Tiistai 22.1.2019

Kirkon työntekijä avautuu Teemu Laajasalon luottokortista HS:ssa – ”Koskeeko piispaa samat lait?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.1.2018 12:28
  • Kuva: Tiia-Maria Taponen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Helsingin piispa Teemu Laajasalon kirkon luottokortin käyttö on herättänyt kysymyksiä.

Helsingin piispa Teemu Laajasalon esiin noussut luottokortin käyttö puhuttaa myös kirkon sisällä.

Helsingin seurakuntayhtymän palkkalistoilla diakoniatyöntekijänä toimiva Virpi Liirus-Mäkelä kertoo Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa, että tiedot luottokortin käytöstä ja puutteellisista kuiteista ”nostattivat turhautumisesta johtuvan kiukun”.

–Ajattelen ihmisiä, joiden kanssa työskentelen päihde- ja kriminaalityössä, sekä diakonialounailla käyviä, monista syistä köyhiä ihmisiä, Liirus-Mäkelä kirjoittaa.

Hän huomauttaa, että näiltä ihmisiltä Kela ja kaupungin sosiaalitoimi edellyttävät kulujen tarkkaa selvittämistä, eivätkä he voi hukata kuitteja ilman seuraamuksia. Liirus-Mäkelä kysyykin, miten näille seurakuntalaisille pitäisi vastata, kun nämä varojen käyttöä kummastelevat.

Lisäksi Liirus-Mäkelä kertoo, kuinka kirkon omat säästöt ovat näkyneet hänen työarjessaan ja vertaa niitä esiin tulleisiin tapauksiin. Säästöt hän hyväksyy, kun verorahat vähenevät.

–Ymmärrykseni ei kuitenkaan riitä siihen, että joudumme vaihtamaan lounaalla käyvien lasillisen maitoa vedeksi, jotta pysymme budjetissa, jos johtotasolla ostetaan samppanjaa ja coca-colaa työnantajan laskuun. Varattomille virkistystä tuoneita retkiä ja leirejä on vähennetty. On tutkittava, onko esimiesasemassa olevan työmatka ulkomaille ollut työtehtävä, kirkon diakoniatyöntekijänä toimiva Liirus-Mäkelä kirjoittaa.

Hän perusteleekin kirjoitustaan oikeudenmukaisuuden tajulla.

–Uskallanko luottaa, että oikeusvaltiossa piispaa ja seurakuntalaisia koskevat samat lait ja määräykset?

Lue myös:

Teemu Laajasalonkin rahankäyttö perataan – Seurakunnat teettää selvityksen ”pohjamutia myöten”

Professori lehdessä: Poliisin syytä tutkia Teemu Laajasalon epäselvyydet – ”Vaikuttaa toimintatavalta”

”Kuninkaan sviitti, samppanjaa, kadonneita kuitteja” – Helsingin piispa palauttaa ökykuluja kirkolle

Teemu Laajasalon yrityksellä 380 000 €:n velat – Kirkollisvaikuttaja: ”Piispan taloudessa on selvitettävää”

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Hämäläinen

Nyt on taasen tehty kärpäsestä härkänen. Piispa on ollut huolimaton. Mutta huolimaton on ollut seurakuntayhtymäkin, koska on hyväksynyt matkalaskut maksuun. Tämä leväperäisyys on selkeästi ollut työnantajan tapa eikä piispan keksintö.

Eläkkeelle jäänyt Irja Askola harrasti myös viinaksia ja ravintolaruokailuja sekä kavereiden maasuttamista lehtijuttujen mukaan eikä hän mihinkään syyniin joutunut. Hän oli Laajasalon välitön edeltäjä piispan virassa.

Miksiköhän Johanna Korhonen, joka metelin nosti, ei ollut aiemmin aktiivisempi tarkkailija. Vai onko kyse siitä, että Laajasalo on liian vanhoillinen Korhoselle, joka on lesbo. Irja Askola taasen oli valmis vihkimään kirkossa minkä tahansa parin.

Pertti Aaltonen

Esimies ja tilintarkastajat ovat olleet huolimattomia, eivätkä ole tarkastaneet laskuja. Tosin summat lienevät pieniä.

Sinänsä tietysti ihmeellistä, että asioita ryhdytään selvittämään julkisuuden kautta. Yleensä asiat selvitetään organisaation sisällä ja tiedotetaan sitten jos on aihetta.

Tähän asiaan sopivat ne tietokirjailijan ohjeet: Mikä on Korhosen motiivi, onko hän tosissaan huolissaan seurakunnan rahoista? Kuka tästä hyötyy rahallisesti tai muuten. Saadaanko piispa erotettua vai myykö Korhosen kirjat paremmin? Onko asian käsittely johdonmukainen. Siis julkisuus ja että ennen ei näihin ole puututtu.

Äänestäjillä on miettimistä, kun äänestävät edustajia kirkon elimiin. Onko riidanhaluisin paras, vai asiallisin? Joskus yrityksissä valitaan luottamusmieheksi kaikkein riidanhaluisin ja sitten tietää miten siinä käy.

Veijo Murtomäki

Pientä tämä on tietysti paavien historian rinnalla: rahan kahmintaa, poikia, aviottomia lapsia jne. Katolinen kirkko on lisäksi suojellut aikanaan natseja, vieläkin talouskytköksiä mafiaan ja pedofiliaväärinkäytöksiä ei vieläkään käsitellä kunnolla. Joten käytännössä Teemu on lähes synnitön, kunnes toisin todistetaan.

Pasi Anttila

Oisko nuo osasyynä Lutherin teeseille ja katolilaisuudesta irtaantumiseen.

Tosin paavien tekemiset tai tekemättä jättämiset ei liity tähän asiaan mitenkään. Jonkun suuremmat synnit ei tee toisen "pienempiä" syntejä yhtään puhtaammiksi.