Keskiviikko 23.1.2019

STT: Yliopisto selvittää väitettä plagioinnista Laura Huhtasaaren gradussa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.1.2018 16:43
Päivitetty: 
16.1.2018 18:05
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Väitettä Laura Huhtasaaren gradusta selvitetään Jyväskylän yliopistossa. Arkistokuva.
|

Jyväskylän yliopisto on ottanut tarkasteluun väitteen plagioinnista presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren (ps.) gradussa. Asiasta kertoo Yleisradio STT:n tietoihin perustuen.

Väitteen esitti Liberaalipuolueen puoluesihteeri Tuomas Tiainen Puheenvuoro-blogissaan. Ylen mukaan Jyväskylän yliopisto, johon Huhtasaaren gradu on tehty, tutkii nyt, onko opinnäytetyöstä syytä käynnistää esiselvitys, jolla kartoitettaisiin mahdollisia tutkimuseettisiä ongelmia.

Tiainen esittelee blogissaan Huhtasaaren pro gradu -työstä löytämiään kolmea tekstinkappaletta, jotka vaikuttavat kopioidun käytännössä sanasta sanaan muista, aiemmista opinnäytetöistä. Jyväskylän yliopiston lakimies kertoo STT:n mukaan, että yliopisto käynnisti pohdintansa juuri Tiaisen blogin vuoksi.

Huhtasaari ja perussuomalaiset kiistivät tiistaina plagiointisyytöksen perättömänä, koska Huhtasaari on merkinnyt gradunsa mainittuihin kohtiin lähdeviitteet. Lähdeviitteet eivät kuitenkin kohdistu suomalaisiin opinnäytetöihin, joista varsinainen teksti vaikuttaa kyseisissä kohdissa olevan peräisin.

Tutkimuseettisen neuvottelukunnan pääsihteeri Sanna Kaisa Spoof puolestaan sanoi Uudelle Suomelle, että Huhtasaaren tapaus vaikuttaisi ennemmin olevan piittaamattomuutta hyvästä tieteellisestä tavasta kuin plagiointia. Lue lisää: Laura Huhtasaaren gradusta nousi äläkkä – Asiantuntija ja professori eri mieltä plagiointisyytöksestä

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Viljo Tuononen

Liikkeellä on sairaita yksilöitä jopa useampiakin jotka väittää , että Laura Huuhtasaari olisi
syyllistynyt plagiointiin. Heidät täytyy jättää omaan arvoonsa koska heidän henkinen maailmansa on sairas ja he tarvitsevat hoitoa sillä he itsekkin uskovat siihen mitä väittävät. He elävät sairaaloisessa kuvite maailmassaan jolla ei ole mitään järkevää pohjaa jota voisi ottaa täydestä.

Gun-May Arffman

Onko nyt niin, että Huhtasaaren kannatus onkin aivan omaa luokkaansa ja hän on uhka tietyille piireille. Kaikkensa täytyy tehdä mustamaalaamisen edistämiseksi vaalipäivään saakka. Jopa Sauli Niinistö syyllistyi eilen YLEn TV uutisissa ala arvoiseen Perussuomalaisten mollaamiseen.

Miksi muuten mediat ovat täysin hiljaa siitä, että mediakyselyihin vastanneet ovat samaa mieltä 40% Huhtasaaren ajatusmaailman kanssa? Muiden puolueiden kohdalla asiaa huudettaisiin kurkku suorana. Ei taida nyt oikein täsmätä YLEn ja MTV:n vaaligalluppien kanssa koskien Sauli Niinistöä.

Timo Saloviita

Jyväskylän Opettajankoulutuslaitoksen professorina olen ollut vuosia huolestunut siitä huolettomasta tavasta, jolla graduntekijöitä on ohjattu plagioinnin osalta. Hirsjärven ym. "Tutki ja kirjoita" -metodioppaassa annettiin parikymmentä vuotta sitten ohjeet, että kappaleen loppuun pantu lähdeviite riittää, kunhan piste pannaan sulkumerkin sisään, eli seuraavasti: (Virtanen.) Sen jälkeen kaikki sen yläpuolella oleva oli mukamas asianmukaisesti lainattua. Annetut ohjeet opastivat gradun tekijöitä systemaattiseen plagiointiin, mutta siitä ei vielä 10 vuotta sitten oltu huolissaan.
Huhtasaaren gradu on esimerkki näiden ohjeiden uskollisesta noudattamisesta. Opiskelijat eivät yksinkertaisesti ymmärtäneet plagioivansa, koska heitä neuvottiin toimimaan juuri näin. Ohjeet ovat nykyisin varmasti tarkentuneet, mutta nyt puhutaan 2000-luvun alun gradusta.
Ylen mukaan "Jyväskylän yliopisto, johon Huhtasaaren gradu on tehty, tutkii nyt, onko opinnäytetyöstä syytä käynnistää esiselvitys, jolla kartoitettaisiin mahdollisia tutkimuseettisiä ongelmia." Tästähän ei ole kysymys vaan siitä, että Jyväskylän yliopisto on itse ohjannut opiskelijoita epäeettiseen toimintaan.

Tapio Meriluoto

Tässä Laura Huhtasaarta vastaan käynnistetyssä operaatiossa näyttäisi olevan mukana aimo annos jonkinlaista "hyökkäys on paras puolustus" -meininkiä.

Julkisuudessahan on viime aikoina jo useampaan otteeseen kerrottu, miten Vihreiden Pekka Haavistolla on takavuosina ollut tapana esiintyä julkisuudessa "tohtorina" ja "professorina", vaikka todellisuudessa hän ei ole suorittanut mitään akateemista tutkintoa, vaan hän on koulutukseltaan pelkkä ylioppilas.

Harhautus on viety jopa niin pitkälle, että Haavisto on nimitetty työtehtäviin, joissa pätevyysvaatimuksena on korkeakoulututkinnon suorittaminen. Käryn käytyä näitä virantäyttöön liittyneitä asiakirjoja on sitten jälkikäteen poistettu netistä - ilmeisesti sen takia, koska niiden avulla olisi tapahtunut määräysten rikkominen jokaisen helppo todeta omin silmin.

Näistä Haaviston esiintymisistä väärällä oppiarvolla ovat maininneet julkisuudessa ainakin tohtorit Mikko Paunio ja Jukka Hankamäki. Sen sijaan valtamediaa tämä aihe ei näytä jostain syystä kiinnostaneen ollenkaan. (Jokainen voi tietysti mielessään aprikoida syytä siihen, miksi juuri nimekkään vihreän poliitikon kohdalla on päädytty tällaiseen hys hys -menettelyyn.)

Lähestyvien presidentinvaalien myötä on tätä Haaviston vilpillistä menettelyä ruvettu vaihtoehtomedian piirissä nostamaan esiin. Ehkäpä tästä säikähtäneinä on jossain Haaviston tukijoukkojen liepeillä sitten päätetty kehittää jonkinlainen vastaoperaatio hyökkäämällä Haaviston "ideologista päävastustajaa" Laura Huhtasaarta vastaan väittämällä hänen opinnäytetyöhönsä sisältyneen muka jotain epämääräisyyksiä. Syytökset ovat kuitenkin kovin heppoisia ja perusteettomia, sillä aivan kuten professori Timo Saloviita tuossa edellä toteaa, Huhtasaaren työ on laadittu täsmälleen niiden ohjeiden mukaisesti, joita Jyväskylän yliopisto tuohon aikaan opiskelijoilleen antoi.

Tapio Meriluoto

Tuollaiseen ei-akateemiseen arvonimi-professoriuteen on turha vedota, koska siitähän ei tässä tapauksessa ole kyse. Mikään taho ei ole Haavistolle tällaista arvonimeä koskaan myöntänyt.

Lisäksi on syytä muistaa, että silloin kun puhutaan johonkin virkaan edellytettävistä pätevyysvaatimuksista, kyse on aina todellisista opinnoista ja tutkinnoista. Mikäli pätevyysvaatimuksena on korkeakoulututkinto, niin se tarkoittaa ihan oikeasti suoritettua korkeakoulututkintoa eikä suinkaan jotain kunnianosoituksena annettua arvonimeä.

Kuten edellä jo huomautettiin, Haaviston virantäyttöön liittyneiden asiakirjojen poistaminen netistä jälkikäteen viestii siitä, että viranomaiset näyttävät itsekin tajunneen menetelleensä virheellisesti. Niinpä haluttiin siivota todisteet - tai ainakin kaikkein räikeimmät todisteet - pois näkyviltä. Jos asiat olisivat olleet ihan kunnossa ja Haaviston nimitys tapahtunut täysin pykälien mukaisesti, ei tällaiselle toimenpiteelle olisi ollut mitään tarvetta.