Perjantai 14.12.2018

Raportti paljastaa: Työttömien varalle oli 4 suunnitelmaa – kylmää kyytiä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.1.2018 09:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Aktiivimalli syntyi niin sanotussa Hetemäen työryhmässä. Arkistokuvassa valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki.
|

Työttömyysturvan aktiivimallin synnyttäneessä työryhmässä oli esillä kolme muutakin vaihtoehtoa, jotka kaikki olisivat olleet työttömille kylmempää kyytiä kuin toteutettu malli. Asiasta kertoo työryhmän raporttiin perehtynyt Kauppalehti.

Kaikissa kolmessa muussa vaihtoehdossa työttömyysturvaa olisi tietyn ajan jälkeen pudotettu ilman aktiivisuusvaihtoehtoa.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa työttömyysturvaan olisi tullut kuuden kuukauden kohdalla kymmenen prosentin alenema.

Seuraavassa vaihtoehdossa kuuden kuukauden kohdalla työttömyysturvaan olisi tullut viiden prosentin alenema ja 12 kuukauden kohdalla toinen viiden prosentin alenema.

Kolmannessa vaihtoehdossa työttömyysturvaa olisi leikattu kolmen kuukauden kohdalla viisi prosenttia, kuuden kuukauden kohdalla toiset viisi prosenttia ja yhdeksän kuukauden kohdalla vielä uudet viisi prosenttia.

Neljäs malli oli leikkauksiltaan edellisen mallin mukainen, mutta siihen oli kirjattu lisäksi, että työtön voisi välttää aleneman olemalla yhden viikon töissä kolmen kuukauden aikana.

Myös työ- ja elinkeinoelämän työryhmällä oli oma ehdotuksensa. Se olisi toteutuessaan tiennyt työttömälle kylmää kyytiä. Ehdotuksessa työttömyysturvaa olisi leikattu kuuden kuukauden työttömyyden kohdalla 15 prosenttia.

Hetemäen työryhmän jatkokehittelyyn valikoitui neljäs malli, josta muovautui vuoden alusta käyttöön otettu työttömyysturvan aktiivimalli. Mallissa työttömyyskorvaus alenee 4,65 prosenttia, jos työtön ei ole tehnyt vähintään 18 tuntia palkkatyötä kolmen kuukauden aikana, ansainnut yrittäjänä 241 euroa tai osallistunut työllistämispalveluihin viitenä päivänä.

Lähde: Kauppalehti

LUE MYÖS:

Aktiivimallin vetäjäpäällikkö tyrmää kritiikin: ”Täyttä yhdenvertaisuutta ei käytännössä voi saavuttaa”

Väittely aktiivimallista levisi presidenttikisaan – Niinistö: ”Eihän se heikennä jos työtön täyttää velvoitteet”

Ministeriö lupaa: Aktiivisen työnhaun malli ei ole uusi aktiivimalli – leikkaisi työttömyysturvan 60 päiväksi

Ay-ekonomisti tunnustaa ehdottaneensa aktiivimallia: ”Pienetkin marjat on nyt poimittava – tilanne niin vakava”

Työtön, saat pian kirjeen Kelalta – Pääjohtaja: Aktiivimallia voisi laajentaa

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Todellisuudessa älyttömistä ja turhista vaihtoehdoista valittiin vain yksi älytön turhake josta ei ole kenellekään mitään hyötyä, paitsi ehkä niille muutamalle byrokraatille jotka palkataan verovaroilla työttömien papereita pyörittelemään kun entiset eivät kaikkea ehdi.

Marja-Liisa Kalkela

Kaikki Kelasta etuuksia saavat samalle viivalle. Nekin jotka niitä saa tulojensa,pääomatulojensa päälle täysimääräisesti.Ilman ehtoja tai vähennyksiä.
Piika/Renki/Taksvärkipäivät loppui jo 1918 Torpparilailla .
Luopumistuet 56v lähtien on myös toimeentulon (tuen) turvaa vanhuusläkeikään asti. 100% verovaroista .
Perustuslain mukaan Suomen kansa on lakien edessä yhdenvertaisessa asemassa.
Onko nyt Sipilän hallituksen aikana Perustuslaki kirjaa alettu käyttää eduskunnan saunassa Peflettinä? Vai miksi tämä hallitus törmää lain valmisteluissa aina perustuslakiin?
Mitä sanoo kok Lakiministeri Häkkänen tuosta? Kohteleeko työttömien Aktiitoimilaki työtä tekeviä ex-palkansaajia yhdenvertaisesti muuhun kansaan nähden? Vai onko kansalaisuus viety heti kun joutuu työttömäksi?

Työmarkkinatukea saavan köyhyysriski on ilmeinen
Noin puolet perustoimeentulotukea saaneista kotitalouksista on Kelan rekis­teritiedon mukaan saanut tammi–heinäkuun 2017 aikana viimesijaista turvaa paikkaamaan perusturvan aukkoja. Keskimäärin 40 % toimeentulotukea saavista kotitalouksista on saanut ensisijaisesti työmarkkinatukea, 9 % opintotukea (ei kesäkuukausina) ja 7 % eläkettä. Selvästi suurimman ryhmän näistä muodostavat työmarkkinatuen saajat. Kun asiaa katsotaan toisinpäin, kolmasosa työmarkkinatuen saajista on saanut myös toimeentulotukea.

Työmarkkinatukea saavien köyhyysriski onkin ilmeinen sekä tulojen perusteella laskien että muilla mittareilla mitaten. Työmarkkinatuen määrä on ennen verotusta keskimäärin 697 euroa kuukaudessa. Ilman korotuksia tuen taso on 32,40 euroa päivässä, ja tukea maksetaan viideltä päivältä viikossa. Asumisen ja muiden pakollisten menojen jälkeen käteen jäävä tulo on ymmärrettävästi vähemmän.

JK.Oko tarkoitus että nälkään haetaan rahat ,potkimalla mummoja,ryöstelemällä kauppoja ja koteja viemällä nosto automaateilla rahat eläkeläisiltä ?

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #14

"Piika/Renki/Taksvärkipäivät loppui jo 1918 Torpparilailla ."

Loppui mutta nykyinen talouspolitiikka on osin samanlaista kuin tuolloin ja nuo ovat tulossa takaisin.

"JK.Onko tarkoitus että nälkään haetaan rahat ,potkimalla mummoja,ryöstelemällä kauppoja ja koteja viemällä nosto automaateilla rahat eläkeläisiltä ?"

Sitä tehdään jo nykyisin, enimmäkseen kyllä päihteiden/huumeiden takia, mutta jos rikostilastoja seuraa, niin maissa joista kopioimme talousoppimme, niin niissä kyseinen homma on paljon yleisempää joten se kyllä laajenee täälläkin. Vartiointi-ja suojelubisnes on edelleen kasvava ala, valitettavasti kaikilla ei siihen ole varaa.

Ilkka Ali-Melkkilä
Vastaus kommenttiin #14

Lain keksineet ja läpi runnoneet eivät kykene niin pitkälle menevään ajatteluun että mainitsemasi jälkikirjoituksen ryöstelyt kavisivät mielessä. Mutta siihen tämä tulee ajan kanssa johtamaan. Viimeistään kun alkaa nälkä ja kodittomuus vaivata.

Marja-Liisa Kalkela

Miksi Hemäki ja muut jätti kertomatta että Tanskan malli on huimasti avokätisempi kuin Sipi-Hete-malli?

Työttömyyskorvaus voi työttömyyden aluksi olla Tanskassa jopa 90 prosenttia palkasta, tosin työttömyyskorvaukselle on asetettu katto,
joka on noin 2 500 euroa kuussa.

Enimmillään työttömyysturvaa maksetaan Tanskassa kaksi vuotta.
IL 11.1

Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Sitra ja THL laskivat ”syrjäytymisen kustannuksen”: 370 000 € – vähintään

"Köyhät ei saa lapsilisiä-94 jälkeen"!
-90 luvun lamanlapset.
Nyt Sipi-Hete "työttömien lapset"
Joka leikkaus työttömiltä on pois työttömien lapsilta.
Vaikka niiden toimeentulotukea ei leikata mutta perheen tuloista leikataan ja se koskee myös lapsia.
Iso osa työttömistä saa työmarkkinatukea/toimeentulotukea. Pienintä sosiaaliturvaa josta on lapsiperheen tuet leikattu pois jo-94.

Syrjäytyminen ja terv.hoitokulut tulevat räjähtämään suoraan veronmaksajien syliin.

Jorma Nordlin

Siis tavoite on työttömyysturvan leikkaaminen, eikä suinkaan aktivointi, kuten alun perin epäilinkin. Tämä leikkaustavoite näkyy myös nyt voimaan tulleessa aktivointimallissa. Harva kykenee täyttämään ehdot ja VM:n muistion mukaan se luo työtä 5000-12000:lle. Eli 300 000 - 400 000 työtöntä joutuu sanktioiden kohteeksi ja niiltä leikataan työttömyysturvasta.

Kyseessä on siis aktivoinnin muotoon naamioitu työttömyysturvan leikkaus. Aika ovela harhautus hallitukselta, kun muistaa sen mikä äläkkä syntyi hallituksen ottaessa ensimmäisen kerran työttömytsturvan leikkauksen esiin.

Pekka Hovatov

Suomi ei ole ikinä ollut oikeusvaltio ja demokratia, vielä tähän mennessä ja näyttää siltä ettei se tule niitä ikinä olemaankaan. Suomessa on pidetty ja pidetään yllä myyttiä että tämä olisi myös niin sanottu "hyvinvointivaltio".
Suomi on demokratian, oikeusvaltion ja hyvinvointiyhteiskunnan irvikuva.
Niin kauan, kun emme huolehdi omista heikoimmassa asemassa olevista kansalaisistamme kunnolla ja arvokkaasti, taattuamme heille ihmisarvoisen elämän, niin ei kannata jauhaa paskaa demokratiasta, oikeusvaltiosta ja hyvinvointiyhteiskunnasta, koska Suomi ei todellakaan niitä ole, eikä tule ikinä olemaankaan, niin kauan, kuin hallituksessa on Kokoomus, Keskusta ja Sininen tulevaisuus tekemässä Suomen kansaa eriarvoistavaa ja syrjivää politiikkaansa.

Marja-Liisa Kalkela

Nyt ajetaan sosiaaliturvaa alas mutta vain yhden kansanosan osalta.

Laajat ja rohkeat sosiaaliturvauudistukset tekivät Suomesta pohjoismaisen hyvinvointivaltion.

Sosiaalidemokraatit ajoivat työväenvakuutusta palkkatyössä oleville.

Sama keskustelu käytiin ansiosidonnaisten eläkkeiden ja kaikille suomalaisille suunnatun kansaneläkkeen välillä. Poliittiset kompromissit johtivat rinnakkaisten järjestelmien luomiseen.

Samat poliittiset virtaukset ovat jatkuneet myöhemmin hienovaraisempina. Esimerkiksi Ahon keskustalainen hallitus piti huolta perusturvasta ja leikkasi ansiosidonnaisista etuuksista.

Sosiaalipolitiikka talouskasvun tukena
Ajattelu muuttui 1960-luvulla. Yhä useampi alkoi mieltää sosiaaliturvan talouskasvun osatekijäksi ja investoinniksi parempaan tulevaisuuteen.

Kolmas 1900-luvun suurista sosiaaliturvauudistuksista, työttömyysvakuutus, organisoitiin Suomessa jo 1917 ammattiyhdistysten kautta.

”Suomelle tyypillistä on työttömyyskassojen ja yksityisten eläkeyhtiöiden vahva rooli. Tässä Suomi eroaa muista Pohjoismaista, joissa kokonaisjärjestelmä on valtiokeskeisempi.”
Työttömyysturva ulotettiin laajemmin työntekijöille vuonna 1959.
Sosiaaliturvan historia/Kela

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #22

Tämä alasajo päätettiin jo -92 EU/kepu,kok hallitus.

Kun palkansaajajärjestöillä oli iso osuus sosiaaliturvan luomisella .Vielä kun työeläkeyhtiöt nykyäänkin maksaa osan sosiaaliturvarahoista loput kerätään kaikilta kunnissa ja valtio veroina . Niin se myös kuuluu kaikille.

Valtion rahathan on kansan varoja .Valtion omaisuus on kansan omaisuutta.
Ei vain 20% rikkaimman kansanosan eikä porvaripuolueiden äänestäjien.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #25

Työeläkeyhtiöiden varat otettiin valtiolle EMU/euro takuiksi, että päästiin siihen euroon. niitä takuita ei sovi leikellä tai niistä vähennellä, tai menee pian luottokelpouuskin...

"Kriisiin ajautunut Kreikka ei ole ainoa euromaa, joka on keplotellut velkalukujaan kauniimmiksi. Euroon pyrkiessään myös Suomi turvautui kepulikonsteihin...

Suomen valtionvelka kutistui kabineteissa ja pankkien takahuoneissa, ei aidolla velanmaksulla.

Eläkelaitosten sijoitukset
osaksi valtiontaloutta

Valtion ja kuntien eläkerahastojen lisäksi myös yksityisten alojen työeläkerahastot laskettiin osaksi julkista taloutta. Tällä oli Suomen eurokelpoisuudelle äärimmäisen suuri merkitys. "

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001664064.html

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #28

Heh, alat melkein hokata, meno ei muutu mihinkään näitä nykyisiä eduskuntapuolueita äänestämällä, kuten Maggie Thatcher sanoi, "ei ole vaihtoehtoa" ja miksipä emme Maggieta uskoisi. Nykytilanne muistuttaa lähinnä yksipuoluejärjestelmää komissaareineen, olkoonkin että ovat EU-komissaareja.

Ilmari Jokinen

Miksi eivät aktivoi mamuja töihin. Heillä on päällä kotoutamissuoja eikä tarvitse osallistua työkokeiluihin ja rahaa tulee seinästä.

Lumitöihin koemielessä ja junanvaihteiden putsauksiin. Kotoutuksensa eteen tulee tehdä töitä.
Tanskanmalli on juurinäille ( sadoilletuhansille) mamuille kehitetty potkimismalli. Kantaväestölle Tanskassa on töitä vaikka kuinka.

Pertti Vaulasvirta

Hienoa kun aktivoidaan ihmisiä tekemään oman itsensä eteen enemmän.
Passivoiminen työttömälle on pahinta mitä voi tapahtua, silloin hän ei enää kykene parantamaan tilaansa.
Hienoa kun tämä hallitus tekee näiden ihmisten eteen jotain hyödyllistä!
Enitenhän pitää ihmisen olla vastuussa itsestään, ei sitä voi yhteiskunnalle ulkoistaa.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Enitenhän pitää ihmisen olla vastuussa itsestään, ei sitä voi yhteiskunnalle ulkoistaa.
Kuten Maatila-Yrittäjienkin ?
Ottaa itse vastuu yrityksensä kannattavuudesta eikä turvautua ainaisiin
Maito-,kato-,navettatukiin Traktorimarsseilla vauhdittaen vaatimuksiaan.

Harri Tapani

Jep, näyttääkin hiukka siltä ,että verorahoilla aletaan pyörittää myös työttömien puuhastelua...

"Hienoa kun aktivoidaan..."

Tosin "Nykyisin on kaikenlaisia turhia pykäliä ja sopimuksia, esim. ILO:n mukaan töihin ei saa pakottaa vaikkapa tuloja leikkaamalla tms. ILO on tietysti YK:n järjestö..." ja Suomi on senkin paragrafin mennyt allekirjoittamaan.

https://www.uusisuomi.fi/comment/772138#comment-772138

Marja-Liisa Kalkela

Mihin irtisanottua ex-palkansaaja tarvitsee Aktivoida jonka yritys on irtisanonut taloudellisista syistä tai konkurssin takia?

Pitäskö se Aktivointi lähteä hallituksesta ja yrityksistä miten luodaan uusia työpaikkoja ja lisätään investointeja niiden luomista varten?
Lehman-lama-08-15
Julkisenpuolen säästöt
Viennin tyrehtyminen-08-15
Yritysten tulosten parantaminen irtisanomisilla
EI yhä vieläkään ole työttömien syy.

Timo Tiitinen

Nyt luulisi joka ikisen palkansaajan ymmärtävän, että kokoomus ja keskusta
ei välitä palkkarengistä pätkääkään.
Olit sitten lääkäri, inssi, poliisi taikka taidemaalari.
Asuit sitten Helsingissä, Oulussa, Ivalossa tai Kolkontaipaleella.
Kyllä nää Smurffit vie sulta sen verkkopaidankin päältä.

Hirvitys olisi jos sama hallitus jatkaisi 19 vaalien jälkeen.
Silloin lähtisi eläkkeet.

Marja-Liisa Kalkela

Totta. Tämä koskee nyt kaikki jotka saa ansiotuloja ja on palkansaaja.
Heidän sosiaaliturvaa ja työttömyysturvaa heikennetään tuntuvasti.
Kysyä voi mihin valuu verot mitä joka kuukausi palkasta pidätetään .Samoin mihin häviää työttömyysvakuutusmaksu nyt 1,9% palkasta joka kuukausi.

Juha Uotinen

Aktiivi tarkoittaa toimeliasta ja ahkeraa. Tätähän työttömät ovat. Työttömien toiminnat eivät kuitenkaan ole raharikkaita palvelevaa riistokapitalismin orjuuttamaa työtä, jossa hyöty jää saamatta. Nyt riistäjät suistavat köyhällistön ensin leipäjonoon ja sitten pakkotyöhön. Työttömänä ei toimeliaana, aktiivina, ehdi palvelemaan sortajan kätyreitä.

Harri Tapani

" kun olemmekin jo Balttian etäpesäke."

Lähestymme jo Balkanin mallia...vaikka Unkaria nyt ei ihan lasketa Balkanin maaksi, hiukan kuin itänaapurin kuuluisat gulagit.

" Siellä työttömyyskorvausta saa työttömäksi jäädessään ruhtinaalliset 3 kuukautta, sen jälkeen etuuksia saa vain lähtemällä näille työleireille... Palkkahan näistä töistä on tutun oloinen 9 euroa / päivä..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/767901#comment-767901

Ilmari Lampinen

Sitten kun halpatyövoima markkinat avautuu, elikkä alimmat palkat laskee jopa 700 euroon kuussa.
On hyvä että valmiina on keinot, joilla työttömät pakoitetaan vastaanottamaan alipalkkattu työ.
Kaiken tarkoitus on lopulta pohjustaa, avautuvat halpatyömarkkinat.
Oleellinen kysymys kuuluu, onko hyväpalkkaiset Ay-liikkeet ja Sosdempuolue jo salaa hyväksyneet halpatyömarkkinat.
Hyviä palkkoja ei tarvitse laskea, kun luodaan halpatyömarkkinat.
Onko lopultakaan köyhien puolella tosissaan kukaan.

Harri Tapani

Kun halpatyövoimamarkkinat avautuvat...tuossa uutista jo liki kahdeksan vuoden takaa.

"2€/tunti: Tutkija nauraa Suomen päättäjille

Suomalaiselta rakennusmieheltä menee työt, kun parakissa asuva siirtotyöläinen työskentelee halvemmalla. Jos siirtotyöläinen vaatii suomalaisen työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja etuja, menee häneltä työt. "

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/100521-2%E2%82%ACtunti-tutkija-nauraa-s...

Marja-Liisa Kalkela

Älä vedä propakandaa AY. Kysyikö EK/Sipilä kikystä SAK vai kiristikö soimuksen uhkaamalla leikata heikoimmilta kuten eläkeläisiltä ym?

Stvm/Aktiivimalli-17
SAK ei osallistunut edm.mallin suunnitteluun.

Miksiköhän ei? Pettikö kepu taas kerran kun virallisiin asiakirjoihin tuon maininnan oli kirjoittanut? Vai oliko asia juuri noin?
Katsos kun rahat ei ole liiton vaan työttömyysturva maksetaan Kelasta johon tukien ehdot laatii eduskunta.

Jari Ikonen

taas perustellaan tätäkin asiaa niin että se olikin kädenojennus työttömille kun ei valittukaan vielä päättöminimpiä kepitysmalleja. Hienoa Hetemäki taas tästäkin virkatyöstä. Milloin tämä mies ei ole siunaamassa Finnarin ja muiden valtionyhtiöiden pomojen lisäeläkkeitä niin tyrimisiensä vastapainoksi tekee pomojen palkanlisäysten kattamiseksi tämmöisiä "säästölakeja". Kenkää ja heti.

Ihmetyttää mitä se oikeuskansleri tekee kun ei puutu selvästi perustuslain vastaisenen lakiin, jonka tiedetään jo ennalta kohtelevan ihmisiä eriarvoisesti mm. palvelujen saatavuuden ts. saamattomuuden takia. Ai niin, siellähän oikuskanslerina sohii SOTE-lakien asiantuntija, jonka jäljiltä löytyi vain 60 perustuslain vastaista kyhäelmää. Ehdottomasti ylennyksen paikka tällekin jepelle.

Oi aikoja oi tapoja.

Petri Kokko

On tämä kaikessa karmeudessaan naurettavaa settiä, aktiivimallia yritetään tehdä HYVÄKSYTTÄVÄMMÄKSI näillä "jos ei tätä niin sitten olisi tehty" - tarinoilla. Jos kerran on tarkoitus työttömät nitistää niin miksei PERKELE laitettu sileeksi yhdelläkertaa, mitä tässä odotellaan!

Harri Tapani

"mitä tässä odotellaan!"

Joittenkin mielestä sitä kuuluisaa niskalaukausta. Oikeasti tämä homma alkoi jo silloin kun tehtiin sitä kuuluisaa "hallittua rakennemuutosta" ja se jatkuu edelleen.

”Työttömyyden nousu ja laman alku aiheutettiin ensin tahallaan, mutta sitten kävi niin kuin silloin tällöin käy kulotuksessa. Tarkoituksena oli tiettävästi nostaa työttömyys 250.000 henkeen, mutta lama pääsi ryöstäytymään valloilleen.”

-Soininvaara 1994-”

https://www.uusisuomi.fi/comment/281245#comment-281245

Jari Kaisla

Tuossa aiemmin tulikin hyvin jo esille, että kansanedustajille tulisi hyvä myös räätälöidä jonkinlainen aktiivimalli. Mikäli toistuvasti ovat poissa kokouksista niin ehdottomasti karenssia. Nykyisin nämä kermaperseet elävät kuin siat pellossa eduskunnassa ja osallistuvat vain satunnaisesti joihinkin valikoituihin istuntoihin. Vapaa-aikaa tuntuu riittävän yllin kyllin kuitenkin erilaisiin TV-ohjelmiin osallistumisiin ja omiin luentoihin tai yritystoimintaan ympäri Eurooppaa.

Tiina Tapiovaara

Tutkimusten mukaan korkeakoulutettujen työllistymistä hidastaa korkeatasoinen työttömyysturva ja toisaalta heikko taloustilanne estää mahdollisuuksia työllistyä. Miksi siis ei puututa työllistymisturvan kattomäärään? Katto voisi olla keskitulon määrä. Tahtoisin myös faktatietoa paljonko maksetaan nyt yli keskitason suuruisia työttömyyskorvauksia.

Marja-Liisa Kalkela

Hmm?
Jos 5000e tienaaa insinööri äsaa ansiosidonnaista vanheimpainrahaa 4500e-3 500e/kk .
Pienin vanheimpainrahat on 28e/pv
(toimeentulotuessa köyhimmiltä se vähennetään tulona pois edm.tuesta)
Sairaspäiväraha lasketaan tulojen mukaan
Työttömyysturva jonka pitäisi turvata elanto kun sännölliset työtulot loppuu.
Niin miksikö sitä maksetaan edm.eriarvoisesti?

Harri Kovala

Työttömyysturva ei ole korkeatasoinen, keskituloisella työttömyysturva on noin 50 % edellisestä palkasta, 5000-6000 euroa ansainneella se laskee jo noin 35-40 %:iin. Hyvin harva saa ansiosidonnaista työttömyysturvaa yli 2500 euroa kuukaudessa. tuohon tarvitaan jo 7000-8000 euron kuukausitulot.

Pentti Westerholm

Aktiivimalli on hyvä.Näin pystytään varmistamaan ne henkilöt jotka ovat suoraan käytettävissä työmarkkinoille.Myös sadaan selville mikä on jokaisen työttömän mahdollsiuus palata työelämään.Nämä niskalaukaus ukaasit ovat poliittisia avunhuutoja kannatuksen lisäämiseksi.Yksi vaara tässä Aktiivimallissa on,saatetaan ajautua työvoimapulaan.

Marja-Liisa Kalkela

Lasse Laatunen EK ex-pomo joka hoiti tuposopimuksia 40v
-Jos metelistä tulee samanlainen lumipalloilmiö kuin aikanaan Paula Lehtomäen jätevesiasetuksesta,
- hallitus auttaa Antti Rinteen seuraavan hallituksen pääministeriksi.
Työttömyystilastoja vilkaisemalla
- voi päätellä, että normaalissa työvoiman kysyntätilanteessa ansiosidonnaisella työttömyysturvalla
- olevat työllistyvät omatoimisesti uudelleen muutamassa kuukaudessa.

-Työttömyysongelman kova ydin ovat pitkäaikaistyöttömät
ja heistä erityisesti työmarkkinoiden kannalta moniongelmaiset. Koulutus tai terveys ovat eri syistä vajavaisia. Usko on hiipunut. Aloitekyky on vähentynyt. On annettu periksi. Tämän ongelman purku vaatii työhallinnolta resursseja, kekseliäisyyttä ja viitseliäisyyttä.
- Hallituksen kannattaisi keskittää kaikki voimavarat pitkäaikaistyöttömyyden nujertamiseen.
IL 9.1
Ministeri Broilereilla Sipilä,Orpo,Lindström,Mattila tuskin on kokemusta
edm. verrattuna?
Kannattas kuunnella viisaampia eikä runnoa väkisin 72% työllisyyttä
koska jälkilasku voi olla tuhoisa toimista.

Snow Flare

"koulutettua" Taitaa olla se taika sana tässä mikä kait tarkoittaa yleensä 3-5vuotta kokemusta :)
Jos firma tarvitsee työvoimaa he joko maksavat siitä "premium" palkan tai Kouluttavat sen jolla ei sitä 3 vuoden kokemusta vielä ole :) tosin kumpikaan ei ole edullinen vaihtoehto :)

Taitaa se ongelma olla aika monessa puljussa halutaan Korkea laatu + Matalin hinta
Tietenkin ymmärrän myös firmoja mutta eihän niitä tekijöitä koskaan saa tarpeeksi jos eivät valmistuneet saa kokemusta :)

Ilmari Lampinen

Alkaa taas tympäisemään tämä typerä jankkaaminen, ei siis saada koulutetua ammattityövoimaa.
Ennenvanhaan oli tapana että huonoina aikoina ei sanottu työntekijöitä irti, niille teetettiin huolto ja korjaustöitä, tehdasta maalattiin ja kunnostetiin ja alueen risusavotatkin oli yleisiä.
Kun tilaukset sitten lisääntyi, ammattityövoima oli heti valmiina aloittamaan.
Tätä oli vastuullinen johtaminen ennen, nykyään yrittäjät on kommareita, jotka aloittaa heti itkemisen kun ongelmia tulee ja syyttää kaikesta valtiota.
Inisevät yrittäjät on selvästi omaksuneet kommunistien tavat, syyttää yhteiskuntaa kaikesta.

Marja-Liisa Kalkela

Ennen yritykset koulutti itse oman työvoimatarpeensa juuri heitä varten.Palkkakin oli 80% ammattilaisen palkasta. Kikat siirtyivät vanhoilta konkareilta seuraavalle sukupolvelle.
Mikä estää kokeilemasta samaa nyt? Nuoriso tulisi kiljuen töihin jos vielä saisi tuon palkan. Pystyisi suunnittelemaan tulevaisuutta ja perhettäkin.
Talkoilla vaikka tekemään uusia veronmaksajia ,maksamaan veroja kun huoltosuhde muuttuu rajusti eläköitymisen lisääntyessä.
Vai onko kannatavampaa makuuttaa yhtä sukupolvella kortistossa?

Matti Karnaattu

"Mikä estää kokeilemasta samaa nyt?"

Vaikka ne työelämän vaatimukset kun ei ole riittäviä pohjatietoja työnhakijoilla. Nykyinen koulutussysteemi alkaa olla aikansa elänyt. Opintosuunnitelmia tehdään niin että samalla tavalla voidaan opettaa vuosia mutta opetettava tieto vanhenee vaikka puolessa vuodessa. Siksi pitää opettaa enemmän perusteita jotka ei vanhene.

Mutta siinähän se jännä asia onkin kun koulussa opetetaan teoreettisia perusteita niin pitäisi vielä opetella ne työntekemisen perusteet siinä mikä muuttuu. Ja ilman riittävän vahvoja pohjatietoja ei pääse kiinni siihen tietoon mikä vanhenee.

Tämä nyt oli ehkä epäselvästi sanottu mutta sanotaanpa asia selvemmin:

Tämän päivän ammattilaisen oppiminen alkaa ennen esikoulua tai viimeistään ala-asteella, ja aikaa menee parikymmentä vuotta.

Sitten meillä on joku ammattikorkea ja ne jotka aloittaa vasta siinä kohtaa perusteiden oppimista, ovat pahasti myöhässä kun ammattilaiset opetteli samoja asioita yläasteella.

Ne ajat on kaukana takana kun muutaman vuoden koululla saatiin osaaminen millä pärjäsi työuran.

Tosiasiahan on se, että suomessa on myös samanaikaisesti työvoimapula kuin myös suurtyöttömyys.

En kannata sitä, että työtä teetetään palkatta mutta alaan liittyvä vapaaehtoistyö ja pitkät työharjoitteluajat on hyvä juttu (parempi kuin pitkä koeaika joka estää työn perässä muuttoa!) ja toisaalta jäykät opintosuunnitelmat pitäisi purkaa.

Ilmari Jokinen

AY voisi testata ylityökieltoa. Juuri luin kuinka sarisairaanhoitajat joutuvat paiskimaan jopa 70 tuntisia työviikkoja.
Rahalla saa ja hevosella pääsee.

Kyllä uusia työpaikkoja syntyisi kuin sieniä sateella ja lopettaisi samalla nämä orjia vuokraavat firmat.

Matti Karnaattu

Työmarkkinatuki tarvitsisi ainoastaan semmoisen muutoksen, että rahan tulo ei lopu kun ottaa vastaan niitä muutaman tunnin töitä.

Työmarkkinatuki on niin pieni, että siitä ei oikein voi leikata. Menee sitten siihen, että onkin taloudellisesti järkevämpää tehdä pimeää työtä.

Semmoinen muutos aktiivimalliin tarvitttaisiin myös, että ylityökieltoa rikkovien organisaatioiden täytyisi lakisääteisesti palkata lisää henkilöstöä. Vastaavasti kaikki virat mitä löytyy (esim. TE-toimistot ja Kela) pitäisi velvoittaa tarjoamaan töitä organisaation sisältä mikäli eivät saa asioita hoidettua. Eli jos eivät onnistu haastattelemaan 3kk välein tai eivät saa tarjottua mitään millä aktivointiehdon voi täyttää niin pitäisi palkata sitten semmoiset työttömän vaikka tekemään niitä 18h työpätkiä. Sitten saisi aktiivisuusehdot täytettyä ja virastot saisi hommansa hoidettua.

Tietysti siitä seuraa se etä mitä hölmömpiä lakeja tehdään niin siitähän tulee itseään ruokkiva resurssi kun byräkratian lisääminen lisää työlisyyttä byrokratian hoidossa joka taas lisää taas lisää seurattavaa. Saadaan sitten koko kansa hoitamaan 18h työpätkiä toistensa kyttäämisessä.

Lisää pohdiskeltavaa kaikille:

"Perustuslain 106 §:n mukaan tuomioistuimen on annettava etusija perustuslain säännökselle, jos tuomioistuimen käsiteltävänä olevassa asiassa lain säännöksen soveltaminen olisi ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa. Tuomioistuin ei voi arvioida yleisesti ja ilman yhteyttä konkreettiseen oikeustapaukseen sitä, onko lain jokin säännös ristiriidassa perustuslain kanssa. Tuomioistuin ei myöskään voi esimerkiksi julistaa lain säännöstä perustuslain vastaiseksi, vaan se voi ainoastaan jättää lain säännöksen soveltamatta yksittäistapauksessa."

Lähde edelliseen:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/kk_752+2010.pdf#sear...

Edellä esitettyyn viitaten, kysynkin, että siksikö hallitus, pääministeri, presidentti ja oikeuskansleri kaikki kuin yhdestä suusta alleviivaavat sitä, että lainvoiman juuri saanutta aktiivimallia tulee seurata, jotta saadaan yksi työttömien aktiivimallin mukainen yksittäistapaus, jossa aktiivimallin lakinormit jätetään soveltamatta perustuslain vastaisina? Vai miten tämä tulisi ymmärtää?