Sunnuntai 20.1.2019

Kokenut vaalitutkija Sauli Niinistön romahtaneista luvuista: ”Hän on yhä ylivoimainen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.1.2018 09:08
  • Kuva: Alma Talent
    Kuva
    Tutkija Sami Borg pitää Sauli Niinistön alenevia kannatusprosentteja vaaleja piristävinä.
|

Tampereen yliopiston vaalitutkija Sami Borg ei yllättynyt tuoreesta Alma-tutkimuksesta, jonka mukaan jatkokaudelle ehdolla olevan presidentin Sauli Niinistön (valitsijayhdistys) kannatus on laskenut merkittävästi.

Nyt kantansa ilmaisseista 58 prosenttia äänestäisi Niinistöä, kun marras-joulukuussa luku oli 70.

– Tämä oli täysin odotettavissa, Borg sanoo.

Syynä Niinistön kannatuksen laskuun ovat vaalikeskustelut ja vaalimainonta. Niiden ansiosta muut ehdokkaat saavat nyt äänensä kuuluviin ja nostavat hiljalleen kannatustaan. Borg pitää silti Niinistön etumatkaa merkittävänä.

– Kysely osoittaa, että hän on yhä ylivoimainen. Tämä totuus ei ole mihinkään muuttunut.

Toinen kierros on lukujen valossa mahdollinen, mutta Borg ei halua arvioida sen todennäköisyyttä.

Jos toinen kierros toteutuu, Niinistö on selvä ennakkosuosikki. Alma-tutkimuksen parivertailuissa Niinistölle pärjäsi parhaiten Pekka Haavisto (vihr.), mutta hänkin häviäisi istuvalle presidentille lukemin 75–25.

Niinistö on vahvoilla, koska isojen puolueiden kuten keskustan ja sdp:n kannattajista merkittävä osa äänestää oman ehdokkaan sijaan häntä. Keskustan Matti Vanhasen kannatus oli viisi prosenttia ja sdp:n Tuula Haataisen neljä prosenttia.

Borg pitää Niinistön alenevia kannatusprosentteja vaaleja piristävinä.

– Ne tuovat vähän jännitysmomenttia.

Borg arvioi, että Niinistön laariin ropisee ääniä nyt vauhdikkaasti ennakkoäänestyksen alettua. Etenkin ikääntyneet kannattavat Niinistöä. Heistä merkittävä osa äänestää ennakkoon.

Pekka Haaviston kannattajakunta on nuorta, ja nuoret ovat ikääntyneitä epävarmempia äänestäjiä.

Kaikki eivät ole vielä päättäneet

Vaaleihin on aikaa vielä reilu viikko. Tietoykkösen tutkimuspäällikkö Juha Määttänen muistuttaa, että esimerkiksi eduskuntavaaleissa iso osa äänestäjistä tekee päätöksensä viime metreillä.

Sauli Niinistön kannattajat ovat kuitenkin melko varmoja kannoistaan. Alma-tutkimuksessa 74 prosenttia Niinistön valinneista oli täysin varmoja kannastaan. Haavistolla luku oli vain 47 prosenttia ja Paavo Väyrysellä (valitsijayhdistys) 52 prosenttia.

Lue myös:

Sauli Niinistön kannatus putosi – Alma-tutkimus: Toinen kierros häämöttää

Niinistön kannatus suli – Professori ei yllättynyt mutta nostaa esiin ”poikkeuksellisen ilmiön” vasemmistoäänestäjissä

Gallupeissa aivan eri luvut: Onko Sauli Niinistön kannatus nyt 58 vai 68 prosenttia?

Näkökulma: Peli Sauli Niinistön takana sai jo härskejä piirteitä

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Toimittajat odottavat sitä päivää kauhulla kun sen jälkeenkin pitäisi löytää jostakin jotakin kirjoitettavaa. Pari päivää vielä pärjää sillä tuloksen jälkispekuloinnilla, mutta sitten pelastusrenkaaksi jäävät vain ne meetoo juttut ja Antti Rinteen sekoilut, ellei oikeaa asiaa löydy. Ja sellaisen oikean asian löytyminenhän vaatisi etsimistä.

Elina Talonen

Gallupithan tehdään, niinkuin tilaaja haluaa. Kyseenalaistaisin viimeaikaiset gallupit, jollei niiden taustoja paremmin kerrota.
Gallupin otanta Helsingin Kruununhaasta antaa aivan eri kuvan presidenttiehdokkaiden kannatuksesta, kun otanta Utsjoelta.-Vai minne tilaaja on halunnutkaan painottaa tutkimusta?
Haluan ehdottoman puolueetonta informaatiotutkimusta.
Yle kun on yhteistyössä Taloustutkimukseen ja TNS-gallup Helsingin Sanomiin, niin puolueettomuus ei ole aivan selvä.
Kun tietää taustat, niin ymmärtää motiivit ja kyseenalaistaa tutkimuksien tuloksia. Tilaajat/omistajat kuitenkin määräävät, kuinka tutkimustuloksia tehdään, julkistetaan ja kuinka niitä tulkitaan.
Nämä viimeaikaiset gallupit ei ole mitään muuta kun naamioitua vaalivaikuttamista Niinistön hyväksi. Väittäisin, että lopullinen vaalitulos voi erota merkittävästikin näistä viimeaikaisista ns mielipidekyselyistä...
Eikä olisi ensimmäinen kerta.
Ps: Kas kun Yle:n vaalikoneen ehdokkaiden suosittelujakaumaa ei ole muka voitu julkisuudessa kertoa, koska ei vaan voi. Kuitenkin, useimmat lehtitalot pystyivät sen tekemään.
Eikö iso Yle oikeasti pysty, vai pelkääkö se omia etujaan vastaan olevaa itseensä kohdistuvaa negatiivista informaatiovaikuttamista enemmän, jos se sen julkaisisi.

Hans Vuomajoki

Mielipidemittausten uskottavuus on kärsinyt inflaation. Voidaan puhua jo toivotaan toivotaan callpeista, niin ilmeinen on tarkoitusperä. Calupit on politiikantekovälineitä. On helppo saada mieleinen tulos, riittää kun valitsee paikan oikein. On selvää että tulos on erillainen jos valitsee paikaksi Espoon Westendin tai Hurstin leipäjonon

Jairi Palonen

Mitä enempi Niinistö suutaan aukoo, sitä enemmän kannatus laskee.

Arvot:Isänmaamme on eliitti poliitikkojen, virkamiesten ja sisäpiiriläisten paratiisi. Isänmaamme on vuosikymmenten saatossa muuttunut täydellisen epätasa-arvoiseksi väärän eliittimme vallankäytön työkaluksi, kaverisosiaalikapitalismiksi, sekä toisaalta monille tavallisille suomalaisille nöyryyttäväksi almutaloudeksi.

Omassa erinomaisuudessaan rypevä eliitti menee ja ostaa itselleen seuraavan presidentin-silläkö suomi pelastuu.

Irja Röntynen

Elina Talonen: Ihmettelen kuka noista muista pärjää Putinille kuin Niinistö?
Putinin aivoituksista ei kukaan tiedä. Luulen hänen kuitenkin mielellään jäävän historiaan Venäjän suuruuden palauttajana. Alkua on Krim ja Ukrainan itäosa!
81 v. Evakko