Torstai 27.6.2019

Kansanedustaja vaatii koko kirkolle erityistilintarkastusta: ”Jopa suoranaista porsastelua veronmaksajien rahoilla”

Luotu: 
12.1.2018 15:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) esittää vaatimuksensa Helsingin piispan rahankäyttökohun jälkeen. Arkistokuva.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) vaatii, että koko kirkon toiminnasta tehdään erityistilintarkastus. Kärnä on huolestunut kirkon päämiesten holtittomasta rahankäytöstä. 

Kärnä viittaa Helsingin piispan Teemu Laajasalon rahankäytöstä nousseeseen kohuun. Myös arkkipiispa Kari Mäkisen rahankäyttöä on puitu julkisuudessa aiemmin.

– Milloin keskustelussa ovat arkkipiispan vodkaostokset ja bisnesluokassa matkustaminen, milloin piispojen viinaostokset ja sviiteissä yöpyminen. On hyvin hämmentävää, etteivät kirkon päämiehet osaa noudattaa omia sääntöjään. Kaikki tällainen syö kansalaisten luottamusta kirkkoon, Kärnä sanoo tiedotteessa.

Erityisen ikävänä Kärnä pitää sitä, että holtittoman rahankäytön maksajiksi joutuvat välillisesti kaikki Suomen seurakunnat. Hän itse on Enontekiön seurakuntalainen

–Esimerkiksi Lapissa Utsjoen ja Inarin seurakunnat jouduttiin yhdistämään taloudellisten vaikeuksien takia Pohjois-Lapin seurakuntayhtymäksi. Ikävä päätös jouduttiin tekemään kirkkohallituksessa. On törkeää, että samaan aikaan kun tavalliset seurakuntalaiset tuskailevat tiukan talouden kanssa, voivat kirkon päämiehet syyllistyä jopa suoranaiseen porsasteluun veronmaksajien rahoilla.

Iltalehti kertoi juuri, että poliisi aloittaa selvityksen Laajasalon talousasioista. Kyse on vasta esiselvityksestä, eikä tutkinnasta.

Helsingin seurakuntien johtoryhmä ilmoitti torstaina, että se on päättänyt tilata selvityksen seurakuntien talousasioista liittyen myös Laajasalon rahankäyttöön.

Laajasalo on myöntänyt olleensa huolimaton kuittien kanssa ja että hänellä on ollut virheitä kirkon luottokortin käytössä. Ihmetystä ovat herättäneet muun muassa suuret ravintola- ja taksikulut sekä matkalaskut, joihin on sisältynyt yöpymistä sviitissä. Lisäksi kuitteja on kadonnut.

Lue myös:

Teemu Laajasalonkin rahankäyttö perataan – Seurakunnat teettää selvityksen ”pohjamutia myöten”

Arkkipiispa tiukkana Teemu Laajasalon ökyilyjupakasta: ”Väärinkäytöksiä ei hyväksytä”

Professori lehdessä: Poliisin syytä tutkia Teemu Laajasalon epäselvyydet – ”Vaikuttaa toimintatavalta”

”Kuninkaan sviitti, samppanjaa, kadonneita kuitteja” – Helsingin piispa palauttaa ökykuluja kirkolle

Teemu Laajasalon yrityksellä 380 000 €:n velat – Kirkollisvaikuttaja: ”Piispan taloudessa on selvitettävää”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Niko Kaistakorpi

Kyllä Kärnä kohun ja näkyvyyden sekä hurskastelun paikan haistaa, kun se on tarjolla. Pelkkä kansanedustaja vaatii -otsikko sai arvaamaan kenestä on kysymys. Mutta mikäs siinä, tarkastelkaa pois ja ulottakaa sama eduskuntaan sekä puolueiden rientoihin ja rahankäyttöön. Puoluetuella ja veronmaksajien rahoilla niitäkin ylläpidetään.

Marja-Liisa Kalkela

Samaa mieltä.
Eiköhän kirkko hoida omat asiansa ilman rivikansanedustajan aloituksiakin?
Keskittykää nyt vaan kansanedustajat niihin omiin keskeneräisiin asioihinne.
Enää vuosi kun kansa jakaa lopputilejä kansanpalvelijoille-19.
Ketkä joutuu Aktiivitoimiin mitä itse olette siellä päättäneet.

Eero Pekonen

Taitaa Kärnällä mopo keulia. Tähänastisten tietojen mukan kyse on enintään muutaman tuhannen euron luottokorttisotkusta. Kaikkia seurakuntia koskeva erityistilintarkastus maksaisi useita satoja tuhansia. Laajasalon yhtiötä koskevat epäselvyydet poliisi selvittää virkatyönä.

Ilari Kivi

Kärnä osaa lukea kansan tuntoja. On jo korkea aika tarkastaa koko kirkon toiminta. Onko toimittu lain ja kirjaimen mukaan, ja kirkon kyseessä ollen omien oppien mukaisesti. Kenelläkään, varsinkaan papilla ei pitäisi olla mitään tätä vastaan, päinvastoin heidän pitäisi pappina tai piispana suosia tätä.

Pentti Westerholm

Mitenkä se eduskunnan rahankäyttö?Sauli Niinistö puhemiehenä aikoinaan puuttui eduskunnan urheiluseuran määrärahoin.Pojat kun tuhlaili rahojaan pelireisuilla kansan "piikkiin". Onko vielä jotain salattavaa kun ei saa julkisuuteen kertoa ketä käy kansanedustajien vieraana?

Marko Lilja

Suomalaiset ovat ihmeellinen kansa. Ensinnäkään nuo luottokorttiepäselvyydet eivät ole kirkon kokonaisbudjetista kuin kärpäsen kakan veroinen asia.
Kertoo erittäin huonosta johtamisesta jos

a) näihin asioihin ei ole puututtu tuoreeltaan ja terävöitetty ohjeistusta.
b) pidetty näitä asioita yhtiön/seurakuntayhtymän sisäisinä asioina - jos asioita nostetaan esiin julkisuuden kautta on johtamisessa paljonkin haasteita. Eikös iso kirjakin opeta tässä erilaista lähestymistapaa?

Nyt kirkko nolaa itsensä antamalla kuvan heikosta talouden hallinnon käytännöistä ja erittäin heikon kuvan julkisuudenhallinnasta.

Tämä saa kerettiläiset miettimään mihin ne kirkollisveromme oikein menevätkään?

Heikki Paananen

Taas kommenteissa katsotaan kuka sanoo. Se, mitä sanotaan, on toisarvoista.

Suomalaisten olisi jo aika hankkiutua eroon pahimmasta helmasynnistään, änkyryydestä.

Änkyryyttä tai ei, on toki todettava eriskummalliseksi se, että KePu on heittämässä ensimmäistä kiveä.

Yksittäinen "Pari tonnia" ei ole paljon kirkon budjetissa, mutta jos kaikilla kirkon työntekijöillä tasapuolisuuden nimissä olisi mahdollisuus "laittaa haisemaan ja hukata kuitit Välimereen", se alkaisi näkymään. Toki piispan positio pitäisi tarjota joitakin etuisuuksia, joilla kompensoidaan raskasta ja vastuullista työtaakkaa, mutta puhtaasti egoilun puolelle menevää rehvastelua ei etuisuuksien pitäisi tukea.

Marja-Liisa Kalkela

Kepulaisilla itsellä on tuo kansan verojen käyttö ollut aina aika hulpeaa.
Otetaanpa vaikka pienipalkkaisten julkisenpuolen naisten eläkkeet.
Kevan ex-johtajalla oli hulpeat edut edm.rahoilla. Punaisesta avoautosta lähtien.
Kepulaisilla ei ole kanttia osoitella soremellaan muita kuin kepulaisia.
Olikos se I.Viinanen joka loihe lausumaan että:"Pekkarinen on eduskunnan kallein mies kansalle". Viitasi kai Pekkarointiin ja siltarumpuihin.