisäksi huomiota myös Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma. Hänen mukaansa presidentin reaktio oli ”paitsi hyvin epätavallinen niin artikkelin tosiasialliseen sisältöön nähden karkeasti ylimitoitettu”. Lue myös: Tutkija oudoksuu Sauli Niinistön reaktiota tietovuotoon – ”Karkeasti ylimitoitettu ja epätavallinen”

Keskusrikospoliisi aloittaa tällä viikolla kuulustelut tietovuotoon liittyen. Vuodon lähdettä tutkitaan virkasalaisuuden rikkomisena ja HS:n kohdalla tutkitaan mahdollista syyllistymistä turvallisuussalaisuuden paljastamiseen.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Viljo Tuononen

Jos rikosta yleensäkkin halutaan tutkia kunnolla, niin kaikki vuotomahdollisuudet on ehdottomasti tutkittava. Vaikka se olisi Presidentin kanslia. Sauli Niinistönkin se täytyy ymmärtää Presidenttinä koska teillä on tietojeni mukaan juridinen tausta . Kun rikosepäilyä tutkitaan, niin siinä ei mitkään hämmästelyt enää auta. Professorit on suomen älymystöä joten Sauli Niinistö kannattaa vain ottaa rauhalisesti sillä kyllä se siitä.

Viljo Tuononen

Kaikki mahdollinen täytyy aina tutkia vaikka se olisi arvailua vain. Koska jos näin ei tehdä niin siellä voi ola suuri pommi takana ja jälkeenpäin on turha jossitella kun on kuset housuissa. Kaikille armeijan käyneille on tämä opetettu kantapään kautta jos järki ei leikkaa , että miksi näin.

Markku Lehto
Vastaus kommenttiin #14

Onko presidentti kieltänyt tutkimasta myös kanslian osuutta ? Ihmettelen ko. professorin pohdintaa, jossa hän, ennen tutkinnan kunnolla käynnistymistä saatikka sitten ennen tutkinnan valmistumista, jo loihtii lausumaan omat epäilyksensä.

Minä kun olen taviksena ymmärtänyt, että oikeudessa pätee: "Ensin tutkitaan, sitten vasta hutkitaan." Mutta ehkä ko. kansainvälisen oikeuden professori tietää asiat tietenkin paremmin.

Tapio Mäkeläinen

Turkulaisten kulttuurisukujen superjuristien Martin Scheinin ja Martti Koskenniemen jutut rupeaa iän myötä menemään yhä enemmän nk "taviksen ymmärryksen yli".
Minä en Martinin kansliavuotojutusta löytänyt mitään logiikkaa.
Sitäpaitsi HS astui koko jalallaan lehmänmiinaan koska ne asiat on käyty vuosien aikana läpi moneen kertaan.
No, nyt saman opinahjon vähemmän oikeusfilosofinen juristi palautti asian maanpinnalle.

Matti Elo

Presidentti toimi ainoalla oikealla tavalla, jota Helsingin Sanomien toimitus ei hallinnut, ja esti välittömästi vahingon laajenemisen, typerien toimittajien sensaatiohaun vuoksi!
Ja näin myös tapahtui. Toimitus tajusi, että heillä oli asiakirjoja hallussaan, jotka oli saatu rikollisella tavalla julkisuuteen. Pelkkä tieto, että HS:llä on salaisia papereita olisi riittänyt uutispommiksi ja siitä olisi voitu jatkaa viranomaisten kanssa. Nyt lehti otti väärän askeleen ja julkaisi valokuvan asiakirjasta! Jokaisesta lehden tilaamasta tuli nyt rikoskumppani Hesarille. Palauttakaa lehti kirjattuna kirjeellä takaisin lähettäjälle. Peruttakas lehden tilaus ja tehkää rikosilmoitus poliisille. Muuten olette kanssasyyllinen ja tuomittavissa salaisen materiaalin hallussapidosta ja mahdollisesti eteenpäin levittämisestä.
Kulut voitte tällöin laskuttaa asiamiespalkkioineen Helsingin Sanomilta!

Viljo Tuononen

Suomen Naiset minä vetoan teihin, että saadaan Suomeen kunnon Presidentti ja teitä ei enää sorreta ja poljeta joka asiassa kuin mutaa. Hän on nuori ja sivistynyt henkilö.
Hänen nimensä on Laura Huuhtasaari ja hän uskaltaa sanoa asiat , niin kuin ne on eikä kumarra ketään ja näin pitää ehdottomasti ollakkin.
Tarja Halonenkin oli rohkea Presidentti ja näin pitää ollakkin, niin asiat pyörii kunnolla.
Nykyinen Presidenttimme hyväksyy duunareitten niskalenkin koska ei ole maininnut julkisesti sanallakaan ettei duunareita saa laittaa ahtaalle koska se on rikos.

Ilmari Jokinen

Sauliiii mitä tulikaan höristyä,
Tämä herra Niinistö muistuttaa näyttelijä Kainulaista joka sanoi jokaiseen kysymykseen ...eikunjuu....
Ethän kannata aktiivimallia? "Ei kun juu"....luonteeltaan besservisseri ja kinaava vastarannankiiski, olettaisin.
Siksi niitä aiempia hankauksiakin on ilmennyt ja silmät pyöri päässä kuin hedelmäpelin kuvakkeet.

Tuomas Sikander

Jos sudeettivirolaisen silmät kiiluu, kannattaa olla varuillaan.
Jos se lisäksi hymyilee kutsuvasti ja sanoo "kui kui?" niin siinä vaiheessa pakoa ajatteleva valkoinen hetero on jo auttamattomasti myöhässä, olisi pitänyt paeta ennen sitä.
._.