Torstai 24.1.2019

Suomi Ruotsin mukana Natoon 10 vuodessa? – IL: Orpo kiistää ruotsalaisväitteen kokoomuskoplauksesta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.1.2018 13:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo kiistää, että hänen puolueellaan ja sen ruotsalaisella sisarpuolueella olisi yhteisesti sovittu aikataulua maiden Nato-jäsenyydestä.

Orpo kertoo asiasta Iltalehden haastattelussa. Ruotsin moderaterna-puolueen puheenjohtaja Ulf Kristersson paalutti aiemmin, että Ruotsi tulee hakemaan Nato-jäsenyyttä seuraavan kymmenen vuoden aikana. Ylelle Kristersson sanoi maanantaina, että hänellä ja Orpolla on yhteinen kanta Ruotsin ja Suomen Nato-pyrkimyksistä, ja että maat pitävät toisensa ajan tasalla.

Orpo korostaa, että kymmenen vuoden aikarajoista ei ole ruotsalaisen sisarpuolueen kanssa sovittu. Tämä on Orpon mukaan Kristerssonin yksityisajattelua.

–Me emme ole puhuneet mistään kymmenestä vuodesta, mutta hän tietää meidän kannan, joka lähtee siitä, että kokoomus kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä lähivuosina, Orpo sanoo.

Edellisessä puoluekokouksessa vuonna 2016 kokoomus linjasi, että Suomen kannattaa hakea Nato-jäsenyyttä lähivuosina. Orpon mukaan yhteydenpito Ruotsiin mahdollisen Nato-ratkaisun kohdalla on tärkeää, vaikka viime kädessä kumpikin tekee oman ratkaisunsa itsenäisesti.

–Koska olemme samassa turvallisuusympäristössä Itämeren alueella, on tärkeää, että me pystyisimme etenemään tämän tyyppisissä ratkaisuissa samalla tavalla ja yhtenäisesti, Orpo kertoo IL:lle.

Ruotsissa moderaattien johtaja Kristersson on korostanut, että maan Nato-jäsenyys edellyttäisi tukea myös sosiaalidemokraateilta. Kristersson uskoo, että Ruotsin demarit kääntyvät pian tukemaan puolustusliittoa. Ruotsin nykyinen pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Stefan Löfven on tyrmännyt Kristerssonin näkemyksen.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Minkä turvan se nato meille antais? Natolla oli tuhannen taalan paikka näyttää kykynsä kun isis terrorisoi euroopassa ja valtasi alaa lähi-idässä ja uhkas koko maalimaa. Miksei se ottanut johtajan asemaa ja perustanut isisinvastaiset joukot, vähintään puoli miljoonaa miestä ja mennyt ja tuhonnut isin ennenkuin se pääsi teroorisoimaan niin kuin pääsi. Ainoat mitkä natomaista lähti niin meni isisin puolelle. Tosiasia on että maajoukkoja ei löydy natosta pommeja kyllä puotetaa turvallisesta korkeudesta, mutta sotia ei voiteta ilman maajoukkoja. Tämän takia nato on hampaaton järjestö.Sellaista armeijaa mikä Hitlerin Saksassa oli ei kykene enää kukaan saamaan aikaseks, se perustu valtavaan mies määrään. Tämänpäivän ihminen ei uhraudu sillä tavalla kuin toisen maailmansodan aikaan.