Tiistai 19.2.2019

Lakimies TE:lle: Perheen kaikki lapset ehtivät kuolla ennen oleskelulupapäätöstä – Migri kiistää somaliperheiden syrjinnän

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.1.2018 08:31
  • Kuva: Alma Media arkisto
    Kuva
    Maahanmuuttoon erikoistunut asianajaja Ville Punto on pitänyt julkisuudessa esillä huoltaan turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta. Arkistokuva.
|

Maahanmuuttovirasto (Migri) kiistää syrjineensä somaliperheitä, kertoo Talouselämä. Migri vastaa väitteisiin, jotka on nostanut esiin maahanmuuttoon erikoistunut asianajaja Ville Punto.

Punto nosti esiin tilastollisen poikkeaman kielteisten oleskelulupien määrässä.

– Migri tulkitsee ihan holtittomasti, hylkää maahantulosäännösten kiertämispykälän mukaan, vaikka ei ole viitettä väärinkäytöksestä, Punto sanoi aiemmin Talouselämälle.

Traagisin Punnon esimerkeistä on perhe, jossa kaikki lapset ehtivät käsittelyprosessin aikana kuolla. Vaimo jäi eloon, mutta ei saanut oleskelulupaa Suomesta. Päätöksessä oli Talouselämän mukaan todettu, että lasten kuolema ei vaikuttanut päätökseen.

Somalialaiset tekivät vuonna 2011 eniten perhesiteeseen perustuvia oleskelulupahakemuksia Suomeen, 1974 kappaletta. Näistä jopa 1392 eli yli 70 prosenttia tuli kielteiseen päätökseen. Kyseessä on merkittävä tilastopoikkeama, sillä kaikista perhesiteen perusteella oleskelulupaa hakeneista peräti 65 prosenttia sai tuolloin myönteisen päätöksen.

Migrin mukaan syynä on se, että perheenyhdistämishakemuksissa oli mukana poikkeuksellisen paljon muita kuin biologisia lapsia, joiden ei voitu todistaa kuuluneen perheeseen. Kasvattilapsia saattoi olla enimmillään hakemuksessa mukana jopa 8.

–Meille oli yllätys, että siellä oli niin paljon kielteisiä päätöksiä. Oli yllätys, millaista se hakijakunta oli, hakijaprofiili muuttui niin paljon. Aikaisemmin ei ollut ollut niin paljon kasvattilapsia siinä hakemusten joukossa, kertoo oleskelulupahakemuksia käsittelemässä ollut Migrin ylitarkastaja Leena Turku Talouselämälle.

Turun mukaan kasvattilasten joukossa oli ollut sellaisiakin, jotka olivat liittyneet perheeseen vasta sen jälkeen, kun perheen kokoaja oli tullut Suomeen. Oleskeluluvanhakijoiden kuulemista on arvosteltu epäoleellisista ja mahdottomista kysymyksistä. Punnon mukaan perheenjäseniltä oli kysytty esimerkiksi kottikärryn paikkaa. Migri ei kuitenkaan tunnista tällaisia kysymyksiä.

–Ehkä ne ovat joihinkin yksittäisiin tapauksiin liittyviä, Turku sanoo.

–Kielteisissä päätöksissä kertomukset ovat olleet usein niin ristiriitaisia, ettei ole voitu varmistua siitä, että perheet olisivat viettäneet yhteistä elämään tämän ajan, kun ovat olleet Somaliassa. Se on ollut hyvin selkeä perustelu.

Migrin tilastojen mukaan vuosina 2009–2010 Somaliasta suorastaan tulvi oleskelulupahakemuksia Suomeen. Käsittely oli tiukempaa, sillä ulkomaalaislakia oli tiukennettu vuonna 2010, niin myös ulkomaalaislain maahantulosäännösten kiertämispykälää. Jos on perusteltua syytä epäillä perheenkokoajan saaneen oleskelulupansa antamalla vääriä tietoja henkilöllisyydestään tai perhesuhteistaan, lupa voidaan evätä. Lisäksi tehtiin useita tiukennuksia alaikäisten perhesiteellä tehtävien oleskelulupahakemusten ehtoihin.

Vuoden 2012 jälkeen somalialaisten oleskelulupahakemusten määrä on laskenut. Tätä ennen joissakin suurlähetystöissä otettiin vastaan hakemuksia somalialaisilta, joilla ei ollut laillista lupaa oleskella maassa. Sittemmin käytäntö on muutettu.

Myös yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä on ollut huolestunut turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta.

Lähde: Talouselämä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Lauri Kiiski

USA:ssa tutkittiin perheenyhdistämisessä maahan saapuvien sukulaisuus DNA-testein.
Kävi ilmi, että vain aniharva oli sukua keskenään tapahtuneissa perheenyhdistämisissä.
Tämän takia somaliperheiden yhdistaminen lopetettiin maassa kokonaan. Oletettavasti kyse oli jonkin sortin ihmiskaupasta, jolloin perheeseen yhdistäväksi haettun henkilön perhe tai suku oli maksanut korvausta ko. henkilön maahan pääsystä maassa jo aiemmin oleville tai näiden lähipiirille Somaliassa.

Antti Salonen

Kyllä tuntuu olevan turvallista somalien lähettää lapsiaan Somaliaan oppimaan kulttuuria koraanikouluihin ja tyttöjä ympärileikattavaksi. Tämä ei ole lasten heitteillejättöä, kun heidät lähetetään "vaaralliseen" maahan lomailemaan. Lisäksi Suomesta on lähtenyt maahanmuuttajien lukumäärään nähden maailmanennätysmäärä näitä hädänalaisia raukkoja taistelemaan isisin riveihin. Toki Somalia on vaarallinen paikka, joitakin vuosia sitten Siad Barren terrorihallinnon aikaan joukkoja johtanut eversti ammuttiin Mogadishusssa, minkä Helsingin Sanomat uutisoi "Espoolainen perheenisä ammuttiin Mogadishussa".

Gun-May Arffman

Somaliassa sukulaisuuskäsitykseen voi kuulua vaikka koko kylä. Lisäksi on paljastunut lukuisia tapauksia, jossa oleskelupäätöksen saaneet ovat lomailleet ja oleskelleet somaliassa suomalaisen sosiaaliturvan maksaessa laskun. Maailman sosiaalitoimistona Suomi tulee kohta nopeasti tiensä päähän, kun rahat loppuu vaihtuu hyväksikäyttävillä toinen EU maa kupattavaksi. Tämä jatkuu niin kauan kun Suomesta löytyy ruhtinaalliset vetovoimatekijät. Syylliset löytyvät pöljistä päättäjistä.

Hannu Mononen

"Traagisin Punnon esimerkeistä on perhe, jossa kaikki lapset ehtivät käsittelyprosessin aikana kuolla. Vaimo jäi eloon, mutta ei saanut oleskelulupaa Suomesta. Päätöksessä oli Talouselämän mukaan todettu, että lasten kuolema ei vaikuttanut päätökseen."

Niin, mikä oli lasten kuolinsyy? Liittyykö se jotenkin henkilökohtaiseen vainon kohteena olemiseen? Eikö lasten kannalta ollut parempi, että heidän äitinsä oli heidän tukenaan, varsinkaan kun ei ollut perustetta myöntää äidille oleskelulupaa Suomeen? Miksi äidin asema suojelun tarpeen osalta olisi muuttunut lasten kuoltua?

Antti Salonen

Koko naurettava somalipakolaisuus alkoi Neuvostoliiton hajottua, kun Neuvostoliitossa "opiskelemassa" olleet johtajaklaanien pojat halusivat jatkaa elämäänsä pohjoisessa. Sitten kehiteltiin kaikenlaisia tarinoita uskomattomista pakomatkoista Afrikan ja Aasian halki aina Suomeen ja Ruotsiin asti, vaikka oikeasti tultiin junalla Leningradista. Sitten näiden "pakolaisten" sukulaiset, kyläläiset ja klaanilaiset on pitänyt kuljettaa Pohjolaan. Nyt asianajajat itkevät, kun jonkun väitetyt sukulaiset ovat kuolleet kotimaassaan. Eikö voitaisi jo tunnustaa, että sinisilmäiset suomalaiset tekivät 90-luvulla virheen noita tarinoita uskoessaan ja että nyt on vihdoinkin aika tehdä sille loppu.

Hannu Rautomäki

Juuri näin.
Koiviston aikana YLE uutisoi suomalaisille ensimmäisen kerran, että somaliaisia sotapakolaisia saapui junalla Moskovan kautta.
Todellisuudessa he eivät olleet sotaa koskaan nähneetkään, sillä he saapuivat suoraan hajoavan Neuvostoliiton eri oppilaitoksista sen vuoksi, että stipendien maksatus oli loppunut.
Taphtui törkeä valtiollinen vilppi.

Jarmo Lius

Somalien ja muiden väestöryhmien saapumista Suomeen edesauttaisi valtavasti se, että heidän työllistymis- ja kotiutumisasteensa nousee merkittävästi. Jos maahan saapuneet eivät halua opiskella ja kotoutumisen sijaan he heittäytyvät vuosikymmeneksi sosiaaliturvan asiakkaiksi, se rajoittaa Suomen valtion kykyä pelastaa nekin kyseiset lapset jotka nyt ovat hengettömiä. Myös kotoutumattomissa somaleissa on osasyy kyseisten lasten kurjista kurjimpaan kohtaloon.Näin ollen en vieritä syytä yksinomaan suomalaisten viranomaisten hartioille vaan edellytän maahan saapuvilta oma-aloitteisuutta muussakin kuin KELA hakemuksissa ja asuntojonoissa. Täsmällisyys on Suomessa hyve, ja omaa hyvettään voi osoittaa esimerkiksi saapumalla koulutustilaisuuksiin ennen kuin koulutus on jo alkanut. Muussa tapauksessa on inhimillistä alkaa nähdä korrelaatio jatkuvasti myöhästyvien ihmisryhmien yhdenmukaisissa taustoissa.

Mutta tosiaan - tervetuloa Suomeen, tänne mahtuu 60 miljoonaa ihmistä kunhan kaikki osaltaan rakentavat yhteiskuntaa.

Tapani Tuominen

Uusi Suomi ottaa asian annettuna revittää ison asenteellisen otsikon.

TP asioilla itsensä elättävä juristi, (muuhun kykenemätön) anarkisti-sosialisti esiintyy ja esitetään asiassa kaiken tiedon lähteenä. Komppaamaan on haettu punavihreän Kirsi Pimiän aikaisemmat mihinkään faktaan perustumattomat pimeät lausunnot.

Quo vadis Uusi Suomi ? Tai itseasiassa kysymys on jo jälkijättöinen. Markku Huuskon kausi on ollut tuhoisa asiallisen journalismin osalta.

Jonne Peto

Punto on tyypillinen rahan haistava 'ihmisoikeus' lakimies. Tapauksen faktat vähintääkin epäselviä. Suomi EI voi olla maailman sosiaalitoimisto vaikka vihervasemmisto värittää hurjia tapauksia. Punto voi itse elättää omilla rahoillaan muutaman somalin somaliassa, mikä on todettu jo aikaa sitten turvalliseksi.

Junne Kuoljok

Muistakaa antaa niille tarpeeksi veronmaksajien rahaa jotta pääsevät pitkille vuosittaisille lomille "hengenvaaralliseen" kotimaahansa laiskoteltuaan Suomessa loput vuotta. Jos rahat loppuu niin pihistetään vanhusten huollosta.