Keskiviikko 17.7.2019

Paavo Väyrynen ja Laura Huhtasaari ajautuivat nokitteluun –”Itse hän on täydessä vastuussa Sipilän hallituksen politiikasta”

Luotu: 
18.1.2018 18:18
  • Kuva: Kimmo Haapala
    Kuva
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
|

Presidentinvaalin EU-kriittiset ehdokkaat Paavo Väyrynen ja Laura Huhtasaari (ps.) ovat ajautuneet väittelyyn keskenään, vaikka ainakin Väyrynen kertoo pyrkineensä ”välttämään keskinäistä nokittelua”.

Nokkapokka alkoi MTV:n vaalitentistä, jossa Huhtasaari arvosteli häneen rinnastettua Väyrystä. Huhtasaari kyseenalaisti Väyrysen uskottavuuden EU-kriitikkona.

– Paavo Väyrynenhän itse silloin oli Lissabonin sopimuksen puolesta ja tämä Lissabonin sopimus on johtanut siihen, että määräenemmistöpäätöksiä on tullut lisää [EU:ssa], Huhtasaari sanoi.

– Kun Paavo Väyrynen oli meppinä, hänhän äänesti sen puolesta, että Kreikka otettiin euroon. Jokainen voi miettiä, millä tavalla hänen EU-kriittisyytensä tai maahanmuuttokritiikkinsä on uskottavaa. Hän myös Euroopan parlamentissa äänesti tyhjää, ja Jussi Halla-aho ainoana suomalaisena meppinä äänesti pakollista taakanjakomekanismia vastaan, Huhtasaari listasi.

Taakanjakomekanismilla Huhtasaari viittaa turvapaikanhakijoiden uudelleensijoituksiin EU-maiden välillä. Vuonna 2007 hyväksytty EU:n Lissabonin sopimus puolestaan lisäsi enemmistöpäätöksien käyttöä unionin päätöksenteossa.

Väyrynen vastaa Huhtasaarelle blogissaan. Hän kirjoittaa olevansa ”yllättynyt ja pettynyt siitä, että Laura Huhtasaari on ottanut julkisuudessa minut hyökkäystensä maalitauluksi”. Hän ei kiistä sitä, että väitteet pitävät osittain paikkansa.

Väyrynen kiistää, että hän olisi äänestänyt Euroopan parlamentissa Lissabonin sopimuksen puolesta. Sen sijaan eduskunnassa, lähdettyään mukaan silloiseen hallitukseen, Väyrynen äänesti sopimuksen puolesta.

– Pyytäessään minut toisen hallituksensa ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi [pääministeri Matti] Vanhanen edellytti minun hyväksyvän sen, että hän johtaa hallituksen EU-politiikkaa. Tästä syystä äänestin eduskunnassa Lissabonin sopimuksen puolesta. Tällä äänestyksellähän ei ollut enää mitään merkitystä sopimuksen voimaantuloa ajatellen, Väyrynen kirjoittaa.

Väyryseltä löytyy myös vastasyytöksiä.

– Laura Huhtasaari on itse Perussuomalaisten kansanedustajana täydessä vastuussa kaikesta Sipilän hallituksen politiikasta viime kesäkuuhun saakka. Tämä koskee muun muassa kolmatta tukipakettia Kreikalle ja holtitonta maahanmuuttopolitiikkaa, Väyrynen heittää takaisin.

Väyrynen myöntää, että hän äänesti Euroopan parlamentissa tyhjää otettaessa kantaa siihen, ryhdytäänkö kolmikantaneuvotteluihin Dublin-asetuksen muuttamisesta.

– Poikkesin ryhmäni linjasta, enkä kannattanut esitystä. Vakiintuneen tavan mukaan ilmaisin kuitenkin kantani pidättäytymällä, kun esittelijä oli omasta ryhmästäni. Sikäli kuin tiedän, Laura Huhtasaari noudatti Sipilän hallituksen tukijana täyttä ryhmäkuria, eikä äänestänyt edes tyhjää mm. Eurooppa- ja maahanmuuttopolitiikkaan liittyneissä äänestyksissä, Väyrynen kritisoi.

Kreikan jäsenyyden puolesta äänestämisen Väyrynen on myöntänyt itsekin julkisuudessa. Hänellä on selitys.

– On totta, että äänestin päätösehdotuksen puolesta, mutta mietinnössä nimenomaan todettiin, ettei parlamentilla ollut edellytyksiä ottaa kantaa Kreikan taloudelliseen tilanteeseen, Väyrynen jatkaa blogissaan.

Väyrysen mukaan hän on pyrkinyt visusti välttämään väittelyä Huhtasaaren kanssa, koska haluaa vaaleissa haastaa nimenomaan jatkokautta hakevan Sauli Niinistön.

Lue myös: EU-vastustaja Paavo Väyrynen olikin keskeinen tekijä Suomen EU-hakemuksessa – näin Väyrynen selittää asiakirjapaljastuksen

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Mikähän mahtaisi olla ehdokkaiden kanta taakanjakomekanismiin jos Venäjällä todella sattuisi jotain niin dramaattista että sieltä alkaisi saapua suomeen pakolaisia kymmeniä tai jopa satojatuhansia. Mahtaisiko kanta tähän pysyä samana.

Harri Tapani

Mikähän olisi, arvailen, että nämä kaksi mainittiua pyrkisivät pitämään rajat kiinni, muut taas pitäisivät rajat apposen ammollaan, sataisiin näes sitä halpaa työvoimaa "Huutavaa työvoimapulaa" täyttämään.

" kuulin, että työvoimapula aikoo jatkaa huutamistaan niin kauan, kunnes jokaiseen työpaikkaan on vähintään 300 hakijaa"

https://www.uusisuomi.fi/comment/769165#comment-769165

Tosin tuo Venäjllä pelottelu meni jo pois muodista aikaa sitten, eikä sitä juuri kukaan ottanut tosissaan aiemminkaan, enempi se lasketaan trollailun piiriin.

Hannu Wegelius

Väyrynen itse myöntää asian: – Pyytäessään minut toisen hallituksensa ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi [pääministeri Matti] Vanhanen edellytti minun hyväksyvän sen, että hän johtaa hallituksen EU-politiikkaa. Tästä syystä äänestin eduskunnassa Lissabonin sopimuksen puolesta.

Laura ei ollut Hallituksessa, vaan petturit ja loikkarit (Soini ja kumppanit, ilman puoluetta).

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Laura ei ollut Hallituksessa, vaan petturit ja loikkarit
Persut johon Laurakin kuului29.5-15-16-6-17
Teki kaikki Kiky,leikkaus sopimukset eduskunnan enemmistönä,hallituspuolueiden eduskuntaryhmät.
Eli
Kepu 49,
Ps 38,
Kok 37 enemmistö äänillä.
Netin muisti ei pätki.

Ilmari Jokinen

Mikäli ei välitetä rahasta niin silloin ei ole mitään ongelmaakaan pästää Suomea samalle tasolle kuin mitä nyt Ruotsissa siunaillaan. Yli 7000 raiskausta, 40 murhaa..jatkuvia ampumavälikohtauksia, huumeongelmia, valtavia kustannuksia mamuista.. jne...