Keskiviikko 23.1.2019

Sauli Niinistöllä on ylivoimainen vaalibudjetti – ”Kieltäydyn olemasta kateellinen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.1.2018 12:26
  • Kuva: Alma Talent
    Kuva
|

Presidentivaalien kannatusmittausten ylivoimainen suosikki Sauli Niinistö on ainoana ehdokkaana onnistunut kasvattamaan vaalibudjettiaan edellisistä vaaleista, selviää ehdokkaiden jättämistä vaalirahoituksen ennakkoilmoituksista sekä Uuden Suomen ja Talouselämän keräämistä tiedoista.

Niinistön kampanjalla on ennakkoilmoituksen mukaan nyt 1,5 miljoonaa euroa, lähes puoli miljoonaa enemmän kuin vastaavaan aikaan edellisissä presidentinvaaleissa tammikuussa 2012.

Entinen kokoomusjohtaja Niinistö pyrkii nyt presidentiksi valitsijayhdistyksen ehdokkaana. Hän ei ota rahaa puolueilta eikä etujärjestöiltä, vaan kampanjakassa on karttunut yksittäisten yritysten ja yksityishenkilöiden lahjoituksista, joiden ylärajaksi kampanja on vetänyt 15 000 euroa.

Niinistöä ovat tukeneet myös muutamat yleishyödylliset yhteisöt, kuten Yksityisyrittäjäin säätiö 100 000:lla ja kaksikielisyyttä ajava Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland 55 000 eurolla. Kaksikielisyys­säätiö on tukenut myös vihreiden Pekka Haaviston kampanjaa 20 000 eurolla ja Rkp:n Nils Torvaldsia peräti 250 000 eurolla.

Viime vaaleissa Niinistön kanssa toiselle kierrokselle selvinneen Haaviston budjetti on nyt suunnilleen sama kuin kuusi vuotta sitten. Ennakkoilmoitukseen on kirjattu 234 000 euroa, mikä on lähes sama kuin kuusi vuotta sitten ennen ensimmäistä vaalia. Vihreistä kerrotaan, että puolue on satsannut vaalityöhön lisäksi noin 50 000 euroa ja ilmoituksen jättämisen jälkeen uusia lahjoituksiakin on tullut. Kampanjan alun perin tavoittelemasta 600 000 euron potista uupuu silti noin puolet.

Haaviston kampanjapäällikkö Riikka Kämppi kiistää kaipaavansa Niinistön rahoja.

–Kieltäydyn olemasta kateellinen, koska en usko, että Suomessa raha ratkaisee vaaleja. Suomalaiset eivät pidä liiasta mainonnasta, Kämppi sanoo.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaaren kampanjarahoituksesta vastaava puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo on samaa mieltä. Huhtasaaren vaalikassassa on noin 300 000 euroa.

–Ei Suomessa vaaleja rahalla ratkaista, hän toteaa.

Sosiaalidemokraattien Tuula Haataisen, keskustan Matti Vanhasen ja Torvaldsin varainkeruu on yltänyt jo tavoitteeseensa. Vanhasen 550 000 euron ja Haataisen 600 000 euron budjeteista valtaosa on puoluerahaa. Torvaldsin 420 000 euron budjetista suurin osa on säätiörahaa.

Keskustan puoluesihteeri Jouni ­Ovaska kertoo, että rahaa on säästetty myös vaalien t­oista kierrosta varten. Haataisen vaalipäällikön Jenny Suomisen mukaan kampanja ei ole varannut rahaa ­toista kierrosta varten, mutta sen rahoittamiseksi on olemassa suunnitelma.

Vaalibudjettien vertailussa hännänhuipuksi jää tällä kertaa valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen. Hän on lainannut kampanjalleen omista rahoistaan noin 40 000 euroa, joista osa on tarkoitus saada takaisin myymällä mukeja ja kirjoja. Lahjoituksista suurin on 900 euroa.

–Kyllähän se kuvaa sitä, kenen etuja Niinistö on ajanut ja ajaa. Tässä näkyy selvästi, että Niinistö on eliitin ehdokas ja Paavo kansan ehdokas, Väyrysen kampanjapäällikkö Seppo Hauta-aho analysoi, miksi vaalibudjeteissa on niin suuria eroja.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Niin, tavallisen keski- tai pienituloisen äänestäjän sopii mietiskellä, kuuluuko samaan ryhmään kuin nämä vuorineuvokset ja miljonäärit, jotka Niinistön kampanjaa rahoittavat. Ja edelleen, kumman ryhmän asiaa Niinistö ajaa tai on ajavinaan.

Risto Jääskeläinen

Pienpuolue RKP satsaa keskisuurien puolueiden verran vaalikampanjaan. Väyrynen menee puolestaan niin pienellä budjetilla, ettei Järvenpäässä näkynyt hänen kadunvarsikylttejäkään rivistössä. Kaupunkihan tarjoaa telineen.
Kumpi lienee pärjännee vaaleissa paremmin?