Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä (kesk.) korostaa riittävän varavoiman merkitystä. Hän kertoo omia kokemuksiaan Kainuun sähkökriisistä Puheenvuoron blogissaan.
– Varavoiman määrä maakunnallisesti on laajaa sähkökriisiä ajatellen liian pieni. Jokaisen maakunnan tulisi tarkastella varavoimaa tarvitsevat kriittiset kohteet, liitäntävalmiudet ja kuljettaminen. Paikallisesti tarvitaan myös pieniä siirrettäviä aggregaatteja. Riittävä varavoima ja sen hyvä organisoiminen mahdollistaa mm. kunnan normaalin palvelutoiminnan jatkamisen mahdollisimman pitkään häiriöttä. Vesi tulee hanasta, koulut ja varhaiskasvatus pyörivät ja terveysasemalla homma toimii, Määttä toteaa.
Hän sanoo, että hyvään varautumiseen liittyy myös polttoainejakelun varmistaminen taajamien sähkökatkoksissa.
–Maakuntien tulee tehdä yhteistyötä varavoiman suhteen ja aggregaatteja tulee pystyä toimittamaan nopealla aikatauluilla häiriöalueille.
Määtän mukaan viranomaisten virveverkon toiminnassa ja myös puhelinmastojen toiminnassa oli selkeitä puutteita.
– Näihin tulee reagoida nopealla aikataululla. Lisäksi toivon, että virvepuhelimen käyttö tulisi arkipäiväisemmäksi kommunikaatiossa kuntaviranomaisten kanssa, hän kommentoi.
Lisäksi Määttä arvioi, että rajaviranomaisten, pelastuslaitoksen ja kuntien yhteistyötä tulee tiivistää raja-alueilla.
–Viranomaisten tulee harjoitella yhdessä ja laatia suunnitelma siitä, miten eri alueiden osalta toimijat vastuutetaan normaaliolojen häiriötilanteissa ja toisaalta poikkeusoloissa.
Hän ottaisi myös kyläyhdistykset mukaan valmiusharjoituksiin.
Määtän mukaan harvaan asuttujen alueidein ihmiset ovat pääsääntöisesti varautuneet todella hyvin: monella on varavoimaa, kaivo ja vaihtoehtoinen lämmitysjärjestelmä. Sen sijaan harvaan asuttujen alueiden taajamat, isoista kaupungeista puhumattakaan, ovat hänen mukaansa riskialuetta.
Tykkylumen aiheuttama Kainuun sähkökriisi nosti myös Suomen huoltovarmuuden yleisemmin puheenaiheeksi.
Lue lisää: Kainuun tilanne nosti esiin huolen huoltovarmuudesta: ”Avaa mahdollisuuksia jopa terroriteolle”
Kommentit
Paras tapa hoitaa asia on keventää johtolinjoja. Maajussit ovat kuulemma eri mieltä. Eli veronmaksajien piikkiin ehdotettavia ratkaisuja tullaan jälleen esittämään Suomen Keskustan toimesta varmaan useita.
Helpoin tapa saada asia kuntoon on keventää johtolinjoja. Suomen Keskusta ja maajussit vastustavat ajatusta. He maksattavat mieluummin asian veronmaksajilla.
Sähkön siirto on ns. luonnollinen monopoli. Tällä monopolilla kotitaloudet saadaan maksatettua kyykkyyn. Voimajohtojen omistaminen bisnestä, jossa idioottivarma tuotto sinun lompakosta. Nytkin takuutuotto on n. 6 %. Energiaviraston tulisi valvoa ettei ylisjuria korotuksia tule tai ettei voitto kasva liian suureksi. Tämä virasto on pelkkä kumileimasin, korotukset tulevat joka vuosi ilman perusteluja.
Ihan maajussit maksavat samalla viissiin sähkömaksut ja-siirrotkin.Ja kyllä myös samalla viissiin verojakin,että turha kommentoijien on lähteä maajusseja syyttämään.
Tyhmää että veronmaksajat maksavat maaloisten sähkönsaannin. Nyt pitäisi joka mökkiin vielä saada agegaatit.
Maaloisille pitäisi laittaa kakki kulut, niin voisi katsella onko maalla asuminen sitten niin halpaa ja ihanaa vihreät ovat todistaneet monasti että maalla asuminen on kallista ja luonnolle pahasta verrattuna kaupunkielämään.
Ei siinä mitään asukoot ihmiset missä tahtovat mutta maksakoon kaiken itse
Niin kyllä eräät tahot tekevät kaikkensa, että eriarvoistuminen maaseudun ja asutuskeskusten välillä kasvaa. Näin se vain on. En ole ennustaja mutta tällainen peli ei voi pitkän päälle onnistua. Mamut ja ym. Kiertäjät saavat jo nyt paremman hyväksynnän kuin syrjäseudulla asuvat. Politikot soutaavat ja huopaavat, sillä vaalikarjaa on eniten asutuskeskuksissa. En tosin itse näiden satraappien palveluja pahemmin kaipaa, mutta on paljon ihmisiä maalla, jotka ovat yhteiskunnan pal velujen varassa.