Maanantai 17.6.2019

Näkökulma: Peli Sauli Niinistön takana sai jo härskejä piirteitä

Luotu: 
19.1.2018 09:47
  • Kuva: Kimmo Haapala
    Kuva
    Paavo Väyrynen on tuonut säpinää käynnissä oleviin presidentinvaaleihin.
|

Suomen presidentinvaalit vuonna 2018 etenevät kohti loppuhuipennusta, kun ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys on parhaillaan täydessä käynnissä ja varsinaiseen vaalipäiväänkin on aikaa enää runsas viikko.

Viimeiset mielipidemittaukset, Alma Median ja Helsingin Sanomien, antavat istuvalle tasavallan presidentille Sauli Niinistölle 58 ja 68 prosentin kannatuksen. Valitsijayhdistyksen ehdokkaan etumatka on kaventunut huikeimmista 80 prosentin galluplukemista odotetusti, mutta se on edelleen erittäin merkittävä verrattuna kilpailijoihin.

Toisena on sitkeästi vihreiden ehdokas Pekka Haavisto 14 ja 11 prosentin lukemillaan, mutta kisaan viimeisenä tullut valitsijayhdistyksen Paavo Väyrynen hengittää jo niskaan 7 ja 8 prosentillaan.

Laura Huhtasaari (ps.) saa mittauksissa 6 ja 4 prosenttia, Matti Vanhanen (kesk.) 5 ja 3, Merja Kyllönen (vas.) 4 ja 3, Tuula Haatainen (sd.) 4 ja 2 sekä Nils Torvalds (r.) 2 ja 1 prosenttia.

Kisassa onkin nyt yllättävän paljon samaa kuin vuoden 2012 vaaleissa, jolloin kärkeen ensimmäisellä kierroksella sijoittuivat Niinistö, Haavisto ja Väyrynen. Kaksi jälkimmäistä olivat lopulta varsin tasapäisiä, kuten he olivat ennen viime vaaleja tehdyissä gallupeissakin.

Jos Väyrysen ja Huhtasaaren mittaustulokset lasketaan nyt yhteen, on summa hyvin sama kuin Haavistolla. On siis mahdollista, että nämä kaksi euroon ja maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvaa ehdokasta vie ääniä toinen toiseltaan.

Kun kisa on nyt loppusuoralla, on myös peli koventunut ja saanut myös härskejä piirteitä. Sekin oli arvattavaa varsinkin siitä päivästä lähtien, kun Väyrynen lähti ja pääsi mukaan. Hän on ensisijaisesti yrittänyt kalastaa kannatusta sieltä, mistä sitä eniten on saatavissa: Niinistön laarista.

Väyrynen on syyttänyt istuvaa presidenttiä ja entistä valtiovarainministeriä muun muassa siitä, että tämä olisi ajanut Suomen ”perustuslakia rikkoen osaksi euroaluetta”. Väite, jota voi pitää härskinä, on todistettu perättömäksi, mutta tätä mieltä olevien päitä sekään tuskin on kääntänyt.

Väyrynen on kääntynyt tällä viikolla ankarasti myös Huhtasaarta vastaan, koska tämä on tuonut esille hänen äänestyskäyttäytymisensä Eurooppa- ja pakolaisasioissa. Väyrynen sanoo olevansa pettynyt siitä, että Huhtasaari on ottanut hänet ”hyökkäystensä maalitauluksi”.

Kuinka ollakaan Väyrynen liittyy myös presidentinvaalien kautta tällä viikolla pelattuun härskiin peliin pääministeri Juha Sipilää (kesk.) vastaan.

SDP:n puoluelehdessä Demokraatissa julkaistiin kirjoitus, jossa kehotettiin suurin kirjaimin äänestämään näissä vaaleissa Väyrystä, mikä antaisi ”äkkilähdön Sipilälle”. Järkeily menisi niin, että Väyrysen menestys Sipilän tukemaa Vanhasta vastaan johtaisi pääministerin lähtöön.

Saatiin tällä viikolla vaaleihin myös elementti, joka oli täysin yllätyksellinen, joidenkin mielestä varmaan myös härski. Eduskunnan ulkopuolisen Liberaalipuolue – Vapaus valita –puolueen (entinen Viskipuolue) puoluesihteeri Tuomas Tiainen kertoi löytäneensä ehdokas Huhtasaaren Jyväskylän yliopistolle tekemästä lopputyöstä kopiointia. Asiasta nousi kohu läpi median, ja yliopisto selvittää parhaillaan väitteen todenperäisyyttä.

Miksi pienpuolueen aktiivi toi asiansa esille juuri nyt? Siitä voi kukin tehdä omia johtopäätöksiä tästä puoluesihteeri Tiaisen kirjoituksesta: http://tiaintu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249212-laura-huhtasaaren-gradu-on-plagioitu

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

öööö....missäs pimennossa elät. Vai onko vain valikoiva näkö ja kuulo. Mies kirkkain silmin väittää että puolet suomalaisista on niin idiootteja että äänestää miestä presidentiksi hänen koiransa ja tulevan lapsensa takia. Wow.

Olisikohan niin että vain Niinistöllä on näyttöä siitä että hän osaa tuota virkaa hoitaa?
Oisko niin että kansalaiset on tyytyväisiä tapaan jolla hän Suomen ulkopoliittisia asioita on hoitanut. Voisihan se niinkin olla.

Harri Tapani

"väittää että puolet suomalaisista on niin idiootteja että äänestää miestä presidentiksi hänen koiransa ja tulevan lapsensa takia. "

Aikanaan jonkin verran kuuluisuutta saanut Trump muutamia kymmeniä vuosia sitten tuumaili tv-dokumentissa nuorena miehenä hieman vastaavaa amerikkalaisista, noin suurin piirtein että "ne ovat niin tyhmiä, että äänestävät tv-julkkiksia ja ulkonäköä jne." No Trump hommasi itsensä TV-julkkikseksi ja kas vain, Hän on nyt Presidentti...

Tuskin asia suomessa juuri sen kumoisempi on, samaa se meno täällä taitaa olla, onhan Suomea jopa kehuttu Euroopan amerikkalaisimmaksi maaksi. Itse aloin epäillä tuollaisia mitä mainitset jo 80-luvun loppupuolella :p Joskus 1987 vaalien jälkeen. Ja onhan sitä tutkittukin, että ainakin 600 000 äänestysikäistä suomalaista on ihan pihalla politiikasta.

Jouni Suninen

"Mies kirkkain silmin väittää että puolet suomalaisista on niin idiootteja että äänestää miestä presidentiksi hänen koiransa ja tulevan lapsensa takia. Wow."

Olen itse politiikassa ja ihmettelen ihmettelyäsi. Itse asiassa juuri tuollaisilla perusteilla valtaosa ihmisistä äänestää. Valitettavasti ...

Kalervo Niementaus

Tuon päättelyn mukaanhan virkaan pitäisi aina valita vain entinen presidentti, vai miten arvelit näiden ehdokkaiden pystyvän tuon näytön antamaan, koska eivät virassa ole olleet? WOW

PS oliko Niinistöllä jotain muitakin meriittejä, kuin nuo koira ja vauva tjms.?

Markku Nieminen

No, voi surkeus tätä Suomea. Niinistö on ainoa joka tuota virkaa osaa hoitaa!????

Kuulostaa jotenkin tutulta! 70- luvun alkupuolella, nuorena poikana olin tehtaassa töissä ja silloinkin oli presidentin vaaleista kysymys. Lähes kaikki "toverit" olivat sitä mieltä, että vain Kekkonen pelastaa suomen ja sota tulee, jos emme valitse häntä. Sanoin jo silloin heille, että saa tulla, jos se siitä on kiinni. Kekkonen on jo vanha mies, niin kuin Niinistökin nyt, ja jos hän on ainoa joka osaa, niin pakkohan meidän on jo valita nuorempi oppimaan.

Gun-May Arffman

Ei tarvitse kuin tietää, että Sauli Niinistö on ajamassa Suomea syvenevään EUn liittovaltioon, vaikka muuta väittää. Tähän saatiin jo vahvistus MTV3:n vaalitentissä, jossa Niinistö sanoi rajojen sulkemisen olevan mahdoton ajatus. Niinistö on myös harhauttanut kansalaisia sanomalla aikaisemmin, että rajoja ei voida sulkea sulkeutumatta itse. Tämä on kieroilua, koska rajatarkastukset voidaan ottaa käyttöön koska tahansa ja Suomi pysyy silti avoimena. Kaikki halukkaat joilla on paperit kunnossa voivat edelleen saapua maahamme.

Jorma Nordlin

Minkä arvosanan lukijat antaa tämän jutun toimitukselliselle työlle.

Toimittaja (Huusko) kirjoittaa blogin ja kirjoittaa siitä näkökulmajutun Uuden Suomen etusivulle.

Juttu perustuu toimittajan omaan blogiin, joka perustuu YLE:n juttuun, jonka lähteenä on kaksi ns. asiantuntijaa, joista toisen lausunto on epäselvä ja toisenkin juttu on tulkinnanvarainen.

Tällä perusteella toimittaja teilaa täysin yhden kärkikamppailussa olevan presidenttiehdokkaan.

En itse äänestä Väyrystä, enkä siten kannata häntä. Mutta en myöskään hyväksy tällaista arveluttavaa toimittajatyötä, mitä nyt Uudessa Suomessa harrastetaan.

"Väyrynen on syyttänyt istuvaa presidenttiä ja entistä valtiovarainministeriä muun muassa siitä, että tämä olisi ajanut Suomen ”perustuslakia rikkoen osaksi euroaluetta”. Väite, jota voi pitää härskinä, on todistettu perättömäksi, mutta tätä mieltä olevien päitä sekään tuskin on kääntänyt."

Yrittäkää nyt edes Uudessa Suomessa päästä vähän parempaan.

Harri Tapani

Mutta muistaa pitää, että lehti saa valita linjansa ja olihan se Uuden Suomen vanha kunnon paperiversio jo varsin samansuuntaisilla linjoilla. Nykyisin media vain on erilaista, netti on tehnyt siitä nopeatempoisempaa ja eikä aina niin laadukastakaan, manipuloinnit ja vastaava on hiljalleen opittu myös lukemaan ja huomaamaan toisella tapaa, enemmän mediakriittisesti. Osalla väkeä sitä julkisuudessakin kaivattua medialukutaitoa on kehittynyt...ainakin jonkin verran.

Sami Finnilä

Toimittajien härski linja on selkeästi tullut esiin, Huuskon härski kirjoitelma tuon linjan yhtenä lisätodisteena vahvistaa.
Asiat nimenomaan tulee tuoda julkisesti esiin niinkuin ne on tehty, varoituksista huolimatta, ja miten teot ovat vaikuttaneet, sekä ketkä ovat tehneet.
Sitten tottakai pitää myös kertoa onko suunnitelma jolla nuo tehdyt virheet saadaan korjattua. Ei se ole härskiyttä.

Härskiyttä on se että kerrotaan esim olevansa liittovaltiokehitystä vastaan tai paheksuvansa epäonnistunutta euroa, mutta kaikki käytännön toimet mitä on tehnyt ja tulee tekemään on nimenomaan nykyistä ja viimeaikaista kehitystä tukevaa.
Näyttäisi olevan niin että kaikki mikä eriää poliittisen eliitin suunnitelmista ja teoista, alistetaan asenteellisten toimittajien halveksuvaan ja omia mielipiteitään päälle puhuvaan niinkutsuttuun tenttiin.
Ei minua kiinnosta se, voiko tp tehdä jonkin asian jollain tavalla tai onko hänellä valtuuksia päättää sellaisista - silloin kun sellaista ei ole kysytty.
Kyllä kansa tietää ja tuntee tp valtuudet.
Ei ole mitään estettä millekään ehdokkaan tai presidentin mielipiteelle, ja kun toimittaja mielipidettä kysyy, on erittäin härskiä mylviä vastauksen päälle "ette te sitä päätä" tms roskaa, kun nimenomaan omista ajatuksistaan ja mielipiteistään ihminen päättää ja niistä vastaa. Aivan kuin ehdokas ja äänestäjät ei noita varsinaisia tehtäviä ja valtuuksia tietäisi & tuntisi.
Kun kysytään mielipidettä, kerrotaan mielipide. Se mikä on ehdokkaan mielipide mistäkin asiasta kertoo äänestäjälle millä arvotuksella ehdokas eteentulevat tilanteet hoitaa ja mikä on kantansa asioihin, liittyi ne sitten varsinaiseen työhön eli ei.
Ei äänestäjää kiinnosta, ei ainakaan pitäisi, mikä on toimittajan elämänfilosofia.

Seppo Simonen

Ompa täydellisen totuudenmukaiset johtopäätökset US-n Päätoimittaja Markku Huuskolta. 10 päivän kuluttua illalla klo 20 jälkeen tulee totuus Sauli Niinistö on jatkaa toisen kauden Presidenttinä.
Jotenkin säälittää niin kunniakkaan historian omaavan Liberalipuolueen puoluesihteeri Tuomas Tiaisen esiintulo juuri vaalien alla plagiointi syytöksineen Laura Huhtasaaren gradusta, tämä on arvoton, inhottava ja ilkeä teko sissipäällikön sukunimen omaavalta mieheltä. Laura Huhtasaari on tuonut vaaleihin raikkaan tuulen verrattuna Paavo Väyrysen Brezneviläiseen ankeuteen, olen kuitenkin toista mieltä EU-n ja Naton tarpeellisuudesta.

Harri Tapani

Eihän tämä vielä härskiä ollut, aiemmin oli paljonkin härskimpää. Tätä trollausta levitetään vieläkin...

"- Väitetty puhe on huijausta alusta loppuun asti, kampanjatoimistosta kommentoidaan.

Lisäys: Myös Sauli Niinistön kampanja on reagoinut kiertotekstiviestiin.

- Viestissä olevat tiedot eivät pidä paikkaansa. Niinistön kampanjalla ei ole mitään tekemistä viestin kanssa ja pyydän, että viestiä ei välitetä eteenpäin..."

https://www.is.fi/digitoday/art-2000001455233.html

Erik Kantonen

Jos lie yhteyksiä vuoden 2012 vaaliin, on niitä myös vuoden 2006 presidentinvaaliin, jossa esiin tuli ns. Halos-efekti. Muistamme Halosen ylivoimaisen kannatuksen supistuneen supernopsasti alle 50%, ja Niinistön päässeen toiselle kierrokselle nimenomaan tämän ilmiön vuoksi.

Nyt näyttäisi sama tapahtuvan Niinistölle itselleen, Haaviston ja Väyrysen kamppaillessa toisen kierroksen paikasta.

Lienee selvää, että Niinistö haluaa parikseen mahdolliselle toiselle kierrokselle mieluummin nimenomaan Haaviston, entisen kokemuksensa vuoksi, ja siksi ettei todellista merkittävää eroa tässä parissa ole olemassa.

Haavisto on lähestulkoon samoilla päälinjoilla Niinistön kanssa, on vain liberaalimpi versio. Niinistön kampanjahan on keskittynyt omimaan itselleen kaikki viime vaalissa Haaviston esittämät ykkösteemat, ja onnistunutkin siinä hyvin.

Niinistön painajaisuni lienee Värynen kakkoskierroksella. Silloin ainakin puhutaan presidentin toimivaltaan kuuluvista asioista eikä itkuhälyttimistä.

Ismo Ojanen

Kaikella kunnioituksella ja kohteliaisuudella, Väyrynen on Neuvostoliiton kanssa vehkeillyt maanpetturi, jota en edes kättele, äänestämisestä puhumattakaan.
Joutaisi valtakunnanoikeuteen, ainakinnellei maanpetoksenkin syyteoikeus vanhene.

Taisto Orre

Paljonkohan Ismo on popsinut Ismoxia? Miksi yleensä pitää spekuloida? Suomessa on demokratia. Jos olemme valinneet nykyiset kansanedustajat niin olemme sen tehneet. Valitsemme Presidentin suorassa kansanvaalissa ja se tulee valituksi, joka saa eniten ääniä.
Itseäni hämmästyttää suuri joukko suomalaisia, jotka uskovat että kaikkia muita kuin juuri heitä voi huijata . Kun katsoo tätäkin palstaa niin ihan aikuisen oikeasti hävettää.

Mervi Eskelinen

Sauli siis hoitanut presidentin tehtäviä hyvin. Olen aivan samaa mieltä Saulin ensimmäisistä presidentin vuodista mutta niin vain aika menee Saulinkin ohi. Viimeiset kaksi vuotta olen olen lähes viikottain havainnut, että Sauli ei enää ole ajan tasalla, on ollut kommentteja ja asennetta, joka ei kuulu istuvalle presidentille. En äänestä Sauli, sen lupaan meille kaikille, jotka ajattelemme Suomen etua.

Niilo Mäkelä

Haluammeko rahan vallan edustajan presidentiksi - olemmeko me Suomalaiset enemmistö rahan vallan edustajia - tuskimpa ? Nythän heikoimpia kyykytetään ja mielipidevaikuttaja on ollut hiljaa eikä edes halua olla mielipidevaikuttaja.

Pekka J. Mäkinen

Lainaus: "Väyrynen on syyttänyt istuvaa presidenttiä ja entistä valtiovarainministeriä muun muassa siitä, että tämä olisi ajanut Suomen ”perustuslakia rikkoen osaksi euroaluetta”. Väite, jota voi pitää härskinä, on todistettu perättömäksi, mutta tätä mieltä olevien päitä sekään tuskin on kääntänyt".

Oli rikottu perustuslakia tai ei, niin joka tapauksessa asiaan liittyy kieroilua ja asioiden pimittämistä, jota ei tällaisissa asioissa saisi olla.

EU:hun ja Euroon menemiseen liittyy harhautus, joka onnistui niin perusteellisesti, että myös silloinen eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen uskoi, ettei EU-äänestyksen yhteydessä vielä päätetä markan kohtalosta. Hän kertoi asiasta Suomen Kuvalehden haastattelussa (15/1997).

Nykypäivä-lehden haastattelussa (24.3.2005) Pertti Salolainen, joka osallistui merkittävällä tavalla EU-jäsenyysneuvotteluihin, kertoi markasta luopumisesta: ”Onneksi markan katoamisesta ei puhuttu ... Jos silloin olisi sanottu, että markka häviää, olisimme takuulla hävinneet kansanäänes­tyksen, Salolainen uskoo. Hän pitää myös val­tioviisautena sitä, ettei eu­roa alistettu kansan-äänes­tykseen.

SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja paljasti 18.12.1996 TV1:n ohjelmassa ”K Tervo”, että: ”jos EMU-sidos olisi kerrottu kansalle ennen 16.10.1994 neuvoa antanutta kansanäänestystä, äänestystulos olisi ollut toinen, kuin oli.”

21.7.2010 Ilta Sanomat uutisoi otsikolla "Mediapomo katuu", kuinka MTV3:n toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara piti lähtöä yhteiseen EU-kampanjaan virheenä, joka haisi pahalta. Porin Suomi-areenan tapahtumassa Karhuvaara paljasti, miten laajaa ja keskitettyä isojen lehtitalojen lobbaus Suomen EU-jäsenyyden puolesta 90-luvun alussa oli.

Joten kyllä Väyrysen kritiikki on suurimmalta osin oikeutettua ja perusteltua.

Karhuvaaran mukaan EU-hankkeen primus motor oli Sanomien pääomistaja, ministeri Aatos Erkko.

Martti Korpiranta

Paavo Väyrysen väite valtiopetoksesta voitaisi helposti tutkia nykyisessä perustuslakivaliokunnassa uudestaan, jos joku kansanedustajista tekisi siitä esityksen eduskunnassa. Turha näiden "asiantuntijoiden", puhumattakaan toimittajasta, on väittää että perustuslakivaliokunta olisi ollut oikeassa, jos tekstiä oli jossain välissä vielä muutettu? Tässä muistin virkistämiseksi: http://jormajaakkola.fi/EMU-petos

Harri Tapani

Voitaisiin tutkia,mutta eikös niitä joitain papereita salattu aina tuonne sadan vuoden päähän...Ja toinen kysmys on että ottaako kukaan oikeasti enään vakavasti tuota poliittisesti ohjattua ja johdettu perustuslakivaliokuntaa..Siksihän monet ovat vaatineet maahan perustuslakituomioistuinta, mutta se ei tunnu vallassaolevalle poliittiselle eliitille millään kelpaavan..

Viljo Tuononen

Hei te miespuoliset lökäpöksy äänestäjät. Oletteko te myyneet todellakin itsenne Niinistölle ? Olkaa nyt järkeviä ja ajatelkaa omilla aivoillanne jos niitä on teillä enää jäljellä. Älkää nyt ajatelko munallane koska se ei nyt vaan vetele. Ottakaa selvää muista presidentti ehdokkaista, koska heistä löytyy ylivoimaisesti parempia ehdokkaita kuin mitä Niinistö on. Ajatelkaa asiaa ja älkää kiusatko vanhaa miestä, että äänestäisitte häntä, koska hän on jo kyseenalaisessa iässä , että miten hänen kuntonsa enää kestää.

Viljo Tuononen

Minä haluan valaista teitä äänestäjiä jotka , ette ole vielä äänestäneet , että mietitte ainakin kaksi kertaa ketä äänestätte. Nykyinen Presidenttimme on liian vanha jatkamaan sitä raskasta ja vastuunalaista työtä mitä Presidentiltä vaaditaan. Vapauttakaamme hänet siitä vastuunalaisesta työstään ja päästetään hänet nauttimaan perheestään nuoren vaimonsa ja tulevan lapsensa kanssa, koska lapsi vaatii isänsä läheisyyttä pienenä ollessaan. Se on lapselle tärkein vaihe, että isäkin on hänen lähellään silloin kun on pieni ja tarvitsee isää. Antakaa siis nuoremmille mahdollisuus taistella asioista, että maamme asiat olisivat paremmat mitä nyt ovat, koska nykyisin on liian moni asia rempallaan joka on nykyisten päättäjien syytä ja häpeäksi meille oikeille Suomalaisille. Nykyinen hallitus ja Presidentti ei ota vastuuta työttömien hyvinvoinnista vaan maahanmuuttajien ja siksi he haluavat niitä lisää tänne ryöstämään vanhuksia, kauppoja ja kioskeja sekä toreille puukottamaan ohikulkijoita mikä jo tapahtui Turussa. Valtettavasti näitä tapahtuu lisää jos asioista päättäjiä ei saada vaihdettua sillä pommitkin voi räjähdellä missä vaan.
Esimerkkinä työttömien asiat on aivan perseellään, koska päättäjät eivät hallitse edes noin yksinkertaista asiaa vaan ryöstävät nyöttömiltä viimeisetkin elämisen mahdollisuuden koska rahaa ei heille tipu, että voisivat ostaa ruokaa vaan heidän pitäisi mennä istumaan kadunkulmiin kerjäämään rahaa ohikulkijoilta.
Suomen asiat eivät ole nyt ollenkaan terveellä pohjalla ja me tiedämme ketkä ovat tässä asiassa syyllisiä .

Jiri Keronen

Toivoisin hiukan tarkkuutta. Kirjoittaja sanoo Väyrysen perustuslakiväitteistä, että "Väite, jota voi pitää härskinä, on todistettu perättömäksi" ja laittaa linkin asiaa koskevaan Ylen uutiseen. Ylen uutisen mukaan väitettä ei ole todistettu perättömäksi, vaan siinä sanotaan, että Suomen oikeusjärjestyksessä vain perustuslakivaliokunnan kannalla on merkitystä riippumatta siitä, onko perustuslakivaliokunta oikeassa vai ei.

Väitettä ei siis ole todistettu perättömäksi, vaikka Huusko näin sanoo. (Ja ei, en usko, että Niinistö olisi vienyt Suomen eurostoon perustuslakia rikkoen, joten Huusko ei voi perääntyä tuon taakse.)

Viljo Tuononen

Niinistö ei ole virallinen Suomen Presidentti, koska parempiakin oli saatavilla hän ei saanut koko kansan suosioo joilla on oikeus äänestää presidenttiä. Eli selkokielellä sanottuna suomessa on äänioikeutettuja 4,4milj. ja heistä ei äänestänyt Niinistöa edes 50 prosenttiakaan. Tämä oli nykyisen hallituksen keinottelua,että Niinistö saadaan Presidentiksi. Pelin tarkoituksena on, että työttömät saadaan kyykkyyn ja nälkäpalkalle etteivät he jaksa taistella oikeuksiensa puolesta. Tällainen Hallituksen väki saisi muualla maailmassa kuulan kalloonsa ja raadot heitettäisiin tunkiolle rottien ruuaksi. Suomalainen on sisukas ja tekee paremmin vaikka laitetaankin ahtaalle ja sen jälkeen on hallituksenkin turha urputtaa.