Torstai 13.12.2018

Kokoomuslainen pettyi hallitukseen: ”Aktiivimalli on pintaraapaisu – ongelmat ovat paljon syvemmällä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.1.2018 08:12
  • Kuva: Alma Media arkisto / Pasi Liesimaa
    Kuva
    Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) odotti hallitukselta paljon laajempaa sosiaaliturvan remonttia, joka on tulossa nyt seuraavan hallituksen työpöydälle.
|

Kansanedustaja Elina Lepomäki olisi toivonut hallitukselta kunnianhimoisempaa työttömyysturvan uudistusta, kertoo Talouselämä.

Lepomäki näkee hieman aihetta työttömyysturvan aktiivimallin kritiikille, jota on saatu alkuvuodesta laajasti. Hän ei pidä hyvänä, että aktiivimalli tehdään tilanteessa, jossa työmarkkinoita ei ole vapautettu eikä sosiaaliturvaa muuten uudistettu.

– Aktiivimalli on pintaraapaisu tilanteessa, jossa ongelmat ovat paljon syvemmällä, Lepomäki sanoo Talouselämälle.

Lepomäki uskoo, että ihmiset hakeutuvat hanakammin töihin, kun uhkana on aktiivitoimia.

–Tutkimusten mukaan uhkavaikutus on suurempi kuin mikään te-toimistojen tekemä aktivointi. Ihmiset kokevat sen riesana, ja menevät mieluummin kiltisti töihin. Tämä tietysti koskee niitä, joilla on siihen mahdollisuus.

Lepomäen mukaan Suomessa on isoja kannustinloukkuja. Hän huomauttaa, että pelkällä y-tunnuksella voi riskeerata itseltään sosiaaliturvan.

–On kohtuutonta odottaa, että ihminen pistäisi lyhyttä työkeikkaa varten esimerkiksi elinkeinonharjoittajan aseman pystyyn. Voi olla, että seuraavassa tarkastelussa todetaan, että hän on yrittäjä eikä oikeutettu työttömyysturvaan.

Lepomäen mukaan pitäisi tehdä ansioturvareformi, lisätä paikallisen sopimista ja tehdä laajempi sosiaaliturvaremontti. Lepomäen mielestä ansiosidonnaisen työttömyysturvan pitäisi kuulua kaikille siinä suhteessa kun on maksettu työttömyysvakuutusmaksua, mikä kohtelisi pienyrittäjiä ja pätkätyöläisiä nykyistä paremmin. Sosiaaliturvan osalta Lepomäki kannattaa perustilimallia, joka on sovellus perustulosta.

– Perustililtä pystyisit nostamaan 600 euroa kuussa tai halutessaan vähemmän. Yhteiskunta luottaa, että nostat sitä tarpeeseen. Kun itse huomaat saldon karttumisen, huomaat myös, ettei rahaa kannata nostaa, vaan jokaiseen työtilanteeseen kannattaa tarttua.

Lepomäki sanoo, että työehtosopimusten yleissitovuutta ei ole yhtä laajasti käytössä muualla länsimaissa. Korkeampi työllisyys lähtee hänen mielestään liikkeelle vain lisäämällä paikallista sopimista.

Lepomäki olisi odottanut sosiaaliturvan täysremonttia ja tällä hallituskaudella ja uskoo sen olevan seuraavan heiniä. Hänen mielestään Suomessa yhä voimissaan olevan kolmikanta vaikeuttaa hyvinvointiyhteiskunnan kehittämistä.

– Poliittisessa päätöksenteossa on traditio, että vastuuta ei uskalleta kantaa. Perustuslain mukaan ylin päätäntävalta on eduskunnalla, mutta silti mikä tahansa työmarkkinoita tai sosiaaliturvaa koskevan uudistuksen valmistelu viedään kolmikantaan. Hallitus antaa vapaaehtoisesti veto-oikeutta ammattiyhdistysliikkeelle ja työnantajaliikkeelle.

Lue koko haastattelu Talouselämästä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Onko muunnellun totuuden puhuminen oikein?
Perustulo otetaan toimeentulotuessa huomioon tulona. Toimeentulotuki määräytyy perustulokokeilun aikana kuten ennenkin.
-Työstä kieltäytyminen voi vaikuttaa toimeentulotuen perusosan suuruuden alentamiseen.
Voiko kokeilusta kieltäytyä?
-Perustulokokeiluun osallistumisesta ei voi kieltäytyä, koska silloin seurantatutkimuksen tulokset vääristyisivät.
Kela-17
Kelan tutkijoiden mukaan suurinosa työttömistä on niitä jotka on pudonnut ansiosidonnaisilta peruspäivärahalle ja toimeentulotuelle.
Nythän hallitus lyhensi lisää ansiosidonnaisen kestoa.
Toisessa perustulo-mallissakaan ei mikään muuttunut työttömien osalta.

Tuloja saavat saa puhtaana käteen 12x vuodessa perustulon ,tulojen päälle.Vastiikkeettomasti ,kuten muutkin Kaikki Kelan etuudet.
(Jätät vain ilmoittautumatta työttömäksi työnhakijaksi .Kukaan ei kysele miksi et ole työssä olit vaikka 30v)
-Myös sopeutumisrahaa saavat alle eläkeikäiset saa Kelasta kaikki etuudet mihin on oikeutettu sillä hetkellä,sopeutumisrahan päälle.

-Sopeutumiseläke tuo mieleen keskiajan.
– Keskiajalla oli eliitti, joka vain eleli ja muiden piti tehdä töitä. Tässä on vähän samanlaista tunnelmaa. Ei se kuulu nykyaikaan.
2 500e-6 000e/kk. Mukava "perustili" mihin pääomatulot ei vaikuta.

JK.Maksoikohan työttömät työssä ollessaan veroja noihin ja eduskunnan palkkioihin,ennen irtisanomisia?

Marja-Liisa Kalkela

Saisinko esim. siitä?
Perustan kommenttini eri lähteiden asiakirjoihin. Myös näkökulma eri osapuolten kannalta. On tullut kierrettyä muutakin kuin tahkoa tähän ikään nähden eikä tuijoitettu yhden linssin läpi asioita. Jotkut sanoo sitä iän mukana tuomaksi "viisaudekseksi"!

Ilmari Jokinen
Vastaus kommenttiin #14

Siis samaa shittiä kuin mitä Soininvaarakin, mutta eri paperiin käärittynä.
Pitäisi puhua ostovoimasta sekä palkoista ja veroista. Tanskassa on keskitulo päälle tonnin korkeampi kuin mitä on meillä. Työttömysturva aluksi 90% palkasta aina 2500 euroon asti. Jne...Ruotsissa 80% jne...

Eläkekatto tulisi heti säätää meillekin.

Irma Asikainen
Vastaus kommenttiin #8

Olsikohan se sitten sitä ruusunpunaisten lasien läpi nähtyä, itselle mieluisaksi muunneltua ja valikoitua totuutta, jossa jätetään omaa ajatusmaailmaa vastaan sotivat argumentit huomiotta ja keskitytään omia näkemyksiä tukevaan osaan. No, aina se ei ole edes sitä vaan epämäääräinen sotku lukuja ja nimiä, joista ei saa mitään tolkkua.

Irma Asikainen
Vastaus kommenttiin #76

En yritä nähdä sitä minkään väristen lasien läpi, vaan puhtaasti järkevistä, ihmisten etua ajavista lähtökohdista käsin, enkä ole missään kommentissasi nähnyt näitä pointtteja, vaan yksipuolista höpönlöpö, josta ei Erkkikään ota mitään tolkkua.

Kai Niemeläinen

Kalkela, lue uutinen uudelleen ennen kuin jatkat. Lepola puhui kannattavansa perustulomallin sijaan Kokoomuksen markkinoimaa perustilimallia.

Perustilimallissa jokaisella kansalaisella olisi tietty rahasumma tallennettuna, josta voi nostaa tarvitessaan ja johon voi kerryttää, maksaa takaisin nostamiaan summia jne.

Kritisoi Lepolan esittämää perustilimallia vapaasti, mutta tutustu ehdotukseen ensin. Älä sotke käsitteitä ja syytä Lepolaa siitä, ettei Lepola tietäisi perustulomallikokeilun yksityiskohtia. Uskon hänen tuntevan asian huomattavasti Kalkelaa syvemmin.

Marja-Liisa Kalkela

Perustilimalli ? Jonka jokainen maksaa itse veroissaan itselleen?
Sisältyykö siihen myös kepu,kok ajama malli kuten perustulossa että poistetaan Kelan -etuuksia perustulon/perustilin tullessa voimaan?

Eikö olisi helpompi tapa kuin tuo missä tuloja saaville maksetaan tulojen päälle ,luoda niitä palkallisia työpaikkoja josta tulisi verotuloja palkoista ja Alv 24% kun ostoima kasvaisi?
JK.Hyväksi havaittu tapa esim.isonikäpolven ollessa työelämässä .
Muuta tapaa ei ole hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitoon.

Irma Asikainen
Vastaus kommenttiin #19

Että pitäis ihan itse maksaa jotakin - hui.... sehän nyt ei varmsti käy.
Eihän sitä silloin sata vuotta sittenkään niin tehty ja hyvin meni.
Ja, miksiluoda atyöpaikkoja, kun duunarit lakkoilevat ne kuitenkin ulkomaille?

Marja-Liisa Kalkela

Poliittisia "arvovalintoja" tarvitseekö köyhä ja toimeentulotuelle pudonnut työttömän lapsiperhe lapsilisiä. Lisää lapsen elantoon .

28.1-11
US
Jyrki Katainen (kok.) ottaa Itä- ja Länsi-Savo -lehtien haastattelussa kantaa viimeaikaiseen keskusteluun kaikkein köyhimpien perheiden lapsilisäongelmasta.
Toimeentulotukea saavat perheet eivät käytännössä saa noin 100 euron lapsilisää, koska se vähennetään kokonaisuudessaan perheen toimeentulotuesta.
– En muuttaisi kuitenkaan järjestelmää tältä osin sanoo Katainen lehdille.
Katainen säilyttäisi hyvätuloisten lapsilisät ennallaan.

– Periaatteessa ajatus hyvätuloisten lapsilisien leikkauksesta kuulostaa hyvältä, mutta sillä ei paljon säästöjä kerättäisi, hän perustelee.
12x vuodessa Nordean seinään 17vuoden ajan per lapsi.

Ilmari Jokinen

Miksi yrittäjä äänestäisi kokoomusta joka pyrkii tuomaan uusia yrittäjiä hänen jo kilpaillulle alalle?
Taxiyrittäjät saavat pian kokea tämän jo ihan käytännön tasolla.
Kokoomus ei pura ammatinvalintaloukkua. Lääkäriksi haluavia, juristeiksi haluavia, Apteekkareiksi haluavia..

Siellä sitä työvoimapulaa olisi...markkinan ei anneta toimia.

Marja-Liisa Kalkela

Totta.PK-yrittäjien kotitaloudet maksaa yhdenvertaisesti palkansaajien kanssa kaikki Kepu,kok tekemät veroluonteisten maksujen korotukset. Kuten myös Kela-etuuksien leikkaukset esim.eläkkeistä ja lapsilisistä.
Taitaa ollakkin ainut kerta kun kepu,kok päätöksissä toteutuu yhdenvertaisuslaki. Pörssiyrityste ulkomaalaisia omistajiahan nuo ei koske .
Kuten ei Valtion velkakaan .

Marja-Liisa Kalkela

Kuten Vartiainenkin. Palkansaajia on kepitettävä heti kun yritys on irtisanonut heidät.
Taloudellisista syistä,laman takia,tai konkurssin takia.
Syy on työttömien. Ei kuntapolitikoiden eikä eduskunnan kansanedustajien
jos valtio velkaantuu eikä palkoista tule veroja niiden maksamiseen 600 000 työttömältä.
Velalla vain Kelasta "palkat" niin hyvää jälkeä syntyy .
Mikähän on valtion velka huhtikuu-19 kun tämä hallitus lopettaa?

Pasi Anttila

Kun olet mieltynyt kovasti tilastoihin niin katso niistä miksi ollaan velkaannuttu. Vihjeenä voin sanoa että kannattaa katsoa miten julkiset menot ja julkiset tehtävät on lisääntynyt esim tälläkin vuosituhannella.

Sitten voit etsiä niistä tilastoista tiedot siitä kuinka moni suomalainen oikeasti maksaa veroja eli on ns. nettoveronmaksaja. Voin kertoa ettei heitäkään ole paljon. Ja senkin uskallan sanoa että heistä suurinosa on kokoomuslaisia ja yleensäkkin porvareita. Ja tätä tasutaa vasten kenenkään on tuskin vaikea tajuta miksi kokoomuslaiset haluavat suitsia verojen nostoa ja julkisten menojen nousua. Syy on että he maksavat niistä jo nyt enemmän kuin saavat takaisin. Ainakin he kokevat niin.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #54

Oleppa hyvä.
Pitää myös muistaa että sosiaaliturvaan kerätään varat myös kuntien verotuloista osa.Osa valtiolta:

-Myös pääomatuloista pitäisi maksaa kunnallisveroa. Ajatus on oikean suuntainen. Ihmeellistä tosiaan että pääomatulot, rikkaat säätiöt ovat verovapaita, ja jos jää kiinni rahojen piilottamisesta veroparatiiseihin ei niistä seuraa mitään oikeustoimia.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001943699.html?nomobile=2

IS 4.2.2010
Työikäiset ovat nettomaksajia !
-Jukka Pekkarisen Finanssipolitiikan suunta 2010 –raportin mukaan 25–65-vuotiaat ovat nettomaksajia
- eli he rahoittavat julkiset palvelut ja etuudet.
-Pääosa näistä on palkansaajia,
-jotka eivät tarvitse niin paljon yhteiskunnan palveluita
- Ilmainen yliopisto, jonka päälle saa opintotuet, on aikamoinen etu, huomauttaa Kiander.
Koulutuspalveluiden lisäksi suurituloiset käyttävät Kianderin mukaan köyhiä enemmän myös terveyspalveluja.

Marja-Liisa Kalkela

Miten sen ottaa. Jos haluaa veronsa esim."Pörriäisten" tuottoihin niin mikäs siinä:

työnantajien maksuilla 34,4 prosenttia.
vakuutetut maksavat 13,3 prosenttia. (esim.palkansaajat,työttömyysvakuutusmaksuilla)
valtion rahoituksesta 26,5 prosenttia.(kansa valtion keräämistä veroista)
kuntien rahoituksella 20,8 prosenttia. (kansa,kuntien keräämistä veroista)
Kansan verovaroilla 60,6 % katetaan:
Sosiaalimenot ja niiden rahoitus - Sosiaali- ja terveysministeriö

Marja-Liisa Kalkela

JK
Loput noin n.5 prosenttia katetaan sosiaaliturvarahastojen tuotoilla.

Suomessa sosiaalimenotilastoista vastaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitos.

66,3 miljardia euroa menot yhteesä-15
38,5% (sairaalat ,laitokset ym)
Kelan osuus tuosta oli 27,8%
Työttömien osuus Kelan tuista 7%

Tapio Mäkeläinen

Voitko Kalkela katsoa sielä arkistoistasi paljonko meillä oli työttömiä alkuvuodesta 2008.
Meidän suurehkossa teknologiayrityksessä oli 40 alihankkijaa ja reppufirmaa omien ihmisten lisäksi. Puuttuvia koneistajia ja muita ammattilaisia tuotiin Puolasta ja Romaniasta saakka. Ukot nukkui vuokratuissa omakotitaloissa ja kolmivuoron takia tais unet jäädä vähiin.
Eiköhän työttömiä ollut silloinkin.??
Päivän hesarin mielipiteissä rupeaa muuten aktiivimallin pahin töppä aukeamaan. Työnantajat ilmaisevat suoraan etteivät ole mitään pistäytymistyön kanikonttoreita.

Marja-Liisa Kalkela

JK.
Sinänsä aika outoa .Koska -03-09 oli nousukausi.Suomi 9 rikkain valtio.
Eli työttömyydelle ei haluttukkaan tehdä mitään vaan sen annettiin yhä jatkua. "Halpatyövoimaa" vartenko? Aktiivimallia.
Kepu,kok tilasi USA konsulttifirmalta ohjeita jo-07-15 hallituskaudelle.
USA halpuutustyövoima on käytössä.3 työpaikkaa yht aikaa jotta saat leivän pöytään.

Tapio Mäkeläinen

No sitäpätä minä just tarkoitin. Tuo on just vuosi jolloin syksyllä valot sammuivat 10 vuodeksi.
Kun kaikki pyörät pyöri punaisina oli siis yli 200000 työtöntä.

Minusta kortitistoista pitää poistaa sivistyneesti kerta kaikkiaan pelistä pudonneet. Nyt niin ei käy vaan työkkäri pyrkii hintaan mihin hyvänsä sijoittamaan täysin työkyvyttömiäkin, jotta hallituksen epätoivoinen 72% työllisyystavoite toteutuu.

Muistaakseni Suomessa on ollut ylityöllisyystilanne yhden kerran. Elokuussa 1973 jolloin avoimia paikkoja oli n 40000 ja työttömiä silloinkin 30000.

Nämä on monimutkaisia asioita.
Lepomäki varmaan on osin oikeassa mutta JOS NYT pkle pantais se Sote kasaan ja katsotaan mitä siitä tulee ennen kuin otetaan vastaavan kokoinen uusi haaste joka overläppää kovasti Sote-kentän kanssa.

Erkki Malinen

Vieläköhän joku kehtaa sanoa että on työtön? Eiköhän työttömän elämästä ole tehty täyttä helvettiä, Tarkotan tällä niitä jotka ei halua olla työttömiä, mutta pakosta on sitä nimittäin näitä tulee aina olemaan. Ammattityötön viittaa kintaalla kaikille näille horinoille. Näitä muita käy Sääliks, toivon vain kestämistä.

Marja-Liisa Kalkela

Ei.Ja jos rahaa annetaa palaa tempputyöllistämiseen niin miksei niillä luoda palkallisia työpaikkoja?
Tarkoitan muitakin kuin Kelan ja Ely keskuksen väelle.

-Säästöä TEM:in viime vuoden rahoissa on 70 miljoonaa eli sitä liikkumavaraa on, mutta valtiovaranministerin näkökulma on, että emme käytä kaikkea, vaan vain sen verran mitä tarvitaan.

- Puhutaan joka tapauksessa todennäköisesti
-kymmenien miljoonien lisärahoista, Orpo päättää.

JK.70 milj.esim.uudelleenkoulutukseen.Oi Orposeni.

Veijo Mäenpelto

Hs mielipidesivuilla on esim. Kristiina Ketomäen juttu omasta firmastaan.
Kyllä hän puhuu asiaa.
Mutta eiväthän kokoomuslaiset liiketaloudesta mitään ymmärrä.
Ja varsinkaan yhteiskunnasta.
1800 luvun komentotalous on pop jossa patruunat päättää ja muut vikisee.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
hallitus olisi mennyt kertalaakilla asian ytimeen; vastikkeeton aika on ohi?

Tarkoitatko Kansan sosiaaliturvan joka katetaan kansan omilla varoilla? Jota on vastiikkeettomasti kaikki Kelan-etuudet vauvasta-vaariin kaikille 5,4 milj.kansalaiselle.
(Paitsi työttömille)

Harri Kovala

Vastikkeellisuus on suuri asia ratkaistavaksi. Siinä on huomioitava, että se ei tuo esim. markkinahäiriöitä. Myös vakuutusasiat on huolehdittava. Ja tietenkin se, että kuka on viime kädessä vastuussa vastikkeellista työtä tekevän aikaansaannoksista, esim. ympäristö- ja terveysasiat.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #45

Ja verosi pysyy yhtä korkeana mutta silti eri palvelumaksut tulee nousemaan kuten esim.terv.palv.maksut 27%-16.
Jostainhan ne "Attendojen" tuotot osakkeenomistajille on saatava. Ne kun ei tee hyväntekeväisyystyönään terveyspalveluita kansalle.
Osakkeenomistajat haluaa rahoille kunnon tuoton.

Lauri Kiiski

Elinalta täyttä asiaa joka sana. Tämän hallituksen lupaama rakenteiden uudistaminen ja normienpurkutalkoot ovat menneet täysin sipistelyksi. Aikanaan joku toinen hallitus ja joku toinen eduskunta joutuvat vääjäämättä tämän ilkeän rakenneuudistuksen toteuttamaan.

Marja-Liisa Kalkela

Rakenteissa ei ole mitään vikaa ollutkaan. Vika on kepu,kok kun ovat "syöneet" veroja enemmän kuin verotuloja tulee verokirstuun.Poistamalla yrityksiltä ja rikkailta veroja -92 lähtien.
Kun verovapautuksia jaetaan täytyy tietää tuleeko korvaavana rahoituksena verotuloja jostain tilalle.Muuten syntyy kestävyys-/verovaje budjettiin.
Rahat ei riitäkkään yhteskunnan palveluihin eikä kansan sosiaaliturvaan.
Vaikka niitä varten kansalta veroja kerätäänkin.

Pekka Hovatov

Kokoomuksen määritelmä on seuraavanlainen:

K ähmi muiden
O maisuutta
K aiken aikaa
O ttamatta huomioon muita ihmisiä
O ta irti kaikki
M itä lähtee
U nohtamatta köyhimpiä kansalaisia
S ieltä irtoaa parhaat tuotot

Eli mieti kenen ehdokasta äänestät seuraavaksi presidentiksi!!!
Sauli Niinistö on Kokoomuksen ehdokas.

Keskustan määritelmä on seuraavanlainen:

K useta
E päröimättä
S uomen
K ansaa
U sko
S atuihimme
T ai
A loitamme ajojahdin sinua vastaan

Eli mieti kenen ehdokasta äänestät seuraavaksi presidentiksi!!!!
Matti Vanhanen on Keskustan ehdokas.

Ilmari Jokinen

Lepomäen tulisi kertoa meille mikä olisi se hänen mallimaansa, jotta päästäisiin vertailemaan lukuja keskenään. Luxemburg tai Vatikaani ei kelpaa.

Takaan sen ettei hän itsekään sitä tiedä.

Nämä kokkarenaiset ovat järjestään hurmoksen vallassa ja rahamiesten pyörittämiä.

Pasi Anttila

Tekin olette kovasti haukkumassa ja kritisoimassa mutta millään ei teistä saa irti mitään uutta, rakentavaa, ei mitään millä muutoin voitais asiat hoitaa.

Olette kuin se entinen mies eu-äänestyksen aikaan joka soitti radioon ja sanoi että en minä asiasta mitään tiedä mutta vastaan minä olen

Tapio Mäkeläinen

Lontoon ja mm San Franciscon kaduilla näkee mihin survival of the fittest malli johtaa. telttakylät laajenee vauhdilla ja kohta olla kuin 20-lopussa.
Mä taas toistan että olisi helvetin hyvä jos sankoin joukoin koulutetut yhteiskuntatieteilijät, muutkin kuin Hiilamo, vähitellen heräisivät eikä tulevaisuuden ylipappeina jatkuvasti esinny pankkien ekonomistit. . Heidän juttunsa perustuvat tuhatmuuttujaisiin malleihin jotka toimii tai ei. Nousu- ja laskukausissa on yli 50% tunnetta eikä suinkaan kovia faktoja.
Ja peräpeiliin m 90-lukua tuijottajille ja haist´ paskan markan halaajille muistutan että jos kaksi kirkasta silmää killittää viime vuosituhannelle niin minkälainen ja värinen kiikaroi tulevaisuutta.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #71

Niinkö?
Kepu,sdp-03-07
Velkaa vain 54 Mrd
Ylijäämää 3 Mrd

Kokoomuksen VM-07-11
Velkaa 80 Mrd
Alijäämää 8 Mrd
Hukattu 3 mrd ylijäämä.
Sari-Sairaanhoitajien hulpeat palkankorotukset -08 Kok kannatuksen vuoksi TEHYN tytöille.(siirtyi myöhemmin julkisellepuolelle kaikille)
Kreikan vipit -09
1,6 Mrd velalla +ERVV 6 Mrd
Kelamaksunpoisto ym.
Kekkonen oli viisas mies kun piti kokoomuksen pois hallituksista .

Asko Apajasalo

Kummastuttaa, miksi täällä kommentoidaan Elina Lepomäen sanomisia aktiivimallista? Lepomäki edustaa kokoomusta ja kokoomus istuu hallituksessa, joka on päättänyt aktiivimallin käyttöönotosta! Jospa jätettäisiin henkilöiden, jotka eivät tiedä aiheesta tuon taivaallista sanomiset ihan omaan arvoonsa ja ilman kommentointeja? Eivät ne kuitenkaan näistä kommentoinneista mitään opi!

Irma Asikainen

Ensin ihmettelin, että miksi Kokoomuksen jäsen ei voisi kommentoida omien ministeriensä työn jälkeä, mutta sitten tajusin, että meillähän ollaan yleensä totuttu siihen, että jos olen työläinen/vassu, niin en voi/osaa ajatella itsenäisesti ja jos olen oikeistoa, niin en saa sylkeä omaanmaitolasiini. Juuri tämä lammasmainen peesailu onmielestäni tyhmintä,mitä voin kuvitella.
Ajatellaanpa, että nytkin, kun Presidentin vaalit lähestyvät ja meidän pitää äänestää, niin jokainen änestäisi sitä ehdokasta, mitä itse haluaisi - puoluekannasta ja puolison mielipiteestä riippumatta, eikä peesailisi niitä, joiden LUULEE tietävän paremmin. Tulos saattaisi olla hämmästyttävän toisenlainen. Puhumattakaan mien olisi aikoinaan Haloskan käynyt, jos ei yleinen mielipide olisi ohjaillut suurinta osaa mistään mitään tajuamattomista ihmisistä. Eiköhän olisi aika lopetta turha peesailu ja alkaa ajatella itsenäisesti.

Ilmari Jokinen

Pyörä on jo keksitty.
Ainoastaan Linkola ei ole laumaeläin.kaikkialla lapset peesaavat vanhempiaan. Jokaisessa puoleessa on jotakin päin perhettä. Äänestäjä joutuu kompromissipuolueiden suohon. Ruotsissa systeemi on toinen. Äänestäjä tietää jo ennen vaaleja mitä tulee saamaan jos koalitio, jota äänestät, voittaa.
Tarzanismi ajatuksilla ei laumasieluja käännetä.

Irma Asikainen
Vastaus kommenttiin #51

Miksi ihmeessä sitten ruikuttaa, jos ei halua tai pysty päättämään itsenäisesti. Se on otettava lusikka kauniiseen käteen ja muutettava äänestyskäyttäytymistään, jos ei halua saada tätä samaa paskaa, mitä nyt olemme saaneet taas muutaman vuoden maistella. Niin helppoa se on.

Irma Asikainen

"– Aktiivimalli on pintaraapaisu tilanteessa, jossa ongelmat ovat paljon syvemmällä, Lepomäki sanoo Talouselämälle." Ihailen Lepomäkeä, joka uskaltaa "nähdä" tosiaan pintaa syvemmälle. Koko työmarkkinasysteemi "pitäs panna turkpussii ja höpsyttää uuvestaa" ja sama pitäisi tehdä koko tukijärjestelmän kohdalla.
Ai niin, mutta näinhän olen sanonut jo monesti.

Marja-Liisa Kalkela

#40
Ihme kun olet tuota mieltä? Onko montakin ilmaistyöntekijää työttömistä sinulla töissä veronmaksajien piikkiin?
Itse eläkeläisenä olen huolissani lastenlapseni työpaikoista tulevaisuudessa.
Pystyykö palkalla elättämään perheensä vai onko verovaroista haettava palkanerotus toimeentulo -ja asumistuken.

Irma Asikainen

Siihen olisi hyvä ratkaisu, kun alkaisit nyt jo pohjustaa työmarkkinalainsäädännän muutosta siiihen suuntaan, että Suomessa kannattaisi teettää työtä, niin se turvaisi parhaiten paikan myös niille lapselapsillesikin, mutta tähän astisten kommenttiesi perusteella olet itse näine ahneine "tovereinesi" ensimmäisten joukossa edelleen kiristämässä työmarkkinaehtoja ja siten ajamassa yhä kiihtuvämmällä tahdilla työpaikkoja ulos Suomesta.
Ja ei, ei minulla ole, eikä ole koskaan ollutkaan, sen sijaan hyvin palkattuja osaavia työntekjöitä kuitenkin. Valitettavasti sekaan mahtui myös muutama mätä omenakin, joten se, että kommenttini, mitä tulee työntekijöiden laatuun ja osaamiseen noin yleensä, ovat joskus hyvinkin todenmukaisia, johtuu kokemuksen tuomasta rintaäänestä.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #46

"Tovereinesi"?
Toverisi kokoomuksessa luo uutta mallia joka oli käytössä jo kommunisteilla Neuvostoliitossa. Valtio maksoi kolhoosien ylläpidon ja palkat.Keräsi tuotot itselle.(Sinänsä voisi sopia tännekkin tuo systeemi ,maataloustukien tuotot valtiolle veronmaksajien hyödyksi)
Markkinataloudessa malli ei enää toiminutkaa.
Ilmaista rahaa kansalle valtiolta? Joko verovaroista tai velalla.Se valtiohan olemme ME se Kansa joiden rahoilla kokoomus ja kepu pelleilee.

Jo Herodes tiesi mistä saa valtakuntansa ylläpitoon rahaa.
Puusepältä joka tienasi käsityöllään rahaa ja meni verolle pantavaksi kuten muutkin kansasta.
Muuta tapaa ei ole.
Ja jos työtä ei enää tulevaisuudessa ole kaikille on kaksi vaihtoehtoa:
1)-Joko "Kaveria ei jätetä"
2) Tai Työtä vailla olevilta poistetaan kansalaisoikeus ja heidät karkoitetaan maasta.

JK.Niitä mätiä omenia on puolin ja toisin . Mutta niitä nytkin n.2,4milj.palkansaajaa kohtaan luulisi löytyvän arvostusta jotka nyt maksavat sinun,minun eläkkeet ja sosiaaliturvan työllään.
Ne ex-palkansaajat maksoivat myös ennen työttömäksi joutumistaan.
Nyt puhutaan Suomen kansalaisista.Aikuisista äänioikeuden saaneista henkilöistä.Jolla useammalla on perhe ja huollettavia lapsia.
Ei mistään "karjasta" .Vähän rajaa kun puhutaan työttömistä.

Irma Asikainen
Vastaus kommenttiin #70

En muuten minäkään, enkä tiedä ketään muutakaan, joka olisi. En ole edes kuullut taxvärkistä opiskeluaikojen jälkeen, muuta kuin lastenlasteni suusta. Vielä muutama vuosi sitten koululaiset ja opiskelijat suorittivat niitä. Oletkohan taas sekoittanut puurot ja vellit?

Pasi Anttila

Kun puhut ilmaistyöntekijöistä ja ilmeisesti vastustat heidn käyttöään tulee muistaa että sitten lopuisi myös koululaisten,opiskelijoitten, kuntouttava työtoiminta, työharjoittelu ym. Oletko halukas lopettamaan nämä "ilmaistyöt"?

Jos ajattelen vain omaani niin minusta olisi parempi että ne lopetettaisiin. Näin minulla olisi työntekijänä enemmän työtä ja enemmän palkkaa.
Kun valitsee yhden vaihtoehdon joutuu luopumaan toisesta. Minä voittaisin ja työttömät ym. ryhmät häviäisivät.

Jos ehdotat että nämä saisivat työstään korvausta työnantajalta niin sen voit unohtaa thats never gonna happen.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #57

MOT laski-10
Ilmaistyötä tekee jo 350 000.
-14 AL
Ilmaistyötä tekee jo yli 400 000 suomalaista .

-Missähän ne palkalliset työpaikat olisi? Tuolla määrällä olisi jokainen työtön nyt töissä jos palkkaa maksettaisiin ja verot palkoista valtion verokirstussa.
Kuka hyötyy? Yritykset.

Jari Kaisla

Valtion säästölogiikkahan on seuraavanlainen:

1. Kasvatetaan byrokratian kustannuksia jatkuvasti
2. Kasvatetaan puolustusvoimien ja järjestyksenvalvonnan kustannuksia
3. Annetaan voittoa tekeville suuryrityksille jatkuvasti lisää verohelpotuksia

Seuraavaksi nämä kasvaneet menot tarvitaan jostain ja se tarkoittaa, että pienyritysten ja vähempiosaisten veroja & kuluja kiristetään tuntuvasti. Kun lukemattomat pienemmät yritykset menettävät kasvaneiden verojen ja erilaisten kulujen seurauksina kilpailuedun ne joutuvat irtisanomaan ihmisiä. Tämän jälkeen valtio jatkaa työttömäksi joutuneiden syyllistämistä ja kasvattaa edelleen omia menojaan erilaisilla tuottamattomilla sektoreilla. Tätä kierrettä kutsutaan kuolemankierteeksi. Turvattomuus lisääntyy ja ääriteot sen mukana. Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä ei ole mahdollisuutta elää pitkälle. Lisäksi konkurssin tehnyttä yrittäjää syyllistetään lopun elämää ja tehdään uudesta yrittämisestä lähes mahdotonta. Syrjäytyneiden määrä jatkaa näin kasvuaan.

Marja-Liisa Kalkela

Kepu,kok toimet-93-94
Sosiaaliturvan ja palkkojen leikkauksilla.Veroluonteisten maksujen korotukset vei ostovoiman.
65 000 PK-yritystä meni nurin.
(kun vienti ei niitä auta yhtään)
Jos nyt 240 000 työttömälle tehdään samoin ja lyödään karensseja urakalla ,leikataan työttömyyskorvauksia.Tulos on sama.
Useampi PK-yritys saa lyödä laudat oviin.
Pörssiyrityksiähän tuo ei hetkauta yhtään ne kun on pääsääntöisesti vientiyrityksiä. Osa terveyspalvelun tuottajia joten "pörriäiset" kyllä pärjää ,kansa kun tulee jatkossakin sairastumaan.

Pasi Anttila

Mutkat suoriksi taas. Meinaatko että näiden maksujen korotukset aiheuttivat nämä konkurssit? Olisikohan siinä ollut mukana tämä järjetön vahvanmarkan politiikka jota eräs Mauno Koivisto ajoi jota Holkerin hallitus ajoi jota Kullberg ajoi. Johtuiko se ehkä siitä että rahamarkkinat avattiin edellä mainittujen toimesta. Ehkä siitä että tämä ylikuumensi taloutta että sorruttiin suuriin nimellisiin palkankorotuksiin jotka johtivat kilpailukyvyn rapautumiseen. Johtuiko se osaltaan siitä että Holkerin hallitus lisäsi vettä myllyyn sillä kuuluisalla vaalibudjetillaan ennen 91 vaaleja.

Johtuiko se ehkä siitä että Ahon-Viinasen hallitus Koiviston ja Kulbergin ohjeiden mukaan piti edelleen kiinni tästä vahvasta markasta jota puolustettiin korkeilla koroilla, taisteltiin valuuttavarannolla kv. sijoittajia vastaan. Ja kaiken vielä kruunasi Viinasen legendaksi muodostunut lupaus että devalvoidaan vain "hänen kuolleen ruuminsa yli".

Valuuttalainat jota otettiin kun luotettiin tähän lupaukseen, luotettiin vahvaan markkaan. Paheneva työttömyys korkeat korot, heikentyvä vienti, heikentyvät kotimarkkinat, Venäjän kaatuminen ja samallla idänkaupan romahdus.

Siinä teille muitakin syitä konkurssiaaltoon. Ihan vain perspektiiviä. Ei kaikki ole niin yksinkertaista, yhdestä syystä johtuvaa.

Marja-Liisa Kalkela

Kuten joku "viisaampi" on joskus todennutkin:
"Miksi päättäjät ei koskaan eroa kun tyrivät taloudenpidon"?
Samaa voi kysyä nyt kuntapolitikoilta ja eduskunnasta.
Työttömät ja kansahan ei ole ollut päätöksiä tekemässä miksi on ajauduttu nyt velkoihin ja työttömyyteen.
Syylliset löytyy peilistä jos kehtaa myöntää totuuden.

Ilmari Jokinen

Juu juu...uskotaan uskotaa...
Euro on nyt vastaava kun oli ylivahva markka. 10v ollaan kärvistelty lamassa kun ei pystytä euroa panemaan kilpailukykyiseksi jotta vientimme olisi vetänyt.
Menetimme ainakin 100 miljardia euroa !Suomessa olisi täystyöllisyys jos olisimme omassa valutassa.

Seppo Simonen

Marja-Liisalla on sensuroitu kirjanpito, eihän sitä sovi muistaa Esko Ahon pyyntöä Kalevi Sorsalle 1991 v ruveta selvitysmieheksi yhteiskuntasopimuksen aikaan saamiseksi. Mikö oli lopputulema ei käy sanoi Lauri Ihalaisen luotsaama SAK-oon kaksi vahvaa liittoa metali ja puuliitto. Siitäpä alkoikin oikein kohtalokas lama 35 % markan arvon pudotuksena kauheana työttömyytenä ja virmojen konkursseina eikä kaukana ollut ettei Suomi joutunut IMF-n pakkovaltaan. Esko Aho ja Iiro Viinanen pelasti Suomen.

tom brunila

"–Tutkimusten mukaan uhkavaikutus on suurempi kuin mikään te-toimistojen tekemä aktivointi. Ihmiset kokevat sen riesana, ja menevät mieluummin kiltisti töihin. Tämä tietysti koskee niitä, joilla on siihen mahdollisuus."
Ei töihin noin vain "mennä"! Työnantaja palkkaa työntekijän jos lisätyövoimalle on käyttöä. Outoa, että Elina Lepomäki ei tätä asiaa ymmärrä ja varsinkin kun otetaan huomioon hänen koulutuksensa!

Hallitus on päättänyt perua päätöksen valtion tukemien ARA-vuokra-asuntojen tulorajoista vain noin vuoden voimassaolon jälkeen.

Tiilikainen tämän päivän uutisoinnin mukaan kertoo, että "Asukkaan ei ehkä kannata ottaa paremmin palkattua työtä vastaan asunnon menettämisen pelossa".

Pitikö nämä ARA:n tulorajat perua, jotta saadaan 1.1.2018 lain voiman saanut työttömien aktiivimalli paremmin "istumaan" hallituksen nykyiseen työllisyyspolitiikkaan?

Uutisessa kerrotaan myös, että "Ministerin mukaan yksi ongelma on se, että asunnonhakijan tulot voivat vaihdella paljon kuukausittain. Tällöin ongelma on, minkä kuun tuloja päätöksenteossa sovelletaan. Lisäksi tulorajat muodostavat ”hyvin vakavan kannustinloukkuongelman”.

Mielestäni paremmin suomalaista työllisyys- ja sosiaaliturvapolitiikkaa hoidetaan "Aidosti palkitseva aktiivimalli" -kansalaisaloitteen ihmisarvoa kunnioittavalla ja hyvinvointivaltion kantokykyä kestävästi tukevalla mallilla.

Klikkaa alla olevasta linkistä suoraan aloitteeseen

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

"Aidosti palkitseva aktiivimalli" -kansalaisaloite on nyt kerännyt jo 1553 allekirjoitusta reilussa viikossa - käy Sinäkin allekirjoittamassa ja palauta yhteiskuntarauha maahan. Lakkoilu, suurmielenosoitukset tai vihapuhe eivät vie Suomen taloutta ja hyvinvointia kestävällä tavalla eteenpäin.

Juha Lapveteläinen

Perustuslain mukaan ylin päätäntävalta on kunnallisella itsemääräämisoikeudella, valtioneuvostolla eduskunnan enemmistön turvin sekä Suomen Tasavallan Presidentillä. Olisiko kunnallista itsemääräämisoikeutta syytä laajentaa jopa maakuntatasolle asti? Voisimme suunnata koko kansan aktiivimallia pienyritystoiminnan suunnittelua sekä kehittämistä varten eri maakunnissa, yhdistäen median, kulttuurin ja taiteen keksintö- ja Innovaatiokeskuksen luovaan ilmapiirin ollen näin merkittävä osa yhteiskuntajärjestelmää nimeltä Suomen Tasavalta. Jokainen maakunta on erilainen, pidän sitä rikkautena, näin kuuluukin olla tulevaisuudessa, lopullisen ratkaisun asuinmaakunnasta tekee itsenäisesti se yksilönoikeuksia käyttävä äänestäjä ja yksilö. Sosiaaliturvan uudistaminen on tarpeellista tulevaisuudessa, jokaisella kansalaisella tulisi olla samansuuruiset rahalliset palvelut kansaneläkelaitokselta maakuntaedustajien huoneen ja valtioneuvoston enemmistön yhteisellä päätöksellä eduskunnassa valtion oikeuslaitosmallin mukaisesti- Laki on sama kaikille- linjauksella, kysymyksessä on isänmaan, maakuntien ja kansalaisten yhteinen demokratia tulevaisuudessa. Lähtökohta sosiaaliturvan uudistuksessa tulisi olla perustoimeentulon pohja Suomen kansalaiselle, sillä ei voi kiristää kansalaista eikä poliittisin ratkaisuin ottaa pois sitä tarvitsevalta. Perustoimeentulon merkitys tulisi jatkossa kansalaisen osalta myös vähentämään asuntojen markkinahintoja nostavan kuplan syntymistä länsimaisessa yhteiskuntajärjestelmässä. Perustoimeentulo jaetaan jokaisen yksilöllisen elämäntilanteen ja tarpeen mukaisesti, siihen lisätään joko kurssi- yleishyödyllinen yhdistys/järjestö tai opiskelijalisä, työttömyysturva, lapsikorotus- tai lapsilisä ja yksinhuoltajille asumislisä, sekä muut yksilön elämän kannalta välttämättömät ja tarvittavat KELA:n- tukimuodot. Nämä edelliset tukimuodot olisivat niitä yksilönoikeuksien instrumentteja KELA:n osalta, joihin valtioneuvosto eduskunnan enemmistöllä pystyy vaikuttamaan poliittisen päätöksenteon muodossa. Perustoimeentulotuki on oikeus valtiossa, jokaiselle sitä tarvitsevalle Suomen kansalaiselle.