Sunnuntai 21.10.2018

HS: Tullin pääjohtajalle syyte virkarikoksesta – Professori: Saattoi syyllistyä heti toiseen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.1.2018 19:50
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Tullin pääjohtajaa Antti Hartikaista vastaan on nostettu syyte Helsingin käräjäoikeudessa. Kuvituskuva.
|

Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen on saanut syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta, kertoo Helsingin Sanomat. Epäilty rikos liittyy Hartikaisen esteellisyyteen.

Hän ei poistunut marraskuussa 2015 kokouksesta, jossa käsiteltiin epäsuorasti hänen puolisonsa määräaikaista virkasuhdetta. Eduskunnan apualaisoikeusasiamies katsoi keväällä 2016 Hartikaisen toimineen vastoin hallintolakia, jonka mukaan virkamies ei saa osallistua esteellisenä asian käsittelyyn eikä olla läsnä käsittelyssä.

Lehden mukaan Hartikainen ei ole heti kertonut syytteestä valtiovarainministeriölle, jonka alaisuudessa Tulli toimii. Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen arvioi lehdelle, että tämäkin voi olla virkarikos.

– On itsestään selvää, että korkeassa asemassa olevan on välittömästi ilmoitettava syytteestä tai esitutkinnan aloittamisesta esimiehilleen. Jos tällaisen tiedon jättää kertomatta, se voidaan katsoa virkavelvollisuuden vastaiseksi virkarikokseksi, Koskinen sanoo lehdelle.

Syyttäjän mukaan Hartikaiselle toimitettiin syytteestä tieto jo joulun alla. Valtiosihteeri Martti Hetemäki vahvistaa lehdelle, että tieto Hartikaisen syytteestä on saatu valtiovarainministeriöön tänään keskiviikkona.

Hartikainen itse ei kommentoi asiaa tässä vaiheessa. Hartikainen on ollut viime vuosina monesti otsikoissa. Valtiovarainministeriö on kolmen vuoden aikana antanut hänelle kaksi huomautusta sopimattomasta käyttäytymisestä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Hovatov

Valtakunnan ylin syyttäjä tuomittu rikoksesta, tullin pääjohtaja syytteessä rikoksesta, entistä ja nykyistä poliisijohtoa epäillään rikoksista, hyvin menee ja kaikki jatkaa viroissaan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Mikko Toivonen

Totean vain, että kaikissa läntisen demokratian ja oikeusperinteen maissa kaiki nuo epäilyksessä olevat tai tuomitut virkamiehet aina ministereitä myöten olisivat automaattisesti eronneet heti epäilyn virallistuessa.

Meillä ei. Siitä voimme päätella kuulummeko oikeudellisesti itään vai länteen!

Pekka Hovatov

Suomi ei ole ikinä ollut oikeusvaltio ja demokratia, vielä tähän mennessä ja näyttää siltä ettei se tule niitä ikinä olemaankaan. Suomessa on pidetty ja pidetään yllä myyttiä että tämä olisi myös niin sanottu "hyvinvointivaltio".
Suomi on demokratian, oikeusvaltion ja hyvinvointiyhteiskunnan irvikuva.
Niin kauan, kun emme huolehdi omista heikoimmassa asemassa olevista kansalaisistamme kunnolla ja arvokkaasti, taattuamme heille ihmisarvoisen elämän, niin ei kannata jauhaa paskaa demokratiasta, oikeusvaltiosta ja hyvinvointiyhteiskunnasta, koska Suomi ei todellakaan niitä ole, eikä tule ikinä olemaankaan, niin kauan, kuin hallituksessa on Kokoomus, Keskusta ja Sininen tulevaisuus tekemässä Suomen kansaa eriarvoistavaa ja syrjivää politiikkaansa.

Pauli Smolander

Se nyt on vaan karu totuus, ettei velaksi voi ikuisuuksiin elää, pitää elää suu säkkiä myöden. Ei ole Kreikan tiekään kovin kadehdittava, kun ulkopuolelta tullaan sanomaan miten maa makaa ja yleensä ne heikoimmassa asemassa olevat makaa kuhmuraisimmilla alustoilla. Eikä tuo tilanne ole ollut sen parempi vaikka hallituksessa on ollut iät ajat myös demarit. Velka vaan on kasvanut pilviin! Ja kommunismin tiekin nähtiin mihin se johtaa, naapurissa.

Tapio Mäkeläinen

Mikko on oikeassa. Tämä johtuu epäterveestä ajasta joka meillä oli viime vuosisadalla. Määrätyt virkamiehet olivat koskemattomia. Ei ollut tarvetta erota jos oli oikeassa porukassa.
On kai siinä muutakin. Liekö mentävä tsaarinvallan aikoihin?