Sunnuntai 26.5.2019

”Kuninkaan sviitti, samppanjaa, kadonneita kuitteja” – Helsingin piispa Teemu Laajasalo palauttaa ökykuluja kirkolle

Luotu: 
10.1.2018 14:48
Päivitetty: 
10.1.2018 15:55
  • Kuva: Tiia-Maria Taponen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Tuore Helsingin piispa Teemu Laajasalo myöntää näkevänsä itsekin "virheitä luottokorttini käytössä".

Helsingin piispa Teemu Laajasalo myönsi keskiviikkona olleensa huolimaton kirkon laskuun käyttämänsä luottokortin käytössä ja ostoskuittien säilyttämisessä. Laajasalon talousasiat ovat olleet esillä viime aikoina.

Uusi Suomi kertoi äskettäin epäilyksistä, joita Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtajalla Johanna Korhosella on Laajasalon yrityksen kirjanpidon sekä velkataakan suhteen. Lue lisää: Teemu Laajasalon yrityksellä 380 000 €:n velat

Tiistai-iltana kohu yltyi, kun Korhonen toimitti Laajasalolle osoittamansa kysymyslistan Helsingin tuomiokapitulin kirjaamoon. Siinä nostetaan yrityksen epäselvyyksien lisäksi esille Laajasalon tapa käyttää seurakuntayhtymän luottokorttia vielä kirkkoherrana toimiessaan. Kortin käyttö on kirkkoherranviran ohjeiden mukaan rajattu vain työhön liittyviin menoihin. Uusi Suomi on saanut Korhosen kokoaman aineiston haltuunsa.

– Lukumääräisesti luottokorttikuiteissasi on runsaasti ravintoja- ja taksikuluja. Mukana on myös hotelleja, kukkakaupan laskuja ja sekalaisia kuluja, kuten kopiointia, Coca-Colaa, Flow-festivaalin lippuja ja samppanjaa Alkosta, Korhonen ihmettelee kysymyspatterissaan.

Hän toteaa, että Laajasalo on hävittänyt tai kadottanut hyvin suuren osan kuiteistaan. Korhosen laskelman mukaan kuiteista puuttui esimerkiksi vuonna 2017 kokonaan 28 prosenttia, minkä lisäksi muutkin selitteet olivat puutteellisia.

– Esimerkiksi vuonna 2017 seurakunnat ovat kortinkäyttösi kautta kustantaneet yli 2600 eurolla sellaisia menoja, joista et ole toimittanut kirjanpitoon kuittia, Korhonen syyttää.

– Asianmukainen raportointi oli 3 prosentissa vuoden 2017 luottokorttimaksutapahtumista.

Kuitteihin tehdyistä muistiinpanoista löytyy lukuisia ravintolaskuja, muun muassa 320 euron lasku ”juhlaillallisesta”, jota ei eritellä tarkasti. Laajasalo on tarjonnut lounaita ja illallisia, osin toistuvasti samoille henkilöille, selittämättä tarkasti tarjoamisen syytä. Korhonen ihmettelee, miksi Laajasalo ei ole maksanut näitä aterioita itse. Lisäksi Laajasalo on Korhosen mukaan toistuvasti ostanut Coca-Colaa seurakuntayhtymän kortilla.

Eritoten Korhonen ihmettelee Laajasalon matkalaskuja. Kirkkoherran osallistuessa tilaisuuteen Kerimäen kirkossa hän on yöpynyt Savonlinnan Seurahuoneen kalleimmassa ”Kuninkaan sviitissä”. Yöhinta oli 325 euroa.

– Miksi olet maksanut yöpymisesi Helsingin seurakuntien luottokortilla sen sijaan, että olisit normaaliin tapaan laskuttanut kulusi sinut kutsuneelta seurakunnalta, Korhonen kysyy ihmetellen myös kallista huonevalintaa.

Vakavin syytös liittyy Laajasalon Israeliin tekemään opintomatkaan. Kirkkoherra on Korhosen mukaan laskuttanut päivärahaa seitsemältä vuorokaudelta alkaen 26. huhtikuuta 2017, vaikka matka alkoi Finnairin lentolipun mukaan vasta 28. huhtikuuta.

Korhosen mukaan Laajasalo majoittui Tel Aviviin, jossa matkan kohteella eli Lähetysseuralla ei ole toimintaa, ja design-hotelliksi kuvattuun majoituspaikkaan. Kolmen yön yöpyminen maksoi seurakuntayhtymälle 834 euroa.

Laajasalo laskutti Israelissa myös pyöränvuokraus- sekä taksikulujaan seurakunnalla. Korhosen mukaan Laajasalo ei ole tehnyt matkastaan virkamatkan edellyttämää selvitystä, ja esimerkiksi Kallion seurakunnan kappalainen kuuli reissusta vasta Korhoselta. Laajasalon kuitenkin tiedetään tavanneen matkalla Lähetysseuran henkilöstöä lyhyesti.

Laajasalo: Tein virheitä - maksan takaisin majoituskuluja

Laajasalo toteaa tiedotteessaan, että Helsingin seurakuntayhtymässä on ”suoritettu syksyllä 2017 riippumattoman tahon toimesta sisäinen tarkastus, jossa johtoasemassa olevien työntekijöiden luottokorttitapahtumat on käyty läpi”.

– Olen pyynnöstä antanut lisäselvityksen yhteen kysymykseen. Sisäinen tarkastus on todennut selvityksen riittäväksi, Laajasalo toteaa.

Hänen mukaansa luottokorttia on käytetty vain virka-asioihin. Laajasalo kuitenkin myöntää toimineensa virheellisesti joissain tapauksissa.

– Kysymysten pohjalta näen kuitenkin virheitä luottokorttini käytössä. Ensinnäkin olen ollut huolimaton kuittien säilyttämisen ja tarkkojen merkintöjen kanssa. Tarkat merkinnät olisivat tehneet monet Korhosen kysymykset turhiksi, piispa toteaa.

– Toiseksi olen tehnyt virhearvion kolmen virkamatkan majoitustason suhteen. Näistä epätarkkuuksista ja arviointivirheistä pyydän anteeksi ja niissä muutan tapani.

Laajasalo aikoo maksaa kalleimpia majoituksiaan takaisin seurakuntayhtymälle.

– Olen ilmoittanut Helsingin seurakuntayhtymälle, että haluan näiden virkamatkojen osalta maksaa halvimman majoitustason ja käytetyn majoitustason erotuksen henkilökohtaisesti, Laajasalo toteaa.

Laajasalo on kommentoinut Korhosen kysymyksiä tarkemmin Kirkko & Kaupunki -lehdelle. Hän puolustaa Israelin-matkaa sanoen, että matka oli asianmukainen ja siitä oli päätetty kirkollisneuvostossa.

– Tutustuin kahteen kohteeseen Tel Avivissa ja yhteen Jerusalemissa. Matkalle osallistui vaimoni, jonka matkan maksoin itse. Huone oli samanhintainen yhdelle tai kahdelle. Mikäli päivärahalasku on tehty väärin, se pitää korjata. En ole sitä itse tehnyt, Laajasalo sanoo.

Tel Avivissa hän kävi Immanuel-kirkossa ja "tutustumassa muun muassa prostituoituja auttavaan diakoniatyöhön Tel Avivin bussiaseman lähellä maahanmuuttaja-alueella".

Aiemmin vastahakoinen Laajasalo aikoo nyt keskustella taloudenpidostaan Johanna Korhosen kanssa. Hän kertoo asiasta tiedotteessa.

– Helsingin piispana haluan edistää rakentavaa ja tuloksekasta yhteistyötä hiippakuntavaltuuston puheenjohtajan Johanna Korhosen kanssa. Kutsun hänet keskustelemaan kasvotusten hänen esittämistään kysymyksistään erilliseen tapaamiseen.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Jos maksaa työmatkalla hotellinsa luottokortilla eikä pistä sitä kutsuneen seurakunnan piikkiin, ei kovasti kuolemansynniltä vaikuta. Pitäisikö Teemua kuunnnella vähän enemmän, kun kirkkoherrathan eivät tunnetusti ole kirjanpitoneroja.
Sen sijaan syyttävät syyllistyvät selkeästi kateuden kuolemansyntiin ja epäkristillisyyteen.

Heikki Rosti

Ehdotankin kirkkoruhtinaalle jatkossa samankaltaisia kulutuskäyttäytymistä julkisessa virassa kuin veljellämme Donald Trumpilla,maksa omalla maksukortilla julkisessa toimessa tapahtuvat kulungit ja jätä ne laskuttamatta.Meteliä tämäkin toimi aiheuttaa,mutta viimeisellä tuomiolla on helpompaa.Leppoista loppuvuotta kirkkoruhtinaalle ja häntä arvosteleville vieläkin enemmän.

Kalervo Niementaus

T.L:"Helsingin piispana haluan edistää rakentavaa ja tuloksekasta yhteistyötä hiippakuntavaltuuston puheenjohtajan Johanna Korhosen kanssa. Kutsun hänet keskustelemaan kasvotusten hänen esittämistään kysymyksistään erilliseen tapaamiseen."

Vieläkö on tuo vanha luottokortti käytössäsi, vai käytätkö tarjoiluun tätä piispan viran myötä saamaasi?

Jani Pulkki

Erota pitäisi, osoittaa arvostelukyvyn puutetta Kokista luottokortilla ja hävitettyjä kuitteja, kuitteja ilman selvitystä.. ihmeellistä toimintaa Mona Sahlin erosi vastaavista syistä ja summista. Mutta ehkäpä kirkossa on eettiset arvot matalammalla kuin Ruotsissa politiikassa.

Sirkku Nyström

Kannattaisi ehkä myös kysyä, miksi Johanna Korhonen näin aktiivisesti ja ennen kaikkea julkisesti haluaa käsitellä piispa Laajasaloon liittyviä asioita.

Yleensä tällaiset asiat koetetaan ensin hoitaa matalalla profiililla ja jos todellakin alkaa olla poliisiasiaa, sitten otetaan järeämmät keinot käyttöön.

Kannattaa muistaa, että tulevassa marraskuussa järjestetään seurakuntavaalit ja huhtikuussa 2019 eduskuntavaalit. Tällainen "oikeudenmukaisuuden ritari" on mitä mainioin ehdokas.

Heikki Paananen

Ihmettelen aivan samaa asiaa.

MTV3 julkaisi koko Korhosen kirjelmän sellaisenaan. Erittäin kyseenalaista toimintaa. Vie pohjaa MV-lehden haukkumiselta. Linkki MTV3:n uutiseen kannattaakin säilyttää referenssiksi.

Jos Korhonen aikoo jatkossakin yhtä vokaalisti tarttua kirkon virkaatekevien rahankäyttöön, niin sitten julkinen käsittely on ehkäpä perusteltavissa. Nyt vaikuttaa voimakkaasti siltä, että mukana on henkilökohtaisia asioita, joille pitää saada "lopullinen ratkaisu" (die Endlösung der nnnn-frage).

Niinpä toivottavasti Korhonen jatkossakin tutkii tarkoin ja näkyvästi kirkon varainkäyttöä mm. ns. laupeudentyön yhteydessä (e.g. iphone-miesten kestitseminen) ja edellisten piispojen kulukorvauksissa.

Ari Rusila

Tel Avivin matkan kulut näyttävät suhteettomilta siihen nähden että Laajasalo yllättäen piipahti varsinaisessa käyntikohteessa Jerusalemissa rupattelemassa lähetystyöntekijöiden kanssa. Jerusalemiin pääsee myös julkisin kulkuneuvoin ei vain taksilla, samoin myös lentokentältä Tel Aviviin ja takaisin (pl sapatti).

Tel Avivin käyntikohteena näyttää olleen Immanuel-kirkko. Tiedoksi että kyseistä kirkkoa vastapäätä sijaitsee Immanuel Guest House jossa majoittuu ehkä 10 % hinnalla nyt laskutettuun boutique-hotelliin nähden. Mainittu Beit Immanuel on lisäksi oikein mukava majapaikka, yövyin siellä syksyllä 2017, suosittelen muillekin.

Juha Hämäläinen

Nyt on taas yhden huolettoman päällysmiehen lähtölaskenta alkanut. Kululistaa katsoessa on selvää, ettei hän tuosta kunnialla pääse eroon. No me ihmiset teemme isompiakin virheitä, tämä on pikkujuttu. Mutta paluu rivipapiksi on fiksuinta tehdä ihan itse kun se vielä voi jopa onnistua. Teologin on vähän hankalaa työllistyä muualla kuin opetuksessa tai kirkossa.

Pekka Hovatov

"Arkkipiispa Mäkinen painottaa, että Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla on suuri vastuu rahankäytöstä, koska kyseessä ovat jäsenten kirkon toimintaa varten maksamat kirkollisverovarat." (Uusi Suomi 10.01.2018)

Piispa käytti kirkon veroilla keräämiä "kymmenyksiä" ja kolehtirahoja itsensä hyväksi kuin kunnon kirkkoruhtinas keskiajan Italiassa.
Tästä arkkipiispakin teki "ulostulon" ja sai sanottua jotain. Kun Oulunkylän kirkko käytti noita perittyjä "kymmenyksiä" ja kolehtirahoja ylläpitääkseen laittomasti maassa oleskelevien(=lue rikollisten) leiriä Helsingin paraatipaikalla ja kirkon perimillä verorahoilla perustettiin muslimien ylläpitämä kebab- ravintola kristittyyn Oulunkylän kirkkoon, niin se asia ei kuulemma kuulu arkkipiispalle. Arkkipiispalle ei myöskään kuulunut se, että hänen johtamassaan kirkossa mielenterveyshäiriöinen pappi esti viranomaisia suorittamasta heille määrättyjä tehtäviä, tämäkään ei kuulemma kuulunut arkkipiispalle.

Pelästyikö arkkipiispa nyt sitä, että hän ei saa omaa osuuttaan kerätyistä "kymmenyksistä" ja kolehdeista, jos Helsingin uusi piispa laittaa ne niinsanotusti parempiin taskuihin/suihin???? Saiko tämä aikaan arkkipiispan esilletulon???

Juha Koponen

..annetaan anteeksi. Kirkon herratkin voivat joskus pikkuisen juhlia työnmerkeissä. Jos kerran on annettu luottokortti kai sitä voi sitten käyttää? Kuka heittää ensimmäisen kiven? vanha pappi pauhasi humalassa; tehkäää niinkuin minä sanon, älkää niinkuin teen..

jouko viitala

Kysymykset ovat kyllä aiheellisia, se lienee selvää.
Samantapaista luottokortin käyttöä, ainakin julkisuuden perusteella oli edelliselläkin piispalla.
Käsittääkseni Korhonen oli tuona aikana nykyisessä luottamustehtävässään, herää kysymys miksi hän silloin ei asiaan puuttunut.
Onko niin, että jos on "oikea" henkilö, niin asian annetaan mennä ohi, ellei niin asiaan puututaan hyvinkin julkisesti.

Toivo F. Hyvärinen

Mikset sä Heikki Kuronen perehdy ensin käsillä olevaan asiaan, ennenkuin alat kirjoittelemaan kummallisen asenteellisesti.
Pitääkö todella olla ensin mies, jotta voi alkaa kysellä uuden piispan epäilyttävien liiketoimien ja rahankäytön perään? Kirkko on osa julkishallintoa verotusoikeuksineen päivineen. Vaikka piispa on korkea virkamies, niin onko hän niin pyhä, ettei hänen tarvise noudattaa maallisia lakeja ja pelisääntöjä?

Kristina Lind

Ei kirkolla ole enää minkäänlaista arvovaltaa. Juuri kukaan ei ole kiinnostunut kirkossa
käymisestä, vielä vähemmän saarnojen kuuntelemisesta. Teemu Laajasalo on irvikuva kirkon omasta irstaudesta ja rahan himosta. Teemu Laajasalon on erottava.