Sunnuntai 17.2.2019

Postilta historiallinen kilpailutus – Kutsuu yrityksiä jakamaan kirjepostia

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.1.2018 11:16
  • Kuva: Alma Media arkisto / Kimmo Penttinen
    Kuva
|

Posti käynnistää ensimmäistä kertaa historiassaan postinjakelua koskevan tarjouskilpailun. Kilpailu koskee yleispalvelukirjeiden viisipäiväistä jakelua alueilla, joilla ei ole sanomalehtien varhaisjakelua.

Kilpailutuksen taustalla on postilain uudistus, joka astuu voimaan tämän vuoden heinäkuussa. Sen velvoittaa Postin kilpailuttamaan yleispalvelukirjeiden eli postimerkillä tai muilla käteismaksutavoilla varustettujen kirjeiden ja korttien viisipäiväisen jakelun alueilla, joilla ei ole täysin kattavaa kaupallisin ehdoin sovittua tilattujen sanomalehtien varhaisjakelua.

Hankintamenettelyssä kilpailutuskohteet pohjautuvat viestintäviraston päätöksen mukaisesti kilpailutettaviin alueisiin. Kilpailutuskohteita on yli 1 700. Posti kertoo tiedotteessaan pitävänsä erittäin hyvänä, että haja-asutusalueiden jakelussa eri toimijoiden yhteistyötä lisätään.

–Tämä on nyt ensimmäinen kerta, kun postilain mukainen yleispalvelukirjeiden jakelun kilpailutus järjestetään. Hankintamenettely on annettu Postin järjestettäväksi, ja Posti haluaa toteuttaa tämän tehtävän läpinäkyvästi ja puolueettomasti. Prosessia tullaan jatkossa kehittämään saatujen oppien ja kokemusten perusteella, korostaa kilpailutuksesta vastaava johtaja Kaj Kulp Postista.

Kilpailutukseen osallistumisesta kiinnostuneet yritykset voivat ilmoittautua mukaan tarjouskilpailuun Postin sivulta löytyvän ilmoittautumislinkin kautta 22.1.2018 alkaen.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Hovatov

Miksei tota postilaitosta lakkauteta kokonaan, saisivat keskittyä ydinosaamiseensa, kuten nurmikon leikkaamiseen, lumen luontiin ja vanhuksien ulkoiluttamiseen.

Jos se postin jakaminen on noin vastenmielistä, lopetetaan koko firma ja sen suojatyöpaikat.

Pekka Hovatov

Posti on perustettu aikoinaan postin kuljettamiseksi ja jakamiseksi. Mikään muu työ tai toimenpide ei kuulu postille. Postin jakaminen on osa yhteiskunnan infraa ja sen ei tarvitse tuottaa voittoa kenellekään. Mikä asia tässä on niin saatanan vaikeaa ymmärtää postin johdolle ja poliitikoille????

Sami Järvenpää

Täysin samaa mieltä. Postin toimintaa olisi vieläpä tuettava raskaalla kädellä ja halpuutettava palveluiden hintoja. Tätä kautta postilähetysten määrä kasvaisi ja myös tarve työllistää ihmisiä paranisi, mikä pitäisi olla näinä päivinä erittäin merkittävä asia. Mikäli postimaksut halpenisivat, tekisi se hyvää mm. kirjapainoteollisuudelle, verkkokaupoille ja ennen kaikkea Postille itselleenkin. VR sen jo tajusi, että vähemmällä voi saada enemmän. Odotan milloin Posti ja Suomen hallitus ymmärtää saman. Toisaalta voihan se olla niinkin, että Posti halutaan ajaa siihen tilaan, että hallitus kehtaa pääministerin johdolla myydä koko Postin yksityiselle sektorille.

Harri Tapani

"Toisaalta voihan se olla niinkin, että Posti halutaan ajaa siihen tilaan, että hallitus kehtaa pääministerin johdolla myydä koko Postin yksityiselle sektorille."

Nyt olet asian ytimessä, pidä siitä kiinni. EU ei ole edes tuntenut julkisia palveluita käsitteenä siten kuin Pohjoismaissa on totuttu asia ymmärtämään.

" tutkimus osoitti, että EU-lainsäädäntö ei tunne julkisen palvelun käsitettä; laki määrittelee ainoastaan, mitä ovat "yleishyödylliset taloudelliset palvelut"."

http://maailmantalous.net/fi/artikkeli/euroopan-julkiset-palvelut-ja-kau...

Eli tuon jo 2007 kerrotun jutun luettuasi ymmärrät, että kaikki on ollut kaupan jo vuosia ihan äänestystuloksesta riippumatta. Paitsi ehkä jotkut pienpuolueiden (IPU tms.) reiluhkot vaalivoitot olisivat voineet muuttaa asiaa hieman ja ehkä vain tilapäisesti, joten asia on ollut itsestään selvä jo vuosikausia, vaikka siitä ei juuri ole kehdattu ihmisille/kuluttaja-asiakkaille//äänestäjille kertoilla.

Eero Pekonen

Miksi postia ja sanomalehtien varhaisjakelua ei yhdistetä? Fuusioikaa ne kaikki yhtiöt yhdeksi, niin tuottavuus kasvaa kohisten. Yhtiöjärjestykseen maininta, että yhtiön on toimittava tehokkaasti ja omakustannusperiaatteella (esim. Mankala-malli). Mitä halvatun itua siinä on, että näin harvaan asutussa maassa kaksi organisaatiota kopistelee postilaatikoita aamuin illoin.

Harri Tapani

Johan se nyt on kirjeet olleet hukassa ja muutenkin homma on sekaisin, edes osotteenmuutosilmoituksista ei välttämättä ole apuja, kun ei tiedä kuka postin jakaa...Pilattu on siis sekin homma, eli hyvin toimiva kohtuuhintainen, jopa halpa julkinen palvelu, sellainen mokailu vaatii jo asennetta ja amattitaitoa ihan hallitusta myöten.

Ja kyllä, ihan omalla kustannuksellani soitin ja jonottelin taannoin Postin ns.'palvelupuhelimeen', kun oli naapuritalon postia tungettu väärään taloon ja väärään luukkuun, elikä omaan osoitteeseen...tuolaisille -Postin oma moka- ilmoituksille pitäåisi ola ihan ilmainen puhelin.