Keskiviikko 26.6.2019

Kun sotapanssarista nousi kohu, hallitus päätti jo jatkoluvasta: ”Rikkooko Suomi kansainvälisiä sopimuksia?”

Luotu: 
12.1.2018 17:18
  • Kuva: Alma Talent
    Kuva
    Presidenttiehdokas Tuula Haatainen (sd.) ihmettelee hallituksen päätöstä jatkoluvasta.
|

Valtioneuvosto on päättänyt pidentää Patrian asevientilupaa Arabiemiraatteihin varaosatoimitusten osalta. Päätös tehtiin samaan aikaan, kun Patrian valmistamasta panssariajoneuvosta Jemenin sodassa syntyi kohu.

Norjalaismedia paljasti eilen torstaina, että valtio-omisteisen Patrian Arabiemiraatteihin myymä panssariajoneuvo on nähty emiraattien käytössä Jemenin sodassa. Patrian edustaja vahvistaa norjalaislehdelle ja Ylelle, että Jemenissä kuvatussa videossa näkyy Patrian panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo. Aseettomana myyty ajoneuvo on videossa varustettu konekiväärillä.

Valtioneuvosto päätti eilen jatkaa panssariajoneuvoja koskevaa vientilupaa varaosatoimitusten osalta. Presidenttiehdokas Tuula Haatainen (sd.) hämmästelee päätöstä Twitterissä:

– Hallitus on eilen päättänyt jatkaa Patrian asevientilupaa Arabiemiraatteihin vuodella. Onko kyse samoista panssariajoneuvoista, joita käytetään todistetusti Jemenin sodassa? Rikkooko Suomi kansainvälisiä sopimuksia aseviennillä sotaa käyvään maahan?

Patria myi toissa vuonna Arabiemiraatteihin 40 AMV 8x8 panssaroitua miehistönkuljetusvaunua. Patria tiedotti kaupoista Arabiemiraatteihin alkuvuodesta 2016. Ajoneuvoja alettiin valmistaa Puolassa pikaisesti.

Patrian suurin omistaja on Suomen valtio. Norjalainen Kongsberg-konserni omistaa yhtiöstä 49,9 prosenttia.

Norjalaislehden paljastusvideo on Arabiemiraattien uutistoimiston materiaalia. Asiantuntija huomauttaa Demokraatille, että suomalainen panssariajoneuvo näyttää videon perusteella kuvatun näytösluonteisessa esittelytilanteessa. Asejärjestelmäasiantuntija Arto Pulkki sanoo lehdelle, ettei pelkän videon perusteella pysty suoraan analysoimaan kuvauspaikkaa.

Oppositiosta on jo aiemmin kritisoitu voimakkaasti Suomen asevientiä. Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki vaatikin heti paljastusuutisen jälkeen, että hallituksen on avattava silmänsä Suomen aseviennin ongelmille ja lopetettava se Lähi-idän sotaa käyviin maihin. Arhinmäen mielestä Sipilän hallituksen aikana Suomen aseviennin painopiste on siirtynyt Lähi-itään.

Patria tiedotti kohun seurauksena toimittaneensa Arabiemiraatteihin Patria AMV-ajoneuvoja, joista kohussa on ollut kyse. Patrialla ei ole vireillä uusia vientilupahakemuksia Arabiemiraatteihin varaosia lukuun ottamatta. Patrian mukaan ”Lähi-itä on alueena kuitenkin edelleen strategisesti kiinnostava pitkällä aikavälillä”. Patria korostaa, ettei sille myönnetä lupia, jos ”vientihanke saattaisi vaarantaa Suomen turvallisuutta tai olla Suomen omaksuman ulkopoliittisen linjan vastainen”.

Norja on keskeyttänyt aseviennin Arabiemiraatteihin sodan takia. Jemenissä on arvioitu olevan käynnissä humanitäärinen katastrofi.

Lue myös:

”Tämä ei liene yllätys puolustusministeri Niinistölle” – Suomalaisyhtiön panssari kuvattiin Jemenin sodassa

Entisen rauhanturvaajan kova ulostulo: ”Suomi on osaltaan lietsomassa kansainvälisiä konflikteja”

Paavo Arhinmäki haluaa perua Patrian luvan – ”Ilmeistä että voidaan käyttää siviilejä vastaan”

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Kyllä Suomi rikkoo kansainvälisiä aseidenvientisopimuksia. On varmaankin alan suurin toimija ja sopimusten rikkoja.
Eikö ole järkevämpää mietittävää?
Antaa tämän 2% Haataisen ajatella asiaa ihan omana mielipiteenään.

Risto Salonen

Taitaa Haataisella olla sama sotilasarvo kuin eilen keskustelun avanneella Arhinmäellä.
Eli ei kokemusta panssaroiduista kuljetusvälineistä.
Parempi että Patria vie aseistamattomia vaunuja kuin ei vie ollenkaan. Joku niitä vie kuitenkin.

Andreas Pyy

Samanaikaisesti kun Suomi mukamas vastustaa Krimin miehitystä niin se muualla kuitenkin tukee omaa kansaansa sortavien islamistidiktatuurien (kuten Arabiemiraattien ja Saudi-Arabian) sotimista ja terrorisointia. Täysin ristiriitaista, moraalitonta ja käsittämättömän tekopyhää toimintaa. Saudi-Arabia on näistä Lähi-idän maista pahin terrorismin tukija. Eikö Suomen pitänyt olla terrorismia vastustava valtio? Nyt Suomi lähinnä edistää terrorismia - mukaan lukien islamistidiktatuurien valtioterrorismi - eikä mikään sivistysmaa ei voi hyväksyä tällaista. Norja teki oikein kun keskeytti aseviennin Arabiemiraatteihin ja Suomen olisi syytä seurata perässä.

Sellaiset argumentit, kuten "jos me ei myytäisi niin muut kuitenkin myisivät" ovat luokattoman huonoja argumentteja ja sellaisia voi kuulla ainoastaan täysin moraalittoman ja aivokuolleen oikeistolaisen suusta. Tuollaisella argumentilla voisi puolustella mitä tahansa. Jos moraalilla ei ole mitään väliä, niin Suomihan voisi vaikka suoraan alkaa myymään aseita isikselle, koska noille ne aseet saattavat joka tapauksessa päätyä. Suomi voisi myös alkaa myymään kovia huumeita rikollisjärjestöille, koska "jokuhan kuitenkin myisi".

Miika Vähäkangas

Saudi Arabia ja muut Persianlahden maat (sunni) eivät halua että Iran levittää shiiahegemoniaa: Iran on ollut, ja on edelleen pahin terrorin levittäjä Lähi Idässä ja uskon että koko maailman mittakaavassa, ja sellaiset puheet joilla uhataan toisen valtion täydellistä tuhoamista ja holokaustin kieltämistä on pidettävä todellisena uhkana,itse uskon että tuolla alueella syttyy laajamittainen sota,diplomaattikeinot on turhia, kun ei YK pysty edes pienempiä konflikteja selvittämään.Iran saa haluamansa sodan, täällä länsimaissa ei ymmärretä kunnolla uskonnollista motiivia mikä on tuon sodanlietsonnan takana: kun maailma on kaaoksessa, heidän " Vapahtajansa" voi ilmestyä pelastaakseen shiiamuslimit ja tuhoamaan vääräuskoiset.

Jonne Peto

Haatainen voisi ensin kertoa onko koskaan ollut työpaikassa jonka palkan maksaa muu kuin veronmaksaja.
Suomi elää viennistä ja Patria tekee hyvää kun saa kauppaa. Vihervasemmisto voisi luoda työpaikkoja sensijaan että tuo maahan tänne sopeutumattomia ihmisiä vieraasta kulttuurista.

Hannu Mononen

Miksi typerä otsikko "sotapanssarista", tarkoittaako se kenties jotakin panssarilevyn vientiä ulkomaille? Tekstistä sentään ilmenee, että kyseessä on panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo.

Patria on Suomen maanpuolustukselle tärkeä yritys, ja on parempi jos se toimii liiketuloillaan kuin veronmaksajilta viedyillä rahoilla. Mitään kansainvälistä aseidenmyyntikieltoa ei Arabiemiraatteihin tiettävästi kohdistu, joten aivan varmasti markkinoilla myyjiä riittää suomalaisyrityksistä riippumatta.