Tiistai 22.1.2019

Petteri Orpo aktiivimallista: ”Jos tulee kohtuuttomia tilanteita, me korjaamme sitä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.1.2018 16:01
  • Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Petteri Orpon mukaan hallituksen valitsema aktiivimalli oli kaikkein lievin pöydällä olleista malleista.
|

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo puolusti rajua arvostelua herättänyttä aktiivimallia puheessaan ennen kokoomuksen puoluevaltuuston kokousta lauantaina.

–Kyse on siitä, että Suomi voi olla niin hyvinvoiva ja vauras maa vain sillä, että mahdollisimman moni ihminen, joka on työikäinen ja työkykyinen pääsee töihin, on töissä, pystyy kantamaan itsestään huolta, huolta läheisistään, pystyy sitä kautta veroja maksamalla kantamaan huolta kaikkien ihmisten pärjäämisestä, hän totesi.

Orpo korosti, että työttömän vaara joutua köyhyyteen ja syrjäytyä on kymmenenkertainen.

–Siksi me teemme kaiken mitä pystymme sen eteen, että ihmiset saavat töitä. Tärkeää on, että pidämme huolta meidän kilpailukyvystämme, että meidän yritykset saa tuotteita maailmalle. Tärkeää on se, että uudistamme työmarkkinoita ja sosiaaliturvaa ja verotusta niin, että työtä kannattaa tarjota ja sitä kannattaa ottaa vastaan.

Orpon mukaan hallituksen valitsema aktiivimalli oli kaikkein lievin pöydällä olleista malleista. Sitä ollaan valtiovarainministeri mukaan myös valmiita korjaamaan tarvittaessa.

–On sovittu eduskunnassa, nyt kun tämä lähtee käyntiin, että jos tulee kohtuuttomia tilanteita, me korjaamme sitä mallia. Tämä on ihan selvä asia. On aivan selvää, että näin nyt mennään ja sitten keväällä katsotaan, jos korjattavaa on, niin asiaan palataan, Orpo totesi.

Lue kaikki aktiivimallia koskevat Uuden Suomen uutiset täältä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Jos saat työttömyysturvaa

Ja siitä on leikattu kaikki muut Kelan etuudet pois mitä sosiaaliturvaan kuuluu muille .
Niin miksi pitäisi olla velvoite?
Onko sinulle velvoitetta kun saat useampaakin Kelan etuutta päällekkäin tulojesi päälle?
esim.Kela-vähennys sairaala,hammaslääkäri tai lääkäri laskuistasi?12xvuodessa17v per lapsi,sairaspäivärahaa ym.
Yksi korvaus voi olla työttömän kuukuauden elantoon saama tuki.

Kenen kela-etuuksia nuo maksoi työssä ollessaan ennen työttömyyttään?
Oikein .Kotihoidontukia,lapsilisiä,luopumistukia,sopeutumisrahoja,maataloustukia veroissaan n.30% joka tilistä+Alv 24%+työttömyysakuutusmaksua nyt 1,9%palkasta.
Keiden vapaamatkustajien sosiaaliturvaan edm.verot ja maksut menee?
Keitä ei koske työvelvoite vaikka ovat kotona vuosia tukien varassa?
Täysin työkykyisiä alle eläkeikäisiä vielä.

Marja-Liisa Kalkela

Orpo! Saatko yrityksetkin vakuutetuksi siitä että nyt kannattas palkata työväkeä kiiresti jotta palkoista saataisiin veroja ja sitä hyvinvointia lisää Suomeen ja rahaa velanmaksuun ?
Mikä tähän asti on siinä mättänyt?
Kelamaksunpoisto-10,yhteisöveroale-12,sosiaaliturvamaksuja yrityksiltä palkansaajien maksettavaksi-15?
Tuliko huti arviossa kun työpaikkoja ei syntynytkään?
EI jatkoon -19.

Uffe Nordström

Onhan se hienoa että ottivat lievimmän mallin käyttöön. Toisin sanoen toimitaan niin että kehitetään jotain mallia mikä tiedetään, ainakin, osittain sudeksi ja istutaan pari kokousta ja keksitään jotain pahempaa ja sitten Mikki Hiiri naamalla tullaan selittämään että nyt on inhimillinen malli kyseessä. Juu, korjataan jos tarvetta on. Eikö jo paperimies Lindström sanoi että ei ole täysin ongelmaton. Eikö siis nyt jo olisi aika korjata eikä vasta keväällä.
Ei sen puolen kyllä aktiviitoimia tarvitaan mutta näillä konsteilla se ei tule toteutumaan. Eiköhän se yrittämisen yksinkertaistaminen/byrokratian vähentäminen olisi se ensiaskel mitä toivoisi Orvon ja kokoomuksen edistävän. Sieltä ne työpaikat ynnä veroeurot on haettavissa. Ei ne valtion ja kuntien työpaikat mitään tuota. Muuta kun infraa. Päinvastoin, ne syö kerätyt veroeurot. Infran ylläpitoon tarvitaan yrityksiä.

Jari Kaisla

Orpo maalailee median välityksellä kuvaa kuinka yritykset aktiivimallia käyttäen tulevat sankoin joukoin työllistämään pitkäaikaistyöttömiä ja nuoria. Todellisuudessa hän tietää itsekin nämä paskapuheeksi, sillä yritykset eivät tule käyttämään resurssejaan viikoittain vaihtuvien uusien työntekijöiden opastamiseen ja valvomiseen. Nykyhallituksen ainoaksi teoksi tulee jäämään valheellisten tilastojen tuottaminen, joilla se koittaa esittää onnistuneensa tavoitteissaan. Näissä tilastoissa kun työllisiksi lasketaan kaikki ne henkilöt, jotka ovat tehneet vaikkapa vain yhden (1) tunnin töitä viikossa. Tilastoihin ei myöskään lasketa niitä kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka ovat jääneet täysin tukien ulkopuolelle erilaisten "keppiä köyhille" toimien takia. Näiden määrä kasvaa jatkuvasti ja jossain vaiheessa ongelmia on hankala peitellä enää edes "räätälöidyillä" tilastoilla.

Juha Kuikka

Ongelma on kuitenkin siinä, etä jos joku joutuu tulottomaksi moneksi kuukaudeksi ilman realistista mahdollisuutta itse asiaan vaikuttaa, niin asian korjaaminen muutaman kuukauden kuluttua saattaa olla jo myöhäistä siinä vaiheessa. Hänet on jo löydetty narun jatkona.

Juha Uotinen

Ministeri toteaa itse, ja korosti, että työttömän vaara joutua köyhyyteen ja syrjäytyä on kymmenenkertainen, aktiivimallilla.Tärkeää on, että pidämme huolta meidän, meidän meidän kilpailukyvystämme, että meidän meidän meidän yritykset saa tuotteita maailmalle.Aktiivimallia ollaan valtiovarainministeri mukaan myös valmiita korjaamaan tarvittaessa. Tämä tarkoittaa sitä, että aktiivimalli on tiilikaton ja huonosti säädetty, jos jo heti päätöksen jälkeen epäillään että päätös on työttömiä kohtaan julma ja kiduttavan orjuuttava fiasko.

Marja-Liisa Kalkela

Ja jatketaan peittoa hölmöläisten tapaan veronmaksajien rahoilla.
Kun kierros18t/3kk on tehty ,palataan lähtöruutuun =Työttömyys jatkuu yhä mutta paloipa rahaa siihen.
"Tulos,tai Ulos"ei oi olla kiinni tempputyöllistämisestä 72%-80% työllisyydestä.
Koska yritykset pitäisi saada talkoisiin mukaan ja työt palkallisena työnä.Jotta niitä verotuloja tulisi velanmaksuun. Vai aikooko hallitus ojentaa maan tarjottimella IMF/EU holhoukseen ?
Häipyä itse Hula-hula veronkiertosaarille kun on saanut palkansaajat kyykkyyn.

Jarkko Kainulainen

Koko aktiivimalli on kohtuuton eli pitäisi kaataa koko malli ja suunnitella kokonaan uusi ja toimiva malli miten urpo meinaa sipilän lindströmin ja muiden kanssa tunkea noin 360000 työtöntä joille maksetaan työttömyys korvausta noin 36000 vapaaseen työpaikkaan ja koulutuksiin joita ei ole ja luuleeko nämä pilipali ministerit tosiaan että esim rakennusliike maksaa työntekijälle muutaman tunnin takia haalarit kengät on hommattava kaikki kulkuluvat ja kortit ja työkalutkin pitäisi olla työhönohjaus pitäisi tehdä ensimmäisenä päivänä jne. voi tulla yrittäjälle joku 18h niin kalliiksi että eipä taida kannattaa voin vain todeta että tämä laki tällaisena kaikessa surkeudessaan on suomen huonoin laki se on suora leikkuri työttömille tämä hallitus ei ole ajatellut tippaakaan tätä asiaa tätä mallia tehdessään tai sitten on on ajatellutkin tahaillisesti tehdä mallista tällaisen jotta työttömiä voidaan näin kurjistaa ja saadaan nipistettyä rahaa maahanmuuttajille.

Simoko Kuronen

Orpo puhuu työn kannattavuudesta ja siitä että ihmiset käyvät töissä. Hieno ajatus sinänsä ja kannatettava. Mutta kun työllä pitäisi tulla toimeenkin. Palkkoja lasketaan, tehdään pätkätöitä, työsuhdeturvaa heikennetään rajusti. Ei ole hyväkayttävää että työtekijältä pyritään viemään oikeudet kaikessa. On helppoa tuosta asemasta puhua tuollaisia kun itsellä ei ole mitään huolta tulevaisuudestaan ja siitä miten tulee toimeen. Saisivat hävetä puheitaan nämä herrat.

Marja-Liisa Kalkela

Verotuloja tämä hallitus ei halua velkojen maksuun.
Ei yrityksiltä eikä palkoista työttömiltä.

KL NYT
Ministeri Orpo esittää yritysverotukseen rajua muutosta!
Juha Sipilän (kesk) hallitus esittää radiaalia muutosta yritysten mahdollisuuden vähentää korkomenoja yritysten tuloverotuksessa.
Tänään 15.13

Olen kertonut teille 8.1.2018 kansalaisloitepalvelussa avatusta aloitteesta:

Mallin kritisoijille haluan kertoa, tämä "Aidosti palkitsevan aktiivimallin" mukainen apu vanhukselle on tärkeää "puuhastelua", jonka voisi liittää (pitkäaikais-)työttömän ns. "velvollisuuksiin" silloin kun hän ei saa mistään muualta työtä tai työtön ei voi osoittaa aktiivisuuttaan muulla tavoin.

Tästä "puuhastelusta" hänelle kuitenkin annettaisiin 4,65 %:n l i s ä y s hänen työttömyyskorvaukseensa. Hallituksen aktiivimallihan v ä h e n t ä ä tuon saman määrän.

Tästä "Aidosti palkitsevan aktiivimallin" mukaisesta "puuhastelusta" työtön, vanhus ja kunnan sosiaalitoimi sopisivat yhteisesti.

Mitään varsinaista palkkaa ei maksettaisi, eli mikään turha oheistyö yhteiskuntaa kuormittavana ei juurikaan lisääntyisi eikä tämä "puuhastelu" sotkisi työttömän työttömyyskorvausten maksatusta.

Jos/kun ko. työtön saisi työtä, em. "Aidosti palkitseva aktiivimalli" päättyisi sopijapuolien niin sopien ja uuden työttömän "puuhastelun" mahdollistamiseksi tämän saman vanhuksen kohdalle.

Tämä olisi oikeudenmukainen ja inhimillinen työttömien aktivointimalli niin maalla kuin kaupungissa niin avunantajan kuin avunsaajankin kannalta.

Mitäpä tuumitte? Ottakaapa kantaa!

Jari Kaisla

Miten pitkälle olet pohdiskellut malliasi? Heitän hieman esimerkkiä.

Syrjäytynyt työtön, jolla on hädin tuskin varaa omaan henkilökohtaiseen hygienian hoitoon tai bussilla matkustamiseen alkaisi hoitamaan vanhusta aktivointimallin pakottamana reilusti alle kaikkien työehtosopimusten palkkojen. Hän tietäisi jo ennakkoon ettei tule tekemään töitä kuin muutaman tunnin, sillä jonossa odottaisi jo tuhansia muita vastaavassa tilanteessa olevia ja heillekin täytyisi järjestää lyhyen ajanjakson sisällä vastaavia aktivointimallin mukaisia pätkähommia. Näitä jonossa olevia työttömiä ketjutettaisiin samaan paikkaan lyhyinä työjaksoina (kuten jo nykyisin tehdäänkin), jotta työllisyystilastoja saataisiin kaunisteltua hallituksemme tilastomiehille. Vanhuksen koti alkaisi muistuttamaan käytännössä bussipysäkkiä, jossa muutaman päivän välein vaihtuisi hoitaja ja jokaisella hoitajalla olisi vieläpä oma elämäntilannekin hankala. Hoitajina voisi toimia näin ollen masentuneita, huumenuoria, luottotietojensa menettäneitä, ja paljon muitakin moniongelmaisia. Joukossa olisi tietysti myös ihan tavallisia työttömiäkin, mutta heidän motivaationsa tehdä töitä nälkäpalkalla ei varmaankaan motivoisi pitkään.

En jaksa uskoa, että tukiensa menettämisen uhalla pakotettu ihminen on hyvä hoitamaan toista ihmistä. Tämän syrjäytyneen työttömän "epätoivo" voi purkautua monin tavoin kyseiseen vanhukseen (varastelu, heitteillejättö jne). Vaikka muutamia onnistuneita yksittäistapauksia voisikin olla niin hoitomekanismin toimivuus suuressa kuvassa olisi varsin kyseenalainen. Ainoa järkevä keino olisi, että ihmiselle maksettaisiin työstä kohtuullinen palkka, eikä mikään rankaisumallin mukainen riistokorvaus ja vieläpä pätkätöinä. Ihmiset alkavat voida paremmin kun voivat suunnitella elämäänsä pitemmälle ja se ei onnistu hallituksen aktivointimallin mukaisilla riistopätkätöillä. Nämä syventävät vain ongelmia.

Marja-Liisa Kalkela

Ei ole olemassa kuin yksi malli.
Työstä Palkka.Palkoista verot yhteiskunnan palveluihin ja sosiaaliturvaan.

Toinen tie on Työtä sosiaaliturvaa vastaan.
Palvelut ja sosiaaliturva alas. Maksat itse kaikesta,säästät eläkkeesi,maksat koulutuksen ja terveyspalvelut omalla vakuutuksella.
A LA USA tapaan. Ne kellä on rahaa pärjäävät.Kellä ei ole putoavat palveluiden ja terv.huol.piiristä.
"Ilmaisia" lounaita ei ole olemassakaan .Ellei joku ole löytänyt Lemminkäisen Sampoa.

Jari, positiivisuuden kautta!

Yhtään en ihmettele, miksi tämä maa kulkee niin raskaassa lastissa, jos kaikki aloitteet ja avaukset mietitään aina sen huonoimman kautta:

"Aidosti palkitseva aktiivimalli" palkitsee aidosti niitä työttömiä, jotka siihen ryhtyvät. Mallissa voisi siis jäädä kotiin makaamaan, jos ei halua 4,65 %:n mukaista korotusta. Silloin kotona makaaja saa 4,65 %:n vähennyksen työttömyyskorvaukseensa. Oma valinta siis.

Tätä vanhuksen auttamista tai vapaaehtoisena yhdityksessä tai esim. urheiluseurassa toimimista kun ei katsottaisi perinteiseksi palkkatyöksi. Se olisi enemmänkin sellaista "varalla oloa" ja "valmiudessa oloa", jos jotain pientä "taksvärkkiä" olisi tarjolla.

Näin työtön saisi n. 66 euroa nettona enemmän kun verrataan sitä hallituksen malliin, joka vähentäisi 33 euroa - tämä siis pitkäaikaistyöttömän kohdalla.

Kumman mallin luulet useimpien pitkäaikaistyttömien valitsevan? Ja siis keille se kunnan sosiaalitoimen näkemyksen mukaan sopii. Malli ei sovi kaikille - kuten niille sohvaperunoille...