Sunnuntai 20.1.2019

Kokoomuslainen nosti esiin Touko Aallon sanat vuodelta 2016: ”Hallitus on toiminut juuri kuten Aalto toivoi – aktiivimallilla”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.1.2018 19:22
Päivitetty: 
15.1.2018 19:38
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kokoomuksen Harri Jaskari (kuvassa) tulkitsee vihreiden nykyisen puheenjohtajan Touko Aallon kannattaneen aiemmin työttömien aktivoimista aktiivimallin tapaan.
|

Kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari tulkitsee hallituksen toteuttaneen aktiivimallillaan oppositiojohtaja Touko Aallon (vihr.) vanhan toiveen.

Jaskari viittaa Touko Aallon blogiin syksyltä 2016. Aalto vaati tuolloin – ennen nousua vihreiden puheenjohtajaksi – työttömyysturvajärjestelmään todellista uudistusta. Aalto kritisoi hallituksen silloisia ”keppitoimenpiteitä” kuten työttömyyspäivärahan enimmäiskeston lyhentämistä, mutta oli huolissaan työttömyysjaksojen pitkittymisestä.

– Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sanoi Uuden Suomen kolumnissaan jo vuonna 2016 seuraavaa: Nykyjärjestelmän ongelmana on liian monen työnhakijan työttömyyden pitkittyminen. Työn vastaanottamiseen ensimmäisen kolmen kuukauden aikana tulisi kannustaa porrastamalla ansioturvaa kustannusneutraalilla ja ennakoitavissa olevalla tavalla, Jaskari siteeraa Aaltoa.

– Touko Aalto oli täysin oikeassa. Hallitus on toiminut siis juuri niin kuin Aalto on toivonut, tosin sillä erotuksella, että toisin kuin Aalto esittää, aktiivimallissa leikkauksen voisi välttää aktiivisuudella. Sittemmin Touko an valitettavasti pyörtänyt visionääriset ajatuksensa. Hyvä ystäväni Touko, oppositiossakin voi toimia rakentaen yhteistä tulevaisuutta, Jaskari kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Aalto kirjoitti vuonna 2016 myös, että ”jähmeä ansioturvajärjestelmä ei kannusta ottamaan vastaan töitä työttömyysjakson alussa” vaan ”ohjaa yksilöitä pitkällä aikavälillä epäedullisiin ratkaisuihin”. Hän linjasi, että töiden nopeampaan vastaanottamiseen täytyy kannustaa, mutta työttömyysturvan rakenteiden uudistus ”täytyy kuitenkin tehdä järkevästi ja oikeudenmukaisesti”.

Jaskarin mielestä aktiivimallilla, joka leikkaa passiiviseksi katsotun työttömän etuutta, pyritään pieneltä osin vaikuttamaan juuri kannustinloukkujen kaltaisiin ongelmakohtiin.

– Populismissa piilee suomalaisen politiikan akilleenkantapää – poliitikot ovat hetkessä valmiita pyörtämään vastuulliset mielipiteensä ja yhtymään äänekkääseen populistikuoroon, Jaskari arvostelee oppositiota.

Aalto ja vihreät vastustavat vuoden alusta voimaan tullutta hallituksen aktiivimallia.

Kokoomuksen Jaskari puolustaa blogikirjoituksessaan aktiivimallin tarvetta. Hän korostaa kuitenkin, että ei ”syyllistä työttömiä tai vähättele työttömyysturvaan tehtävää leikkausta, jos ei onnistu täyttämään aktiivimallin aktiivisuusvelvoitetta”.

– Minustakin kevään aikana on syytä korjata aktiivimallin suurimpia ongelmakohtia yksittäisen ihmisen näkökumasta. Mutta se vaatii rakentavaa keskustelua.

Hän muistuttaa kuitenkin, että aktiivimallin yhteydessä päätettiin myös poistaa työttömyyden alusta kaksi omavastuupäivää. Näin ollen passiivisenkaan työttömän tilanteessa ei taloudellisessa mielessä tapahdu ensimmäisen viiden kuukauden aikana muutosta, hän toteaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Kota-aho

Lokakuussa 2006 Jaskarin entinen naisystävä syytti häntä parituksesta ja pahoinpitelystä.[10] Nainen kuitenkin perui paritussyytökset.[11] Jaskari erosi esitutkinnan ajaksi puoluesihteerin tehtävistä ja hänen tilalleen valittiin Kokoomuksen Naisten Liiton pääsihteeri Taru Tujunen. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ilmoitti marraskuussa 2006, ettei Jaskarilla ole edellytyksiä palata puoluesihteeriksi.[12] Esitutkinnan jälkeen Jaskaria syytettiin yhdestä, vuonna 2004 tapahtuneesta laittomasta uhkauksesta.[13] Tampereen käräjäoikeus tuomitsi hänet 55 päiväsakkoon.[14] Jaskari itse kiisti uhanneensa, muttei kuitenkaan valittanut päätöksestä, sillä hän ei uskonut mahdollisuuksiinsa saada muutosta tuomioon.[15][16]
Että tällainen mies.

Jari Kaisla

Kunhan maksettua mediaa alkaa kiinnostamaan oikeasti ihmiset ja heidän ajatuksensa rahan sijasta voimme nähdä terveitä muutoksia nykyisessä eduskunnassa. Valitettavasti tätä ei tule tapahtumaan aivan heti, sillä media elää rahasta ja Kokoomusta lähellä olevat tahot maksavat runsaskätisesti näkyvyydestä. Useimmille jää oikeat ja aidot vaihtoehdot täysin pimentoon.

Niko Kaistakorpi

Jaskari kehuu hallituksen mallin toteuttavan Aallon sanoja.

Ensinnäkin tämä on aikanaan esitetty vaihtoehtona sille, että hallitus leikkasi ansiosidonnaista 100:lla päivällä ja pidensi omavastuun seitsemään päivään.

Lisäksi lause on erotettu koko kontekstista muutoinkin eli myös kannustavista toimenpiteistä.

Väite siitä, että Aalto tuon vuoksi olisi halunut samaa mallia on kyllä törkeän harhaanjohtava. Hallituksen mallissahan leikkaukset iskevät pahiten vähäosaisiin työmarkkinatuella oleviin, jota Aalto ei suinkaan ole ehdottanut. Ja jonne joutuu aiempaa nopeammin, kun ansiosidonnaista lyhennettiin - tämä oli aikanaan vaihtoehtoinen toimenpide sille. Kokoomus puolestaan tekee sarjana pelkkiä heikennyksiä ja näköjään pelaa tällaista peliä. Tyylikästä politiikkaa, Arvo Pohja taas paikalla..

Marja-Liisa Kalkela

Keskustan ja kokoomuksen myötä olemme palanneet Torppari aikaan.
Jolloin työväestö teki taksvärkkipäiviä "katanonherroille".päälle kappa puolukoita syksyisin.
Työthän teki silloinkin työväestö kuten nytkin. Yllä pitävät eliittiä veroillaan.Josta edm. esimerkiksi
keräävät Kelasta etuuksia vastiikkeettomasti tulojensa päälle.Eivätkä näe siinä mitään epäkohtaa kun rahat tulee itselle.

"MINÄ,minä ja minä.EI koskaan ME ,opetti kokoomuksen ex-puoluesihteerikin kuulemma puolueen kasvatteille.

Seppo Simonen

Sosialidemokraatti pääpuoluepamppu Antti Rinne ei suvaitse työttömän aktivointiä työelämään. Antti Rinne haluaa että työtön pysyy lestissään eikä poukoile mahdollisesti paremman ja rahakkaamman elämän perään. Pienellä työttömyysrahalla elävä turvaa Antti Rinteelle vaalimenestystä jolla Antti Rinne purkaa aktivointilain sekä estää paremman huomisen toiveet.

Marja-Liisa Kalkela

Haluat siis että kaikki alkaisi tehdä työtä 500e/kk ja palkat maksetaan Kelasta Velalla? Verosi nousee myös ja eläkkeet leikataan.Eikä siihen enää mene montakaan vuotta kun se tehdään.
Verotuloja ei tule 600 000 työttömän palkoista palveluihin eikä sosiaaliturvaan esim.eläkkeisiin ja lapsilisiin.

Vai miten kuvittelit että isonikäpolven aikanakin rahat tuli sosiaaliturvaan ja palveluihin? PALKALLISELLA työllä josta valtio keräsi verot.
Toimeentulotuessa eikä perustulosta 560e/kk ei mene veroa yhtään prosenttia.

Marja-Liisa Kalkela

3) Työttömyysturvan ehtojen tiukentaminen vapaamatkustajuuden estämiseksi – OK

Koulutus
1) Yritysten aseman vahvistaminen yliopistohallinnossa – OK
2) Opinto-oikeuden ajallinen rajoittaminen opiskeluaikojen lyhentämiseksi – KESKEN
3) Korkeakoulutuspaikkoja kohdentaminen yritysten mahdollisille kasvualoille – OK
4) Opintoseteli – KESKEN
5) Opetuksen maksullisuus muualta tuleville ja hitaasti valmistuville – KESKEN
6) Yliopistovirkojen lakkauttaminen – OK
7) Venäjän ja kiinan kielten opetuksen lisääminen – ?

Yrityselämä
1) Kansainvälisten koulujen lisääminen – OK
2) Kansainvälisille yrityksille suunnatun markkinoinnin lisääminen – OK
3) Verotuettu ”vaihtoehtopörssi” pienille yrityksille – ?
4) Asuntotuotannon lisääminen pääkaupunkiseudulla ulkomaalaisten osaajien houkuttelemiseksi – ?

Kepu,kok tilaaman USA konsulttifirman muistio: McKinseyn
Raportissa ehdotetaankin ihmisten ”totuttujen ajatusmallien” muuttamista siten, että he jatkossa suostuisivat
mm.
– hankkimaan yksityisen eläkevakuutuksen.

Prof. Holmströmiltä radikaali ehdotus:
"Eläkkeitä pitäisi voida leikata"!
12.8-17
Verotulot ei enää kata sosiaaliturva menoja.
9e/pv kuluihin ja 487e/kktoimeentulotuki palkat vie jo ison osan Kelan rahoista. Päälle miljoonien eurojen tempputyöllistämis kulut.