Sunnuntai 26.5.2019

Sauli Niinistön kannatus putosi jyrkästi – Alma-tutkimus: Toinen vaalikierros häämöttää

  • Kuva: Alma Media arkisto / Eriika Ahopelto
    Kuva
    Kaikki ehdokkaat presidentti Sauli Niinistön ja kakkospaikkaa gallupeissa pitävän Pekka Haaviston takana nostivat kannatustaan edellisestä mittauksesta.
|

Faktakulma

Näin tutkittiin: Presidentinvaalien kannatusmittauksen teki Alma Median toimeksiannosta Tietoykkönen.

Haastatteluja tehtiin 1500 kappaletta puhelinhaastattelujen (468 kappaletta) ja internet-kyselyn (1032 kappaletta) yhdistelmänä 9.1.–16.1.2018. 

Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen virhemarginaali on enimmillään 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jatkokautta hakevan presidentti Sauli Niinistön suosio on lähtenyt luisuun ja presidentinvaalien toinen kierros alkaa näyttää aiempaa todennäköisemmältä, kertoo Alma Median tuore kyselytutkimus.

Alma-tutkimuksen mukaan istuvan presidentin Sauli Niinistön kannatus on laskenut 12 prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta. Tutkimuksessa kantansa ilmaisseista vastaajista 58 prosenttia äänestäisi Niinistöä. Joulukuussa tehdyssä vastaavassa kannatusarviossa Niinistö vaikutti vielä täysin ylivoimaiselta ehdokkaalta. Tuolloin Niinistön kannatusprosentti oli 70.

Kaikki muut ehdokkaat vihreiden Pekka Haavistoa lukuun ottamatta ovat nostaneet kannatustaan. Haaviston kannatus on pysynyt edellisen mittauksen 14 prosentissa, mikä tekee Haavistosta todennäköisimmän Niinistön haastajan mahdollisella toisella kierroksella.

Muut ehdokkaat nostivat kannatustaan yhdestä viiteen prosenttiyksikköä.

Eniten asemiaan paransi valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen, jonka kannatus nousi edellisen kyselyn kahdesta prosentista seitsemään prosenttiin. Väyrysen kannatus on vahvinta perussuomalaisten kannattajien riveissä. Heistä 19 prosenttia äänestäisi vaaleissa Väyrystä.

Niinistön suosio yltää yli puoluerajojen

Sauli Niinistön kannatus on vahvinta kokoomuksen kannattajien keskuudessa, mutta istuva presidentti saavuttaa suosiota myös yli puoluerajojen.

Kokoomuksen kannattajista 89 prosenttia antaisi äänensä Niinistölle. Keskustan, SDP:n ja RKP:n kannattajat äänestäisivät Niinistöä jopa todennäköisemmin kuin puolueen omaa ehdokasta. Esimerkiksi SDP:n kannattajista 53 prosenttia antaisi äänensä Niinistölle. Puolueen omaa ehdokasta Tuula Haataista äänestäisi vain 24 prosenttia kantansa ilmaisseista.

Vihreiden kannattajista suurin osa, 57 prosenttia, antaisi äänensä Haavistolle. Niinistö on silti vihreiden äänestäjienkin keskuudessa suosittu ehdokas, sillä heistä peräti 37 prosenttia äänestäisi Niinistöä.

Perussuomalaisten kannattajien keskuudessa puolueen oma ehdokas Laura Huhtasaari on Niinistöä suositumpi.

Vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa Niinistön edelle menisivät Merja Kyllönen (vas.) ja Pekka Haavisto. Vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa Niinistön kannatus on kaikkein heikointa. Heistä 12 prosenttia antaisi äänensä Niinistölle.

Selvästi suosituin

Kannatuksen laskusta huolimatta Niinistö on edelleen selvästi suosituin presidenttiehdokas kaikissa ikä- ja ammattiryhmissä sekä tuloluokissa.

Kaikkein suurimman kannatuksen istuva presidentti kerää yli 70-vuotiaiden joukossa. Kannatusprosentti nousee vastaajan tulotason noustessa.

Myös muissa kannatuskyselyissä Niinistö on vaikuttanut ylivoimaiselta ehdokkaalta.

Ylen viimeisimmässä, marraskuun lopussa julkaistussa kyselyssä Niinistön kannatus oli 80 prosenttia Haaviston kannatuksen jäädessä kymmeneen prosenttiin. Helsingin Sanomien lokakuun gallupissa 67 prosenttia olisi äänestänyt Niinistöä ja 13 prosenttia Haavistoa. Eri kannatuskyselyiden tulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia keskenään.

Vuoden 2018 presidentinvaalin ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona. Ensimmäisen vaalikierroksen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Lue aiemmasta tammikuun gallupista: Yle: Sauli Niinistön kannatus ”yllättävänkin korkea” – Paavo Väyrynen ampaisi suoraan neljänneksi

LUE MYÖS:

Laura Huhtasaaren gradusta nousi äläkkä – Asiantuntija ja professori eri mieltä plagiointisyytöksestä

Paavo Väyrynen ja Laura Huhtasaari ajautuivat nokitteluun –”Itse hän on täydessä vastuussa Sipilän hallituksen politiikasta”

Miten Suomen presidentinvaaleihin yritetään vaikuttaa Facebook-mainoksilla? – Osallistu selvitykseen

Faktakulma

Näin tutkittiin: Presidentinvaalien kannatusmittauksen teki Alma Median toimeksiannosta Tietoykkönen.

Haastatteluja tehtiin 1500 kappaletta puhelinhaastattelujen (468 kappaletta) ja internet-kyselyn (1032 kappaletta) yhdistelmänä 9.1.–16.1.2018. 

Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen virhemarginaali on enimmillään 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilmari Jokinen

Mitä se Tujunen sanoikaan Saulista? Niinstö voittaa jos se ei aukaise suutaan.
Nyt vaan aukaisi sanomalla kannattavansa työttömien päähän potkis aktiviteettia.
Paavo nousee ja nousee..Huhtasaaren rukoiluaamiaiset söivät kannatusta..

Ilmari Jokinen

Kuinka niin ? Nettomaksajana Suomi on parasta A luokkaa.Työttömät huomaavat viennin saadessa kilpailukykynsä kuntoon että ovatkin täystyöllistettyjä.
Yliarvostettu euro on myrkkyä suomelle. Metsäteollisuuden etu näkyy taas heikentyneen kun katsoo dollarin kurssia suhteessa euroon.

Harri Kovala
Vastaus kommenttiin #16

Niin, käy kuin Britanniassa punnan devalvoituessa. Hinnat nousevat ja kansalaisten elintaso laskee. Ainoastaan raaka-aineiden ja niihin verrattavissa olevien tuotteiden vientihinnat laskevat mutta esim. teknologiateollisuudessa vientihinnat eivät juuri laske devalvaatiosta huolimatta, koska suuri osa teknologiateollisuuden tuotteiden osista ovat tuontitavaraa.

Jairi Palonen

Isänmaamme on poliitittisten eliittivallan alla , väärien virkamiesten ja sisäpiiriläisten paratiisi. Isänmaamme on vuosikymmenten saatossa muuttunut täydellisen epätasa-arvoiseksi väärän eliittimme vallankäytön työkaluksi, kaverisosiaalikapitalismiksi, sekä toisaalta monille tavallisille suomalaisille nöyryyttäväksi almutaloudeksi. Omassa erinomaisuudessaan rypevä eliitti menee ja ostaa itselleen seuraavan presidentin-silläkö suomi pelastuu ? vai tuleeko viisaus viime metreillä
nim-tätä mieltä

Heikki Paananen

Ehdokas Torvaldsin alhainen kannatus ihmetyttää. Ehkä hänen jyrkkä NATO-mielisyys pelottaa äänestäjät pois. Muuten hän olisi varsin hyvä vaihtoehto.

"Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää".
Ei paljoa lämmitä, jos ei ilmoiteta satunnaisten ja kiintiöiden prosenttiosuuksia.
Kuinka paljon kiintiöpoiminnat vääristävät tulosta?

Seppo Simonen

HS-gallupin mukaan Sauli Niinistö 68 % Pekka Haavisto 11 % ja Paavo Väyrynen 8% ei näytä toista kierrosta tulevan. Ei nämä Ylen ehdokas tentitkään mitään uutta tuoneet esille ehdokkaista. Jatkossa olisi parasta kun yleltä vain yksi ja sama toimittaja hoitaisi kaikki ehdokkaat, esim. Jari Korkki joka osaa jouhevasti ja hienotunteisesti saaden ehdokkaasta kaiken oleellisen esille.

Simo Hyytinen

Tehdään galluppi, mitä syödään huomenna. Kysytään kuudelta sudelta, kahdelta lampaalta ja kahdelta kaalinpäältä. Tulos: 60% lampaanlihaa, 20% kaalinpäitä ja 20% ei kerro kantaansa. Päätelmä: 2/3-osa kantansa ilmoittaneista kannattaa lampaanlihaa.

Näin tehdään puoluepoliittisesti värittynyt gallup ja joka muuta väittää on pölhöpopulisti.

Kaarlo Erjala

Viimeisillä presidenttiehdokkaiden yhteiskeskusteluilla voi olla vielä merkitystä kansalaisten valintoihin. Taidankin tarjota oman kerrostaloni asukkaille vaalikyytiä, niin olen varmistamassa Sauli Niinistön valinnan ensi kierroksella.

Viljo Tuononen

Se on anteeksiantamaton virhe jos Niinistöstä tulee Presidentti. Perusteluni on, että hän on liian vanha ajamaan suomen asioita ja teki ensimmäisen pahan virheen kun hyväksyi Sipilän Pääministeriksi. Sipilä on Rasisti koska joka asiassa käy vähäosaisten ja köyhien kimppuun mitään välittämättä ja hän vielä nauttii siitä kun saa tehdä niin. Hänen viimeisin piikki on työttömien ahdistelu kun hänen pitäisi luoda uusia työpaikkoja , että kaikki saa töitä eikä suosia vain maahanmuuttajia tänne lisää oleskelemaan veronmaksajien kustannuksilla. Palatakseni vielä Niinistöön , että koska hänelle on tulossa perillinen, niin hänen täytyisi keskittyä etupäässä siihen nuoren vaimonsa kanssa , että jälkipolvesta tulee kunnon kansalainen ja kunnon poliitikko joka ei sorra köyhiä ja väkäosaisia.
Minä haluan, että tuleva Presidenttimme on Huuhtasaari tai Haavisto koska molemmat ovat järkrviä ihmisiä ja ikäkään ei paina joka on riskitekijä Niinistöllä joten ottakaamme opiksi, menneestä Presidentistämme Kekkosesta mite hänelle kävi kun kompasteli virkamatkoilla.
Ottaaksemme huomioon missä ajassa elämme joten tähän aikaan paras presidentti on Huuhtasaari hinnalla millä hyvänsä. Perusteluni on, että hän on nuori ja hänellä on munaa sanoa asiat , niin kuin niiden pitäisi olla vaikka hän onkin nainen.
TYÖTTÖMÄT ÄÄNESTÄJÄT ÄLKÄÄ ANTAKO ITSEÄNNE SORTAA JA ANTAKAA ÄÄNENNE SILLE JOKA PELASTAA TEIDÄN KÄRSIMYKSENNE.

Olavi Nieminen

Niinistö on lakimies, jolla on aina vähintään kaksi vaihtoehtoa.
Hän ei johda edestä, eikä ota vastuuta mistään.
Maan turvallisuus on tärkein, josta hä ei ota vastuuta, kun uskottava koko maan puolustus puuttuu.
Niinistön mukaan sotatilanteessa tulee apu muualta, jota hän ei nimeä.
Muut merkittävät maat ovat NATOssa, eivätkä irtoa siitä Suomen vuoksi.
Lisäksi Suomi ei ole itsenäinen maa päätöksien teossa.

Jari Kaisla

Niinistö voittaa vaalit mikäli pystyy pitämään vain suunsa kiinni mahdollisimman pitkään. Entistä harvempi jakaa hänen kovia Kokoomuslaisia arvojaan tämän päivän Suomessa. Niinistö olisi mielellään rankaisemassa myös vähäosaisia erilaisilla pakkotyö- ja ilmaistyö säädöksillä, mutta osannee kätkeä nämä ajatukset riittävän hyvin ajatellen omia tavoitteittaan päästä ensin Presidentiksi. Toisen kerran presidentiksi päästyään voi laukoa jo vähän vapaammin ajatuksiaan kun kolmannelle kaudella ei pääse enää muutenkaan.