Lauantai 15.12.2018

Arkkipiispa tiukkana piispa Teemu Laajasalon ökyilyjupakasta: ”Väärinkäytöksiä ei hyväksytä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.1.2018 17:24
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Arkkipiispa Kari Mäkinen kuitenkin muistuttaa, että ketään ei tule tuomita, ennen kuin asiat on käyty lävitse ja selvitetty. Arkistokuva.

Arkkipiispa Kari Mäkinen korostaa, että kirkossa on kannettava tarkasti vastuu yhteisistä rahoista. Mäkinen viittaa Helsingin piispan Teemu Laajasalon rahankäytöstä nousseeseen kohuun.

Mäkinen painottaa, että Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla on suuri vastuu rahankäytöstä, koska kyseessä ovat jäsenten kirkon toimintaa varten maksamat kirkollisverovarat.

Julkisuudessa keskustellaan nyt kirkon rahankäytöstä Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhosen nostettua esiin kysymyksiä piispa Laajasalon luottokorttien käytöstä Kallion kirkkoherra-aikana. Uusi Suomi kertoi äskettäin epäilyksistä, joita Korhosella on Laajasalon yrityksen kirjanpidon sekä velkataakan suhteen. Lue lisää: Teemu Laajasalon yrityksellä 380 000 €:n velat

Laajasalo myönsi keskiviikkona olleensa huolimaton kirkon laskuun käyttämänsä luottokortin käytössä ja ostoskuittien säilyttämisessä.

Mäkisen mukaan on tärkeää, että kun huoli asianmukaisuudesta rahojenkäytössä on syntynyt, kysymykset tuodaan esiin.

–Tämänkaltaiset kysymykset on aina otettava vakavasti. Vain avoimuus luo luottamuksen kirkon varainkäyttöön. Jos virheitä löytyy, niihin on puututtava. Ohjeiden pitää olla ajan tasalla ja selkeitä, Mäkinen sanoo tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että ketään ei tule tuomita, ennen kuin asiat on käyty lävitse ja selvitetty. Mäkinen luottaa siihen, että vastuuta yhteisistä rahoista kannetaan kirkossa hyvin.

–Seurakunnissa, tuomiokapituleissa ja Kirkkohallituksessa on asiaan liittyvät ohjeistot. Henkilöstö on vastuuntuntoista. Väärinkäytöksiä ei hyväksytä. Niihin on puututtu. Luotan siihen, että näin toimitaan jatkossakin.

Lue myös:

Professori lehdessä: Poliisin syytä tutkia Teemu Laajasalon epäselvyydet – ”Vaikuttaa toimintatavalta”

”Kuninkaan sviitti, samppanjaa, kadonneita kuitteja” – Helsingin piispa palauttaa ökykuluja kirkolle

Teemu Laajasalon yrityksellä 380 000 €:n velat

Jaa artikkeli:

Kommentit

Iiro Koppinen

Arkkipiispa toteaa, että henkilökunta on ollut tässä asiassa "vastuullista". Selvitettäköön sitten vielä, menikö vastuuvapauden myöntäminen ja lakimiesasessorin siunaaminen oikein? Kysehän voi olla laajemmasta ongelmasta ja kuplasta maan yhdessä suurimmasta seurakunnasta. Toivoo ko srk jäsen.

Juha Kuikka

Niin, minullekin tuli heti mieleeni tuo: "Yksi erikoisimmista esimerkeistä alkoholin ostamisesta on huhtikuun 10. päivä 2014 kello 6.45, jolloin Mäkinen ja hänen seurueensa ostivat Helsingistä Pietariin kulkevan junan ravintolavaunusta viisi Finlandia vodka -paukkua yhteishintaan 45 euroa."

Erkki Savolainen

"Turun ja Suomen arkkipiispa (vuoteen 1817 Turun piispa) on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon johtava piispa. Arkkipiispalla ei kuitenkaan ole muiden piispoihin esimiesasemaa vaan hän on ensimmäinen vertaistensa joukossa (lat. primus inter pares)."
Vaikka moni kuvittelee asian olevan toisin.

Pekka Hovatov

"Mäkinen painottaa, että Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla on suuri vastuu rahankäytöstä, koska kyseessä ovat jäsenten kirkon toimintaa varten maksamat kirkollisverovarat."

Piispa käytti kirkon veroilla keräämiä "kymmenyksiä" ja kolehtirahoja itsensä hyväksi kuin kunnon kirkkoruhtinas keskiajan Italiassa.
Tästä arkkipiispakin teki "ulostulon" ja sai sanottua jotain. Kun Oulunkylän kirkko käytti noita perittyjä "kymmenyksiä" ja kolehtirahoja ylläpitääkseen laittomasti maassa oleskelevien(=lue rikollisten) leiriä Helsingin paraatipaikalla ja kirkon perimillä verorahoilla perustettiin muslimien ylläpitämä kebab- ravintola kristittyyn Oulunkylän kirkkoon, niin se asia ei kuulemma kuulu arkkipiispalle. Arkkipiispalle ei myöskään kuulunut se, että hänen johtamassaan kirkossa mielenterveyshäiriöinen pappi esti viranomaisia suorittamasta heille määrättyjä tehtäviä, tämäkään ei kuulemma kuulunut arkkipiispalle.

Pelästyikö arkkipiispa nyt sitä, että hän ei saa omaa osuuttaan kerätyistä "kymmenyksistä" ja kolehdeista, jos Helsingin uusi piispa laittaa ne niinsanotusti parempiin taskuihin/suihin???? Saiko tämä aikaan arkkipiispan esilletulon???

Jorma Kinnunen

Kumma, ettei Askolan ja Mäkisen kortin vingutteluja ole selvitetty. Askolakin on saanut ryypätä kaksin käsin firman piikkiin ilman että siihen on puututtu, kuten oheisesta jutusta selviää. Varmaan nuo olisi samalla hyvä selvittää, kun selvitellään Laajasalon rahankäyttöä. Ilmeisesti tuossa on jotain semmoista meininkiä, että samaan porukkaan kuuluvia suojellaan ja vain eri leiriin kuuluvien väärinkäytöksiin puututaan. Askolakin on sen näköinen, että menisi spurgusta, kun virka-asun vaihtaisi tuulipukuun tms. Naamasta näkyy, että on alkoholi maistunut, ilmeisesti pääosin on ryypätty firman piikkiin. http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201801112200660776_u0.shtml?_ga=2.567304...