Keskiviikko 23.1.2019

Ex-kansanedustajille maksettiin sopeutumiseläkettä 1 335 534 euroa – Aloite perumisesta siirtyy nyt eduskuntaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.1.2018 13:12
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Eduskunta joutuu nyt ottamaan kantaa sopeutumiseläkkeen ja sopeutumisrahan perumiseen.

Kansanedustajien sopeutumiseläkettä ja sopeutumisrahan kumoamista vaativa kansalaisaloite on kerännyt 50 000 allekirjoitusta. Kansalaisaloite etenee siis eduskunnan käsittelyyn.

Aloite vaatii, että myös nykyisin maksettavat sopeutumiseläkkeet muutetaan sopeutumisrahaksi. Vuonna 2017 sopeutumiseläkettä maksettiin yhteensä 1 335 534 euroa.

Sopeutumiseläke koskee ennen vuotta 2011 valittuja kansanedustajia. Jos he eivät poliittisen uransa jälkeen työllisty ennen eläkeikää, on heillä oikeus sopeutumiseläkkeeseen, joka vastaa 60 prosenttia kansanedustajan palkkiosta. Vuoden 2011 jälkeen säädettiin, että kansanedustaja on oikeutettu kansanedustajauransa jälkeen sopeutumisrahaan, joka vastaa myös 60 prosenttia edustajanpalkkiosta.

Uutta sopeutumisrahaa maksetaan kuitenkin vain yhdestä kolmeen vuotta riippuen kansanedustajauran pituudesta. Sopeutumisrahan maksamiseen vaikuttavat myös ex-kansanedustajan muut ansio- ja pääomatulot.

Sopeutumiseläke ja -raha ovat herättäneet vilkasta keskustelua. Iltalehti kertoi viime vuoden marraskuussa, että kokoomuksen entinen kansanedustaja Tuija Nurmi on nostanut kuukausittain noin 4 000 euron sopeutumiseläkettä ja toiminut samaan aikaan lääkärinä Terveystalossa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Keva, jonka mukaan sopeutumiseläkettä tai -rahaa maksettiin lokakuussa
-1733 entiselle kansanedustajalle.
Vuonna 2017 sopeutumiseläkettä maksettiin yhteensä 1 335 534 euroa.

Ja työttömyyskorvauksista haloo jota saa sentään n.400 000 henkeä.

Sama haloo asumistuista ja toimeentulotuista joka on suurinpiirtein saman verran kuin lesken ja perhe eläke.
Joka leski saa vaikka olisi työssä tai saa omaa työeläkettä .
Ei ihme että verovarat loppuu sosiaaliturvasta juuri köyhimpien kohdalla.

Harri Jäntti

Siinähän tämä ns. rahanjako konkretisoituukin, Ne jotka ovat saaneet isoja korvauksia ja palkkioita ja palkkoja, tarvitsevat siihen elintasoon tottuneena isommat korvaukset. Alemman älykkyystason "ihmiset" eivät tarvitse muuta kuin sen millä he tulevat juuri toimeen ja voivat käydä tekemässä "yli-ihmisten" kotitaloustöitä, sun muuta " Herrojen palveluita" .Onhan se kauheeta, kun otetaan Taxikortti ja asunto-etu pois. Pitää oikeesti hakee töitä! Muuten tulee Setä Sipilä ja Rankaisee!

Pekka Hovatov

Kyllä kansanedustajan eläkeikä pitää olla sama kuin duunarilla. Sopeutumiseläkkeen poisto kannustaa kansanedustajaa hakeutumaan oikeisiin töihin, jolloin hänestä tulee tuottava kansalainen, eikä loinen kuten nykyään.

Jari Kaisla

Ainakaan Lindström ja Vartiainen eivät takuulla tule ajamaan sopeutumiseläkkeen poistoa. Molemmat ovat jo niin tottuneita hulppeaan ja helppoon elämään veronmaksajien rahoilla, että eiköhän sieltä pian lentele suutuspäissään lisää kiristyksiä kansalaisia kohtaan ihan vain koston iloksi.

Seppo Simonen

Aivan typerää ja älyä vailla olevaa kouhotusta luottamustehtävän (kansanedustaja) katkaisemasta omasta työurasta. Sopetumiseläke on oikeuden mukainen turva elämän jatkoon luottamustehtävien jälkeen.
Kun olet ollut keltaisen nesteen tolppana, haukuttuna, uhkailtuna, peloteltuna kokonaisvaltaisesti kansan etua edesauttamassa lakeja säätäen niin ei ole voimia enää työmarkkinoille.

Seppo Simonen

Todellakin saadakseen toimeentulotukea joutuu ensiksi laittamaan lihoiksi kesämökin, kakkosasunnon, kakkosautot, moottiripyörät, lumikelkat, mönkijät ja muut rahakkaat huvitteluvälineet sekä perintömetsät.
Näin käy myös joutuu siirtymään työttömyysturvan piiritä toimeentulotuen piirriin. Töihin kykenemättömällä on sairauden aiheuttama vamma jolla siten on sairaseläke oikeudet.

Ahti Uomala

Kyllä on täysin sikamaista omien etujen ajamisella saatu aikaan veronmaksajille ym. kansalaisille täysin kohtuuton ja älytön sekä hävytön etuisuus! Miksi moista etuutta ei ole työttömäksi jääneellä henkilöllä? Työnantaja vain maksakoon 60 % palkasta sopeutumis eläkettä!

Seppo Simonen

Maanviljely on parasta mitä ihminen voi tehdä. Keväinen luonnon herääminen kesän lämpöön ja peltojen muokkaamisen tuomaa mullan tuoksua ei voita mikään. Kaupunkien kivikasarmit ei ole terveen äly ihmisen elämää. Suuri harmi maanviljelijälle on se että joutuu tuottamaan ruokaa subjentoituun hintaan pitääkseen kaupunkiyhteisön ruokapöydässä tarjottavaa.

Seppo Simonen
Vastaus kommenttiin #19

On se raskas velvoite maanviljelijällä Suomen ruokahuollon turvaaminen. Kriisitilanteessa kun ruokatuonti on keskeytynyt vientiin mennyt ruuantuotanto jää Suomen omaan käyttöön, näin toimien ei tarvitse nälkäviulua soitella.
Muutoin sanon että Marja-Liisa on terävänä heti aamusta.

Pauli Smolander

Aivan totta. Ruokahan haetaan kaupunkilaispöytiin Prismasta, ei siihen mitään maajusseja tarvita! Maksetaan mieluummin nekin tuet EU:lle, joka sit jakaa meidänkin rahat tukina etelän viljelijöille. Siellä saa sit ruokaa entistä halvemmalla, mut meille rahdattuna se onkin sit entistä kalliinpaa. Ja jos sattuu tulemaan etelään katovuosi, mehän ollaan vanhaa pettuleipäkansaa, et kyllähän me pärjätään! Ja onhan se Prisma auki 24 h kaupungeissa!

Pauli Smolander

Kansamme edustajat ovat ottaneet hommansa ihan kirjaimellisesti tässä eläkekysymyksessä. Eli eläke-eduistakin nautitaan edustajien välityksellä, ei kansa kuitenkaan sitä osaa oikein tehdä, joutaa viimeisetkin eläkerippeet edustajiemme hyvään hoitoon!