Lauantai 25.5.2019

Presidenttiehdokas Nils Torvalds haluaa islamin nykyaikaan – laittaisi imaamit yliopistoon

Luotu: 
12.1.2018 07:53
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    Europarlamentaarikko (r.) Nils Torvaldsin oikeustieteen opinnot jäivät kesken, kun hänestä tuli radikaali vasemmistolainen 1960-luvulla.
|

Ruotsalaisen kansanpuolueen (RKP) presidenttiehdokas Nils Torvalds toivoo islamin modernisaatiota ja ennustaa Venäjän täysromahdusta, joka osaltaan on ajanut hänet kannattamaan Suomen Nato-jäsenyyttä.

Torvalds on ehdokkaista ainoa, joka reilusti kannattaa sotilasliittoon lähtemistä. Hän ei omien sanojensa mukaan ole pyrkinyt itse profiloitumaan Naton kautta, vaan hänet on profiloitu.

– Olen ainoa, joka on sanonut tämän asian selkeästi. Se on myöskin nostettu esiin jokaisessa tilanteessa, enkä ole tietenkään silloin kieltäytynyt vastaamasta, Torvalds sanoo Uuden Suomen, Talouselämän ja Kauppalehden yhteishaastattelussa.

Kun Torvaldsilta kysyy, milloin hänen Nato-kantansa selkiytyi, hän aloittaa Venäjästä.

Torvalds tunnetaan Venäjä-asiantuntijana. Hän on asunut Venäjällä kahteen otteeseen: ensin taistolaisaikanaan opiskellessaan Moskovan puoluekoulussa 1970-luvulla ja sitten Ylen Moskovan-kirjeenvaihtajana 1990-luvulla.

– Olen kirjoittanut aika paljon Venäjästä ja puhunut viime aikoina paljon siitä, että Venäjä on menossa seinään. Se on ihan vuorenvarmaa.

Torvalds erosi Suomen Kommunistisesta Puolueesta vuonna 1982. Hän palasi politiikkaan vuonna 2008 Helsingin kaupunginvaltuustoon ja nousi RKP:n varapuheenjohtajaksi. Euroopan parlamentin jäsen hän on ollut vuodesta 2012.

Venäjän modernisaatio on Torvaldsin mukaan aina kulkenut akselilla Pietari–Moskova. Hän puhuu Aleksandr Radištševista, joka kirjoitti vuonna 1790 kirjan Matka Pietarista Moskovaan. Matkalla näkyivät paitsi Pietari ja Moskova myös ongelmat siinä välissä, talonpojat.

–Tämä rakenteellinen ongelma on edelleen olemassa ja se on syvenemässä. Tällä hetkellä laitetaan hirveästi rahaa Pietarin ja Moskovan julkisivun ylläpitämiseksi, koska se on ikään kuin se paraatipuoli. Jos menee 200 kilometriä Moskovasta Vladimirin alueelle, on jo aika lailla toisenlaisessa maailmassa. Sisäiset jännitteet kasvavat kasvamistaan, koska talous ei jaksa kantaa.

Venäjän ”tikittävä aikapommi”

Torvalds puhuu tikittävästä aikapommista, johon liittyy lisäksi se, että Venäjän vienti on ”lähes 80-prosenttisesti raaka-aineita”. Hän viittaa taloustieteen käsitteeseen terms of trade, jonka suhteen Venäjällä menee todella huonosti.

–Jos vaihdat savikuppeja tietokoneisiin, sinulla on aika huono terms of trade, joka vielä pahenee silloin, kun teknologinen kehitys menee voimakkaasti eteenpäin, hän kuvailee Venäjän tilannetta.

Putinin jatkokausi tuo Torvaldsin mukaan vain lisää ankeutta Venäjälle. Astuttuaan valtaan vuonna 2000 Putin pystyi Torvaldsin mukaan aluksi käyttämään öljyvaroja luodakseen kuvitelman menestyksestä, mikä puri ”Jeltsinin kaaoksen” jälkeen. Hän muistelee häkeltyneensä vuodentakaisesta talouspoliittisesta katsauksesta. Putinlainen talousmies oli kirjoittanut metalli- ja konepajateollisuudesta venäläislehteen. Torvalds ihmetteli, miksi moinen oli sallittu.

– Suurin osa työstökoneista joutuu kaatopaikalle seuraavan kymmenen vuoden kuluessa, eli perusteollisuuden rakenteet ovat todella heikossa jamassa.

Torvaldsin mukaan tilanne on ”umpilukossa”, sillä kehittymiseen tarvitaan amerikkalaista teknologiaa. Venäjän pitäisi perääntyä jostakin päästäkseen mukaan nykyaikaiseen teknologiakehitykseen ja entisenä KGB-upseerina Putin tuskin tulee ”yhtäkkiä polvillaan takaisin” ainakaan Krimiltä, Torvalds huomauttaa.

Juttu jatkuu Torvaldsin videohaastattelun jälkeen.

Pelkona Ruotsin nopea Nato-liike

Ratkaiseva hetki Torvaldsin lopullisen Nato-kannan muodostumiselle oli vasta viime keväänä Ruotsin keskustan puoluekokouksen aikaan.

– Kyllähän minäkin olen kasvanut tässä YYA-Suomessa, jolloin tämä oli territorio, johon ei saanut kukaan astua paitsi ihan jääräpäät, hän muistuttaa ja viittaa Neuvostoliiton aikaiseen ystävyyssopimukseen.

Torvalds on syyttänyt muita presidenttiehdokkaita siitä, että he elävät yhä ”virtuaalisessa YYA-Suomessa”, jossa Natosta ei voi kunnolla keskustella.

Ruotsin keskustapuolue kääntyi Naton kannalle jo pari vuotta sitten, mutta päätti keväällä luopua Suomi-yhteydestä. Enää ei mentäisi ”käsi kädessä” suuntaan tai toiseen.

–Sen jälkeen huolestuin siitä, että jos Ruotsi tekee päätöksen liittyä Natoon ja me emme ole edes aloittaneet sitä keskustelua, silloin sanon, että lievästi sanottuna kunnian kukko ei hirvittävästi laula.

Torvaldsin mielestä on onnetonta, jos Suomi ja Ruotsi eivät pysty kulkemaan tasatahdissa Nato-asiassa. Hän epäilee, että Ruotsi saattaa liittyä Natoon hyvinkin pian. Kyse on lähinnä siitä, kuka voittaa syyskuun valtiopäivävaalit, Torvalds katsoo. Hän huomauttaa, että jos voittaja on Allianssi, Nato-kysymys ”on varmasti hallitusohjelmassa”. Istuva presidentti ja ehdokas Sauli Niinistö on pitänyt mahdottomana, että Ruotsi yllättäisi Suomen omaehtoisella Nato-ratkaisulla. Lue lisää tästä jutusta.

Länsinaapurin keskustalaismeppi Fredrick Federley on Torvaldsin hyvä ystävä, jonka kanssa tulee juteltua jatkuvasti kahdesta teemasta.

– Pohjoismaiden vaikutusvallasta EU:ssa, jota pitäisi nostaa, ja jos me aiomme nostaa sitä, meillä pitää olla myös yksi ja sama ponnistusalusta. Nythän me olemme vähän kuin varpusparvi, Torvalds sanoo Pohjoismaista.

– Minusta meillä on vakava pohjoismainen haaste, joka liittyy EU:n tulevaisuuteen aika kipeällä tavalla.

Torvaldsin mielestä Nato on paljon parempi järjestelmä kuin se, että ”mentäisiin mukaan ylifederalistiseen järjestelmään, joka karkaa jossain vaiheessa”. Hän viittaa EU:n syvennettyyn puolustusyhteistyöhön, jonka johdosta on herännyt puheita jopa EU:n yhteisestä armeijasta. Torvalds ei sellaista kannata.

–Epäilen, että Brysselissä toimivat ylifederalistit haluavat sen sotilasliiton EU:n puitteissa juuri siitä syystä, että sillä tavoin he saisivat vipuvarren sen todellisen vallan. Siitä syystä en pidä siitä.

”Äärimmäisen tärkeä” modernisaatio

Siirtolaisaallosta ja turvapaikanhakijoista aiheutuvat paineet ovat olleet Euroopan kuuma keskustelunaihe jo jonkin aikaa. Torvalds on vaatinut, että Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden kanssa pitää käydä hyvin suoraa keskustelua arvoista ja opettaa heille, ”miten tässä maassa eletään”.

–Meidän on pakko ottaa näitä ihmisiä vastaan silloin, kun he pyytävät suojelua, ja siinä ei pitäisi hirvittävästi kierrellä ja kaarrella, vaan noudattaa kansainvälisiä sopimuksia.

Torvaldsin mukaan suurin ongelma on se, että tulijat ovat pääosin maista, joissa modernisaatio ei ole tapahtunut. Torvalds huomauttaa, että prosessi oli satoja vuosia pitkä Euroopassakin.

– Modernisaation lopputuloksena olemme ennen kaikkea yksilöitä, jotka määrittelevät suhteitaan sekä uskontoon, yhteiskuntaan, seksuaalisuutensa, mihin hyvänsä hyvin yksilöllisistä lähtökohdista.

Usein tulijat ovat muslimimaista. Torvaldsin mielestä pitäisi pohtia, miten tulijoita voidaan kotouttaa ja nostaa samalla osaksi modernisaatiota. Nykyaikaistamista kaipaa myös islam.

–Tällä hetkellä islaminuskoiset yleensä määrittelevät itsensä ikään kuin joukkueena. Vähän niin kuin suomalaiset 50 vuotta sitten tai sata vuotta sitten; että me olemme ikään kuin luterilaisia ja perkele jos et ole, Torvalds sanoo ja lisää, että pitkän ja vaivalloisen prosessin jälkeen on opittu yksilöiksi.

–Se on äärimmäisen tärkeää. Se ei todellakaan ole mikään helppo prosessi ja jos katsoo islamin historiaa, niin kyllä islamin puitteissa on aina silloin tällöin yritetty määritellä sitä uudestaan.

Suljetut alakulttuurit uhkaavat

Torvalds sanoo ymmärtävänsä vaatimuksen vaikeuden jutellessaan maahanmuuttajaystäviensä kanssa.

–Modernisaatiovaatimus on heille erittäin vaikea, mutta välttämätön, koska muuten me joudumme helposti sellaisiin tilanteisiin, jossa varmasti ollaan Brysselin Moleenbekissä ja Pariisin satelliittikaupungeissa. Eli että nämä maahanmuuttajat muodostavat omia suljettuja alakulttuurejaan.

Suomen suojelupoliisikin on jo puhunut Suomeen syntyneestä ”jihadistisesta alamaailmasta”.

Vaikka tehtävä on vaikea, Torvaldsilla on jo konkreettinen ehdotus modernisaation edistämiseksi. Hänen mielestään imaameilta pitäisi vaatia yliopistotutkintoa.

–Pakottaa on väärä sana, mutta jotta voisit olla imaami, sinulla pitää olla akateeminen loppututkinto samaan tapaan kuin evankelis-luterilaisessa kirkossa.

Torvalds huomauttaa, että Hollannissa tätä jo vaaditaan.

–Silloin yhteiskunta pystyy katsomaan, kuka pyrkii imaamiksi ja mitä imaamit puhuvat ja mistä syystä. Vastaesimerkki on sitten imaami, joka istuu ylikansoitetussa ranskalaisessa vankilassa ja on julistautunut imaamiksi, Torvalds sanoo ja viittaa Charlie Hebdon iskun toiseen tekijään, joka oli istunut kyseisen imaamin jalkojen juurella.

Torvalds on ollut avoin radikaalivasemmistolaisesta menneisyydestään. Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoi torstaina Ylen Ykkösaamussa pitävänsä relevanttina kysymyksenä sitä, voisiko Torvaldsin kaltaiseen presidenttiehdokkaaseen liittyä turvallisuusriski. Jokisipilä viittasi siihen, että itänaapurilla saattaisi olla Torvaldsista tietoa, jota voisi käyttää vaikkapa kiristysmielessä.

–Ei ole mitään merkittäviä tietoja, Torvalds sanoo jyrkästi.

Mistä tiedät?

–Olen elänyt ihan normaalia opiskelijaelämää silloin.

Alma Talent haastattelee kaikki presidenttiehdokkaat:

Selvintä mitä Sauli Niinistöltä Natosta irtoaa: ”Ei” ja selitys päälle

Presidenttiehdokas Paavo Väyrynen: Globalisaation aika on ohi

Presidenttiehdokas Tuula Haatainen haastaa Sauli Niinistöä feminismillä

Presidenttiehdokas Matti Vanhanen varoittaa Afrikan kansainvaelluksesta: ”Järjestelmämme oli seota miljoonasta”

Presidenttiehdokas Merja Kyllönen: ”Ei koskaan Natoon”

Presidenttiehdokas Huhtasaari Natosta eri mieltä kuin pomonsa Halla-aho

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Hietanen

No Ranskalla on pitkä historia ja kokemus muslimivähemmistöstään, joita tällä
hetkellä n 12 % väestöstä. Ranskan vankiloissa noin 68 - 70 000 vankia, joista
muslimeja peräti 7 0%. Noin 35 -40% Ranskan muslimeista kannattaa sharia-lakia
ja noin 28 % kovan linjan islamia - sukupolvesta riippumatta. Siirtomaaperinteiden
kautta Ranskalla on siis kymmenien vuosien kokemus tästä uskonnollisesta vähem-
mistöstään. Työsarkaa on niin paljon, että imaamien "koulutus" tuskin enää auttaa.
Ja noin isolla vähemmistöllä on jo poliittista valtaa estää ! omaa ryhmäänsä kohdis-
tuvat uudistukset tai kajoamiset uskonnonvapauteensa. Eläköön tässäkin paljon-
puhutut eurooppalaiset arvot - oma vankilamme yllättävällä tavalla !

Jukka Raustia

Torvalds lienee Venäjä -analyysissään oikeassa. Olisi tärkeää käydä julkista keskustelua siitä, mitä odotettavissa oleva Venäjän romahdus tarkoittaa Suomelle? Mitkä ovat kehityskulun uhat ja mahdollisuudet? Entäpä kehityksen opetukset?

Uhkien osalta pahin skenaario lienee pitkäkestoinen sisällissota jossa äärimmillään käytettäisiin ydinaseita. Rauhallisimmatkin kehitysvaihtoehdot voivat tuoda epävakautta ja mahdollista massapakolaisuutta Suomeen.

Onneksi emme ole enää riippuvaisia Venäjän kaupasta, Suomelle Venäjä on kuudenneksi suurin vientimaa. Suomi ei saisi joutua enää tilanteeseen jossa Suomen talouden hyvinvointi on millään tavoin riippuvainen Venäjästä. Investoinnit Venäjälle aiheuttavat myös korruption ja vääränlaisten liiketoimintatapojen tartuntariskin.

Mahdollisuuksien osalta Suomella olisi taas mahdollisuus tehdä turvallisuuspoliittisia valintoja aivan kuten 1990-luvun alussa, eli Suomi voisi viimeinkin liittyä Natoon ilman pelkoa Venäjän reaktiosta. Myös koulutetun venäläisväestön maahanmuutto voisi tuoda Suomen taloudelle uusia mahdollisuuksia.

Toki Venäjän romahduksen jälkeen tulee muistaa, että maa voi nousta parissa kymmenessä vuodessa uudeksi uhaksi, aivan kuten Neuvostoliitto vallankumouksen jälkeen tai Venäjä 2010-luvulla parikymmentä vuotta Neuvostoliiton romahduksen jälkeen. Onneksi maan eväät nousuun ovat paljon heikommat kuin Neuvostoliiton romahduksen jälkeen.

Kuitenkin, Venäjän romahtaminenkaan ei saisi johtaa poliittiseen ruususen uneen. Maanpuolustus kannattaa pitää kunnolla jotta sitä ei jouduta rakentamaan pikavauhtia uudestaan. NATO-jäsenyyttä tulisi hakea viimeistään tuossa tilanteessa jolloin Venäjän vastatoimista ei ole pelkoa ja venäjämieliset poliitikot olisivat lamautuneita.

Henrik Hermans

Tuskin valtiovalta voi vaatia että jokaisessa, jotakin uskontoa, harjoittavien yhteisöiden saarnaajilla olisi Uskontotieteen kandin tutkinto. Ne palkkaavat niitä omin neuvoin. Jos suomen muslimi opiskele uskontotiedettä hän joutuu tiukkaan kanssakäymiseen muiden opiskelijoiden, ja varsinkin Teologia opiskelijoiden kanssa, joka on ylivoimaisesti suurin. Haluaisiko kyseinen muslimi sitten imaamiksi, se riippuu myös palkasta. Valitettavasti valtiovallalla on tässä asiassa vaikutusta kun antaa avustusta eri uskontoyhteisöille, jäsenistön lukumäärän mukaan, vaikka sen pitäisi olla maallinen. Kunnat voisi avustaa samassa suhteessa kaikkien hautauskuluissa. Kirkollisuusvero pitää laittaa sille tasolle että pärjää, silloin minäkin liittyisin takaisin. Maallisuus ei ole hyvän yhteisön este.

Iiro Koppinen

TV-tentin arvioijat moittivat Torsvaldia siitä, että esitti uhkaskenaarioita, muttei ratkaisuja. Mutta Torsvald nimenomaan esitti ratkaisuja: Nato ja muuta. Antoivat arvosanaksi 7, mikä oli mielestäni liian vähän. Nämä kommentaattorit ovat niin omissa mielipiteissään, etteivät edes kuuntele ehdokasta! Torsvald on näistä paras ehdokas.

Pasi Anttila

Venäjän romahdus....hmmm, enpä usko, mutta mielekiintoinen ajatusleikki.
Valtion romahtaessa tapahtuu yleensä niin että osa kansasta lähtee pakoilasiksi ja heidän länsirajallaan on suhta vauras maa nimeltä Suomi johon varmaan tulijoita 146 milj. väestöstä riittää jonkun verran.
Mielenkiintoiseksihan tän tekee sen kerrankin Suomi on se ensimmäinen turvallinen maa tällä läntisellä reitillä joten Suomi joutuu ottamaan heidät kaikki:). Eikä Eu:n puitteissa kannata taakanjaosta ja solidaatisuudesta puhuakkaan. Mahtaa Halla-ahoa kyrpiä.

Veikko Savolainen

Hyvä, että kisassa on mukana joku rehellinen geopolitiikkaa ja vapaata rajojenyliliikkuvuuttakin syvällisen kriittisesti ymmärtävä. Thorvaldsin miinuksiksi on nostettu neuvostomielisyystaustaa, tsaarinvirkakuntaan ja jopa Olof Palmeen juontavia sukujuuria sekä tietysti ruotsinkielisyyttä https://www.aamulehti.fi/uutiset/presidenttiehdokas-nils-torvaldsilla-on...

Syntyperäänsä ei kukaan valitse, eikä se Elisabeth Rehninkään kannatusta pidätellyt. - Nuorena monetkin lahjakkaat ihmiset omaksuvat radikaaleja idealismiaatteita, minkä kokemus sitten kypsyttää keski-ikään mennessä. Syvällinen tieto ja analyyttinen ymmärrys ovat järkevämpi peruste uudelleenharkinnalle kuin takinkääntö pelkän muodinvaihtelun vuoksi.

- Samaan aikaan Venäjällä: "Minulle rajat ja valtiot eivät merkitse mitään, vaan ihmisten onni", vakuuttaa Putin http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016011120942785_ul.shtml

Ja tapahtui näinä vapaan pressanvaalikampanjoinnin päivinä, että Isä Aurinkoinen julisti hyvää hyvyyttään minimipalkat nostettaviksi 140 eurosta 150 euroon/kk. - On siinä aktivointimallia muille jakaa, vaikka vapaan liikkuvuuden hengessä without borders kuten pienet vihr...

Kell' onni* on, sitä muille agitoikoon!
- Pienet vihreät veljesavuntuojat yli rajojen
- Putinists without Borders
- Poutinistes sans Frontieres avec Paavo V. etc.

* Venäjän presidentinvaalikampanjan uudessa vaiheessa kerrottiin, että Venäjän minimipalkkoja nostetaan 140 eurosta peräti 150:een euroon/kk ihan vaan isäaurinkoisen hyvyydestä. - On siinä aktivointimallia muille jakaa...

Milli Maja

Ai imaamit yliopistoon, potku persuuksiin ja rajan yli Ruotsiin yhdessä muiden paperittomien kanssa. Tosin näissä imaameissa on todennäköisesti oleskeluluvan saaneita ja jopa Suomen kansalaisia. Mutta heille valvonta käyntiin siitä, mitä saarnaavat moskeijoissaan...

Juha Hämäläinen

Torvalds voi tuntea Venäjää, mutta islamilaisesta maailmasta hän ei ymmärrä mitään. Hän ei ole selvästikään muslimien alueilla työtä tehnyt ja matkustanut.

Suomen valtio ei pysty pakolla muslimien uskonnollisia johtajia kouluttamaan uskonasioissa. He kuuluvat 1.400 miljoonan joukkoon ja me suomalaiset 5,5 miljoonan katoavaan kansaan. Pitää ymmärtää mittasuhteet. Emmehän näytä edes pystyvän muuttajien määrään vaikuttamaan kuten Torvalds jo totesi. Ei ole munaa edes siihen.

Islamiin ei kuulu vapaa-ajattelu vaan oppi on juuri päinvastainen. Islamin opin reformi on todella tarpeen opin tulkinnan osalta, mutta sitä ei aloita Torvalds Suomesta yliopiston kateederilta vaan sen on alettava muslimien omasta keskuudesta. Uskonoppineet eivät tätä aloitetta tule tekemään, koska se purkaa heidän valtansa.

Risto Jääskeläinen

Haastava urakka Nils Torvaldsilla kalifina, jonka vieläpä aloittaa kesken presidenttivaalikampanjansa.
Turkissa Kemal Atatürk ehkäisi tehokkaasti islamin kaikenkattavuutta ja arabi-imperialismia mm. määräämällä moskeijoiden saarnakielen. Vastaava ei oikein onnistu demokraattisessa Suomessa, eikä Turkkikaan ole pystynyt jatkamaan Kemalin aloittamalla tiellä eteenpäin, vaan on peräytynyt.

Jonne Peto

Parasta on etteivät muslimit eivätkä imaamit tule suomeen. Heidän kulttuurinsa on pahimmillaan tuhon, murhan ja raiskauksen kultturi.
Lisäksi muslimit eivät työllisty suomessa, joten miksi tänne otetaan/otettaisiin taakkaa veronmaksajille.

Seppo Virkkula

Jos kaikki halukkaat ptetaan, niin mitä se länsimaisten arvojen yyväksyminen muka auttaa? Moni tulija vain toteaa, etteivät länsimaiset arvot hänelle kelpaa ja astuu vaatimuksista välittämättä Suomeen asumaan. Se toki voisi auttaa, jos Suomessa turvapaikka olisi aidosti vain tilapäinen ja kotoutumattomat jossain vaiheessa palautettaisiin.

Jari Kaisla

Uskonmiehet eivät välitä kuunnella Yliopistossa "kaiken maailman dosentteja" ja heidän totuuksiaan. Omaa pääministeriämmekään ei kiinnosta Yliopistojen tutkimukset tai lausunnot joten miksi Imaamitkaan olisivat kiinnostuneet. Nämä kiihkeästi fantasiahahmoihin uskovat eivät perusta mistään faktatiedoista.

tom brunila

Ei yliopistotutkinto muuta fanaatikkoja mihinkään kun ongelma on aatteessa jota seurataan. Kiihkeimmistä natseista monet olivat yliopistokoulutuksen saaneita. samoin Neuvostoliitossa monet huipulla olevat kiihkomieliset kommunistit olivat myös korkeasti koulutettuja.

Tapio Mäkeläinen

Torwalds on todella oikeassa mitä tulee naapureihin idässä ja lännessä.
Tässähän sitä on oltu vierekkäin tuhat vuotta. Jos me olemme jo itsenäisiä niiin eikö ihan itse voida valita puolemme? Tosin vielä 8 v lisää niin ollaan oltu saman verran omillamme kuin oltiin Venäjän osa. Ruotsin suhteen joskus v 2500. Mikä raha silloin mahtaa olla ja soten tilanne.?
Puolueettomuus- sanan voi laittaa samaan pärekoriin lenin- museon vintille sanojen yya, ydinaseeton pohjola, neuvostoliitto ja bi- lateraalinen kauppa kanssa.

Tapio Mäkeläinen

Onhan se totta että nämä imaamit ovat selkeä 5. Kolona lännessä.
Se nyt on nähty.
Samoin dokkarit koraanikouluista ovat hirveää katsottavaa.
Islamilaisessa maailmassa julkaistaan arabiaksi muutama sata kirjaa yhteensä ml viralliset. Pelkästään Suomessa tuhansia. Kyllä tämä on vaikea yhtälö.
Torwalds nyt esitti yhden ajatuksen eikä jäntä nyt tarvitse lyödä lyttyyn. Joka tapauksessa Venäjä arvio on vankka. Muut ei uskalla sanoa mitään.

Jorma Kovanen

Ei kyllä auta islamilaisten yliopistotason koulutuskaan yhtään.
Jos on omia oppejaan täynnä, ei mielipiteet hevin muutu.

Muistaakseni pari tunnettua vuosikymmenien takaista kuuluisaa terroristia eri maista opiskelivat maineikkaassa yliopistossa Euroopassa ja tutustuivat siellä toisiinsa.
Näillä ei ollut kyllä aloituksessa mainitun uskonnon kanssa mitään tekemistä.