Tiistai 25.6.2019

”Tämä ei liene yllätys puolustusministeri Niinistölle” – Suomalaisyhtiön panssari kuvattiin Jemenin sodassa

Luotu: 
11.1.2018 15:32
  • Kuva: Eduskunta / Hanne Salonen
    Kuva
    Ministeri Jussi Niinistö.
|

Hallituksen on avattava silmänsä Suomen aseviennin ongelmille, vaatii oppositiopuolue Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki. Hän viittaa norjalaismedian paljastukseen, että valtio-omisteisen Patrian Arabiemiraatteihin myymä panssariajoneuvo on nähty emiraattien käytössä Jemenin sodassa.

Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle. Patrian edustaja vahvistaa norjalaislehdelle ja Ylelle, että Jemenissä kuvatussa videossa näkyy Patrian panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo. Aseettomana myyty ajoneuvo on videossa varustettu konekiväärillä.

– Tämä ei liene yllätys puolustusministeri Jussi Niinistölle. Itsekin olen tehnyt hänelle kaksi kirjallista kysymystä sotilastarvikkeiden viennistä Arabiemiraatteihin ja puhunut tästä eduskunnassa. Nyt on jo vähän myöhäistä, mutta pitäisikö muuttaa linjaa? Arhinmäki kysyy Twitterissä.

Arhinmäki on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsen. Hän katsoo, että Sipilän hallituksen aikana Suomen aseviennin painopiste on siirtynyt Lähi-itään.

– Jemenin humanitaarista kriisiä voi verrata Syyriaan. Siitä huolimatta Suomen hallitus on antanut sotilastarvikkeiden vientilupia Arabiemiraatteihin, Arhinmäki sanoo.

– Olen tehnyt asiasta tällä hallituskaudella jo kaksi kirjallista kysymystä, nostanut asian esille eduskuntakeskusteluissa ja yrittänyt herättää asiasta julkista keskustelua. Puolustusministeri Jussi Niinistö ja ulkoministeri Timo Soini eivät ole ottaneet huolta todesta.

Nyt, kun asiasta on kiistattomia todisteita, hallituksen on Arhinmäen mukaan ”aika vihdoin avata silmänsä sille, miten suomalaisia sotilastarvikkeita käytetään Jemenin sisällissodassa”.

– Vaikka olemme jo myöhässä, Suomen asevienti on nyt viimein saatava loppumaan Lähi-idän sotaa käyviin maihin ja ihmisoikeuksia polkeviin diktatuureihin.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) vastasi kesällä 2017 Arhinmäen kysymykseen puolustustarvikeviennistä Lähi-itään. Ministerin mukaan ”Jemenin konfliktin johdosta tiettyihin Lähi-idän alueen vientiaikeisiin on viime aikoina suhtauduttu aiempaa pidättyvämmin”.

Arhinmäen kysymys liittyi suomalaiselle Robonic-yhtiölle myönnettyyn asevientilupaan Arabiemiraatteihin. Niinistö oli myöntänyt luvan vastoin ulkoministeriön suositusta. 

- Tilannetta ja sen kehitystä arvioidaan jatkuvasti ja tarkasti. Jemenin tilannetta seuraa YK:n turvallisuusneuvoston asettama Jemenin pakotekomitea. Komitea ei ole asettanut vientikieltoja sen enempää Arabiemiraateille, Jemenille kuin Saudi-Arabian johtamalle liittoumallekaan. Tällaista kieltoa ei ole myöskään EU asettanut, Niinistö sanoi heinäkuussa.

Niinistön mukaan EU:n jäsenvaltiot vievät edelleen puolustusmateriaalia Persianlahden alueelle merkittävässä määrin ja ”eurooppalaisessa vertailussa Suomen linja on yksi tiukimmista”.

- Pohjois-Euroopan maat muodostavat Suomelle merkittävän viitekehyksen vientilupien harkinnassa. Muun muassa Saksa ja Ruotsi ovat jatkaneet tänä vuonna vientilupien myöntämistä alueelle.

Patria tiedotti kaupoista Arabiemiraatteihin alkuvuodesta 2016. Ajoneuvoja alettiin valmistaa Puolassa pikaisesti.

 

 

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Enpä oikein ymmärrä missä tässä on uutinen.
Tottakai Emiraatit käyttää ostamaansa sotilaskalustoa tarpeensa mukaan.
Jos nyt on tarve Jemenin laillisen hallituksen pyynnöstä avustaa sitä Huthien ja Iranin toimeenpanman kapinan kukistamisessa niin miksi ei käyttäisi.
Minun puolestani Patria myyköön sinne mitä kykenee tuottamaan. Se on vaan hyväksi omalle oikeasti puolustusvalmiudellemme. Olemmehan niitä maailman maita joissa on aidosti puolustusvoimat eikä sotavoimat.

Raimo Laine

Aseteollisuutta tarvitaan omaa puolustusta ja sen tarvittavia varaosia turvaamaan. Sitä varten tarvitaan myös ulkomaankauppaa. Jos Suomi ei myy aseita, sen tekee joku muu, esim. USA tai Venäjä tai P-Korea tai Iran tai Ruåtsi, tai, tai, koska yhtenäistä sääntelyä ei ole. Mutta pommikoneita emme toki ole myyneet.

Jonne Peto

Kaikki aseet mitkä menevät kaupaksi on myytävä. Se on työtä suomelle. Vihervasemmisto ei lisää työtä suomessa, mutta pakolaisten määrä he lisäävät veronmaksajien maksettavaksi. Arhinmäki voisi olla hurkastelematta tai mennä ruotsiin höpöttämään Boforsin tykkikaupoille.

Harri Tapani

Pärjääköhän noi vaunut paremmin kuin vanhat Sisun valmistamat Pasit joita vastustajat pukkaili miten tahtoivat, näyttelivät Centurionista jopa keskisormea suomalaisille rauhanturvaajillle joiolta ei kyllä sisua puutunut..

"Perrrkele! Perikansalliset kirosanat lentävät, kun suomalaiset rauhanturvaajat havaitsevat vastustajansa liian vahvaksi. Israelin asevoimien IDF:n Centurion-vaunu työntää kylmästi heidän YK-valkoisen Pasinsa pois tieltä. Ja moikkaavat mennessään."

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005034780.html

Harri Tapani

No noloohan se oli se keskisormen näyttö, kalliin vaunun jarrujen hajottamisen jälkeen ja toki siihen vastattiinkin suomalaisten puoleta, että "Tule ulos sieltä niin saat turpaan.". Tuolla lehdessä jutusta on vissiin hiukka leikelty videoversio.

Hyvinhän siellä Pasit hanttiin pisti panssareille ja näkyi niiden keskisormen näyttäjien pansvaattorista ilmeisesti joku miinanraivausvehjekin hajonneen tönäyskisassa (siellä oli väliin kolme Pasia pansvaattorin edessä).

Harri Tapani

Eikös joku isompi maa takavuosina ärähtänyt Suomelle kun siellä minne se meni sotimaan oli vastassa suomalaisia rynnäkkökiväärin pateja. Juttua oli oikein lehdissäkin. Pitää siis katsoa, ettei myy aseita maile joiden kanssa kaverit on huonoissa väleissä tms.

Ja vaikuttaahan ne EU:n asevientimääräyksetkin jonkin verran ilmeisesti Suomen asevientiin, tai voi olla, että Suomi ei tässä olekaan mikään mallioppilas EU:ssa. Ja kyllähän Suomi asekauppaa on tehnyt ihan kiitettävästi, kohtuu kattava katsaus joskin uusimmat tiedot puuttuvat:

"Missä soditaan
suomalaisilla aseilla?"

http://www.sadankomitea.fi/files/Missa_soditaan_suomalaisilla_aseilla.pdf

Markku Nieminen

Arhinmäelle ja vasemmistolle sopii, että kaikki kultamunia munivat kansalliset yhtiöt lahjoitetaan/myydään, mutta ei mitään puolustukseen ja aseisiin viittaavaa! Kummasta tulee isompi vahinko maallemme! Kysyn vaan Arhinmäeltä ja näiltä moralisoijilta. Jos me emme myy, joku toinen kyllä myy ja on hyvillään, kun kilpailija on niin tyhmä, että kieltäytyy hyvästä diilistä.

Antti Salonen

Kun puhataan diktatuureista, niin eikö esim. Venäjällä ja Valko-Venäjällä vallitse voimakkaampi diktatuuri kuin esimerkiksi Jemenissä? Lisäksi Venäjällä on käynnissä sotatoimia Georgiassa ja Ukrainassa. Eikö Arhinmäki voisi sanoa asian suoraa ja todeta, että ei aseita arabeille, eikä muillekaan muslimeille, mutta itänaapurin aateveljille kyllä? Toki ei tuliaseettomuus sotia estä, kyllähän Ruandan kansanmurhakin toteutettiin pääosin viidakkoveitsillä ja tehokkaasti toteutettiinkin.

Harri Tapani

"kyllähän Ruandan kansanmurhakin toteutettiin pääosin viidakkoveitsillä ja tehokkaasti toteutettiinkin."

Noinhan tehtiin, toki ranskalaiset jakoivat myös ihan oikeita aseitakin näille murhaajille, joitain vuoisi sitten ranskalaisia pyydettiinkin piipahtamaan Ruandassa oikeudessa asian tiimoilta, eivät arvanneet mennä....

Venäjällä kuulemma pitävät vaalejakin ja edes Putin ei pääse sellaisiin kannatuslukuihin kuin Niinistö.

https://www.uusisuomi.fi/comment/763847#comment-763847